Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Не може од народ кој државата ги гледа како дошљаци и шпонови да бара лојалност, лицемерно е.

Вечно угнетените Албанци, кои плановите за прекројување граници ги тераат уште пред осамостојувањето на Македонија. Да не заборавиме дека Албанците се здобиле со своја држава многу порано од Македонците.
Не само тоа, туку и секојпат кога им се пружила шанса, како за 2 С.В. војувале со цел етничко чистење и окупација на делови од земјава.

И ако сакаш да дискутираш за историја, според неа де факто сте дошљаци во земјава. Ако сакаш да дискутираш за сегашната народна композиција, тогаш сте дел од Македонија.

Соочи се тоа и престани да ме оптоваруваш со фрустрации за минатото.

Јас не се кријам, јас сум овој. Тоа што темава ја гледаш како пропаганден материјал доволно кажува за тебе, да кажеме параноја, не е, повеќе е терање своја пропаганда, таквите како тебе терате муабет целиот свет непријател на македонците, сите ви се криви, албанците секако, секогаш дежурни.

Пази сеа, на форум Историја ти отвараш тема со содржина која пласира ТЕЗИ од медиуми, и повторно никој не те попречува, дискусијата и онака ја водиме, а ти мене ми велиш дека сум параноичен и дека терам пропаганда?
Се разбира дека неаргументирани историски тврдења (затоа те прашав дали можеш некако да ја докажеш тезата) не ги прифаќам.

Моето несогласување со вашето изобличување на историјата не е пропаганда, ти си тој што не' предизвикува без аргументи и кој што напиша дека сме имале “машинерија за асимилација“ а притоа ова никако не одговара на реалноста, бројот на Албанците во Македонија континуирано и драстично растел во 20-от век благодарение на утврдени миграции.

Јас како прво не сум против асимилирањето, да имше успешни асимилиации во Балканот милиони животи ќе се спасеа, но се согласувам тие асимилации денеска да се употребуваат за позитивен контекст, за зближување, а не како што вие викате, албанците дошле овде во 19 век, не може да има православни албанците итн.

Не може еден историски процес да го уценуваш со ставање у контекст со доселувањето. Сакаш да дискутираш за доселување, имаш тема, ако сакаш да не обвинуваш за принудна асимилација пробај докажи ја.

Тоа е тоа, некои кои прашуваа зошто јавно православните албанци јавно не го искажуваат својот идентитет ете го одговорот.
Таа симболичка бројка на православни албанци е клучен елемент за процесот на експанзија на албанските ветени библиски теротории, што да кажам, браво...
Зар воопшто не оставаш простор да целава работа со православните албанци да се само за зближување на нашите народи?
Пази сеа, Албанците муслимани го искажуваат идентитетот и исто така се договорно вработувани во државната администрација. Не гледаш контрадикција на причините кои ги измислуваш?

Не знам, можеш кај првиот пост на темава да го видиш старецот Бранко Манојловски кој бара соработка и помирување. Тој немаше врска со ДУИ, самиот излезе, иако рече дека ризикувал се. Можеби целава работа не се прави за македонците, туку нам, на албанците ни треба ова, за прифаќање на другата вера. Јас нив и торбешите ги гледам како мост, ти секако не...

Полн си со разбирање и волја за мултикултурна надоградба, ама само кога станува збор за албанизација на било што.
Јас не го коментирам Бранко и Станко, туку твоите обвинувачки тврдења!
Затоа стани од нокширчето, избриши газето и види колку си искакал, пред да изводиш дека си се залагал за градење мостови со нас.

Баш затоа сакам да го покренам, за заедниката историја, која е прикриена, за таа која ти викаш дека немаме докази. И да ја нема, треба да ја измислиме, ни требаат заеднички истории. Но како што гледам ти имаш друга намера, албанците се закана за тебе.

Единствена констатација од твојот муабет е дека ние Македонците мора да ја плаќаме цената за вашите историски апетити.

Имаш уникатна шанса да ја пишуваш заедничката историја веќе денеска.
Не ти е потребна нова верзија на историјата, за да можеш да се осеќаш рамноправен или ополномоштен да придонесуваш за земјава.

"Во Охрид православните албанци се декларирале од страв македонци а албанците муслимани исто од страв се декларирале турци"

Ете после информацијата од овде не им требаше повеќе од еден ден на нашите да реагираат.

AA37F057065B8A4B8A3BBC8509A8517E.jpg

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=50C51AEC832F2641BFD55B4A2B32B7EB

Аман договорете се еднаш со Бугарите за Охрид! И сега, Охрид е бугарски или албански град? (Србите и Грците не ги заборавив)
Бидејќи не ќе можете да се договорите никогаш, останува единствената опција, а таа е Охрид, и целата етничка Македонија е македонска.
Истото е и со македонскиот народ. Србите викаат дека сме биле Срби, Бугарите викаат дека сме биле Бугари, Албанците дека сме биле Славјани, истото го велат и Грците (дека Македонците биле Грци - исто е како да кажеш дека Фолксваген е Мерцедес :) ).
Ќе се послужам со претходната паралела - за еден автомобил марка СААБ (на кој меѓудругото му стојат ознаките!) се спорат Германци, Англичани Французи и Италијанци. Германецот вика дека е тоа БМВ, Британецот дека тоа возило е Астон Мартин, Италијанецот дека е тоа Фиат, а Французинот дека е тоа Рено...
И никој не сака да признае дека автомобилот не е негов, ниту да докаже дека тоа возило е негово (иако има документи за сопственост и кој е производител, но сите ги игнорираат нив). Покрај тоа никој не сака ниту да го чуе сопственикот на возилото, ниту да ги признае документите што му се пред носот, ниту да праша во земјата на производство.
Сите се надвикувате како да може да се наметне мислење со викање и агресивност.

никогаш во Охрид немало 80% Албанци, имам го пописот за цела Охридска кааза од 1900-та година.
б'лгари христијани (македонци) - 41208
б'лгари мисјулмани(македонци) - 3026
турци - 6000
албанци христиани - 300
албанци мисјулмани - 6991
власи - 1960
цигани - 820
вкупно целото население на охридска кааза - 60305

Албанци христијани има само во Охрид, во Струга и сите останати села Албанците се само мисјулмани

ако некој сака инфо за некое конкретно село да прашува, имам ги и ќе ги напишам.
поздрав

Вечно угнетените Албанци, кои плановите за прекројување граници ги тераат уште пред осамостојувањето на Македонија. Да не заборавиме дека Албанците се здобиле со своја држава многу порано од Македонците.
Не само тоа, туку и секојпат кога им се пружила шанса, како за 2 С.В. војувале со цел етничко чистење и окупација на делови од земјава.

И ако сакаш да дискутираш за историја, според неа де факто сте дошљаци во земјава. Ако сакаш да дискутираш за сегашната народна композиција, тогаш сте дел од Македонија.

Соочи се тоа и престани да ме оптоваруваш со фрустрации за минатото..
Па и пред осамостојувањето не течеше мед и млеко па да седат албанците лојални. Кажав јас, македонската држава продолжи таму каде застанаа србите, речиси ист третман.
И сосема нормално дека албанците ќе употребуваат трета страна за помош, пак ќе употребат ако се гледаат како да се канцер на земјата.

Како бе дошљаци, што беа Гропа, Прогонзгур?
Во еден од најважните градови во државава од средновековната Македонија се спомнуваат албанците, дури владеат со тој град, ти ми викаш дека албанците се дошљаци, претеризам, ова ти е игноранција.
Тетово, Гостивар, Скопје тогаш не постоеја воопшто, турците ги направија градови, но пак албанците во значителен број.
Џабе удираш со глава во ѕид.
Сме биле, и сме дел од Македонија, искрено не знам кој е повеќе против тоа, вие или тие заќутани албанци кои се за прекројување на граници.

Пази сеа, на форум Историја ти отвараш тема со содржина која пласира ТЕЗИ од медиуми, и повторно никој не те попречува, дискусијата и онака ја водиме, а ти мене ми велиш дека сум параноичен и дека терам пропаганда?
Се разбира дека неаргументирани историски тврдења (затоа те прашав дали можеш некако да ја докажеш тезата) не ги прифаќам.

Моето несогла
Таа емисија ја постирав само заради тие македонци кои зборуваат албански, тоа е факт, има македонци кои знаат албански и викаат дека им е мајчин и зборуваат по дома. Игнорирај се друго, јас така правам. Не ме интересира за каква пропаганда тој се залага, всушност подобро би било да отвориш тема за таа емисија и слични.

Не може еден историски процес да го уценуваш со ставање у контекст со доселувањето. Сакаш да дискутираш за доселување, имаш тема, ако сакаш да не обвинуваш за принудна асимилација пробај докажи ја.
Дали сведочењето на луѓето кои беа на лице место се рачуна како доказ, како што јас се сеќавам да.
Самиот вика дека презимето им му го смениле, од Танаши во Манојловиќ, па после Манојловски. Првпат со српскиот се сретнал на училиште, и им било забрането да зборат албански. Што е ова ако не принудна асимилација?

Полн си со разбирање и волја за мултикултурна надоградба, ама само кога станува збор за албанизација на било што.
Јас не го коментирам Бранко и Станко, туку твоите обвинувачки тврдења!
Затоа стани од нокширчето, избриши газето и види колку си искакал, пред да изводиш дека си се залагал за градење мостови со нас.
Срање само ти и таквите како ти гледате од темава, а јасна е, и има многу јасни цели.
Потенцирав повеќе пати, не може, не треба и не сакам јас тие православни албанците јавно сега да се изјаснат, само мислам дека треба сите да знаат дека не сме два народи кои некако се граничат, се вечни непријатели и никогаш не сме имале врска освен за војување.
Единствена констатација од твојот муабет е дека ние Македонците мора да ја плаќаме цената за вашите историски апетити.

Имаш уникатна шанса да ја пишуваш заедничката историја веќе денеска.
Не ти е потребна нова верзија на историјата, за да можеш да се осеќаш рамноправен или ополномоштен да придонесуваш за земјава.
Не барам нова верзија, имаме заедничка историја, викам таа да ја употребиме, а не да ја сецкаме и сецкаме за да останат само качачките банди од турско и балистите.[DOUBLEPOST=1428480695][/DOUBLEPOST]
никогаш во Охрид немало 80% Албанци, имам го пописот за цела Охридска кааза од 1900-та година.
б'лгари христијани (македонци) - 41208
б'лгари мисјулмани(македонци) - 3026
турци - 6000
албанци христиани - 300
албанци мисјулмани - 6991
власи - 1960
цигани - 820
вкупно целото население на охридска кааза - 60305

Албанци христијани има само во Охрид, во Струга и сите останати села Албанците се само мисјулмани

ако некој сака инфо за некое конкретно село да прашува, имам ги и ќе ги напишам.
поздрав
Повеќе му верувам на новинаров, отколку на пописиве пред балканските војни кои скоро да беа нарачани како во денешно време. Додади и тоа дека се попишуваа според вера.

Па и пред осамостојувањето не течеше мед и млеко па да седат албанците лојални. Кажав јас, македонската држава продолжи таму каде застанаа србите, речиси ист третман.
И сосема нормално дека албанците ќе употребуваат трета страна за помош, пак ќе употребат ако се гледаат како да се канцер на земјата.

Пази пак, Албанија е една од државите која територијално се прошири на сметка на Македонија како последица на Балканските војни, заедно со сите наши соседи.

За каков третман се обидуваш да збориш бе абдал, кога единствените кои никогаш не биле за ништо прашувани сме ние. Уште па националистичките експанзии ги претставувате како Хитлер што ги претставувал репресираните Германци во Полска.

Во еден од најважните градови во државава од средновековната Македонија се спомнуваат албанците, дури владеат со тој град, ти ми викаш дека албанците се дошљаци, претеризам, ова ти е игноранција.
Тетово, Гостивар, Скопје тогаш не постоеја воопшто, турците ги направија градови, но пак албанците во значителен број.

3 капки не прават цунами.

Секојпат се повикувате само на пар имиња, кои наводно треба да послужат за некаква индикација, меѓутоа кога ви велиме ајде да погледнеме на целата листа со населението во тој регион, тогаш тоа не е прифатливо.
Плус, ако не за секое тогаш за повеќето од овие имиња има доволен број контрадикторности или дополнителни докази кои сведочат дека и тие самите се дошљаци. Но тешко лебати 10 души кои ги вртите нон-стоп по форумиве да се доволни за да албанизирате цели градови и региони.

Таа емисија ја постирав само заради тие македонци кои зборуваат албански, тоа е факт, има македонци кои знаат албански и викаат дека им е мајчин и зборуваат по дома. Игнорирај се друго, јас така правам. Не ме интересира за каква пропаганда тој се залага, всушност подобро би било да отвориш тема за таа емисија и слични.

Абе еден факт онолку ко и гостите во Џери Спрингер шоуто.

Дали сведочењето на луѓето кои беа на лице место се рачуна како доказ, како што јас се сеќавам да.
Самиот вика дека презимето им му го смениле, од Танаши во Манојловиќ, па после Манојловски. Првпат со српскиот се сретнал на училиште, и им било забрането да зборат албански. Што е ова ако не принудна асимилација?

Кои “луѓе“ во множина бре?
Единствениот преварант кој го тврди ова е некој Бранко кој веќе 45 години живее во Америка и кој после толку изминати децении се сетил јавно да настапи со вакви тези.
Не за друго, туку отишол право на Косово за да протестира во име на УЧК. Ова испушти да го спомнеш.

Дали си ти нормален што откога ќе го прочиташ ова и понатаму ќе се убедуваш со нас на темава?

А како што кажа за начините за асимилација, зошто исклучуваш тие да функционираат и во обратна насока, односно Македонци за пари и привилегии сега да се декларираат како Албанци?

Срање само ти и таквите како ти гледате од темава, а јасна е, и има многу јасни цели.
Не барам нова верзија, имаме заедничка историја, викам таа да ја употребиме, а не да ја сецкаме и сецкаме за да останат само качачките банди од турско и балистите.

Види, ти слободно присвојувај типови како Бранко, јас само ти ја предочувам играта која се води од позадина.

А таа е следната:
- Преку измислувањето на нова категорија Албанци на овие простори, се прави обид да се албанизира православното наследство на Косово и Македонија
- Тоа е предуслов за Албанската Православна Црква (во чие име работи Бране) да проба да се здобие со црковни имоти во Косово и Македонија

Не дека не постојат воопшто православни Албанци во Албанија или можеби овдека, туку тие се такво незначително малцинство преку кое не е можно да се оставарат великоалбанските интереси и ЗАТОА се прави нова верзија според која нивниот број е демек тешко да се определи ама сигурно ги има 300.000 само што ни самите не знаат за тоа.[DOUBLEPOST=1428521044][/DOUBLEPOST]
"Во Охрид православните албанци се декларирале од страв македонци а албанците муслимани исто од страв се декларирале турци"

Никогаш немало дилема: Ние сме македонски православни христијани!
Недела, 07.12.2014 17:00 Македонија
Да се повлече Одлуката за одржување на литургии на албански јазик во црквите во мавровско-горнореканскиот крај и да се преименува Тетовско-гостиварската епархија во Тетовско-гостиварска и Мавровско-горнореканска епархија беа двете барања кои денеска беа испратени на адреса на Синодот на Македонскарта православна црква-Охридска архиепископија од собирот кој се одржа во Маврово. Повод беше токму неодамнешната одлука на Синодот да се дозволи службите во црквите во овој крај да се водат на албански јазик, со образложение дека таму живеат Албанци со православна вероисповед. Такво нешто, потврдија сите, историјата не познава.

Мирниот собир почна христијански. Со литургија во црквата „Св.Кирил и Методиј" во Маврови Анови на свештеник од Епархијата, кој потоа даде благослов за историскиот час што се одржа во Основното училиште „Денче Дејаноски" во Маврово.

Таму, пред стотина жители и исселеници од овој крај, кои се нерекуваат „шкрети “беа презентирани книги и документи за потеклото на жителите на мавровско-горнореканскиот крај, со што се докажа историската вистина дека литургии на албански јазик навистина никогаш не се одржувале во овој крај. И немало ни потреба, оти овде отсекогаш живееле Македонци со православна вероисповед. Беа презентирани докази за пописите периодично евидентирани во Заводот за статистика заклучно од 1945 година, како и старите дефтери од кои се гледа дека меѓусебната кореспонденција во населените места и на црковните служители на оваа територија во минатото била исклучиво на старословенски јазик, на руски јазик и мал дел на грчки јазик, а во поновите светилишта на македонски јазик. Но, никаде и никогаш на албански јазик.

Сите присутни, и стари и млади потврдија дека ниту тие ниту пак нивните претци некогаш низ историјата имале дилема за националната и верската определба. Во најтешките моменти, биле и останале до денеска Македонци со православна вероисповед.

Тие не кријат оти постарите генерации Македонци од овој регион под жесток притисок и терор го имаат користено албанскиот јазик, но само како средство за опстанок и спас од пљачкање и убивање од страна на качачките банди. И покрај тоа, никогаш не се откажале од мајчиниот македонски јазик, ниту пак од правослвната вера.

Оттаму додаваат дека никогаш нема да дозволат манастирот "Свети Јован Бигорски" да биде прогласен за седиште на албанското православие.

Членовите на Здружението уште еднаш апелираше до сите невладини организации и здруженија на Албанците во западна Македонија, и на дел од актуелните политичари кои ја шират големо-албанската теза и пропаганда, да размислат дека не треба во 21 век да се прави обид за асимилирање на чистото македонско православно население кое долги години има соживот и хармонија со соседското Албанско и Македонско муслиманско население.

На собирот, присутните го вперија прстот кон неколкумината жители кои се обидоа да ја искриват сликата за народот кој се нарекува ШКРЕТИ. Како што потврдија и нивни блиски роднини, неколкумината "изроди" од лични, политичко-профитерски причини се обидуваат да фрлат сенка врз овој народ кој никогаш немал дилема за својата национална припадност. Особено гласни беа жителите на селото Кичиница кои жестоко реагираа за нелојалното однесување на нивниот исселеник.

nikogash-nemalo-dilema-nie-sme-makedonski-pravoslavni-hristijani-204096.jpeg

http://media.mk/article/54172/nikogas-nemalo-dilema-nie-sme-makedonski-pravoslavni-hristijani

Последно уредено:
Пази пак, Албанија е една од државите која територијално се прошири на сметка на Македонија како последица на Балканските војни, заедно со сите наши соседи.

За каков третман се обидуваш да збориш бе абдал, кога единствените кои никогаш не биле за ништо прашувани сме ние. Уште па националистичките експанзии ги претставувате како Хитлер што ги претставувал репресираните Германци во Полска.
Jaс колку што знам географија, Албанија (беше)е единствената држава кој се граничи со свое население, букфално, па и во Италија.
Така да други држави се проширија територијално на сметка на Македонија, тој еден, еден процент кој го вртите по литератури по историја демек земен од страна Албанија е смешен, нели, нападот најдобра одбрана...
Албанците па биле прашувани за нешто, над сто година имаат демек независна држава, ни денес немаат независност.
3 капки не прават цунами.

Секојпат се повикувате само на пар имиња, кои наводно треба да послужат за некаква индикација, меѓутоа кога ви велиме ајде да погледнеме на целата листа со населението во тој регион, тогаш тоа не е прифатливо.
Плус, ако не за секое тогаш за повеќето од овие имиња има доволен број контрадикторности или дополнителни докази кои сведочат дека и тие самите се дошљаци. Но тешко лебати 10 души кои ги вртите нон-стоп по форумиве да се доволни за да албанизирате цели градови и региони.
Секако, тие пар имиња се спомнуваат, владетелите, да не сакаш имиња на семкари, извини, но албанците немаа време да креираат пописи, албанците не правеа пропаганди, освен ако ги рачунаш астрохунгарските кои за свои интереси бранеа селектирани албански интереси за свои цели.
Немам докази дека цели градови беа албански, но има докази кои очигледно ги знаеш и сакаш наивно да ги омаложавуваш кои покажуваат дека албанците придонесуваа за збогатување на македонското историско наследство, да напоменам дека една од најзначајните цркви е од ктитор албанец.
Нека се дошљаци, но да прецизираме до кој временски период некој народ можеме да го викаме дошљак, сепак играш на несигурна почва.
Абе еден факт онолку ко и гостите во Џери Спрингер шоуто.
Добро, местенки тогаш, не знам, но да не го вклучуваш сензоров за познавање местенки и измами малку селектирано?
Кои “луѓе“ во множина бре?
Единствениот преварант кој го тврди ова е некој Бранко кој веќе 45 години живее во Америка и кој после толку изминати децении се сетил јавно да настапи со вакви тези.
Не за друго, туку отишол право на Косово за да протестира во име на УЧК. Ова испушти да го спомнеш.

