Општи вело муабети, прашања, совети

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Велосипедот секако дека ќе подлежи на царинска постапка. Работата е на која цена ќе ти го царинат.
Цариникот може да ти рече ова е нов велосипед вреди 1000 евра, за него е царина 400 евра, па ти направи си математика. Тоа со калта е евентуално да пробаш да измамиш некого дека е прилично стар велосипед и не вреди повеќе од 200,300 до 400 евра.
Друже умре и тоа. Баш имам еден свеж пример со царина, не точак, сосема друга ствар. Фино лепо си седна на компјутер, си отвори Google и си најде тоа што му треба. Е сега, зависи дали ќе сака да се замара или не.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Дечки, во преговори сум со еден дечко од цикло берза, да се пуштам до Врање да земам точак за дечко ми , ако се сложи Србинот да ми го прати така.....па сакам да ве прашам дали некој имал искуство како ќе оди работата преку граница ? Би одела со кола да го земам, дали ќе ми го царинат, колку би го царинеле или некоја др комбинација ако постои да ми кажете :)
Добро бе сеуште не ви е јасно дека царина ќе се плати.Ајде во автобус може и да не проверат,ама во кола 99% нема бегање,освен ако немаш некој пријател на царина па да те пушти,па и тоа тешко,бидејќи се 3-4 секогаш.Ова 99% го реков,освен ако Неонка не им даде на тие на царина нешто(за тоа срамотното збориме да):) па да ја пуштат.

Уиграни се добро на царина,особено на Табановце,бидејќи знаат дека од таму највеќе поминуваат точаци.Преку цикло берза.Мој пријател и тоа што знае да се снајде си плати царина 300 евра на точакот.Му велеле ај не не млати.Дури и му кажале.Ти го пратиле овој до Врање тебе и ти до таму си бил да го земеш.Реално вадење од ова нема.

Сабајле фативме уште двајца што носат.Ела да ги видиш во другана соба се.Отишол и кога видел стварно запленети

Тој цариникот не отвара гоогле воопшто,туку на памет му кажува.Заден менувач толку пари,амортизер толку пари,рамка толку пари.И кога ќе ти го рачуна точакот цената ќе ти испадне далеку и над реалната.

Бунење нема.Она што се снашол некој до сега,се снашол.Од сега натаму шанси нема.И они научија и не се глупи.Ептен ако не се смени власта па да постават некој што не се разбира,па да може пак да се носи.Сега шанси нема.Ниту влез имаш на точакот,ниту потврда дека си го внела.
Си влегла 4 саата пред тоа на прелаз
Ти кажувам само варијанти кои би ти ги кажале цариниците.Неможеш да се извадиш кога ќе почнат да ти поставуваат низа прашања.

Туку мене една работа не ми е јасна.Како може да наплаќаат давачки и царина на навидум крадена роба т.е роба која нема документ?Нели е тоа кривично дело.Стварно не ми е јасна работава.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Туку мене една работа не ми е јасна.Како може да наплаќаат давачки и царина на навидум крадена роба т.е роба која нема документ?Нели е тоа кривично дело.Стварно не ми е јасна работава.
Се додека нешто не е пријавено како украдено и го бара Интерпол или го нема во тоа нивното списоче на граница, ич не се замараат. Се третира како нормален увоз, па макар и без документи. Треба ли да се полни празното буџетче ?? И да не заборавиме, за Македонче се работи.
И ова во право си, знаат дека 90% од точаците се од Цикло берза и нема шанси да не те царинат, посебно на Табановце. Исто знам од луѓе, дека доста половни точаци "влегуваат" и на Деве баир.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
21.201
cube-то го има во probike но модел од 2015 ама цената му е малце повисока т.е. 50крушки, ама па рамка големина 15ка тешко дека ќе најде :D

Rooney's Temper

in front of Old Trafford
Член од
14 јуни 2009
Мислења
2.888
Поени од реакции
2.653
Здраво дечки, сакам да му правам комплетен сервис на точаков, досега го правев во Проспорт, ама да бидам искрен не сум задоволен баш многу. Ми ги предложија Модус во Лептокарија и КТМ на Партизанска, па ме интересираат искуствата со овие два сервиса. Нормално отворен сум и за други совети и предлози. Фала однапред!

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Излезе Most Wanted листата на Bike radar за 2015-та. Малку Sci-Fi за наш стандард, ама вреди да се види.
И ти имај милост, шо постираш вакви работи сеа цела вечер око не ќе мојме да склопиме.
Кај го отворив кај се запустив:(

*инаку гледам дек за ова се гласало, јас немам гласно, сигурно имало и други опасни машини.

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Што би можело да се купи до 250 евра некој половен/нов точак? Маунтаин

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Нов, за тие пари, нема ништо. Зборам за точак кој ќе можеш да го возиш и off road. Најубаво да бараш на старо, види на сајтовиве за огласи и на Sporty sale на ФБ.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
јас барав месец дена баш до таа цена и за 14.000 го начекав ова. Не се разбирам од опрема ама ми кажаа дека ја имам најосновната. Со него си одам до работа и назад и еве вчера прв пат се качив на Водно, бонбона е за мене, како аматер.
Малку ме јебе дека е 26 инчи а предходниот ми беше 28 и додека се навикнам...
иначе, го начекав со година дена гаранција.

Ова ти праќам, да видиш што можеш да очекуваш...

Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Се додека нешто не е пријавено како украдено и го бара Интерпол или го нема во тоа нивното списоче на граница, ич не се замараат. Се третира како нормален увоз, па макар и без документи. Треба ли да се полни празното буџетче ?? И да не заборавиме, за Македонче се работи.
И ова во право си, знаат дека 90% од точаците се од Цикло берза и нема шанси да не те царинат, посебно на Табановце. Исто знам од луѓе, дека доста половни точаци "влегуваат" и на Деве баир.

Шо убаво да си работи човек на царина сега:)
Туку стварно е глупаво ова со царина на роба со сомнително потекло.Ама државава од криминал и опстојува во овие 20 години.

Инаку да стегнато е доста.Увоз многу тешко веќе,ако се нема канал[DOUBLEPOST=1429141019][/DOUBLEPOST]
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1546400

па за овие пари богами[DOUBLEPOST=1429029868][/DOUBLEPOST]
Sвер е точаков.А и ценава лотарија.Одлична зделка.За 650 евра на ново неможе ништо да се купи,ниту роад бајк со најтиња опрема и алуминиумска рамка.Ги гледав пред месец дена по нашиве продавници.Освен кај Гари на Рекорд,никаде на друго место нема многу избор,а и онаму каде што има цените се доста солени.

За овој од огласот сакав јас да го земам за неколку дена кога ќе дојдев до паричка,ама верувам дека некој од тркачиве веќе го здиплил.

Читам дека имал и други точаци типов.Не му се јавувам сега,бидејќи ќе ми биде криво ако има нешто добро,а во моментов не сум при пари да го купам.

А тоа е стално така со мене.Ал јас немам пари има страшно добри понуди на коли,џипови,па сега дури и на точаци.Ебати среќата :(

Туку ако оди некој нека пише што точаци има.Ако цениве се вакви вистинско време е да се фрлат мтб бајковите:)

Последно уредено:
Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Опасни се царевиве.:cool:[DOUBLEPOST=1429160143][/DOUBLEPOST]
Шо убаво да си работи човек на царина сега:)
Туку стварно е глупаво ова со царина на роба со сомнително потекло.Ама државава од криминал и опстојува во овие 20 години.

Инаку да стегнато е доста.Увоз многу тешко веќе,ако се нема канал[DOUBLEPOST=1429141019][/DOUBLEPOST]
Sвер е точаков.А и ценава лотарија.Одлична зделка.За 650 евра на ново неможе ништо да се купи,ниту роад бајк со најтиња опрема и алуминиумска рамка.Ги гледав пред месец дена по нашиве продавници.Освен кај Гари на Рекорд,никаде на друго место нема многу избор,а и онаму каде што има цените се доста солени.

За овој од огласот сакав јас да го земам за неколку дена кога ќе дојдев до паричка,ама верувам дека некој од тркачиве веќе го здиплил.

Читам дека имал и други точаци типов.Не му се јавувам сега,бидејќи ќе ми биде криво ако има нешто добро,а во моментов не сум при пари да го купам.

А тоа е стално така со мене.Ал јас немам пари има страшно добри понуди на коли,џипови,па сега дури и на точаци.Ебати среќата :(

Туку ако оди некој нека пише што точаци има.Ако цениве се вакви вистинско време е да се фрлат мтб бајковите:)
Да супер цени.Баш сега споредував и ценава на wilier-ов е одлична.105 ка опрема и карбон рамка за 650 евра.Да му е грев на човек да се ценка.Едноставно врв понуда.Да го вози некој пак ќе му ги извади парите.

Шитни Моунатин бајкот и купи од човекот ако си запнал.И онака два што ќе ти се.
Кога одев на водно пред месец дена,иако на ладно гледам дека луѓево многу почнале да возат роуд точаци.Зборев со неколку од нив и повеќето велеа,сега го купив.Го продадов МТБ-то и си земав Роуд бајк.
Направивме една дискусија и сфатив дека луѓето се во право и им подадов рака.Ми се допадна нивното размислување.Во право беа

Вака велеа.Роуд бајк земавме бидејќи најчесто преку недела(понеделник до Сабота) сме зафатени на работа и обврските не ни дозволуваат да одиме надвор од Скопје,па најчеста дестинација во работни денови ни е Водно.Тогаш сфативме дека таа е патеката која највеќе ја возиме и поради тоа купивме роуд бајк бидејќи нагоре оди многу подобро.Со мтб ни беше повеќе мака,отколку задоволство особено после работа.
Навистина логичко и право размислување.Секоја чест за момците.

Јас од ова заклучив дека за оние што се зафатени во работна недела како мене на пример најдобра варијанта е роуд бајк.Бидејќи кратко е времето од 16 часот до стемнување.А зашто да не се искористи денот и да се повози.

Бидејќи имам Моунтаин бајк,многупати после работа сум сакал да одам нагоре,но од страв да не ме стемни не сум отишол.Да би имал во тие моменти Роуд бајк сигурно би отишол барем на пола од тие откажани пати.Од кога се видов и поразговарав со дечките и мене ми се створи желба за роуд бајк.Едноставно секој сака Ферари нели т.е нешто што ќе оди подобро.(y)

И јас размислувам за тркачко точаче некое,но последниве 3-4 недели слаб сум со време и во овој период имам многу други планови и работи за зимање,па воопшто и не сум возел,а по огласиве воопшто и не сум гледал

Но ете за пофалба е што има дечки овде кои пратат огласи како Whatto и секоја добра понуда ја постираат тука за сите заинтересирани да ја видат.Мора да си помагаме така.Јас барем секогаш правам така и сум зборел и порано.Ако нешто јас неможам да го имам,ќе ми биде мило да го има комшијата,пријателот,па и било кој друг човек околу мене.

Воопшто не ми се допаѓа оној наш македонски синдром ако види некоја добра понуда да не ја спомене на други луѓе,туку да крие во него и да вели не кажувам ќе ми го земе некој друг,ама ете пополека се оправаме.
Треба да си помагаме дечки.Инаку која е логиката на форумиве ако не се разбереме и помагаме.

Последно уредено:

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Вчера возев после работа, за 1 час и 45 минути поминав преку 30 километри. Тргнувајќи од Карпош-Св.Пантелејмон-СредноВодно-Аеродром-Карпош. Предобро беше времето да не возам и на враќање дома сеуште беше ден. Ако се сака се се може, макар и со МТБ. Да не го споменувам тоа што со него можам да одам на работа и се спуштам често од водно по downhill патеките. Со road bike тешко дека ќе можам да одам на работа а да не бушам гуми секој втор ден а и патиштава се ужасни за roadbike, само Водно може да се вози, се останато е голем ризик, нема велосипедски патеки, треба по улица да се вози...

Kajgana Shop

На врв Bottom