Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Кога се јавуваат првите видливи(физички)симптоми кај женката после парењето?....
Прашувам зошто не сум сигурен дали бидна работата:icon_mrgr:(зошто не се залепија со мажјакот при парењето,па после ги оставивме насамо,па не сме сигурни дали бидна нешто):ROFLMAO: ,а некако гледам како да се дебели кучето...
Ама не многу...
40ина дена поминаа...Прашувам по ветеринарните амбуланти низ Битола,никаде немаат ехо....па ќе мора да чекам вака на old school начин да видам дали ќе има принова...:pos:
Да скратам,кој е временскиот период кога треба кучката да покажи знаци на бременост?
Има ли гради развиени, односно млечни жлезди?
Временски период ти е 56 до 69 дена, зависи од големината на кучето (мислам дека ти ротвајлер имаше?- околу 59-63).
Обавезно давај и повеќе калциум, поквалитетна храна (препорачливо за мали кутриња, односно puppy формули) и не ја изложувај на премногу и предолги активности.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Добарден добри луѓе,

Моментално сум страшно загреан за песче и ќе си купам сто посто.Е сеа почнав да барам нешто на пазар 3 и ова глупостиве ама не ми е тоа тоа.Муабетот ми беше дали може да ми посочите каде што како ? Се мислам помеѓу лабрадорче и немски офчар. И од прилика цена

пм=MGLpM

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.409
Поени од реакции
3.318
Meне ме посоветуваа вака:
Ако ти е прво милениче подобро ти е лабрадор
Германските овчари се потешки за дресура

Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Се е до к'смет. Еден комшија ми се фалеше каква убава немска овчарка има. Но се окажа дека е изфрлена од военен кучкарник како негодна за дресура. Одкако му изеде сичките кокошки и се фрли и врез него се принуди да ја утепа безболезнено со куршум за диви прасета.Помисли на хамстер :)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Не знам, Моето куче си седи надвор и не помислува да влези внатре. Ако немаш жена да те буди и да ти искажува својата лјубов ајде не секој ден ама барем през ден мислам да куче не може да ја замени.Не случајно е кажано "жената е првиот другар на човекот внатре, а кучето надвор" :)
Тоа кажано од тебе или некој сексист. Јас не сум лезбејка, а и не би го "чекала" маж ми дома. Маж/жена може да те изневери, може лице да ти прави, не постои човек кој би се однесувал толку верно како што би можело кучето, кукавици се луѓето за таа работа, себични и лицемерни.
Добарден добри луѓе,

Моментално сум страшно загреан за песче и ќе си купам сто посто.Е сеа почнав да барам нешто на пазар 3 и ова глупостиве ама не ми е тоа тоа.Муабетот ми беше дали може да ми посочите каде што како ? Се мислам помеѓу лабрадорче и немски офчар. И од прилика цена
Се' си зависи. Ако го купиш од некоја топ одгледувачница, би била и топ висока цената на кутрето. За 50 евра обично се продаваат мешанци или кутриња чии родители не се некои шампиони. За 300 евра најчесто се продаваат кутриња со врвно потекло од врвни одгледувачници.
Повторно ќе се противречам со @Фири , не е до т.н. к'смет, до дресура е. Чим почнеш рано, што и да е ќе издрезираш. Германските овчари па најлесни за дресура се. Едни од мое маало чуваат, старо е кучето, ама одлично издресирано. Знае кога треба да чува куќа, значи се' ги слуша и на крај го пуштаат да се прошета наоколу. И го знаеме сите од маало, ако некому смета ќе му каже "дома" и тој веднаш дома си оди. Деца обожава, ги пази како очите. Ниту еден Германски овчар што сум сретнала немал нападнато мало дете, ниту пак човек (освен ако е принуден да штити). Лабрадорите не се толку заштитнички настроени колку и Германскиот овчар. Тие ако видат туѓинец, мавтаат со опашот, се радуваат на него. Лабрадорите се мили по природа, весели се. Кај нив треба да се внимава на храната бидејќи многу лесно се здебелуваат. Како и да е, и двете се раси кои што бараат редовна активност и истрчување.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Се' си зависи. Ако го купиш од некоја топ одгледувачница, би била и топ висока цената на кутрето. За 50 евра обично се продаваат мешанци или кутриња чии родители не се некои шампиони. За 300 евра најчесто се продаваат кутриња со врвно потекло од врвни одгледувачници.
Повторно ќе се противречам со @Фири , не е до т.н. к'смет, до дресура е. Чим почнеш рано, што и да е ќе издрезираш. Германските овчари па најлесни за дресура се. Едни од мое маало чуваат, старо е кучето, ама одлично издресирано. Знае кога треба да чува куќа, значи се' ги слуша и на крај го пуштаат да се прошета наоколу. И го знаеме сите од маало, ако некому смета ќе му каже "дома" и тој веднаш дома си оди. Деца обожава, ги пази како очите. Ниту еден Германски овчар што сум сретнала немал нападнато мало дете, ниту пак човек (освен ако е принуден да штити). Лабрадорите не се толку заштитнички настроени колку и Германскиот овчар. Тие ако видат туѓинец, мавтаат со опашот, се радуваат на него. Лабрадорите се мили по природа, весели се. Кај нив треба да се внимава на храната бидејќи многу лесно се здебелуваат. Како и да е, и двете се раси кои што бараат редовна активност и истрчување.
Ја отприлика имам некои си 100-150 евра.И сакам да земам убаво кученце.Искрено не се разбирам и затоа ве прашувам.Не ми треба мене кузнае какво куче со кузнае какви предци зошто јас не планирам да го носам по изложби или било каде.А за трчање и такви работи не е проблем.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Тоа кажано од тебе или некој сексист. Јас не сум лезбејка, а и не би го "чекала" маж ми дома. Маж/жена може да те изневери, може лице да ти прави, не постои човек кој би се однесувал толку верно како што би можело кучето, кукавици се луѓето за таа работа, себични и лицемерни.

Повторно ќе се противречам со @Фири , не е до т.н. к'смет, до дресура е. Чим почнеш рано, што и да е ќе издрезираш. Германските овчари па најлесни за дресура се.
Чекај сеа не сакав да те поистоветувам со куче токму напротив, сакав да кажам дека кучето не може да замени жената.
За дресурата не си во право. Во военниот кучкарник почнуват да дресират сите кучинја.Ама од некои ништо не станува како лугето се, едни паметни, едни среднопаметни, а едни се направо глупи и тие дресират само првите две групи, третата направо ја "фрлат" оти на ништо не можат да ги научат. Ова на комшијата беше толко зло дека лаеше и по него самиот кажувам ти сигурно можеби да беше и малформирано нешто, ретардирано.[DOUBLEPOST=1430166026][/DOUBLEPOST]Така да к'сметот е многу важен. Може и да е со царско родословие ово куче и да е скапо и пак да не може да се дресира.

Последно уредено:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ја отприлика имам некои си 100-150 евра.И сакам да земам убаво кученце.Искрено не се разбирам и затоа ве прашувам.Не ми треба мене кузнае какво куче со кузнае какви предци зошто јас не планирам да го носам по изложби или било каде.А за трчање и такви работи не е проблем.
Moj sovet,zosto ne razmislis da posvois kutre? Ima tolku kutrinja sto cekaat dom. a tie pari sto gi imas veke mozes nekolku meseci pa i poveke da go hranis so super hrana i da si gi pokries trosocite za vakcini,dehelmentizacija,cipuvanje itn. Dobro kuce pod 300-400e nema da najdes. A da kupis kuce sto nema da ti go pravi kefot utre,sto ke ti kazat deka e toa a ne e,oti ke imas oci i sam ke vidis,sto e najmal problem, a pobitno e sto ne znaes kakvo e zdravjeto na roditelite...toa e moe mislenje. Ti razmisli si i srekno vo potragata. Samo da znaes dobroto kuce se plakja.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Moj sovet,zosto ne razmislis da posvois kutre? Ima tolku kutrinja sto cekaat dom. a tie pari sto gi imas veke mozes nekolku meseci pa i poveke da go hranis so super hrana i da si gi pokries trosocite za vakcini,dehelmentizacija,cipuvanje itn. Dobro kuce pod 300-400e nema da najdes. A da kupis kuce sto nema da ti go pravi kefot utre,sto ke ti kazat deka e toa a ne e,oti ke imas oci i sam ke vidis,sto e najmal problem, a pobitno e sto ne znaes kakvo e zdravjeto na roditelite...toa e moe mislenje. Ti razmisli si i srekno vo potragata. Samo da znaes dobroto kuce se plakja.
Епа тогаш ќе соберам 500 евра.Фала на советите

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
@Фири веројатно не си се информирал за алфа статусот, а и дресурата. Глупи кучиња нема, има само кучиња кои потешко прифаќаат дресура, како моево (а замисли жива сум до ден денес, не ме изело). Во секој дом се поставуваат правила ако се има куче. Тој твојот комшија му посветил барем малку време на кучето да го запознае со новата околина, да му каже што треба, а што не? Му посветувал ли максимална грижа? Колку даваш, толку добиваш, тоа е правилото кај едно куче. Јас на почетокот повеќето од моето време го поминав за воспитување на моето куче, а и до ден денес минувам, зашто Ердел Териер е бетер од 100 што ги викаш ти, глупи германски овчари. Ерделот те тестира секој ден колку добар алфа можеш да бидеш, секунда не пропушта да те истестира. И сепак го задржав алфа статусот зашто ги почитувам правилата што сум ги дала дома.

@SaltNPepa Беки ја земав за 250 евра иако дедо и' е шампион на САД (Joval Leap of Faith), а татко и' шампион на Македонија. А, и предците во педигрето нејзино се шампиони исто така, или барем имаат освоено титули. Единствено мајка и' е само оценета со 5 и нема освојувано титули. И да додадам дека Ерделите се ретка раса во Македонија, скоро сите Ердели тука се роднини. И покрај сето тоа не ја купив Беки за 500 е.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Има ли гради развиени, односно млечни жлезди?
Временски период ти е 56 до 69 дена, зависи од големината на кучето (мислам дека ти ротвајлер имаше?- околу 59-63).
Обавезно давај и повеќе калциум, поквалитетна храна (препорачливо за мали кутриња, односно puppy формули) и не ја изложувај на премногу и предолги активности.
Ротвајлер е,засега нема некои знаци на бременост,освен дека малку повеќе се дебели од вообичаенотоа и давам помала количина храна од зимата,а и некако поагресивна стана во последно време кон надворешната средина........
Поминаа отприлика 40 дена....
Би требало овие дена да сме на чисто,дали бидна или не бидна работа..

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Здраво , не знам дали го поставувам на право место прашањево, ако не извинетеме и префрлејтего таму..
- Вака имам женско стафорд 9,10 месеци, ги има примено сите вакви, прочистено е од глисти, хрането е со кучешка храна ни во момент не е запоставено, е сега пред 5,6 дена му дојде период на парење и се спаре со лангурче (уличар), го чувам во двор кој е од секаде е со камена ограда заграден и ни сам не знам како се најде друго куче во дворот. Пред 2 дена станувам за на факултет и гледам друго куче во двор , таква нерва ми се направи шо ми идеше да го убијам наместо. Да моја грешка е шо бокс не направив, ама не направив од едина причина шо мислев дека е доволно заштитено во двор бидејки од секаде е затворено и вратата е со резбе за заклучувајне и не можи лесно да се отвори , ставрно не знам од кај се појави тоа лајно.. Ама наредно парење обавезно бокс. Е сега сакам да прашам дали после од ко ке ги роди можи да има нешто болести во кучката ,бидејки другото куче беше уличар?и дали може да има некакви проблеми во наредното парење со некое раса куче во случајов машки стафорд?

Член од
9 октомври 2008
Мислења
276
Поени од реакции
14
Е сега сакам да прашам дали после од ко ке ги роди можи да има нешто болести во кучката ,бидејки другото куче беше уличар?и дали може да има некакви проблеми во наредното парење со некое раса куче во случајов машки стафорд?
Ова ти е пример за кучешка расна дискриминација :pos:. Единствен проблем би бил да не закачи некоја сексуално пренослива болест, друго нешто не верувам. А тој лингурот е најверојатно и поздраво и поимуно од твоето куче така да немај гајле

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Здраво , не знам дали го поставувам на право место прашањево, ако не извинетеме и префрлејтего таму..
- Вака имам женско стафорд 9,10 месеци, ги има примено сите вакви, прочистено е од глисти, хрането е со кучешка храна ни во момент не е запоставено, е сега пред 5,6 дена му дојде период на парење и се спаре со лангурче (уличар), го чувам во двор кој е од секаде е со камена ограда заграден и ни сам не знам како се најде друго куче во дворот. Пред 2 дена станувам за на факултет и гледам друго куче во двор , таква нерва ми се направи шо ми идеше да го убијам наместо. Да моја грешка е шо бокс не направив, ама не направив од едина причина шо мислев дека е доволно заштитено во двор бидејки од секаде е затворено и вратата е со резбе за заклучувајне и не можи лесно да се отвори , ставрно не знам од кај се појави тоа лајно.. Ама наредно парење обавезно бокс. Е сега сакам да прашам дали после од ко ке ги роди можи да има нешто болести во кучката ,бидејки другото куче беше уличар?и дали може да има некакви проблеми во наредното парење со некое раса куче во случајов машки стафорд?
Лошо е затоа што е сеуште мала за да може да чува кутриња. Потполна зрелост ќе достигне по 2 години. Како и да е, не е сигурно дека е бремена. Следи ја, гледај дали има заоблен стомак.

Kajgana Shop

На врв Bottom