Дали си ти нормален што откога ќе го прочиташ ова и понатаму ќе се убедуваш со нас на темава?

А како што кажа за начините за асимилација, зошто исклучуваш тие да функционираат и во обратна насока, односно Македонци за пари и привилегии сега да се декларираат како Албанци?
Бранко, Матеја Матевски, Кољо?, неколку други кои јавно се признесеа а не ми текнуваат, десетина во емисииве на новинаров, замисли во оваа време толку *инциденти*?

Никаде не сум исклучувал дека било и во обратна насока, досадно колку пати сум го повторил тоа.
Види, ти слободно присвојувај типови како Бранко, јас само ти ја предочувам играта која се води од позадина.

А таа е следната:
- Преку измислувањето на нова категорија Албанци на овие простори, се прави обид да се албанизира православното наследство на Косово и Македонија
- Тоа е предуслов за Албанската Православна Црква (во чие име работи Бране) да проба да се здобие со црковни имоти во Косово и Македонија

Не дека не постојат воопшто православни Албанци во Албанија или можеби овдека, туку тие се такво незначително малцинство преку кое не е можно да се оставарат великоалбанските интереси и ЗАТОА се прави нова верзија според која нивниот број е демек тешко да се определи ама сигурно ги има 300.000 само што ни самите не знаат за тоа.
Ако се такво незначително малцинство зошто тогаш паничиш? Зошто измислуваш теории на заговор?
Православните албанци не се измислица, бројката не е важна, барем не за мојата *пропаганда*.

Jaс колку што знам географија, Албанија (беше)е единствената држава кој се граничи со свое население, букфално, па и во Италија. Така да други држави се проширија територијално на сметка на Македонија, тој еден, еден процент кој го вртите по литератури по историја демек земен од страна Албанија е смешен, нели, нападот најдобра одбрана...
Албанците па биле прашувани за нешто, над сто година имаат демек независна држава, ни денес немаат независност.

Па тоа ти велам, ние стигнавме до тоа дереџе да Албанците денес глумат она што во минатото(па и сега) беа Грците, Бугарите и Србите.

Секако, тие пар имиња се спомнуваат, владетелите, да не сакаш имиња на семкари, извини, но албанците немаа време да креираат пописи, албанците не правеа пропаганди, освен ако ги рачунаш астрохунгарските кои за свои интереси бранеа селектирани албански интереси за свои цели.
Немам докази дека цели градови беа албански, но има докази кои очигледно ги знаеш и сакаш наивно да ги омаложавуваш кои покажуваат дека албанците придонесуваа за збогатување на македонското историско наследство, да напоменам дека една од најзначајните цркви е од ктитор албанец.
Ниту ние не сме ги креирале пописите, ама има доволно евиденција за да се утврди застапеноста на поедини народности. Јас не оспорувам ничиј придонес, туку ставам акцент на точноста за да нема забуна во обемот на тој придонес, што поедини националисти се обидуваат да го изиграат против нас.

Нека се дошљаци, но да прецизираме до кој временски период некој народ можеме да го викаме дошљак, сепак играш на несигурна почва.
Доколку има евиденција кој кога дошол, следствено тој хронолошки ќе се нарекува дошљак од 17 век, од 18 , 19 или 20 век. Овде не се работи за множество “народ“ туку за ПОЕДИНЦИ кои ги спомнуваш.
Доколку стануваше збор за народ во права смисла на зборот, тогаш немаше потреба да бараш Албанци во МК ко зрна песок во пустина.

Добро, местенки тогаш, не знам, но да не го вклучуваш сензоров за познавање местенки и измами малку селектирано?
Бранко, Матеја Матевски, Кољо?, неколку други кои јавно се признесеа а не ми текнуваат, десетина во емисииве на новинаров, замисли во оваа време толку *инциденти*?

Бранко од Чикаго и Кољо Дијамантот (кој се декларираше и како Грк) немора повеќе да ги коментирам, освен да си терам мајтап.
Матеја Матевски никогаш не ги коментирал причините поради кои 73 год. го криел односно јавно не го истакнувал своето албанско потекло, автор бил на голем број преводи од албански на македонски за време на СФРЈ и ако ако земеш во предвид дека се родил во Истанбул 1929 тогаш и не држи многу вода тезата која треба да ја материјализираат ликовите ко Бранко и Кољо.

Прашуваш како работи сензорот, па едноставно, со експанзијата на великоалбанската политика и пропаганда во изминативе 15 години кога се реализирани најголем дел од територијалните барања, наеднаш се јавуваат и доброволци кои одработуваат за имплементирање на албанската пропаганда во Македонија за наводни “300.000“ православни Албанци кои биле ПРИНУДЕНИ да се кажат Македонци.
Тоа сето се случува со координирана помош од албанските институции, медиуми, косовските власти и албанските политички претставници во Македонија.
Во исто време се лансираат тенденциозни тврдења за црковните имоти и во Косово и во Македонија.
Албанските историчари промовираат тези кои досега срамежливо ги криеле во фиоките, албанизирајќи ја и античката историја и создавајќи историски претекст за територијални барања за проширување на “историските граници“.

На сето ова сведоци сме на вооружени конфликти со цел превземање на контролата на теренот, прокламирање на автономни региони и патролирање на парамилиции, додека избраните членови на Парламентот туркаат федерализација и двојазичност.

Мислиш дека ова набројаново не говори доволно во моја полза?

Никаде не сум исклучувал дека било и во обратна насока, досадно колку пати сум го повторил тоа.
Ако се такво незначително малцинство зошто тогаш паничиш? Зошто измислуваш теории на заговор?
Православните албанци не се измислица, бројката не е важна, барем не за мојата *пропаганда*.

“Теории на заговор“ е новиот баз-ворд ама не пали во овој случај.

Од друга страна, семантиката е многу битна, особено кога се задира во чувствителни теми, кои дополнително треба да им дадат причина на нашите негатори да го “преиспитуваат“ нашето потекло. Затоа финтите дека “бројките не се важни“ додека наоколу трубите нереални и виртуелни бројки од 300 илјади, се веќе познати трикови како оној грчкиот: “Ние не сакаме да ви го смениме името, туку вие да го изберете она кое подобро ви стои“

Во минатотото имало население на територијата која денес се вика Албанија. Албански народ не постоел, а албанска нација е КРЕИРАНА пред околу 100 години. И во албанска НАЦИЈА влегле сите народи кои се затекнале на територијата на новоформираната држава. Албанците од Косово и Метохија НЕ СЕ ДЕЛ ОД АЛБАНСКАТА НАЦИЈА (тие се дел од кавкаска Албанија и се само прилепок на новосоздадената албанска нација).

Jaс колку што знам географија, Албанија (беше)е единствената држава кој се граничи со свое население, букфално, па и во Италија.
Вие во иднина ќе си барате и италјанскиот дел да си го земете :pos:. А кај имаш учено географија ти бе пријателе? Македонците во Албанија, Косово, Србија, Бугарија и Грција што се? Духови да не се? Интересен е фактот што албанците муслимани имаат турски физички атрибути(боја на очи, на коса, форма на носот и други слични атрибути) а православните албанци од албанија имаат ептен други атрибути.

Не е јасно нивното етничко потекло, но јасно е дека не се Албанци туку владееле со територии од источна Албанија и западна Македонија а биле вазали на...?

И германци нека се факт е дека владеачките фамилии се ептен испомешани (бракови од интерес) и немаат многу допирни точки со локалното население.

И Бугарите тврдат дека граничат со нивни покраини :pos::pos:.Не сега озбилно постојат албанци православни нивниот број се проценува од 100 000 до 900 000 во некој натписи.Во Македонија и да ги има не се повеќе од 15 000.А да се разбереме албанците во Македонија и Косово се населуват некаде крајот на 18 век и почетокот на 19 век.

Така да други држави се проширија територијално на сметка на Македонија, тој еден, еден процент кој го вртите по литератури по историја демек земен од страна Албанија е смешен, нели, нападот најдобра одбрана...

Матеа Матевски?Оној истиот што цела фамилија испадна и се одрече од него зошто тоа го кажал за пари?Кој Кољо?Дијамантот?Тој што има тапија од душевна болница?Последно што знам дека он се пиша Грк.Па со такви луѓе вие можете да докажувате дека има прав.Албанци,а не со нормални.
И не заборавај дека и Македонија граничи самата со себе,отиди во Пустец,Голо Брдо, па Горанците во Косово,пиринците,егејците еее....Него мора да сте само вие посебни,ама посебни само за во здравствена установа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom