Повреди на колена, совети, прашања..

• Креатор на темата Креатор на темата ФорцаМилан
  • Време на започнување Време на започнување
Брат ми пред една и пол година се правеше операција на левото колено, ги скина предните вкрстени лигаменти. Вчера ми кажа дека не играл на утакмица затоа што имал болки на истото колено, денеска го снимиле и му рекле дека имал "потскинат" страничен лигамент, кој сам зараснувал со терапии, физикални.o_O За две недели почнува европското до 18 години и демек ќе му го следеле коленото и ако зараснел лигаментот ќе можел да настапува. :cautious: Домашниве не сакаат ни да слушнат за настап на првенството а брат ми е упорен дека ќе чека резултати и ако дозволи докторот да игра на европско. Некој да не имал вакво искуство со кинење на лигамент кој немал толку значајна функција и кој што зараснувал и колку ова е навистина не толку опасно, како што кажуваат. :confused:

Го прегледа денеска Др. Боро Илиев и рече дека нема никаков скинат лигамент и дека болките во коленото се појавиле од замор. Откако се врати од повредата дали на една рака се бројат утакмици а да е скроз спремен, раката му беше потечена па еве сега болки во коленото. Нервози само, чекаме да завршит утакмицата и да ни кажит со каква нова повреда се здобил а тек сега наполна 18 години. Ексик веќе.-.-

www.png

беше најверојатно истегнат пред 7-8 години,пред 2 години негде на чучњеви излеа го досјебав па ќе мора да се бара некое чаре...........спортувам без некои проблеми благодарејќи на стегач за патела со шипки од страните,ама без стегач ми кочи коленото,последно време кога слегувам по скали ми прави проблеми така да веќе мора да барам чаре...........

искуства ??

Јас имав болки во колено после секој наптревар. Претходно ми ставаа Ортовиск мислам 4 инекции во еден месец болката малку ми потпомина но после 2 месеци ми се врати уште повеќе.
Зимава ставив Креспин гел и сеа за сеа веке пола година сум супер се надевам ќе трае цела година

Zdravo!Jas imam 15 god i sum sportist.(fudbaler).Porano mi se ima deseno u maalo kogEa igravme fudbal edno dete me udri so noga onaka jako od stranicniot del na moeto koleno.Od togas pa navaka na periodi kolenoto me bolese mng ponekogas i mi otekuvase,no za 3-4 dena pominuvase kako nisto da ne bilo i pak si se vrakjav u forma.No pred nepolni 2 nedeli na fizicko igravme basket i jas ripnav da ja fatam topkata i na doskok dole koa stapnav izlea neso loso sum zgaznal osetiv kako nesto da krcna u kolenoto i odma bolka mi se pojavi i mi se naduva najprvin kolenoto od dvete strani.Nemozev da stanam od zemja edno 5-6 minuti i posle nekako sobrav sila i stanav.Otidov doma a kolenoto mi bese balon znaci mng poduvano i mu stavav oblogi cel den no nisto ne se simna otokot,I tuka u malo imame edna baba sto leci mng takvi izmestuvanja isteganja i slicno.Otidovme kaj nea i nesto me tegnese vrtese masirase a verujte ocive polni so solzi sum placel od bolka nemozev da go svitkam kolenoto.Odkoa si dojdov 1 saat mi bese bolje ali vecerta sum go videl gospod u pizamii ne sum spiel cela nokj i sledniot den tatko mi mi vika ajde u bolnica.Otidovme edvaj stignav nekako edvaj,I bev na rengten snimanje i posle pisuva deka nema nisto skrseno i si vikam so moze da e.Me upatija kaj eden doktor i me pipase i vika ti gi imas istegnato stranicnite ligamenti i mi dade elasticen zavoj da se vrzuvam i da stavam oblogi so borova voda da stavam da mi spadne otokot, i apcinja Himoral.Eve vekje 2 nedeli stavam od vodata i apcinja pijam ama otokot e samo 2% simnat uste e poduvano kolenoto i nemozam da odam bez staka.Mislam deka pokraj istegnatite ligamenti imam i voda u koleno.Mng mi e strav i se plasam zasto ova mi e prva poseriozna povreda dali kje mozam da prodolzam da se zanimavam so sport nezz.Aj ve molam mng koj ima iskustvo so vakvo nesto neka pise!!!!pozzz cekam vase mislenje. :D

upat i nazad v bolnica,verojatno e potrebna punkcija i gips nosenje 10tina dena....so pomin da e
.

Едно прашање за подобро упатените. Имам братучед играше фудбал се маткаше по лигиве. На тренинг го зафркнал коленото му крцнало. Утре дента на тренинг неможел со внатрешна воопшто да додаде топка од болка. Кај Април месец почна полека фудбал да игра најнормално, и еве сега може и дадодава со внатрешна ама пак има многу мала болка кога треба силно со внатрешна да ја удри. Со пуна кога шутира нема гајле го дрма голот ама внатрешнава го зафркава. Одприлика овде е тоа каде што го боли. Дали снимка да направи, дали терапија, масажа...ама и без сево ова само со мачкање со маст вика каде каде му е подобрено коленото за разлика од минатата година.
knee_lig.jpeg

Прегледај го приврзокот 100080

беше најверојатно истегнат пред 7-8 години,пред 2 години негде на чучњеви излеа го досјебав па ќе мора да се бара некое чаре...........спортувам без некои проблеми благодарејќи на стегач за патела со шипки од страните,ама без стегач ми кочи коленото,последно време кога слегувам по скали ми прави проблеми така да веќе мора да барам чаре...........

искуства ??
бев кај ортопед и констатира дека тоа е ПЛИКА која ја имам повредено и која ќе треба да се отстрани артроскопски........читам по странски форуми дека постоперациониот период кај многу има компликации,па ако има некој да сподели искуство би било од помош

plika.png plika.png

имам нелагодност во коленото при клекнување знае да не дозволи клекнување,трчање без стегач нема шанси,дури и во одење знае да блокира(не закочува,туку го блокира свиткувањето на коленото)

Jas si go povredi kolenoto pred 3 godini od togas do sea imam mnogu problemi. Nikoj ne mi veruvase deka imam slobodno telo u kolenoto, samo eden doktor i odlucime da se pravem operacija, da mi go presece toa slobodno telo. Mojte doma bea protiv taa operacija ama napravi se jas. Sea imam drugi problemi so kapaceto... Na nekoj da ne mu e poznato vaj slucaj?

Ми извадија крв и вода од коленото, ми кажа д-р Боро Илиевски дека треба да правам операција за менискусот а можеби и за лигаментите, требаше да направам магнетна резонанса.. но не направив и си оставив така немам големи болки али ми крца коленото и нестабилно ми е.. Ако има некој да имал ваква повреда вака да каже што како е, да не е озбилна повредата многу?

Jaс ги имав истите симптоми и најчесто додека спиев при превиткување ми крцкаше и многу име болеше, но отприлика кје боли и крцка неколку дена и одеднаш ќе исчезнат симптомите..... после неколку недели ете повторнооо. Не знам кај ми беше паметот, отидов кај местач......ми кажа као демек исчашено е, ме намести, после отидов уште еднаш но не помогна.......на крај се решив во Филип Втори кај Д-р Сашо Младеновски, ме прегледа и ми постави дијагноза, рскавицата омекната ми била и тоа создавало проблеми, ми предложо атроскопија..... Размислив, за неколку недели ја направив. Откако ја почнал операција излегло дека ми е сјебан менискусот и тоа доста, али успеал да не ми го отстрани........... и сега постојано си размислувам дали уствари местачот ме докрајчи, али јбг...... Затоа не се зезајте, отидете си на преглед и стручно лице да ви каже, зошто колено е стварно комплицирана работа, не се оди кај било кој....... Сега уште се опоравувам од зафатот, али верувам се ќе биде во најдобар ред.

не си играјте со местачи , нема шанса местач колено да упрај ако има некоја повреда во него.............друго е ако најдите добар физиотерапевт кој има работено со врвни спортисти и докажано може да ублажи некое истегнување,а груба сила со повредено колено значи само дека ќе го докрајчи

Ми треба предлог за доктор. Го повредив коленото на фудбал пред еден месец. За неколку дена речиси ми помина и сега можам да одам без некои проблеми. Имам мал оток и сосема мали болки при одење. Одам без да кривам, и за сега коленото ми е стабилно. Направив МР на која се покажа дека имам скинато преден вкрстен лигамент. Бев кај др. Боро Илиев во ремедика, и кај др Небојша Настов во Градска, ми придложија операција. Имам 28 години и сакам да продолжам со ист квалитет на живот, вклучително и фудбал. Дали да ја правам операцијата, какви ризици постојат, и што е најбитно кај кој доктор??? Начелно планирам ако ја правам кај Настов, имам слушнато многу добри мислења за него (пошо кај Боро е на приватно). Помогнете..., поздрав.

Последно уредено:
Ми треба предлог за доктор. Го повредив коленото на фудбал пред еден месец. За неколку дена речиси ми помина и сега можам да одам без некои проблеми. Имам мал оток и сосема мали болки при одење. Одам без да кривам, и за сега коленото ми е стабилно. Направив МР на која се покажа дека имам скинато преден фкрстен лигамент. Бев кај др. Боро Илиев во ремедика, и кај др Небојша Настов во Градска, ми придложија операција. Имам 28 години и сакам да продолжам со ист квалитет на живот, вклучително и фудбал. Дали да ја правам операцијата, какви ризици постојат, и што е најбитно кај кој доктор??? Начелно планирам ако ја правам кај Настов, имам слушнато многу добри мислења за него (пошо кај Боро е на приватно). Помогнете..., поздрав.
една од полошите повреди на колено...........види за доктор не знам кој да ти препорачам, али да знаеш дека зависно од потребите на операцијата може да е потребна поголема сума на пари, исто така периодот за рехабилитација е доста долг и макотрпен, коленото посекако нема да се врати она старото што беше, размисли што ќе правиш и одлучи се затоа што не е мала работа сепак

за подобро е да се јави некој да кажи што има поминато низ процесот

Мене ми оперираа преден вкрстен, пиши порака што те интересира

Ме интересира кај кој доктор е најдобро да ја правам на државно. И исто така дали има ризици од аспект на тоа да те промаши па да треба нова операција, или да неможеш после да ја виткаш и исправаш како што треба (да ја заебеш повеќе со операцијата). И дали после операцијата и тие шест месеци правилна рехабилитација ќе бидеш способен за нормално функционирање (секаков физички напор, фудбал, сл) како што викаат докторите?[DOUBLEPOST=1429897184][/DOUBLEPOST]
Мене ми оперираа преден вкрстен, пиши порака што те интересира
Ме интересира кај кој доктор е најдобро да ја правам на државно. И исто така дали има ризици од аспект на тоа да те промаши па да треба нова операција, или да неможеш после да ја виткаш и исправаш како што треба (да ја заебеш повеќе со операцијата). И дали после операцијата и тие шест месеци правилна рехабилитација ќе бидеш способен за нормално функционирање (секаков физички напор, фудбал, сл) како што викаат докторите?

Здраво имам 23 години се занимавам со планинарење веќе 3 години. Имам проблеми со десното колено при спуштање по удолница на нерамен терен пример кога се спуштам од некој врв. Чувствувам болки од надворешната страна на коленото кога кочам со нозете при спуштање. Исто така кога трчам по завршување со трчањето кога ке се олади мускулатурата чувствувам болки во коленото исто од надворешна страна. Кога мирувам немам никакви болки во коленото исто и кога одам во планина по угорница немам никаков проблем најнормално си го виткам коленото без никаква блокада. Инаку го немам повредувано класично коленото само двапати го имам цимнувано поради тежината од ранецот но без никакви големи болки псоле тоа. Бев на доктор ми кажа дека нема никаков проблем ми даде да пијам само колаген не не помага одмарав 1 месец одев и на физикална терапија но еве пак кога одам во планина на спуштање имам болки исто така и кога трчам. Последен пат трчав 1200 метри и кога се оладив пак имав болки. Дали некој знае од прилика што може да е проблемот. Инаку пред 4 години пешачев по 10км и трчав по 5км секој ден и немав никаков проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom