Власи

Член од
3 мај 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Јас и мојот брат по националност сме македонци, но сакаме да ја промениме нашата националност и да станеме власи, бидејки имаме такво потекло. Каде треба да одиме за да ја промениме националноста и кои документи треба да ги носиме?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Јас и мојот брат по националност сме македонци, но сакаме да ја промениме нашата националност и да станеме власи, бидејки имаме такво потекло. Каде треба да одиме за да ја промениме националноста и кои документи треба да ги носиме?
Те интересира точно кои документи треба да ги дадете?

Ф

Флеш

Гостин
Нишо. Ќе си пишете формулар етникум Влав,националност Р.Македонија.Ќе пишите етничка припадност што сте,Власите се признаени во Македонија и си ги уживаат правата.Се надевам околу ова е отприлика прашањето :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.002
Поени од реакции
11.645
Вие имате македонско државјанство. Колку што сфатив, во графата за етничка припадност сакате да стои дека сте Власи. Тоа е ок и дозволено, но ќе чекате следен попис. А кога ќе биде тоа, не се знае. :D Овака јас мислам дека е, можно е да сум грешка.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.606
Поени од реакции
5.237
Пробајте прашајте таму каде се вадат лични карти, можеби иста процедура е како да смениш презиме, а тоа е многу едноставно.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.133
Поени од реакции
4.008
Некако не го ни разбирам баш прашањево, па не менуваш државјанство па да прашаш какви документи треба да поднесеш или каде се менува. Ти си Македонски државјанин, какво потекло и етничка припадност имаш си е чисто твоја работа, на хартија си Македонец. Едино при пописи како што спомнаа, бараат да се искажеш каква етничка припадност имаш, но тоа е чисто за статистика, не е некој официјален документ па да го менуваш, бар јас незнам за такво нешто.

InStealth

Лабаво лавабо
Член од
10 февруари 2015
Мислења
221
Поени од реакции
560
Treba da apliciras za romansko drzavjanstvo. Prasaj vo ambasada ke ti kazat
А каква врска има Романија со власите во Македонија ?
Многу ме интересира,иам другарка влаинка и она нема никаков валиден документ дека е влаинка освен презимето и на попис се има изјаснето како влаинка..

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Treba da apliciras za romansko drzavjanstvo. Prasaj vo ambasada ke ti kazat
Чекај бре. Прво треба да бидеш Влав со документи за да евентуално аплицираш за романско државјанство.
Нема шанси да добиеш романско државјанство. власите во романија се познати како Аромани - НЕроманци
Како го објаснуваш тоа што мене од Крушево ми нудеа да студирам бесплатно во Романија (било кој факултет освен воена академија/безбедност).
Инаку за информации и бугарите ги викаат "макета / македоноиди" овие што бараат бг државјанство па пак им даваат.
А каква врска има Романија со власите во Македонија ?
Многу ме интересира,иам другарка влаинка и она нема никаков валиден документ дека е влаинка освен презимето и на попис се има изјаснето како влаинка..
Сродност со јазикот. Плус романците ги сметаат власите, мегленците и истророманците како своја подгрупа одделена романците.

И јас како полувлав се заинтересирав :)
@NinaNikolina и спомнуваа запишување во некоја Лига на Власи. Ако имаш роднини во Крушево распрашај се.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Чекај бре. Прво треба да бидеш Влав со документи за да евентуално аплицираш за романско државјанство.

Како го објаснуваш тоа што мене од Крушево ми нудеа да студирам бесплатно во Романија (било кој факултет освен воена академија/безбедност).
Инаку за информации и бугарите ги викаат "макета / македоноиди" овие што бараат бг државјанство па пак им даваат.

Сродност со јазикот. Плус романците ги сметаат власите, мегленците и истророманците како своја подгрупа одделена романците.

И јас како полувлав се заинтересирав :)
@NinaNikolina и спомнуваа запишување во некоја Лига на Власи. Ако имаш роднини во Крушево распрашај се.
Бугарите оние од македонија ги сметаат за БУГАРИ и ништо друго. Просто и едноставно Бугари во туѓина.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Бугарите оние од македонија ги сметаат за БУГАРИ и ништо друго. Просто и едноставно Бугари во туѓина.
Очигледно не си имал спротиставена комуникација со источните соседи.

Kajgana Shop

На врв Bottom