"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Одма се познава по пишувањето дека си антички скопјанец, и секако дека си дел од елитата.(y)

Уствари не, еднаков си на наредниот доселеник кој ќе дое од најутепаното село у Скопје, и обратно. Така е секаде, у секој град така е и кај мене у градот во кој живеам. А за права и дозволи некому да даваш ќе почекаш малку, иди искоментирај му некому за овие премиси кои те тебе дeлат од обичните смртници и елитизираат, најверојатно ќе ти се изнасмее у фаца. :icon_lol:

#thuglife

Не мислам дека ќе ми се изнасмее у фаца, пошо тренирам долго време боречка вештина. Инаку мене ако ме прашаш Скопјани треба да учат од Охриѓани како се постауваат правила на игра во своите градови. А јас да можам би се преселил во Струмица, и би отворил таму сервис за трактори и други возила и добро би заработувал. Само што сум сега фамилијарен човек, а и децава сакам да ми се хардкор скопјани :). Инаку сериозно, Струмица ми е прва опција, кога би се провинционализирал;). Под утепано село, ако спаѓа пример Бардовци со куќи налик Бел Ер или Саншајн би стај прст на чело. Да те прашам искрено, пошто натпреваров на форумскиве дискусии го терам да сум поблиску до читателот, а не до филозофијата и надмудрувањето да си ги мериме во виртуелен свет, зошто ти смета што сум горд и хардкор скопјанец :D. Ти мислиш не постојат?!

Кале, водно, Дебар Маало, Стара Чаршија.....Да скопје нема свој белег...Скопје ако нема свој белег ондак што да кажеме за другите градови...
Ако побараш, ќе најдеш дека дообјаснив на што мислев под немање на белег. Не мислев на локации и објекти. Скопјаните немаат свој стар белег, бидејќи речиси сите скопјани се дојденци (или нивните родители). Се е збирштина и се е измешано, се е ново.

Ако побараш, ќе најдеш дека дообјаснив на што мислев под немање на белег. Не мислев на локации и објекти. Скопјаните немаат свој стар белег, бидејќи речиси сите скопјани се дојденци (или нивните родители). Се е збирштина и се е измешано, се е ново.
Извини вака ти од кај си? И кој е твојот белег?

Потеклото ми е од западна Македонија... Охрид, Кичево и Битола, но после диплимирањето живеам и работам во Скопје.

Потеклото ми е од западна Македонија... Охрид, Кичево и Битола, но после диплимирањето живеам и работам во Скопје.

Може си треба да останеш таму за да го зачуваш твојот белег... :facepalm:

Значи која глупост е се тоа, си се преселил зашто од кај што си не си имал можност да живееш/работиш тоа што сакаш па сега ќе филозофираш за некакви белези. Еве ти имаш белег дај да те обележиме ко евреите за да знаат сите... Дај бре гонете се сите со тоа потекло, сите сме мајмуни од африка ако се вратиме доволно назад. Никој не ви брани да живеете кај сакате, напротив добро дошле ама однесувајте се соодветно за местото и приликите. Најсмешто е што углавно го правите тоа, ретко некој имал некоја неприлика со скопјани, нас бар не ни е гајле за ништо, ама не продолжувате да плукате по градот кој ви дава леб. Ако не ви се свиѓа Скопје мрш назад од кај што сте дошле, не ни обајснувај за белези жити све кога ти очигледно аир не си видел од твојот.

Па не ми одговори кој е твојот белег ? чим толку си запнал по тоа....Oсвен фактот што се срамиш да кажеш точно од каде си....

Интернет трол?

А ти си интернет Кинез, од НР Кина звани Шу Пак :D

Криво ти е што сум Скопјанец или мислш е интересно да ти докажувам дека кога доаѓате во Скопје не ви се уклучува жмигавецот пошто најверојатно сте телепати па праќате скриени пораки. Дај прифатете правила на игра и играјте, не ми создавајте нови !!!

Не мислам дека ќе ми се изнасмее у фаца, пошо тренирам долго време боречка вештина. Инаку мене ако ме прашаш Скопјани треба да учат од Охриѓани како се постауваат правила на игра во своите градови. А јас да можам би се преселил во Струмица, и би отворил таму сервис за трактори и други возила и добро би заработувал. Само што сум сега фамилијарен човек, а и децава сакам да ми се хардкор скопјани :). Инаку сериозно, Струмица ми е прва опција, кога би се провинционализирал;). Под утепано село, ако спаѓа пример Бардовци со куќи налик Бел Ер или Саншајн би стај прст на чело. Да те прашам искрено, пошто натпреваров на форумскиве дискусии го терам да сум поблиску до читателот, а не до филозофијата и надмудрувањето да си ги мериме во виртуелен свет, зошто ти смета што сум горд и хардкор скопјанец :D. Ти мислиш не постојат?!
Rokko, накратко само.
Не постојат елити и раслојувања меѓу сопствениот народ тргнувајки од премисите од тие кои што тргнуваш, твоиве се смешни, апсурдни и навредливи.
За бизнис идеиве и претходно имаше некои теории, и теории ќе останат, не сметам дека си у состојба од твојата позиција да оценуваш што ќе успее а што не у "провинција" , не си живеел у градови со иселен 40/50% народ, не верувам дека у такво место имаш отворено успешен бизнис. Така да не си искусил, а веќе ги насочуваш каде е парата :icon_lol:
Ако идеш у Струмица, ќе приметиш дека градот е преплавен од жители на околните села, кои жители се моторот и подлогата за развојот на градот и оваа секој го знае и прифаќа, ама тебе и тие веројатно ќе ти пречат пошо по твојата логика - се граѓани од втор ред, не се дел од елитата, и не се адаптирани на правилата на играта.:icon_lol:

Може си треба да останеш таму за да го зачуваш твојот белег... :facepalm:

Значи која глупост е се тоа, си се преселил зашто од кај што си не си имал можност да живееш/работиш тоа што сакаш па сега ќе филозофираш за некакви белези. Еве ти имаш белег дај да те обележиме ко евреите за да знаат сите... Дај бре гонете се сите со тоа потекло, сите сме мајмуни од африка ако се вратиме доволно назад. Никој не ви брани да живеете кај сакате, напротив добро дошле ама однесувајте се соодветно за местото и приликите. Најсмешто е што углавно го правите тоа, ретко некој имал некоја неприлика со скопјани, нас бар не ни е гајле за ништо, ама не продолжувате да плукате по градот кој ви дава леб. Ако не ви се свиѓа Скопје мрш назад од кај што сте дошле, не ни обајснувај за белези жити све кога ти очигледно аир не си видел од твојот.
Вакви како тебе кои растеле на буниште, а сигурно имаш потекло од некое „свирипичино“ треба да не дискутираат на форуми. Тоа е место на кое треба да дискутираат луѓе кои имаат соодветно ниво на ментален развој. Затоа те замолувам да не ми се обраќаш на ваков начин.
Каде јас пишувам нешто против скопјани? Со што јас не се однесувам „како што треба“? И на крај краишта, кој си ти да ми соли памет или да одлучуваш дали и каде сакам да живеам. Во Скопје инвестираме од цела Македонија и имаме право колку и ти (иако и ти најверојатно си од некоја забит).
Па не ми одговори кој е твојот белег ? чим толку си запнал по тоа....Oсвен фактот што се срамиш да кажеш точно од каде си....
Кој се срами од потеклото? Па јас веќе кажав од каде сум (Охрид, Кичево, Битола... во СК постојано живеам после студиите). Имам еден белег на ногата, ако тоа ти е прашањето. Не знам какви белези бараш. Јас не го критикував обезличувањето на Скопје, туку го кажав како констатација. Луѓето во Скопје се речиси 100% со друго потекло и затоа кажав дека Скопје е мешавина или збир од десетици белези. Само погледнете го јазикот и нека ви кажат постарите каков бил говорот порано.

Вакви како тебе кои растеле на буниште, а сигурно имаш потекло од некое „свирипичино“ треба да не дискутираат на форуми. Тоа е место на кое треба да дискутираат луѓе кои имаат соодветно ниво на ментален развој. Затоа те замолувам да не ми се обраќаш на ваков начин.
Каде јас пишувам нешто против скопјани? Со што јас не се однесувам „како што треба“? И на крај краишта, кој си ти да ми соли памет или да одлучуваш дали и каде сакам да живеам. Во Скопје инвестираме од цела Македонија и имаме право колку и ти (иако и ти најверојатно си од некоја забит).

Кој се срами од потеклото? Па јас веќе кажав од каде сум (Охрид, Кичево, Битола... во СК постојано живеам после студиите). Имам еден белег на ногата, ако тоа ти е прашањето. Не знам какви белези бараш. Јас не го критикував обезличувањето на Скопје, туку го кажав како констатација. Луѓето во Скопје се речиси 100% со друго потекло и затоа кажав дека Скопје е мешавина или збир од десетици белези. Само погледнете го јазикот и нека ви кажат постарите каков бил говорот порано.
Не зборам јас за белези...ти збориш...ете Скопјани немале белези добро...ај пошо толку се разбираш КАЖИ КОЈ Е ТВОЈОТ БЕЛЕГ? ти го тупиш со тоа...И да Охрид, Кичево и Битола не е конкретен одговор...исто ти е да кажеш од македонија сум...а тоа е широк поим...Јас лично неам ништо против некој да дојде од страна да си проба среќата тука во Скопје...:Но ми сметаат вакви искомплексирани сељаци како тебе...И да сељак не се однесуа на тоа од каде доаѓаш...Него на тоа како размислуваш и се понашаш. Ем се праиш паметен ем појма си немаш што збориш и незнаеш да го објасниш тоа. Друг пат размисли пред да пишеш нешто.

Прво, научи да зборуваш бидејќи јас и ти сме на многу различно ниво на развој. Вака разговараат недоразвиени луѓе. Користиш србизми (сељак, треба селанец), уличарско-фраерски изрази за кои толку ти е развојот.
Ако некој живеел во Охрид и во Кичево, а заради потеклото и често престојувал во Битола, од каде е тој човек? Јас ти кажав каде сум живеел, каде ми е потеклото. И што е важен мојот белег, за Скопје се дискутира.

ПС: Момче, ти од која планина водиш потекло? Ако немаш комплекс да признаеш.

Rokko, накратко само.
Не постојат елити и раслојувања меѓу сопствениот народ тргнувајки од премисите од тие кои што тргнуваш, твоиве се смешни, апсурдни и навредливи.
За бизнис идеиве и претходно имаше некои теории, и теории ќе останат, не сметам дека си у состојба од твојата позиција да оценуваш што ќе успее а што не у "провинција" , не си живеел у градови со иселен 40/50% народ, не верувам дека у такво место имаш отворено успешен бизнис. Така да не си искусил, а веќе ги насочуваш каде е парата :icon_lol:
Ако идеш у Струмица, ќе приметиш дека градот е преплавен од жители на околните села, кои жители се моторот и подлогата за развојот на градот и оваа секој го знае и прифаќа, ама тебе и тие веројатно ќе ти пречат пошо по твојата логика - се граѓани од втор ред, не се дел од елитата, и не се адаптирани на правилата на играта.:icon_lol:

Јас напишав саркастично за елитата, а тие си се препознаваат, инаку моето мислење за Струмица сеуште е високо и се уште мислам дека луѓето таму немаат доволно квалитетен сервис за трактори и си ангажираат мајстори од Скопје да доаѓаат. Инаку сега ми е мерак да живеам таму, ама куќа со некоја фарма, пошто мислам дека има пари во тоа. Во Скопје односно од скопската околии кај што ни се нивите под наем добро заработуваме, а исто добро заработуваат и тие што ги користат, али дел викаат слабо е :). Ама синдром е тоа, пошто ако е слабо нема да купуваш трактор од 90 кс нов од салон со доста дренбулии.
Јас се нервирам само со не почитување на Скопје, сите го викаат големо село, дека нема урбана култура уствари е обратно. Има урбана култура и те како, има андерграунд можеби не јак како во наше време ама сепак го има.

Јас сум растен на најскапата улица во МКД и комшии ми биле Киро Глигоров, американскиот и британскиот амбасадор, на времето и полскиот пред да се пресели резеденцијата малку подоле. Во двор и на улицата имам повеќе џандари него од кај што ти доаѓаш пошто преку улица ми е владиниот прес центар и резиденцијата на Хорхе. Потеколо бар колку што знам (од она што ми кажувале дедовците) ми е од Скопје 5 генерации наназад сигурно, не дека тоа прави некоја разлика. Мене ми е сеедно кој од кај доаѓа доволно ми е да си роден и да го сакаш градот да те гледам исто ко некој и што 30 генерации наназад е од тоа место. Јас самиот живеам последниве 20 години во австралија и азија така да точно знам што зборам, не измислувам некој правила или глупости него зборам од искуство како тоа е во светот, сеедно дали во Лондон, Мелбурн, Сингапур, Манила, Бангкок или Скопје.

За твојот ментален развој убаво размисли стави прст на чело и кажи дали некој скопјанец некогаш ти пререкол нешто. Ти збориш ако ништо друго литературно и во голема мера си се снашол и живееш во градот значи си се адаптирал. Колку и да сакаш да ја браниш тезата дека не си се сменил ако си реален и пред се чесен пред самиот себе ќе си сфатиш дека тоа што го зборам и така. Јас немам ништо против таквите ко тебе што се преселиле за икс причини, напротив јас гледам на тоа како прогрес и не ми е срам да кажам дека Скопје неможе да се спореди со било кој од градовите кој ги набројав погоре па дури ни Мелбурн кој е често прогласуван за the world's most livable city. Не гледам ништо трагично во тоа ама ете некој ги боли тоа што има поразвиени места од нивниоте. Јас немам проблем со тебе или таквите ко тебе ама преку глава ми е од сељаци што само плукаат по градот и зборат за некакви традиции/потекла/белези притоа игнорирајќи ги нашите скопски традиции и начини на живеење.

Јас не солам памет каде да живееш ти или било кој или како да се однесуваш ама оваа и милјон вакви теми отворивте да плукате по нас скопјаните за тоа како не чинимие и не ве прифаќаме. Може неможам да одлучам или забранам кој каде ќе живее ама имам право да мислам и да се дружам со кој ЈАС сакам. Со оглед на тоа дека јас си имам друштво и сум дома а ти со тој што дошол ако сакаш смени се да те дружам ако не слободно ко шип+арите гетозирај се, твое право си е. За тоа дека во СК инвестира цела МКД баш и не е така. Тоа е сега последниве неколку години пред тоа ние ве храневме вас, кога во СК се собираа 70-80% од даноците. На крај крајева кој па мене или нас не прашал дали сакаме да инвестирате во Скопје? Јас би порадо да инвестираат на трето место и да не ми го уништуваат градот и комоцијата ама тоа е секој инвестира каде може да направи пари а од километар се гледа дека секоја инвестиција надвор од Скопје едноставно промашена.

За јазикот, јас зборам типично скопски, ко што збореше дедо ми. Тоа што ти гледаш србизми и ти е чудно е исто ко што ми е мене кога некој ми збори битолски, струмички, кавадаречки или кумановски. Јас сум ок со тоа да си зборат така во нивни краишта и ако се преселам натака би пробал да зборам ко нив ама во СК или збори ми литературно ко ти, или збори скопски што сум јас должен да дешифрирувам десет дијалекти дневно. Биди со горд од кај што си ама адаптирај се да те разберам ако не искрено не очекувај да те сметам за нешто друго освен сељак па сега ти како сакаш гледај на се ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom