Средношколски протести

И што ако сум политички определен!? Дали треба да одам на кондиција или сепак да размислувам со своја глава!? Политиката ќе ми треба само пред избори, но не и за секое народно движење да го подржам или етикетирам (зависи од која страна сме). И зошто па да не сум политички определен? Едноставно ми се допаѓаат политиките или програмата на таа политичка партија/ блок и за нив ќе гласам. Тоа е мое граѓанско право.

Да одиме хронолошки 95 или 96 имало студентски протести. Ок. Многу од организаторите станале членови на ВМРО. Без разлика што СДСМ била на власт, јас сметам дека причината за протестот е исправна. Потоа 8-9 г. наставниците и професорите протестираа. Со право, како резултат на тоа добија повисоки плати. Потоа пред 3 г. Средношколците протестираа против екстерното. Од идиотите добиа ветување дека оценката е за професорот/наставникот, а не за нив и истата нема да се сведе во сведителството. ЛАГА. Протестот пропадна. Лани, студентите беа лажени неколку пати. Дали дојдоа на свое? Да. Професорите, кои со новите измени на Законот (сите морони кои сметаат дека биле политички злоупотребени можат да го најдат и прочитаат) можат да бидат заменети (што значи нема бојкот, протест ниту отсуство), но и ако има одредени недостатоци тој ќе биде испратен на советувањ! МОН и СОНК не направија речиси никаков договор. Сето тоа беше набрзина направено со цел да заврши бојкотот. И сега средношколците. Лаги, лаги, лаги (како вториот албум на ГНР). И што сега да прекинат и да се вратат на настава поразени? Не. Ќе продолжат да маршираат, а пленумот како една организација треба да се обрати до народниот правобранител (а и до јавниот обвинител затоа што според Законот ако некои го скрши правото на протест, а тоа е едно од основните човекови права, може да одговара парично, но и со затворска казна. Е малку претерано, но сепак тоа е дел од Законот кој треба да се почитува). Навистина доста беше молк. Потребни се реформи. Потребни се законски измени. Потребни се квалитетни кадри и потребни се ученици кои ќе можат да пресудат кој е во право, а кој не.[DOUBLEPOST=1430739421][/DOUBLEPOST]
Браос. Сега имаш 50 евра од пвемиевот....Него ај најди слика од протестите пред 3 г. и постирај ја. И таму има ученици кои носеле маици од СДСМ. Ќе бидеш ли добар да ја најдеш и споделиш, а потоа да дискутираме кои се тие деца и зошто го направиле тоа? Може?! Па и соопштението од една невладина организација (ако го има на интернет). Има за што да се дискутира......;)

Последно уредено:
Браос. Сега имаш 50 евра од пвемиевот....Него ај најди слика од протестите пред 3 г. и постирај ја. И таму има ученици кои носеле маици од СДСМ. Ќе бидеш ли добар да ја најдеш и споделиш, а потоа да дискутираме кои се тие деца и зошто го направиле тоа? Може?! Па и соопштението од една невладина организација (ако го има на интернет). Има за што да се дискутира......;)
Зошто си нервозен? Ти да не си синот на Сашо косоварот?

Зошто си нервозен? Ти да не си синот на Сашо косоварот?
Нервозен!? Не сум нервозен воопшто. Само те замолувам да споделиш слика од учениците кои биле облечени во маици со амблеми на СДСМ пред 3 г. на средношколските протести во Скопје.
Причината е проста, сакам 2-те страни на кантарот да бидат еднакви.....:)

Нервозен!? Не сум нервозен воопшто. Само те замолувам да споделиш слика од учениците кои биле облечени во маици со амблеми на СДСМ пред 3 г. на средношколските протести во Скопје.
Причината е проста, сакам 2-те страни на кантарот да бидат еднакви.....:)
Не знам за што зборуваш?

Не знам за што зборуваш?
Мислам на членовите на УМС кои упаднале во самиот протест. Само треба малку да се истражи и да се увиди дека овие кои се на власт сакаат да го растурат секој протест (и секое движење) преку манипулации и притисоци. Има премногу докази кои го потврдуваат тоа.

Сега мислам дека ме разбираш.....:)

Мислам на членовите на УМС кои упаднале во самиот протест. Само треба малку да се истражи и да се увиди дека овие кои се на власт сакаат да го растурат секој протест (и секое движење) преку манипулации и притисоци. Има премногу докази кои го потврдуваат тоа.

Сега мислам дека ме разбираш.....:)
Не, не знам за кој протест зборуваш. Истражувај слободно иако има попаметни работи на кои можеш да го трошиш времето а кои се случуваат сега во моментов.

Не, не знам за кој протест зборуваш. Истражувај слободно иако има попаметни работи на кои можеш да го трошиш времето а кои се случуваат сега во моментов.
Има, точно. Но има време за се што те интересира.....најлесно е да се повлечеш кога ќе се почуствуваш поразен.....И ок, биди десно ориентиран, јас немам никаков проблем со тоа, ниту пак со твоите ставови, но кога лепиш етикети и тоа како имам и таквите ставови не можам да ги почитувам....извини. Па и очекувај при секое етикетирање да добиваш контра- коментар, било од мене било до некој друг кој навистина е засегнат со овој проблем. ;)

Ова е старо, но тоа е практиката и кај овој протест и бојкот.
http://libertas.mk/хелсиншки-комитет-студентите-беа-изл/

И сега редот е поради 10-20 ете и 50 нека се фаци да игнорираме 20000? :)
Абе 100000000 излегоа...не реков дека треба да се забаталат тие и дека не се битни,туку треба ако веќе не се политички определени тие 20000,да им кажат приватно на таквите фаци кои се обоени плаво или портокалово,ако веќе протестот не е ПОЛИТИЧЧКИ.Зошто да им ја матат сликата,ако ги нема нив,што ќе даде латас на вести ? кого ќе слика да каже-А ХА еве го оовој овој и овој,од сдсм,беа на тој отј тој тој тој тој и тој протест,јасно е дека се мотивирани партиски ? ќе нема кого да даде на вести и автоматски ќе им падне у вода тоа дека е политички протестот.

Ме разбираш сега ?

Латас тоа никогаш не го прави. Тој како “независен“ новинар секој протест го става под закрилата на СОРОС и СДСМ. Барем последниве 6-7 г. кога активно започна недемократското движење во Македонија.

Сега ме интересира. Ти си вонреден ученик. Дали си приморан да полагаш екстерно или не?! :)

Има, точно. Но има време за се што те интересира.....најлесно е да се повлечеш кога ќе се почуствуваш поразен.....И ок, биди десно ориентиран, јас немам никаков проблем со тоа, ниту пак со твоите ставови, но кога лепиш етикети и тоа како имам и таквите ставови не можам да ги почитувам....извини. Па и очекувај при секое етикетирање да добиваш контра- коментар, било од мене било до некој друг кој навистина е засегнат со овој проблем. ;)

Ова е старо, но тоа е практиката и кај овој протест и бојкот.
http://libertas.mk/хелсиншки-комитет-студентите-беа-изл/
Јас пренесов вест. Не реков дека е точна или не е точна. Т.е. баш затоа ја пуштив за да видам некој да каже дали е точно или не. Каде ја виде етикетата? Од друга страна, на тебе не ти пречи цитати од либертас или други медиуми да се споделуваат а во кои се вели - заклучена врата во школо, вршен притисок и тн. и тн. Тие се сите работи кои се речиси невозможни да се проверат. Ги знаат само тие што се таму, затоа се одлични за манипулација. хелсиншки Комитет одамна не функционира.

Латас тоа никогаш не го прави. Тој како “независен“ новинар секој протест го става под закрилата на СОРОС и СДСМ. Барем последниве 6-7 г. кога активно започна недемократското движење во Македонија.

Сега ме интересира. Ти си вонреден ученик. Дали си приморан да полагаш екстерно или не?! :)
не сум приморан.И знам што прави латас,ама ти кажувам за последниве протести што беа во серија едно 6-7 протести,СЕКАДЕ се истите тие 20тина луѓе.И нормално дека ќе каже на вести,беа забележани активисти на сорос и сдсм,значи дека протестот е партиски.А да ги нема тие активисти,што ќе каже,каков доказ ќе приложи ? ме капиш ? :D

не сум приморан.И знам што прави латас,ама ти кажувам за последниве протести што беа во серија едно 6-7 протести,СЕКАДЕ се истите тие 20тина луѓе.И нормално дека ќе каже на вести,беа забележани активисти на сорос и сдсм,значи дека протестот е партиски.А да ги нема тие активисти,што ќе каже,каков доказ ќе приложи ? ме капиш ? :D
Па не си баш во право. Опозициските и провладините медиуми секогаш наоѓаат нешто за да се закачат за тоа.

http://infomтax.mk/wp/?p=28377
Синот на Сашо Орданоски.[DOUBLEPOST=1430738217][/DOUBLEPOST]
Според тебе решението е во преспивање месец дена пред МОН и бојкотирање на настава?
Не, решението е слободна атмосфера и демократска влада која има морал и интегритет да ги праша и да ги слушне засегнатите. Наместо понижување, навредување, ЕТИКЕТИРАЊЕ, на секоја НОРМАЛНА и ПОТРЕБНА критика .

Сфаќаш што кажувам? Оваа гарнитура досега не покажала интегритет секоја своја одлука да ја одбрани со аргументи пред засегнатите и стручната јавност, туку напротив жестоко се спротивставувала на секоја критика, и враќала со недемократски средства како притисок, етикетирање, валкање и оцрнување во медиумите.

Абе 100000000 излегоа...не реков дека треба да се забаталат тие и дека не се битни,туку треба ако веќе не се политички определени тие 20000,да им кажат приватно на таквите фаци кои се обоени плаво или портокалово,ако веќе протестот не е ПОЛИТИЧЧКИ.Зошто да им ја матат сликата,ако ги нема нив,што ќе даде латас на вести ? кого ќе слика да каже-А ХА еве го оовој овој и овој,од сдсм,беа на тој отј тој тој тој тој и тој протест,јасно е дека се мотивирани партиски ? ќе нема кого да даде на вести и автоматски ќе им падне у вода тоа дека е политички протестот.

Ме разбираш сега ?

Не.Ради тие 2-3% да го реметиш цел протест како медиум и некој во својство на граѓанин ја прифатил таа вест, сугестија здраво за готово е одлика на несериозност и кратковидост.Ако гледаме така, некој е расположен контра левичари, контра десничари, контра членови на УМС, контра металци, контра рапери...пленумите постигнаа обединување во таа смисла, а на некого уште не му е јасно како не можат на стари фори раздели па владеј да ги скршат.И не за џабе реакциите на повозрасната публика е дека младината испадна попаметна од нив.
Зато шо и во двете големи партии постојат паметни, креативни и напредни индивидуалци, а не можат да дојдат до израз од грдиот просек.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom