Hranata ima udel vo kvalitetot na krznoto. Kolku e stara i so sto ja hranis? Genetikata isto igra uloga. Jas xuvsm labrador nadvor stalno ima vlakna no glavno se dve sezoni. I jas koristam furminator oti mojava tesko go frla vlaknoto.Не ја чував внатре... од кога ја зедов многу се митареше и мораше надвор...![]()
Секоја храна си има различна табела во зависност од состојките кои се употребени за производство на истата. Неможеш да ја рамниш Педигре со Оријен (ова како пример ти го давам).Дали може некој да ми каже колку грама храна треба да се дава на кучето во зависност од тежината. На една лименка од Мик Свети Николе за храна за кучиња прочитав такво нешто али одамна и не ја запамтив табелата. Фала ви однапред.
Јас мислев на домашна храна зошто моето куче е старо цели 15 години и од мала одбиваше секаква храна па затоа не ја храниме со купечка. Најчесто ја храниме со коски, паштета, салама, грбчиња купечки ако е тоа битно за тоа колку треба да и се дава во грамажа.Секоја храна си има различна табела во зависност од состојките кои се употребени за производство на истата. Неможеш да ја рамниш Педигре со Оријен (ова како пример ти го давам).
колку е поквалитетна храната помала количина е потребна за кучето, а воедно и помалку суплименти треба да му даваш.
Па ти праша за од лименка на Мик што е далеку од домашна храна. Јас ти одговорив за таквите табели дека неможе таа да ти биде репер за тоа колку да му даваш да јаде. Иначе колку што јас знам се дава 10-15гр месо на килограм телесна маса.Јас мислев на домашна храна зошто моето куче е старо цели 15 години и од мала одбиваше секаква храна па затоа не ја храниме со купечка. Најчесто ја храниме со коски, паштета, салама, грбчиња купечки ако е тоа битно за тоа колку треба да и се дава во грамажа.
Ок фала те прашав за лименката на Мик зошто на друго место немав досега сретнато таква табела и целта на прашањето ми беше општо колку треба да се дава зошто кај луѓето има колку е доволно калории во денот и колку еден оброк треба да има калории всушност со тоа и колку грама да тежи храната на еден оброк.Па ти праша за од лименка на Мик што е далеку од домашна храна. Јас ти одговорив за таквите табели дека неможе таа да ти биде репер за тоа колку да му даваш да јаде. Иначе колку што јас знам се дава 10-15гр месо на килограм телесна маса.
Пример ако кучето ти е 10кг тешко треба да му дадеш помеѓу 100-150гр месо + ориз/палента/качамак + зеленчук/овошје
Јас чувам куче со среден раст (57 цм) во мал стан, не двособен, но собите се прилично мали. Потребна е редовна прошетка и истрчување барем 2 пати на ден. Ако веќе земаш куче за во стан би ти препорачала да земеш некоја помрзлива раса. Јас имам Ердел териер којшто пука од енергија и не само што надвор се истрчува 3 пати минимум на ден по саат време, а и плус добива прошетка од саат и пол, туку и збеснува по стан.Дали има некој на форумов кој што чува куче од тип среден-голем раст во стан гарсониера - двособен ??
Тоа е проблемот што јас сакам Лабрадор. Имам парк преку пат не е тоа проблем. Не сакам да го запустам кучето, станот е нешто како соба и пол , со ходник и затворен балкон од 10тина метри. Колку кошта да имаш куче во МК? Храната?Јас чувам куче со среден раст (57 цм) во мал стан, не двособен, но собите се прилично мали. Потребна е редовна прошетка и истрчување барем 2 пати на ден. Ако веќе земаш куче за во стан би ти препорачала да земеш некоја помрзлива раса. Јас имам Ердел териер којшто пука од енергија и не само што надвор се истрчува 3 пати минимум на ден по саат време, а и плус добива прошетка од саат и пол, туку и збеснува по стан.
Нема да претставува проблем, Лабрадорите и не се толку бесни како Ердел Териер. @SaltNPepa има Лабрадорка па би можела да те советува повеќе од мене.Тоа е проблемот што јас сакам Лабрадор. Имам парк преку пат не е тоа проблем. Не сакам да го запустам кучето, станот е нешто како соба и пол , со ходник и затворен балкон од 10тина метри. Колку кошта да имаш куче во МК? Храната?
BTW фала на брзиот одговор
Во стан слободно чувај го, само убаво изморувај го, ќе имаш среќен пес. Било кое куче што не е изморено и истрчано е машина за уништување.@Papillon.Papi фала ти на советите. Јас не сум МК, привремено живеам надвор од МК затоа те прашав да направам компарација и да видам каде ми одговара повеќе.
Фала ти во секој случај.
2 чувам во стан, ротвајлер и пинч.Дали има некој на форумов кој што чува куче од тип среден-голем раст во стан гарсониера - двособен ??