"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Живеам во СК веќе 5 години и секогаш сум зборувал литературно, а и дијалектот од каде што потекнувам е најсличен со литературниот па и нема некои големи разлики, за разлика од скопскиот кај што има србизми.
Имам многу пријатели скопјани со кои се дружам, со некој сум подалечен, со некој поблизок, со некој ептен близок и сум немал никаков проблем со "провинцијалец".
Имам и некој непријатни примери каде што има луѓе како што има на форум што мрзат се што не е од Скопје и ги гледаат со презир истите, провинцијалци, неписмени, сељаци, вакви-такви, а они самите живеат во некои забутани места во Ск или во некоја пригратска населба, село или начукале 30 години и егзистираат на грбот на своите родители.
Драго ми е што тие таквите се многу помалку и во последно време ги снемува се повеќе и повеќе бидејќи самите се уништуваат со омразата која ја чуваат во себе.
Точно. Тие искомплексираните од затуцаните приградски населби/села на кои дедо им од свирипичино отишол таму се најголемите скопјани по форуми [emoji14]os:

Sent from my Nexus 5 CAF

Тоа ти е, демек не ги сакаме а уствари они сакаат да живеат во Скопје ама по можност да не мора ни да се вклопат ни да се прилагодат на нас. Под ниво им е да им спомнеш дека градот си има некоја шема одма гледаат на тоа ко да си им ги опсул корените. Уште и се лутат кога пробуваш да им посочиш некој едноставни работи за пред се како и на нив да им е подобро. :toe:
На нив им е проблем што не можат да си го донесат нивниот град/село, пријатели, навики и начин на живот тука. Плус, она македонското - ти ќе ми кажеш -... И ете ти идиот, кој не сфаќа дека некои работи мора да се прифатат. Ќе ми биде мило сите, што галамат овде, да заминат во големи градови низ светот и таму да продолжат со - ти ќе ми кажеш - став. После нека напишат овде како си поминале :)

Џабе везат, приградските скопски населби сеа се претвораат во елита, а зградите ќе им ги оставиме на провинција и они да видат што е зграда. :)

Точно. Тие искомплексираните од затуцаните приградски населби/села на кои дедо им од свирипичино отишол таму се најголемите скопјани по форуми [emoji14]os:

Sent from my Nexus 5 CAF
Јас ги разбирам.. Посебно за дијалектите. Имав една професорка на факс од Штип и си цепеше стриктно штипски на предавања. Колегите од источна ја разбираа, ние другите бледо ја гледавме па кој разбрал, разбрал. Приватно зборувај си како сакаш, ако сакаш и кинески, ама кога имаш јавно излагање користи литературен македонски. Никој не е должен да дешифрира тоа што си кажал

Јас ги разбирам.. Посебно за дијалектите. Имав една професорка на факс од Штип и си цепеше стриктно штипски на предавања. Колегите од источна ја разбираа, ние другите бледо ја гледавме па кој разбрал, разбрал. Приватно зборувај си како сакаш, ако сакаш и кинески, ама кога имаш јавно излагање користи литературен македонски. Никој не е должен да дешифрира тоа што си кажал
Добро е, има надеж :)

Ќе ми биде мило сите, што галамат овде, да заминат во големи градови низ светот и таму да продолжат со - ти ќе ми кажеш - став.
Многу ти се малограѓански поставите.
Јас живеев во Америка и буквално си ги пренесов навиките и ставот таму. Ме сметаа за поамериканец од некои американци.

Sent from my Nexus 5 CAF

Многу ти се малограѓански поставите.
Јас живеев во Америка и буквално си ги пренесов навиките и ставот таму. Ме сметаа за поамериканец од некои американци.

Sent from my Nexus 5 CAF
Аха... Правеше ајвар во двор, вареше ракија во казан исто во двор. Зборуваше на твој дијалект, зашто англискиот кој го е*е, не е тоа твој јазик и нема што да се замараш да го учиш. Можеби затоа е и живеев глаголот?

