"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
Немањето услови за развој потекнува од незаинтересираноста на некој/и да ги создаде. Никој не зборува дека се раѓаме за да развиваме градови, но истовремено не можеш да кажеш: -Други не се замарале, што, пак јас да се замарам. Така? А, кога веќе ги спомна тие што одат во странство. Дали тие дигаат галама таму и плукаат по што стигнат во тие градови, или ќутат и живеат според начин и убедување на домицилното население? Размисли малку на ова последново.
Секој кај и да е иде се прилагодува со околината доколку има цел да остане таму. Али тоа си е избор,ако сакаат да се вклопат во градот ќе се прилагодат на овие услови,ако не јебига живеј изолирано. Ја ко што сватив проблем на темава се тие што остануваат,а тие најчесто ниту го мразат градот ниту си го влечат начинот на живот од дома.
За другиот дел спротивни мислења имаме и тоа е тоа,ја не би трпел ни за ситница за некакво опшествено добро,кога самото опшество ќе иде против тебе.
Пошто рече од 1862,мислев 150 години дека имаш :( И да не е никаков престиж,го имаш и ти и уште 500 000 родени и израснати тука.

Т

Триптико

Гостин
@Windfucker добро, кога имате кај вас дома проблем и комшиите ги викате и дискутирате заедно? Немој да ми кажеш дека не е исто.

Т

Триптико

Гостин
@Dimitar171 е добро е во едно да се согласиме. СЕ ПРИЛАГОДУВА, точно. А не плука по што стигне, не намалува цена на труд, не се прави к*рац и пол и не се инаети дека ќе живее по некои негови правила. А за влечењето на "животот од дома". Многу дојдоа со опинци, само не ја истресоа прашината пред патарина. Самите нивни изјави од типот ми се може да живеам како сакам, го покажуваат тоа. Селото никогаш не го оставија зад себе. Во нив е. Не мислам на село како место на живеење, туку како начин.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
@Dimitar171 е добро е во едно да се согласиме. СЕ ПРИЛАГОДУВА, точно. А не плука по што стигне, не намалува цена на труд, не се прави к*рац и пол и не се инаети дека ќе живее по некои негови правила. А за влечењето на "животот од дома". Многу дојдоа со опинци, само не ја истресоа прашината пред патарина. Самите нивни изјави од типот ми се може да живеам како сакам, го покажуваат тоа. Селото никогаш не го оставија зад себе. Во нив е. Не мислам на село како место на живеење, туку како начин.
Просветли ме те молам како еден провинцијалец може да не намалува цена на труд. За останато не сакам да коментирам пошто широко ќе испадне.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.359
Поени од реакции
7.124
Просветли ме те молам како еден провинцијалец може да не намалува цена на труд. За останато не сакам да коментирам пошто широко ќе испадне.
велиш дека во СК ќе дојде да преживува со 10-12 кркачи ?? :icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Epa prosto, skopjanec-ka nejke da raboti za 10 iljadarki a provincijalcite se nafakjaat, koja im e matematikata samo oni si znaat. Da ne bea oni platite sigurno odamna barem do minimalni 20.000 ke stignea ako ne i povekje.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
- театри има во многу градови, само наградно прашање е колку се посетени. Балет, опера? Немој не ме радуј, работава.
Прашај ги во Битола (почетоци 1897, прв професионален театар во Македонија од 1944), Прилеп (1887/1949), Велес (1864/1948).Еве за Охрид ќе ти кажам дека е редовно исполнето (од тој минимален репертоар) и тешко е да набавиш карта.

А еве какви се условите во театарот во Куманово (1926/1948)
На Светскиот ден на театар – кумановските актери играат на свеќи
Posted on март 27, 2015 by Сандра Томовска in Вести, Локално // 0 Comments

На прославата на Светскиот ден на театар, за време на претстава во кумановскиот театар снема електрична енергија.

Актерите во претставата ”Брачна игра”, продолжија да настапуваат на сцената со помош на свеќи и светилки од мобилните апарати.

Вечерашната манифестација беше отворена со читање на светската и македонска порака напишана од режисерот Нела Витошевиќ, но, откако започна претставата, кумановскиот театар снема електрична енергија.

Пораката за театарот ја прочитаа актерките Александра Михајловска и Нина Максимова.

Еве го театарот во Прилеп после реновирањето.Во 21-ви век
среда, април 01, 2015 Скопје 22:29
Аудио мени
Мултимедиа

Македонија[/paste:font]
Прокиснува покривот и паѓа малтер од ѕидовите во прилепскиот театар
Таванот во прилепскиот театар Војдан Чернодрински капе од сите страни. Актерите се греат на ќумбе во една поголема просторија, каде подготвуваат дел од претставите. Ѕидовите се испукани, а паѓа и малтерот.

Прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ годинава одбележува 65 години постоење и успешна работа. Но, од почетокот во далечната 1950 година работи во несоодветни услови. Објектот каде се подготвуваат и изведуваат претставите е реновиран пред четири години, ама се чини безуспешно. Таванот капе од сите страни при секој дожд. Се греат на ќумбе во една поголема просторија, каде подготвуваат дел од претставите. Ѕидовите се испукани, а паѓа и малтерот.

http://www.makdenes.org/content/article/26868012.html[/quote]

Eве ти ги условите од Охрид, полуофарбан ѕид

Последно уредено:
Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Не викам јас, го прашувам членот кој го цитирав.

Epa prosto, skopjanec-ka nejke da raboti za 10 iljadarki a provincijalcite se nafakjaat. Da ne bea oni platite sigurno odamna do 20.000 ke stignea ako ne i povekje.
Сериозен си? Тие од провинција се нафаќаат да работат за помалку пари а имаат 3 пати поголеми трошоци од самите Скопјани?
Некој си барал изговор што не успеал да влезе на некое работно место и причата станала урбана легенда. Немам друго објаснување.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Pa da, ama sekoj 2-3 dena stigaat po reisot kutii i kutii humanitarna pomos vo vid na meso,mleko,ovosje,zelencuk i drugi prehrambeni produkti od domasniot kraj....
:tapp:[DOUBLEPOST=1427920357][/DOUBLEPOST]
Не викам јас, го прашувам членот кој го цитирав.

Сериозен си? Тие од провинција се нафаќаат да работат за помалку пари а имаат 3 пати поголеми трошоци од самите Скопјани?
Некој си барал изговор што не успеал да влезе на некое работно место и причата станала урбана легенда. Немам друго објаснување.
Up.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Pa da, ama sekoj 2-3 dena stigaat po reisot kutii i kutii humanitarna pomos vo vid na meso,mleko,ovosje,zelencuk i drugi prehrambeni produkti od domasniot kraj....
:tapp:
Срамота е да се потсмеваш на начинот на кој многу студенти преживуваат.

W

wicked_1

Гостин
Ja, skopjanka since 1862, mozam da kazam samo deka ako nisto drugo - nasive mazinja skopjani mnogu ve sakaat vas provincijalkite. Raduvajte se! You have a future. Skopsko drzavjanstvo.
Kao nekoj prestiz da e.

Isto razmisluvate ko tie sto se selat od Mk. Tuka nikakva drzava, bla bla, pari nema. Ama koga ke podrazmislis, ke sfatis deka rabota i pari ima i bez fakultet, duri i so pasenje ofci. Winners make no excuses. Ama lugeto sto baraat "podobri uslovi za zivot" i "se primorani" da se selat, ne gi smetam za winners.
But that's just me.
Како си го скоцкала текстот од почеток до крај, алал нека ти е, толку глупости одамна не се бев изначитал. Прво ги вреѓаш тие што не се од Скопје, па мажиња некои ти се криви шо нив ги сакале, па се навраќаш на тоа дека се борат за некоја глупа кауза да се добие државјанство а тебе епскиот текст ти почнува со курчењето дека влечела корени од 862ра, тотален колапс на логиката.
Ова другово подолу е жално, мислам ти не ни знаеш очигледно како се движат работиве у нашево утепано државиче, па даваш памет на "провинцијалците" како да живеат, или пак си закуцана у некој хипстерски розов свет и не си свесна дека народот е иселен од цела источна македонија. Луѓето се приморани да ги напуштаат своите родни краеви со надеж дека ќе дојдат до подобар живот, и ги боли к** за твоите филмски и фејсбук рамбовистички тези кои успеваат у друштво на празноглавци.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Срамота е да се потсмеваш на начинот на кој многу студенти преживуваат.
Ne se potsmevam, toa e realnosta, ne samo na studentite nego na povekjeto *provincijalci*. Zatoa i se prasuvam i se cudam sto baraat ovde.
Ko so rekov, krivi se tie sto gi prakjaat kutiite....

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Ne se potsmevam, toa e realnosta, ne samo na studentite nego na povekjeto *provincijalci*.
Она трескањето глава у ѕид беше твој начин да дообјасниш дека е тоа реалноста?! А не потсмевање?
Ок, моја грешка. И да е така, секој што би можел да си дозволи да се храни по кафани како тебе на пример не би влечкал кутии од храна која патем ја нарече хуманитарна помош. Ти посакувам никогаш да не дознаеш ти како е да школуваш две, три деца со една плата од 9000.

Kajgana Shop

На врв Bottom