5-6 шамари, прекршочна. Нема тешка телесна повреда, нема основ за кривична.Некој да и' објасни на чавкава дека тоа што го прави е физички напад на службено лице при вршење на должност и се третира како кривично дело? Да не се чуди ако и на неа ја снајде истото како и на дечко и'.
Казнета е таа власт поради тоа што заборавила како изглеа фотеља 10 години. Сфатете го тоа дека тие неспособни гниди наречени есдеес не се на власт веќе 10 ебани години. Преку кур од тоа „а они што праеле“.Во право си. Претходно полицијата беше за пример. Немаше ниту еден случај на полициско насилство, ни едно заташкување, ништо. Ама овие све упропастија. Судството ги решаваше случаите експресно, немаше корупција, судиите беа бирани демократски и по заслуга. Се беше розево се додека не почнаа да пикаат партиски луѓе 2006....
Се согласувам со дијагнозите. Ама исто толку е шизофрено волјата на 500.000 луѓе да се банализира и да се персонифицира како волја на еден, двајца, петмина, фамилија. И кога дел од тие 500.000 ќе се јават да кажат дека тоа не е точно (дали со појавување на медиуми, дали преку резултати на анкети), т.е. ќе ја демантираат бедата, да им се лепат етикети. Тоа е многу поголемо насилство, врз многу поголема толпа, од тоа што го направи темплар на 1500 луѓе.Ти само кога сакаш си внимателен во читање и толкување.
Настрана што другарот темплар малку ни забега на крај, па му пуштив две напред и се обидов да му ги објаснам недостатоците на неговиот fever dream последните десетина страни.
Значи, континуитетот на нашата дискусија со другарот темплар вика дека прво другарот темплар инсистираше на НАРОД, обединет, единствен и консензуален, па во наредни неколку постови, кога веќе потонаа бродовите, прејде на себедемаскирање и почна да плука селективно по комуњари и соросоиди. Тоа е супер, го покажа лицето, ама настапот беше биполарен, одговорот како таков и за двете работи е тој. За првата, оној што бара хомогена маса сочинета од цел народ за да признае легитимитет е ненормален. Оној кој во толпа од 2000, 5000, 8000 покажува со прст кон десетина луѓе со багаж и вика дека тие се лицето на цела толпа, е исто така ненормален. Такви обиди за дискредитација, биле биполарни, алцхајмерови, паркинсонови или микимаусови, мора да се демантираат затоа што се бедни.
Историјата ја пишуваат победниците. Затоа историските читанки се полни со шизофренија. Сега може да зборуваме за актуелниов момент. Кој ќе премине во историска реалност. Ама дали како Илинден, дали како Мајдан или како Таксин ќе видиме таму околу 20ти. Не дека не станува очигледно после тоа вчера и по фрустрациите што се читаат насекаде, ама еве, не мора да го прогласуваме детето за мртвородено, затоа нека остане на ќе видиме.Во однос на цитатот.
Актуелните состојби, текови и случувања велат, а и ти погоре кажа, дека Народ е популистички термин. Кога политичар се осудува да говори во име на народ, всушност зборува за некој цензус од 40%, на избори на кои од тие 40% имаш неважечки гласови и тек-тук по некое фалсификатче, во кои 40% не спаѓа населението помладо од 18 години.
Мнозинството од народот, во актуелни состојби како оваа, не дејствува. Е аморфна маса. Кога ќе се испише во историската читанка настанот, станува наследство на народот. Илинден, каков-таков, бил иницијатива на неколку илјади луѓе. Денес е дел од идентитетот на народот...каков-таков. Мораш да ги разграничиш актуелниот и историскиот момент, па да го аплицираш поимот. Во овие дваесетина години независна држава, на ова поле, ние сме табула раса. Сега е првиот посериозен момент да направиме нешто околу тоа.
Си ја спомнал 2001-ва. Нема таква претенција која за 2001 може да каже и да убеди дека некој тогаш настапил со граѓански концепт. Таму немаш барање граѓански права, туку етнички. Многу децидни и далечни од ова за што ние разговараме. Бадентер е најголемиот можен шамар на граѓанскиот концепт и ти тоа го знаеш. Не знам зошто овде намерно го промаши.
Ти текнува на муабетот што го правевме за Стојанче? Ти текнува сигурно. Стојанче се опамети. Ама ние сега го правиме истиот муабет пак. За еден друг Стојанче, кој тешко да признаеш дека си го лоцирал. И чувствувам гнев во пишувањето. Што е одлично, значи допрело тоа што треба да допре. За идиоти на кои ЕБР ќе им прска глави по улици кур ме боли.Не е во ред некој друг, некој од страна, мене да ми кажува каде тоа јас сум припаѓал, сакал нејќел. Како ако сум тврдел дека не припаѓам, тоа алудирало на умисленост, разочараност или развигорченост. Не е во ред некоја Полиција на Мислата да си дава за право willy nilly да бележи луѓе, ако за тоа нема цврст доказ, досие или минато дејствување. Брутус дава такви дијагнози за џанаци. Не ти личи тебе да даваш исти за комуњари и соросоиди.
Да изгубиш 200.000 гласови разлика на избори и да тврдиш дека 500 гласачи од Пустец ги решиле изборите е еднакво на највисок степен ретардираност ( ова се однесува на таа гарнитура што ја проповеда оваа теза, а не на тебе да не ме сфатиш погрешно). На снимките промакнаа и информации дека во Струмица се пуштани локални бараби од Заев да вршат притисок, договорот на СДСМ и ДУИ за Куманово со коешто 2.000 гласови на Албанците решија во корист на СДСМ, но затоа им дадоа директорски места и тендери на локални Албанци од тој град. Тој дил многу скапо ќе ги чини сите од тој регион. Договорот на Бранко со Мијалков да се трампаат Центар и Карпош.Како бе овие што ја бранат владата не стават прст на глава и не се замислат дека еден ден и тие можат да бидат жртви на корумпираната влада, па пред да излезат овие снимки и пред да ги слушне народот, истото се знаеше, се знаеше дека Мијалков е се и сешто во државава од главен полицаец до судски совет, се знаеше дека насила превзема успешни претпријатија за што повеќе акумулирање на капитал, се знаеше дека пробуваат да го прикријат убиството на Мартин, се знаеше како се фалсификуваат изборите, се знаеше дека Љубе го наместија (рака на срце самиот наседна), се знаеше дека шефот на обезбедување на премиерот во Скопје е главен рекетар ... и сега со слушање на овие разговори само се потврдува истото и овие партиските послушници на секој анчин пробуваат да ги релативизираат работите.
Најлошо во овој момент е што владата мува не ја лази што се дешава, ке пробаат на секој начин ако треба и на сила да се справат со народот и да продолжат со криминалнато владеење
Урко никогаш немал никакви ингеренции во МВР, а не па во ЕСЗ. Спасов дошол таму затоа што Урко го викнал со "усмена" наредба иако таква работа не постои, особено не за припадници на ЕСЗ. Фактички, Спасов бил таму затоа што бил дел од бандата на Урко, направил глупост, му кажал на Урко за тоа и овој се обидувал да ја скрие од надлежните (Горде, Иво итн...).НЕ! Горде и Грујо исто така треба да одговараат по командна одговорност. Урко дал усмена наредба, а во официјалната истрага е наведено дека Спасов бил таму самоиницијативно - што е лага на Спасов под притисок на Горде, Урко и Грујо. Тоа снимките го откриваат.
Секој напад на полициски службеник по закон се казнува со кривична пријава. Среќа нејзина што полицијата се обидуваше воопшто да не користи сила и насилство.5-6 шамари, прекршочна. Нема тешка телесна повреда, нема основ за кривична.
Така беше?
Нека остане вмро на власт но нека има одговорност за тие што прикривале убиуство и нека има оставки поради командна одговорност. Нека се испита криминалот. Не може тие гласачи кои ги споменуваш да ти биде алиби да правиш криминал и да бидеш неказнет. Тоа тебе дали ти е јасно? Законот за сите да важи подеднакво!Се согласувам со дијагнозите. Ама исто толку е шизофрено волјата на 500.000 луѓе да се банализира и да се персонифицира како волја на еден, двајца, петмина, фамилија. И кога дел од тие 500.000 ќе се јават да кажат дека тоа не е точно (дали со појавување на медиуми, дали преку резултати на анкети), т.е. ќе ја демантираат бедата, да им се лепат етикети. Тоа е многу поголемо насилство, врз многу поголема толпа, од тоа што го направи темплар на 1500 луѓе.
.
Ги гледаше ли видеата колку бекатонки,шипки и флаши изедоа ? мислиш дека не памтат лица кој бил нај воинствен ? знам од лично искуство кај се кријат кога ќе тргне полицијата..по најблиски згради,продавници и слично.Не може бе да те мава 2 саата,и после да си влезе во библиотека,абе јас учам.Ако си мангуп ќе седиш нема да бегаш.Што да направат,да ги замолат дечки ај ве молам излезете ако сте биле на протест ?@JETKUNDO Го гледаше ли клипот во читалната за истат таа полиција ли збореше дека е најмирољубива, најкултурна во светот? Така ли се влегува во затоврена просотрија хулигански и бутај и мавај по кој стигнеш, па одпосле легитимирај? И погледни како се курчат, мислат се со значка и во ебр и готово они се главни мангупи, и никој не им може ништо.
Ајде ако се толкави мажи нека фрлат штитовите, нека фрлат значките и да се пробаат со анродот кој е посилен на фер борба, ама така знаат што ќе им се деси дека нема да можат да изигрваат мангупи.
Абе гнасен еден,да не беше и фамилијата на Ѓеро таму,а ? и јас бев лингур еден и никој од овие што ги гледам што прават селфиња не беше на тој протест,ниту на таљат,ниту на кале,ниту за смилковско.Глупаку еден.Прекини да лажеш бе гнидо гнидосана. Јас сум од Ѓорче и бев на протестите за Ангел секој ден. Не ми кажувај колкава возраст биле луѓето што протестирале таму. Си ја знам населбата, си ги знам луѓето што беа на протести.
Гнаса гнасна.
П.С. Стандарден потег како во Ѓорче. Додека е дење, сфе е мирно со мали кошкања. Штом падне мрак...
И најбитното, Горде и Грујо ЗНААТ и ЗНАЕЛЕ дека Урко се обидувал да го скрие Спасов од надлежните, така?Спасов бил таму затоа што бил дел од бандата на Урко, направил глупост, му кажал на Урко за тоа и овој се обидувал да ја скрие од надлежните (Горде, Иво итн...).