Нека разговараат некој од Пехчево и некој од Струга на пр. на своите дијалекти, со тој акцент и брзина на зборови во милисекунда, ќе сватат зошто е некој против дијалекти!

Нека разговараат некој од Пехчево и некој од Струга на пр. на своите дијалекти, со тој акцент и брзина на зборови во минута, ќе сватат зошто е некој против дијалекти!
Никој не е против дијалекти. Против сме за употребата на истите во Скопје. Приватно прави што сакаш. Во официјална комуникација, НЕ.

Аха... Правеше ајвар во двор, вареше ракија во казан исто во двор. Зборуваше на твој дијалект, зашто англискиот кој го е*е не е тоа твој јазик и нема што да се замараш да го учиш. Можеби затоа е и живеев глаголот?

Продолжуваш со сељачизмот и малограѓанството.
Баш напротив, ништо од тоа не правев бидејќи ништо од тоа не правам ни дома, тоа се моите навики и менталитет. Кои патем не се зависни од местото на живее, туку од воспитувањето.

Sent from my Nexus 5 CAF

Никој не е против дијалекти. Против сме за употребата на истите во Скопје. Приватно прави што сакаш. Во официјална комуникација, НЕ.
Тоа се подразбира. Го прецизирав во претходниот пост.

@Why? Сакаш да кажеш дека правење ајвар дома е некултурно? Ајде вака ќе те прашам:
Пред година дена, може и година и пол, еден од Скопје (директор во одлична фирма) замина за Канада. Таму работи како молер. Пред да добие дозвола за живеење во зградата каде што е (можеби сменил, го нема на скајп во последно време) поминал "испитување": кој си, од каде си, зошто си... Штом си живеел во Америка, знаеш како одат тие работи. Не е како овде, имаш пари станот е твој. Го "поминал" истото и се вселува. Тој за нив е полош од провинцијалец. Од друга држава е. Вториот или третиот месец (не ме фаќај за збор) киријата што треба да ја плати се зголемува за одреден износ. Кога го прашал сопственикот зошто, овој му покажал снимка. На снимката се гледа како, враќајќи се од работа, остава траги од поликолор на тепихот во ходник. Плус му ја покажал и сметката за ангажираниот сервис за чистење. Самиот кажуваше: сакал или не, морав да платам. Прашањето е, дали исто се однесуваат дојдените во Скопје или ова важи само, ако истите заминат во УСА, Канада и сл? Овде баш ги боли за обично чистење на скали, а за теписи и сл на истите да не зборуваме.

Абе не си вадете очите едни со други, рибата смрди од главата, па на друго место треба да се испукате, а не тука. Искрено имам доста пријатели Скопјани и како кон луѓе немам ништо против било кој, али откако го завршив факултетот и најдов подобра работа од поголемиот дел од колегите што живеат тука, осетив дека ме гледаат со омраза, иако сме се дружеле, излегувале заедно, а и на факултет истите се молеа за помош, бидејќи поголемиот дел беа дупки посебно за физика и математика. А во суштина не треба да се лутат на мене, туку на себе и државата. Ниту јас не сакам да заминам од моите во друг град, да морам да почнувам речиси од нула, да живеам по „дупки“ станови и пола плата да ја давам за кирија (пак тука ги оставаме парите), а тоа што го имам во родниот град да го забаталам. Проблемот е во државата, бидејќи не дупи во здрав мозок, во помалите градови работа нема, а и таа што ја има е платена како да е социјална помош.
Ако треба некој да се лути, тоа сме ние „провинцијалците“ што пак сме заебани, пред 60 години од Мариово дедо ми се преселил во Прилеп, парите што ги печалел од сточарството во тоа пустелијата ги рокнал да купи плац, да изгради куќа, таман се накренала фамилијата малку од малку него му помина животот, татко ми спечали што спечали и ме одраснаа мене. Се што печалеле пак тука оставив во метрополата, чунки чколија изучив, таман се израдуваа завршив факултет, сибав веко заминав и јас од дома и оставив се така. Шо прајме сеа?
И мене ми е поубо да ми готват од дома, али сам се перам, готвам и секој втор викенд си фрлам по 1000ка за да се вратам дома, а поголем дел од истите што плукаат по “провинцијалците“ не знаат јајце да сварат.
Ако гледаме малку со подобри очила и да ги надминеме бариерите во мозокот, можеби и ќе бидне народ од нас. Никој не мора да остане да живее каде што се родил! Никаде не пишува дека вие ако сте се родиле тука, треба да работите тука!
Дај мислете малку поамбициозно и да смениме ова мочаниот македонски менталитет, па да бидни и од нас НАРОД и ДРЖАВА, не јадете гомна едни за други и не плукајте! Плукајте по оние што немаат три чисти, а се изнапикаа по државни институции и ја дозаглавија работава.
Оти како тргнала работава, за неколку години ќе го оставиме и Скопје и стопанкинава држава!

П.С зборувам политературно од 99% од тие што плукате, а потекнувам од место кое што едвај 20 зборови нелитературни има во цел говор

Последно уредено:
@Why? Сакаш да кажеш дека правење ајвар дома е некултурно? Ајде вака ќе те прашам:
Пред година дена, може и година и пол, еден од Скопје (директор во одлична фирма) замина за Канада. Таму работи како молер. Пред да добие дозвола за живеење во зградата каде што е (можеби сменил, го нема на скајп во последно време) поминал "испитување": кој си, од каде си, зошто си... Штом си живеел во Америка, знаеш како одат тие работи. Не е како овде, имаш пари станот е твој. Го "поминал" истото и се вселува. Тој за нив е полош од провинцијалец. Од друга држава е. Вториот или третиот месец (не ме фаќај за збор) киријата што треба да ја плати се зголемува за одреден износ. Кога го прашал сопственикот зошто, овој му покажал снимка. На снимката се гледа како, враќајќи се од работа, остава траги од поликолор на тепихот во ходник. Плус му ја покажал и сметката за ангажираниот сервис за чистење. Самиот кажуваше: сакал или не, морав да платам. Прашањето е, дали исто се однесуваат дојдените во Скопје или ова важи само, ако истите заминат во УСА, Канада и сл? Овде баш ги боли за обично чистење на скали, а за теписи и сл на истите да не зборуваме.
Не, тоа ти сакаш да кажеш дека правењето ајвар дома од страна на провинцијалците во Скопје е некултурно. Јас мислам дека правењето ајвар е традиција во Македонија, во цела Македонија, не само кај провинцијалиштата. Знам и скопјани кои прават ајвар пред зграда у гаража, да скопјани, не провинцијалишта што дошле да окупираат, имам пријатели скопјани, не сум од тунгузија, знам што и како е.
За останатото, пак ти велам, индивидуално е. Точно така е и во Америка како што опиша ти во Канада (мада менталитетот во Канада повеќе ми се свиѓа). А како ќе се однесуваат дојдените во Скопје и Америка кажав, индивидуално е. Има такви што се вклопуваат, има и такви што тераат со балканскиот сељачизам.[DOUBLEPOST=1429202082][/DOUBLEPOST]
Дај мислете малку поамбициозно и да смениме ова мочаниот македонски менталитет, па да бидни и од нас НАРОД и ДРЖАВА, не јадете гомна едни за други и не плукајте!
Ова треба да се упати кон ариевските скопјани на кои не им сметаат косоварите што ги окупираат, ама македонците од другите градови им се крвен непријател. Смешна македонштина.

Аха, исто како Цигани кога одат по Германии, Дански...па раѓаат деца. После пола Скопје Швајцарци биле. Нормално.

Реално, ова е една од најмизерните работи кои сум ги прочитала на форумов.
И не можеш да тропнеш после вакво срање од пост - ништо лично.
Се надевам нема да треба некој од твоја женска страна со месеци да седи сама во болница за да може да роди дете.
Апсолутно ништо лично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom