Bratot
Стоик и Машкртник!
Не може од народ кој државата ги гледа како дошљаци и шпонови да бара лојалност, лицемерно е.
Вечно угнетените Албанци, кои плановите за прекројување граници ги тераат уште пред осамостојувањето на Македонија. Да не заборавиме дека Албанците се здобиле со своја држава многу порано од Македонците.
Не само тоа, туку и секојпат кога им се пружила шанса, како за 2 С.В. војувале со цел етничко чистење и окупација на делови од земјава.
И ако сакаш да дискутираш за историја, според неа де факто сте дошљаци во земјава. Ако сакаш да дискутираш за сегашната народна композиција, тогаш сте дел од Македонија.
Соочи се тоа и престани да ме оптоваруваш со фрустрации за минатото.
Јас не се кријам, јас сум овој. Тоа што темава ја гледаш како пропаганден материјал доволно кажува за тебе, да кажеме параноја, не е, повеќе е терање своја пропаганда, таквите како тебе терате муабет целиот свет непријател на македонците, сите ви се криви, албанците секако, секогаш дежурни.
Пази сеа, на форум Историја ти отвараш тема со содржина која пласира ТЕЗИ од медиуми, и повторно никој не те попречува, дискусијата и онака ја водиме, а ти мене ми велиш дека сум параноичен и дека терам пропаганда?
Се разбира дека неаргументирани историски тврдења (затоа те прашав дали можеш некако да ја докажеш тезата) не ги прифаќам.
Моето несогласување со вашето изобличување на историјата не е пропаганда, ти си тој што не' предизвикува без аргументи и кој што напиша дека сме имале “машинерија за асимилација“ а притоа ова никако не одговара на реалноста, бројот на Албанците во Македонија континуирано и драстично растел во 20-от век благодарение на утврдени миграции.
Јас како прво не сум против асимилирањето, да имше успешни асимилиации во Балканот милиони животи ќе се спасеа, но се согласувам тие асимилации денеска да се употребуваат за позитивен контекст, за зближување, а не како што вие викате, албанците дошле овде во 19 век, не може да има православни албанците итн.
Не може еден историски процес да го уценуваш со ставање у контекст со доселувањето. Сакаш да дискутираш за доселување, имаш тема, ако сакаш да не обвинуваш за принудна асимилација пробај докажи ја.
Пази сеа, Албанците муслимани го искажуваат идентитетот и исто така се договорно вработувани во државната администрација. Не гледаш контрадикција на причините кои ги измислуваш?Тоа е тоа, некои кои прашуваа зошто јавно православните албанци јавно не го искажуваат својот идентитет ете го одговорот.
Таа симболичка бројка на православни албанци е клучен елемент за процесот на експанзија на албанските ветени библиски теротории, што да кажам, браво...
Зар воопшто не оставаш простор да целава работа со православните албанци да се само за зближување на нашите народи?
Не знам, можеш кај првиот пост на темава да го видиш старецот Бранко Манојловски кој бара соработка и помирување. Тој немаше врска со ДУИ, самиот излезе, иако рече дека ризикувал се. Можеби целава работа не се прави за македонците, туку нам, на албанците ни треба ова, за прифаќање на другата вера. Јас нив и торбешите ги гледам како мост, ти секако не...
Полн си со разбирање и волја за мултикултурна надоградба, ама само кога станува збор за албанизација на било што.
Јас не го коментирам Бранко и Станко, туку твоите обвинувачки тврдења!
Затоа стани од нокширчето, избриши газето и види колку си искакал, пред да изводиш дека си се залагал за градење мостови со нас.
Баш затоа сакам да го покренам, за заедниката историја, која е прикриена, за таа која ти викаш дека немаме докази. И да ја нема, треба да ја измислиме, ни требаат заеднички истории. Но како што гледам ти имаш друга намера, албанците се закана за тебе.
Единствена констатација од твојот муабет е дека ние Македонците мора да ја плаќаме цената за вашите историски апетити.
Имаш уникатна шанса да ја пишуваш заедничката историја веќе денеска.
Не ти е потребна нова верзија на историјата, за да можеш да се осеќаш рамноправен или ополномоштен да придонесуваш за земјава.