Средношколски протести

Нема што да се дискутира за математиката веќе, ќе се полага по стар концепт кој е конечен став. Останува уште едно барање- екстерното тестирање да се укине. Мора да се промени тоа, најголемата глупост е во 21 век.

Но колку што разбрав. Матурата уште оваа година ќе се полага по старо. Затоа бојкотот продолжува и затоа нагласив дека нема никаков договор помеѓу Унијата и МОН. Екстерното пак е пропадната инвестиција. Колку што знам, прашањата веќе ги има и 100% ќе се полага. Решение- генерален бојкот на истото. (само како да се постигне тоа?) :)

Но колку што разбрав. Матурата уште оваа година ќе се полага по старо. Затоа бојкотот продолжува и затоа нагласив дека нема никаков договор помеѓу Унијата и МОН. Екстерното пак е пропадната инвестиција. Колку што знам, прашањата веќе ги има и 100% ќе се полага. Решение- генерален бојкот на истото. (само како да се постигне тоа?) :)
И јас мислам дека сигурно ќе се полага бидејќи матурантите веќе имаме оценка од екстерното тестирање. Нека се протестира за идните генерации како што студентите се изборија за нас. Разумно решение е генерален бојкот,но за жал секогаш се појавуваат некои бубалици што нема да сакат да си го расипат просекот или пак секташи од УМС
Кога веќе реков просек, ни беше ветено дека нема да влијае на просекот,за зал влијае и те како. :)

Дел од секташите барем финансираат во здравството во светот, а овие инвестираат во станови во Прага со цел бегство за некоја година. Кулминација на партицизмот, нели?

Со бојкот не се расипува успехот. Не е логички затоа што ако тоа ти оди во финалниот документ, а притоа ти не си полагал, едноставно нема да ти го дадат тој финален документ. Така да оваа опција сеуште е отворена. :)

Јас се прашувам каде е Адеми? Ако еден професор не оди на работа 3 дека, а претходно не дал образложение зошто, ќе биде отпуштен. Него платата му легнува на сметка додека тој иде по саеми или пак лежи дома. Претходно добил едно дипломче на поклон, а сега и една министерска столица.....добивам впечаток дека тој смета дека не треба ништо да прави, а се' треба да добие само затоа што е “интелектуалец“ и министер (за неука). Па и шефот има права, обврски и задолженија кои треба да ги изврши преку тој работен период. Што прави тој?

Сето тоа може да се надокнади, но потрошеното работно време залудно не може. И ти немаш деца или внуци? Ако немаш сега не значи дека ќе немаш ни во иднина. Дали сакаш да учат во ваква мизерија или да одат во странство и таму да се образуваат? Јас со ваквиот однос каде што се' оди за пензионерите се чуствувам изолиран и туркан до границите на некоја од соседните земји. Зар тоа не е вистина?

Ако системот не функционира, тој нека се промени, поправи, а не само да се седи и критикува како тоа младите се глупави, не сакаат да учат, не сакаат да работат (а работа нели има!).....тоа се се погледи позади розевите наочари. Малку спушти ги (макар да ги зачистиш) и ќе ја видиш грозната слика каде што се наоѓа образованието.

А утре пак да се дигнат студентите револтирани од универзитетските домови, ти ќе направиш копи- паст на претходниот коментар и ќе го постираш на другата тема. Дај прочитај, истражи, дознај, донеси заклучок и потоа кажи ја пресудата. Вака таа не е полноважна од причина што е снимана од еден агол.
Каде е Адеми јас ниту следам ниту знам каде е. Можеби е на работа, можеби на одмор, можеби на пат, можеби на отсуство, можеби..... можеби... Не знам зошто ти е прашањево.
Сите ние сме учеле во мизерија. И во „комунизмот“, а и во „демократијава“. А од каде па аксиомата дека сегашниот систем не чини. Можеби и не чини, а можеби и не. Или дека така некои рекле и веднаш ТАКА Е. Јас кажав дека екстерното и матурата мислам дека НЕ СЕ ПОТРЕБНИ, ама не се ни работи што го уназадуваат образованието.
А ако сакаш баш факти... факт е дека сите овие протести на студенти и средношколци се во основа ПОМАЛКУ ДА УЧАТ... т.е. да си поминат со полесно.
Јас не сакам со групни и паушални оцени да излегувам овде, туку за конкретни прашања. Паролата „не чини“ не е доволна. Потребно е да се кажат „точки“ кои не чинат и едно по едно да се дискутираат. Ете, јас кажав за екстерното и матурата. И за математиката претходно.

Каде е Адеми јас ниту следам ниту знам каде е. Можеби е на работа, можеби на одмор, можеби на пат, можеби на отсуство, можеби..... можеби... Не знам зошто ти е прашањево.
Сите ние сме учеле во мизерија. И во „комунизмот“, а и во „демократијава“. А од каде па аксиомата дека сегашниот систем не чини. Можеби и не чини, а можеби и не. Или дека така некои рекле и веднаш ТАКА Е. Јас кажав дека екстерното и матурата мислам дека НЕ СЕ ПОТРЕБНИ, ама не се ни работи што го уназадуваат образованието.
А ако сакаш баш факти... факт е дека сите овие протести на студенти и средношколци се во основа ПОМАЛКУ ДА УЧАТ... т.е. да си поминат со полесно.
Јас не сакам со групни и паушални оцени да излегувам овде, туку за конкретни прашања. Паролата „не чини“ не е доволна. Потребно е да се кажат „точки“ кои не чинат и едно по едно да се дискутираат. Ете, јас кажав за екстерното и матурата. И за математиката претходно.
Грешка си, баш ваквите екстерни тестирања те терат да не учиш бидејќи цела година си учел и на крај ќе имаш иста оценка со некој што едвај ја знае азбуката за да препише. Слично нешто е и на матурата, или цела група ќе препише и сите имат добра оценка, или реално ќе бидеш оценет. Се тоа зависи од надгледувачот. Кога веќе се препишува,не е фер некоја група се да си препише,а друга да биде казнувана бидејќи пробала да препише. Или дозволи на сите да препишат или никој да не мрдне. Затоа треба да се укине матурата и да се воведат приемни испити за на факултет.

Што ми е прашањето!? Па Ок, дај сите да земеме 5 недели одмор. Важи? И притоа да немаме никакви последици од тоа. Плата, одмор, семејство...ништо поубаво.

И чекај сега малку. Прво рече дека екстерното и матурата не е потребни. Средношколците протестираат против новите Закони и сега викаш дека целта им е да поминат полесно! Нешто не штима.
Ако се најде некое заемно прифатливо решение тогаш сите ќе пристапат кон истото, но решение нема, нема ни да има. Така да останува да се чека.

А зошто мислиш дека јас сум повикан да одговорам за министерот Адеми? Што да ти одговорам? А зошто па го бараш? За да се сретне со учениците? Мислам дека огромна е разликата од дете (средношколец) до министер. Сепак, треба да се знае кој со кого може да разговара. Средношколците се сепак собрана група без никаква институционалност. Едвај некои да се и полнолетни. Што би рекле старите: „Уште им лета умот“.
Моето реагирање беше општо за односот кон математиката, не стриктно за матура. Јас знам дека нема секој капацитет да учи математички науки, за тоа треба континуитет во учењето, па и поголема остроумност... да не се повторувам. Но, затоа тие науки треба да се поплатени во државните „фирми“. Зборувам генерално, не навлегувајќи во детали.

А зошто мислиш дека јас сум повикан да одговорам за министерот Адеми? Што да ти одговорам? А зошто па го бараш? За да се сретне со учениците? Мислам дека огромна е разликата од дете (средношколец) до министер. Сепак, треба да се знае кој со кого може да разговара. Средношколците се сепак собрана група без никаква институционалност. Едвај некои да се и полнолетни. Што би рекле старите: „Уште им лета умот“.
Моето реагирање беше општо за односот кон математиката, не стриктно за матура. Јас знам дека нема секој капацитет да учи математички науки, за тоа треба континуитет во учењето, па и поголема остроумност... да не се повторувам. Но, затоа тие науки треба да се поплатени во државните „фирми“. Зборувам генерално, не навлегувајќи во детали.
Ок еве да речеме дека треба да се поплатени (иако тоа го диктира пазарот на трудот + како што ти кажав и пред недели и недели ретко се случува за една позиција да се пријават некој со електро и некој со политички науки). Каква врска има тоа со средношколците?

Тогаш зошто одговараш за средношколците!? Ти дадов адекватен пример. Ако некој треба да оди во училиште, друг треба да оди на работа. Ако не сакаш да коментираш за министерот, тогаш не коментирај ни за средношколците.

А јас зборам дека со тие 2 теста математика не може да се надокнади знаење пропуштено 10-12 г. Глупаво е да се размислува поинаку. Прво тоа ако е средство за потврдување на знаењата тогаш треба да се земе во обзир следниот чекор на средношколецот. Можеби таа математика нема да му треба до тој степен во иднина. Јас подразбирам општи знаења, но одредени функции! Јас не гледам никаква примена на тие кај ученик кој нема да учи математика. Вака нека биде изборен и некој нема да биде оштетен.

И најново. Во среда протестот ќе прекине. Учениците ќе се вратат на настава со тоа што во четврток протестот повторно ќе продолжи. Причината се тие 25 дена отсуствување од настава каде што ученикот од редовен станува вонреден.

Зборувате за математиката што ќе се полага на екстерното тестирање????

Не. Ако ученикот учи математика преку целата учебна година, можно е да му се падне да ја полага истата на глупиот проект. Но ако веќе само се фокусираме на проблемите и нивно решавање тогаш ќе видиме дека овој глупав проект ако се измени ќе биде од општа корист. Ако само е показател на успехот на ученикот, генерацијата или нацијата. Каде што има падови, другата година таму да се фрли фокусот. Па и промена на материјалот, учебникот или програмата. Овие програми се глупи, тоа се утврдува преку материјалот и учебниците, но и преку овие прашања по екстерно.
Јас би сакал да постои екстерното како идеа за во иднина. Но никој да не биде оштетен и да биде реален приказ на нештата, што во оваа држава тоа не е возможно. За таков проект никој не би дај ни денар од буџетот од причина што ќе нема повратен капитал во истиот. Затоа екстерно= екстремна глупост.

Па зошто ме праша „каде е Адеми?“. И што ми е гајле за него. Не разбирам која ти е поентата со Адеми?
Ок еве да речеме дека треба да се поплатени (иако тоа го диктира пазарот на трудот + како што ти кажав и пред недели и недели ретко се случува за една позиција да се пријават некој со електро и некој со политички науки). Каква врска има тоа со средношколците?
Сакам да кажам дека САКААТ помалку да учат. Се организираат протести и од средношколци, и од студенти ЗА ПОМАЛКУ да учат. Секако, тие нема така да кажат.. ќе спомнуваат лоши реформи и сл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom