Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ne jas ti pobarav dokumentirani slucaj od takvi licnosti na koj jas bi mozel da poveruvam a ne koj se izlekol ili bil bolen.
Na internet se pisiva za se i svasta. Od smesni raboti do zaveri deka sme roboti. Moe e da percipiram vo sto da veruvam.

PS:Bajdawej jas ne laam.

Miki ti kazav citaj ponazad!
Гледаш дека нема крај на небулозите кои ги зборуваш ? Прво не биле научници,сега не биле документирани,после ќе биде не биле признати од Светската Атеистичка Федерација,треба Дарвин да биде воскреснат па да процени дали се точни... лудило!

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
1.За да ме сфатиш за првово,земи прочитај го Стариот Завет само книгите на Мојсеј и ништо друго.Вака џабе да ти напишем и научен труд ти пак нема да ме разбереш.
2.Исцелување е процес на излекување на било каква болест,пореметување,деформација и слично.А за нелогичностите,не знам,за мене нема ниедна нелогичност.
3.Па тоа е поентата КАКВА ЉУБОВ Е ТОА.Библијата вели ,,Толку го возљуби светот што го даде и својот еднороден Син''.Во Стариот Завет гревовите се плаќале со крвни жртви,со колење курбан.Со тек на времето тоа веќе било премалце и неможело да го задоволи ''искупувањето'' на гревовите.Па затоа Бог го пратил Синот да го стори тоа за последен пат во историјата на човештвото и универзумот.Тоа страдање не е случајно,кажав дека распнувањето на крст е најболна смрт,и Бог го знаел тоа и го допуштил Неговиот Син тоа да го помине како доказ дека СМЕ СКАПО ПЛАТЕНИ.
4.Значи вака.Бог ќе ги воскресне прво живите за Вечен Живот.Прво они ќе станат од гробовите,а подоцна ќе воскреснат и другите,но тие(овие вториве) ќе воскреснат за да бидат трајно и засекогаш уништени заедно со Сатаната и Смртта НА ЗЕМЈАТА.Пеколот не постои во Христијанството,овие што ќе бидат уништени заедно со Сатаната и неговите слуги(демоните) ќе бидат живи запалени на земјата бидејќи од небото ќе паѓа оган(Откровение).Рајот постои.Рајот е Царството Небесно.Таму некогаш бил и човекот се додека не се огрешил па бил протеран.Вечен живот е животот кој ќе го живеат оние кои ќе го добијат односно ќе бидат примени во Царството Небесно(оние кои ги исполниле условите за тоа).Оние кои не ги исполниле истите услови,кажав,ќе бидат воскреснати и живи запалени(уништени) засекогаш.Тоа е втора и ВЕЧНА смрт и од неа НЕМА НАЗАД,НЕМА ВОСКРЕСЕНИЕ ОД НЕА.[DOUBLEPOST=1430419494][/DOUBLEPOST]
Не е воопшто евтино затоа што не ги откупува било кој.Напротив,тоа е најскапото плаќање што воопшто некогаш се случило на планетата.На крстот бил распнат ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС лично и персонално.Тоа не е обичен човек па дури и да е император поголем од Александар Македонски пак не е тоа што е Господ лично.

Јас знам дека бил успешен и дека има стотици пророштва кои се исполниле а ги кажал.Јас го спомнав него како човек кој живеел во минатиот век заедно со уште еден негов сонародник на кој стварно неможем да се сетам на името а е исто толку успешен како него.[DOUBLEPOST=1430419643][/DOUBLEPOST]
Зашто еднаш не разбереш дека не е добро да се биде арогантен ? Нема повеќе инфо затоа што си многу паметен па верувам дека нема потреба да те информирам дополнително.
1)Читано и добро џвакано,премногу измеша брзини.Ни сам не знаеш кај си тргнал и каде завршуваш.

2)Гледам и на овој Субзеро му цитираш.Дечкото е во право,и он може моментално да направи сајт и да изнапише секакви простотилоци како излекол некого од рак слично како Иван исцелителот.Ама сето тоа паѓа во вода,оти е лага и оти системот на оваа земја не функционира така.Нема чуда,за се има причина и за се има објаснување или благо речено,нема ништо надприродно.Едно време и молњата беше чудо невидено и разлутени богови ама не е така.
Друго,канцерот е многу чуствителна работа,срамота е за таква болест луѓето да влеваат лажни надежи и да им ја пијат крвта на луѓето.Изигравајте психолози,давајте утехи и слични срања ама не се плеткајте каде што не ви е место бидејќи,просто речено немате нити капацитет нити знаење за такво нешто.Немој да го лажете народот.
3)Не е тоа љубов.Многу пореметена дефиниција за љубов имаш.
4)Пеколот постои во христијанството,немој да лажеш.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
1)Читано и добро џвакано,премногу измеша брзини.Ни сам не знаеш кај си тргнал и каде завршуваш.

2)Гледам и на овој Субзеро му цитираш.Дечкото е во право,и он може моментално да направи сајт и да изнапише секакви простотилоци како излекол некого од рак слично како Иван исцелителот.Ама сето тоа паѓа во вода,оти е лага и оти системот на оваа земја не функционира така.Нема чуда,за се има причина и за се има објаснување или благо речено,нема ништо надприродно.Едно време и молњата беше чудо невидено и разлутени богови ама не е така.
Друго,канцерот е многу чуствителна работа,срамота е за таква болест луѓето да влеваат лажни надежи и да им ја пијат крвта на луѓето.Изигравајте психолози,давајте утехи и слични срања ама не се плеткајте каде што не ви е место бидејќи,просто речено немате нити капацитет нити знаење за такво нешто.Немој да го лажете народот.
3)Не е тоа љубов.Многу пореметена дефиниција за љубов имаш.
4)Пеколот постои во христијанството,немој да лажеш.
1.А да земеш вака да се описмениш ХРИСТИЈАНСКИ па ти да бидеш тој што знае што збори ? Како тогаш прашуваш прашања за нешто во што немаш познавања никакви ?

2.Така викаш,ајде ти генијалец објасни ми го ова.Еве и @SuBZerO го повикувам да го објасни ова.
http://vecer.mk/makedonija/chudo-vo-lesnovskiot-manastir

ДАЛИ ОВДЕ МЕДИЦИНАТА НЕМА ДИГНАТО РАЦЕ ТОТАЛНО ? Дали две држави неможеле(плус таа некоја професорка од Турција) да откријат што е причината и како да им помогнат ? Ете вака Бог ви ги затнува муцките.Јас кога велам дека неможете вие да го негирате колку што Он може да се манифестира и самодокажува вие не ми верувате.

3.Имам јас пореметена дефиниција за љубов(и милијарди други со мене) ама ти немаш познавање за Бог.
4.Ај повели објасни ми го.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
2.Така викаш,ајде ти генијалец објасни ми го ова.Еве и @SuBZerO го повикувам да го објасни ова.
Abe ostaj cudo na religiosen sajt samo. Agapi.mk....i toa pismo stignalo demek do niv brejjj edno cudo!

Ako odime po takvi cuda Makedonija e zemja so definitvno so najgolem broj na "cuda". Eve ti edno duri i dobro dokumentirano!

PS:Sea veruvas li vo vonzemjani?

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
1.А да земеш вака да се описмениш ХРИСТИЈАНСКИ па ти да бидеш тој што знае што збори ? Како тогаш прашуваш прашања за нешто во што немаш познавања никакви ?

ДАЛИ ОВДЕ МЕДИЦИНАТА НЕМА ДИГНАТО РАЦЕ ТОТАЛНО ? Дали две држави неможеле(плус таа некоја професорка од Турција) да откријат што е причината и како да им помогнат ? Ете вака Бог ви ги затнува муцките.Јас кога велам дека неможете вие да го негирате колку што Он може да се манифестира и самодокажува вие не ми верувате.

3.Имам јас пореметена дефиниција за љубов(и милијарди други со мене) ама ти немаш познавање за Бог.
4.Ај повели објасни ми го.
1)Немам намера да се чукам со инатот твој,така-така,во ред.
2)Гледај,немаш основни познавања на медицина да постираш вакви небулозни сајтови.
Ако не се постави дијагноза,не значи дека не боледува и дека нема лек.Помалку развиените земји како Македонија,Мехико и слично имаат еден куп вакви чуда,многу веројатно поради технолошкиот недостаток а исто така и не така квалитетните лекари.Друг проблем е описот,описот е даден од лаик кој може да ја зачини приказната до миље воље.
Друго што никако неможам да си разјаснам,зошто морала да оди дури до манастир? Не можела да се обрати на бог од дома? Или бог е присутен само во црквите и манастирите ?Бог не е сеприсутен?
И секако,што толку се замарате со лечењето,нели верувате во задгробен живот.Вие најмалку треба да барате лечење,треба едвај да чекате да умрите,кој не би сакал да се виде со Исус и да шета низ небесите? Мислам,болеста вие треба да ја третирате како благослов а не обратно.
3)Како и прва точка.Ме мрзи со инаетливи да расправам,така нека ти е.
4)https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_views_on_hell

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Abe ostaj cudo na religiosen sajt samo. Agapi.mk....i toa pismo stignalo demek do niv brejjj edno cudo!

Ako odime po takvi cuda Makedonija e zemja so definitvno so najgolem broj na "cuda". Eve ti edno duri i dobro dokumentirano!

PS:Sea veruvas li vo vonzemjani?
Имаш храброст да отидеш кај тој Отец во тој манастир и да побараш информации за тоа семејство ? Да ги најдеш и да ти проложат документација,да ти донесат доктори кои дигнале раце ? НЕМАШ,затоа не ме мачи со твојот кукавичлук и глуп инает.Бетер од дете 7 годишно си...

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Имаш храброст да отидеш кај тој Отец во тој манастир и да побараш информации за тоа семејство ? Да ги најдеш и да ти проложат документација,да ти донесат доктори кои дигнале раце ? НЕМАШ,затоа не ме мачи со твојот кукавичлук и глуп инает.Бетер од дете 7 годишно си...
Ti kazav ponazad ti imas slabost i somnez vo toa sto veruvas jas ne. Tebe ti trebaat ovie raboti.Za mene se smesni i cudni kako tolku lesno uspevaat da "perat mozoci". Jas go negiram bog a negacija ne se dokazuva!

PS: Kulturata pak si ja iskazuvas na delo. Sekoj pat koga nekoj ne se slaga so tvoeto "mislenje" pocinjas da vregas.Neka ti stoj na cesta.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
1)Немам намера да се чукам со инатот твој,така-така,во ред.
2)Гледај,немаш основни познавања на медицина да постираш вакви небулозни сајтови.
Ако не се постави дијагноза,не значи дека не боледува и дека нема лек.Помалку развиените земји како Македонија,Мехико и слично имаат еден куп вакви чуда,многу веројатно поради технолошкиот недостаток а исто така и не така квалитетните лекари.Друг проблем е описот,описот е даден од лаик кој може да ја зачини приказната до миље воље.
Друго што никако неможам да си разјаснам,зошто морала да оди дури до манастир? Не можела да се обрати на бог од дома? Или бог е присутен само во црквите и манастирите ?Бог не е сеприсутен?
И секако,што толку се замарате со лечењето,нели верувате во задгробен живот.Вие најмалку треба да барате лечење,треба едвај да чекате да умрите,кој не би сакал да се виде со Исус и да шета низ небесите? Мислам,болеста вие треба да ја третирате како благослов а не обратно.
3)Како и прва точка.Ме мрзи со инаетливи да расправам,така нека ти е.
4)https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_views_on_hell
1.Немаш ти знаење дечко да се чукаш со мене.
2.Јас вакви работи може да ти постирам цел ден,а ти неможе да најдеш објаснувања за нив освен од твоите инвивидуални неточни атеистички заклучоци.Сега ти е Груевски крив што во Македонија нема доктор кој знае да каже што била работата,згора на тоа И АНГЕЛА МЕРКЕЛ ти е крива затоа што И ВО ГЕРМАНИЈА не знаеле да им кажат што им е па ни тоа не е малце И ВО ТУРЦИЈА Ердоган уште покрив што неговите универзитетски професори исто не знаат да постават дијагноза.. те разбрам и супер си.Црковниот објект е наречен Божји дом,и немој да ти е толку тешко што ние го посетуваме,а за болеста си тотална грешка.На Бог не му требаат мртвите и болните туку здравите и живите за да го слават.Ти ако имаш или кога ќе имаш дете,слободно земи и труј го за да биде болно,ние верниците како ВЕРНИ Божји деца има кој да не лечи и славата е негова.
3.Немој да се расправаш,треба да можеш.
4.Википедија ти ја поби тезата.Да прочиташе на википедија,ако разбираш англиски нормално, ќе разбереше што е ХАДЕС и што е ГЕХЕНА посебно ГЕХЕНА.Ама изгледа слабо англискиот.[DOUBLEPOST=1430507678][/DOUBLEPOST]
Ti kazav ponazad ti imas slabost i somnez vo toa sto veruvas jas ne. Tebe ti trebaat ovie raboti.Za mene se smesni i cudni kako tolku lesno uspevaat da "perat mozoci". Jas go negiram bog a negacija ne se dokazuva!

PS: Kulturata pak si ja iskazuvas na delo. Sekoj pat koga nekoj ne se slaga so tvoeto "mislenje" pocinjas da vregas.Neka ti stoj na cesta.
Напротив,вакви работи ми требаат(и мене и на Христијаните) за да се побијат сите невистини за Бог.Да ги немаше овие работи,Христијанството ќе имаше верници помалце од една мала политичка партија,ќе немаше докази за да се одбрани итн.Мене уште посмешно ми е како секој ден овде на Кајгана гледам нови лица кои патетично се трудат да го негираат Бог а немаат 1% познавање за истиот... патетично и смешно ама жално и вистинито.Па сепак јас ретко се смеам.

Ако ти се најде навреден,се извинувам,АМА,кажи ми друга ПОКУЛТУРНА терминилогија од таа што ја употребив а те опишува тебе ? Ете кажи ми и јас ќе го сменам тоа во постот.Или можеби имаш храброст да се сретнеш со ова семејство и да ги прочиташ МЕДИЦИНСКИТЕ ДОКУМЕНТАЦИИ ? Ајде биди храбар и одговори ми ги двеве прашања.Ако најдеш друга терминологија јас ќе ти се извинам што ТЕ НАВРЕДИВ.За сега,за мене тоа не е навреда туку чиста констатација.П.С кога сме кај навредата,изгледа заборави дека НАМЕРНО го употребив зборот кукавица.Тоа не памтиш нели.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ако ти се најде навреден,се извинувам,АМА,кажи ми друга ПОКУЛТУРНА терминилогија од таа што ја употребив а те опишува тебе ? Ете кажи ми и јас ќе го сменам тоа во постот.Или можеби имаш храброст да се сретнеш со ова семејство и да ги прочиташ МЕДИЦИНСКИТЕ ДОКУМЕНТАЦИИ ? Ајде биди храбар и одговори ми ги двеве прашања.Ако најдеш друга терминологија јас ќе ти се извинам што ТЕ НАВРЕДИВ.За сега,за мене тоа не е навреда туку чиста констатација.
Druze ti imas teska sueta (se nadevam znaes sto e toa). Samo ti ja servirav tvojata kultura.Me boli koga nekoj popameten ke me uvredi ti ni vo eden slucaj ne navredi nemora da se izvinuvas konstatiraj si ti kolku sakas.
Jas nemam somnezi deka bog ne postoi. Nemozes da go pobies toa. Vakvi prikazni palat kaj luge so plitka intelegencija i obraznovanie.Ete chatajte so miki za cudovo mi zavrsi rabotno vreme otidov jas da uzivam vo vikendot.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
1.Немаш ти знаење дечко да се чукаш со мене.
2.Јас вакви работи може да ти постирам цел ден,а ти неможе да најдеш објаснувања за нив освен од твоите инвивидуални неточни атеистички заклучоци.Сега ти е Груевски крив што во Македонија нема доктор кој знае да каже што била работата,згора на тоа И АНГЕЛА МЕРКЕЛ ти е крива затоа што И ВО ГЕРМАНИЈА не знаеле да им кажат што им е па ни тоа не е малце И ВО ТУРЦИЈА Ердоган уште покрив што неговите универзитетски професори исто не знаат да постават дијагноза.. те разбрам и супер си.Црковниот објект е наречен Божји дом,и немој да ти е толку тешко што ние го посетуваме,а за болеста си тотална грешка.На Бог не му требаат мртвите и болните туку здравите и живите за да го слават.Ти ако имаш или кога ќе имаш дете,слободно земи и труј го за да биде болно,ние верниците како ВЕРНИ Божји деца има кој да не лечи и славата е негова.
3.Немој да се расправаш,треба да можеш.
4.Википедија ти ја поби тезата.Да прочиташе на википедија,ако разбираш англиски нормално, ќе разбереше што е ХАДЕС и што е ГЕХЕНА посебно ГЕХЕНА.Ама изгледа слабо англискиот.
Добро си е објаснето на вики и еден куп други сајтови.
Како на пример овој,
https://bible.org/article/what-bible-says-about-hell

Добро си е објаснато што е пекол,дали е вечен,дали не е и тоа со библиски референци и аргументации.
Немој да лажиш,библијата сама реферира на пеколот како вечно страдање за оние кои нема да го прифатат Исус.
Во врска со Медицинските “чуда“,ти се молам.Знаеш колку блесаво изгледаш?
Како што реков,овие недокументирани “факти“ прикажани и прераскажани од медицинско неуки луѓе,во земји со технолошки и кадарен недостаток се многу,многу смешни.
И што сега,од болен не се прима молитва? Јас разбирам божји храм,сум го посетувал и ништо посебно нема ако се молиш таму и ако се молиш од дома.Впрочем,убава работа е дружењето и ќе видиш од време на време некој познаник,друго ништо посебно не се случува во божјите храмови.
Што сега,молитвите од болните не се примаат?
Нели е се од бога?Нели и болеста е од бога?
На бог му требале здрави,зошто му се здравите,здравите нема ни да се замараат толку многу.Болните маваат многу поемотивна и поискрена молитва од здравите.
Не си свесен што изнакажа,срам ми е што читам од вакви духовници.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Druze ti imas teska sueta (se nadevam znaes sto e toa). Samo ti ja servirav tvojata kultura.Me boli koga nekoj popameten ke me uvredi ti ni vo eden slucaj ne navredi nemora da se izvinuvas konstatiraj si ti kolku sakas.
Jas nemam somnezi deka bog ne postoi. Nemozes da go pobies toa. Vakvi prikazni palat kaj luge so plitka intelegencija i obraznovanie.Ete chatajte so miki za cudovo mi zavrsi rabotno vreme otidov jas da uzivam vo vikendot.
Ти пројде животот во кукавичење! Неможеш со ниден постоечки доказ за НЕПОСТОЕЧКИОТ Бог да се соочиш а ние сме плитки,неинтелегентни,глупи итн...............[DOUBLEPOST=1430510464][/DOUBLEPOST]
Добро си е објаснето на вики и еден куп други сајтови.
Како на пример овој,
https://bible.org/article/what-bible-says-about-hell

Добро си е објаснато што е пекол,дали е вечен,дали не е и тоа со библиски референци и аргументации.
Немој да лажиш,библијата сама реферира на пеколот како вечно страдање за оние кои нема да го прифатат Исус.
Во врска со Медицинските “чуда“,ти се молам.Знаеш колку блесаво изгледаш?
Како што реков,овие недокументирани “факти“ прикажани и прераскажани од медицинско неуки луѓе,во земји со технолошки и кадарен недостаток се многу,многу смешни.
И што сега,од болен не се прима молитва? Јас разбирам божји храм,сум го посетувал и ништо посебно нема ако се молиш таму и ако се молиш од дома.Впрочем,убава работа е дружењето и ќе видиш од време на време некој познаник,друго ништо посебно не се случува во божјите храмови.
Што сега,молитвите од болните не се примаат?
Нели е се од бога?Нели и болеста е од бога?
На бог му требале здрави,зошто му се здравите,здравите нема ни да се замараат толку многу.Болните маваат многу поемотивна и поискрена молитва од здравите.
Не си свесен што изнакажа,срам ми е што читам од вакви духовници.
:facepalm:
Tебе ова сајтови ти ја преставува цела Библија ? Како тогаш Библијата вели ,,а мртвите не се свесни за ништо'' Проповедник 9.5 ? Како тоа не се свесни за ништо а вечно ги мачи Бог ? Зборот пекол во Христијанството се однесува на гроб а не на место од Гугл што си го видел ти. Гледаш дека немаш појма од Христијанство ? ,,И овие ќе отидат во вечна смрт,а праведниците во вечен живот'' Mатеј.Немам више намера да те описменувам.Читај Библија а не разно разни глупости.

Најди го семејството ќе ти биде приложена документација.Ако не ти покажат,дојди сподели овде со нас па да го оспориме заедно Бог важи ?
Ауууууууууууууу ти стварно си немал 000,1% познавање на Библијата... што збориш бе ? :facepalm:
Јас само ти објаснив дека црква и дом не е исто,ти овде направи... НЕ ПРИФАЌА БОГ МОЛИТВИ НА БОЛНИ,МОЛИТВИ ОД ДОМА... ејјјјјјјјјјјјјјј човече... што зборуваш ?????????? имаш малце појма какви глупости тресеш? КАЈ РЕКОВ ЈАС ДЕКА МОЛЕЊЕ ОД ДОМА БОГ НЕ ПРИФАЌА ? АЈДЕ КАЖИ!

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Vakvi prikazni palat kaj luge so plitka intelegencija i obraznovanie.
Sub,

ја‘ батка, никако не заприметувам нит‘ инелигенција нит‘ образование у твојов случај. :coffee:
Ако не сум у право, дај покажи ги ‘вија твои скриени и неоткриени квалитети.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
12:2 Many of those who sleep in the dusty ground will awake – some to everlasting life, and others to shame and everlasting abhorrence. 3 But the wise will shine like the brightness of the heavenly expanse. And those bringing many to righteousness will be like the stars forever and ever.(Daniel 12:2,3)
25:46 And these will depart into eternal punishment, but the righteous into eternal life.”(Mathew 25:46)
25:41 “Then he will say to those on his left, ‘Depart from me, you accursed, into the eternal fire that has been prepared for the devil and his angels!(Mathew 13:41,50)
14:11 And the smoke from their torture will go up forever and ever, and those who worship the beast and his image will have no rest day or night, along with anyone who receives the mark of his name.(Revelation 14:11)

(3) Annihilationism – Hell means a person dies like an animal – ceases to exist.

Answer: It denies the resurrection of the unsaved (John 5:28, etc. – see above). It denies conscious torment (see above).

Какво инаетливо суштество си ти,со глава ѕид рушиш.
Убаво си е објаснето што е пеколот,дали е вечен,како изгледа и зошто е погрешна интерпретацијата на пеколот како престанок на живот или смрт,сето тоа подкрепено со аргумент од библијата.
Но се гледа дека библијата си е предмет на лична интерпретација и за лични бенефити,кој како сака и како му чини си ја преведува и врз тоа си носи свој заклучок.

Те цитирам “На Бог не му требаат мртвите и болните туку здравите и живите за да го слават“ од ова се гледа колку сте со паметот.
Не гледам како створител има потреба да биде славен,створението има потреба од створителот а не обратното.
Горе спомнав,верски храм како репрезент на една религија е во ред ама да изиграваш лудило и презентираш чуда како јајца од кокошка и маде од бик е премногу незрело.Чуда постојат само во бајките,оти се бајки и се предмет на фантазија која ги преминува сите граници.
Девојчето кое магично се излечило во црквата а е представено како никаде дерман да немало освен во црквата и од попот.Јас се потрудив да ти објаснам дека,молитвата од дома нема разлика од молитвата во црква,и таму и таму верникот се приближува до бог.
Јас не можам да разберам,зошто позади секое чудо постои некоја црква,манастир или некој поп ала иван исцелител?
Зошто не се презентираат луѓето кои се излекувале во болница од страна на знаење кое по верска дефиниција е пратено од бога и зошто овие не се сметаат за чудо?
И болниците постојат со божјата воља и ја презентираат стручни лица кои се стекнале со наука која истотака постои со божјата воља.
Или болница и манастир го нема истиот шмек,нели?
Кога ќе направиш математика,и болеста е од бога.Ако не е излечлива,прифатија како таква и живеј колку ти е дадено да живееш.На крај краева,сите умираме,некој вака а некој така.
Чаре и дерман ако нема во болница,верувај ми воопшто нема да го има во манастир.
Жал ми е за народот кој го лажете а можете едноставно да ја решите таа дилема.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.641
Поени од реакции
9.256
12:2 Many of those who sleep in the dusty ground will awake – some to everlasting life, and others to shame and everlasting abhorrence. 3 But the wise will shine like the brightness of the heavenly expanse. And those bringing many to righteousness will be like the stars forever and ever.(Daniel 12:2,3)
25:46 And these will depart into eternal punishment, but the righteous into eternal life.”(Mathew 25:46)
25:41 “Then he will say to those on his left, ‘Depart from me, you accursed, into the eternal fire that has been prepared for the devil and his angels!(Mathew 13:41,50)
14:11 And the smoke from their torture will go up forever and ever, and those who worship the beast and his image will have no rest day or night, along with anyone who receives the mark of his name.(Revelation 14:11)

(3) Annihilationism – Hell means a person dies like an animal – ceases to exist.

Answer: It denies the resurrection of the unsaved (John 5:28, etc. – see above). It denies conscious torment (see above).
Анихилација не постои во Православното учење. Концептот на анихилација го застапуваат Адвентистите и Јеховините Сведоци.

Овде го имаш Православното гледиште за Пеколот:

https://vistinatakeveoslobodi.wordpress.com/2012/02/20/за-пеколот-писмо-бр-11-до-јеховин-сведок/
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/Brjancaninov/brjancaninov12.htm
https://vistinatakeveoslobodi.wordpress.com/2013/07/15/3316/
http://preminportal.com.mk/duhovnost-2/odgovori-na-sovremeni-problemi/4305-beseda-za-pekolot-prv-del
http://preminportal.com.mk/duhovnost-2/odgovori-na-sovremeni-problemi/4310-beseda-za-pekolot-vtor-del

Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
Тоа е проблемот во личната интерпретација,еден куп преводи,термини кои и не се којзнае колку добро објаснети.Затоа и толку контрадикции и необјаснети работи,кој како сака пишува и интерпретира,се нема ни почеток ни крај.
Затоа и маки се мачат,сами против себе си противречите и нема крај на нелогичностите.
Бог е љубов ама створил пекол за вечно измачување. Ама чекај , пеколот не е вечен туку пеколот е смрт,ама чекај пеколот не е смрт нешто помеѓу и.т.н,и гледате само некако да ја ублажите работата ама не оди тоа така.
На тешки маки сте и самите,од една страна бог е љубов(John 4:8),на друга страна се вели дека љубовта не е љубоморна или горда(Corinthians 13:4) и на крај бог е љубоморен(Exodus 20:5).
Извади љубов од формулата,ќе видиш праведен бог,бог кој според заслуги наградува и казнува.Додека е љубов во формулата,тој бог е контрадикторен сам на себе.Да љубиш некого безусловно тоа значи да му простуваш секакви срања што ќе ги направи што во превод значи неправеден.
Или бог не е љубов и суди праведно или е љубов и е неправеден.

Kajgana Shop

На врв Bottom