Русија - смена во надворешната политика?

Член од
24 април 2008
Мислења
10.514
Поени од реакции
11.585
Јас немам одбрано страна во тој конфликт, само реков дека на лично ниво можам да ги разберам Палестинците.
Но сметам дека не е фер да дефлектираш преку денешните социјално-економски причини (заради кои ни одат луѓе надвор од државава). Јас не ти зборувам за сегашната состојба, туку за окупацијата на Македонија од минатиот век, окупација која сеуште трае. Затоа им се восхитувам на Палестинците, затоа што сеуште се борат иако нивната голгота не е многу помлада од нашата македонската. Наша? Македонец си? Не дека има многу врска ако не си, само се обидувам да разберам зошто си толку емоционален во подршката за Израел.

Во секој случај, ако за тебе бранење на територијата и на националниот интерес значи „борба за уништување на туѓа држава„... Јас можам само да те поканам да ја прочиташ историјата на Палестина. Или не, прочитај ја историјата на модерната држава Израел - многу пократка а сеуште многу едукативна.
Според ова што пишуваш мислам дека некако си го пропуштил тој дел од историјата? Територија на модерната израелска држава е израелска тек после Втората Светска Војна.

И да не одиме упорно во офтопик, прочитај го овој пост долу - во него буквално го има тоа што сакав да ти го напишам. Таму можеме и да продолжиме, ако инсистираш.
http://forum.kajgana.com/threads/Германија-Израел-Палестина-повторена-историја-сменети-улоги.26741/page-3#post-4466832

Извинување за офтопикот.
Македонец сум и ги разбирам споредбите кои ги правиш, но за мене лично истите не држат вода.

И јас едно време го сметав Израел за агресор на блискиот исток, се до 2005 година, кога Израел присилно ги евакуираше Израелците од појасот Газа пред да им отстапи целосна контрола врз појасот на палестинците.

Тоа требаше да биде почеток за мирно решавање на палестинското прашање, но наместо тоа да се случи, се случи спротивното - Хамас ја превзеде контролата врз појасот Газа откако победи на тамошните парламентарни избори и ги користи териториите на појасот Газа за да лансира ракети против цивилното население во Израел.

Но Израелците повлекоа црвена линија од која не отстапуваат и секој пат кога Хамас ќе киднапира некого од израелска територија и ќе го погуби, или кога ќе лансира ракети против Израел, Израел возвраќа безмилосно и јас лично го поддржувам во тоа.

И лично мислам дека треба повеќе да се метнеме на Израелците кои знаат што значи да имаш непријател кој отворено и јавно повикува на твое истребување, отколку да се метнеме на палестинците кои се обидуваат да се прикажат себеси како маченици во оваа приказна, додека истовремено отворено и јавно палестинските власти изјавуваат дека на блискиот исток не можат да коегзистираат израелска и палестинска држава истовремено.

Да имавме ние израелски тестиси во 2001 година, немаше да ни се случат ниту Охридски Рамковен Договор, ниту било кои од другите идиотизми кои се случуваат во Македонија од 2001 година па наваму.

Извинување за оф-топикот.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
“We would like payments in rubles and lira to be introduced at least for the larger investment projects in Russia and Turkey,” Turkey’s Deputy Economy Minister Adnan Yyldyrm, said at a joint Russian-Turkish business council meeting, TASS reported.

http://rt.com/business/245277-turkey-russia-currency-trade/
 
?

..........

Гостин
Worst over for Russian economy, time to talk success - economists
Economists in Russia and the US agree the worst is over for Russian economy, with Bloomberg changing its tone praising it as an ‘underrated land of opportunity’. Experts agree President Putin’s economic team managed to turn around a pressing environment.

Russia’s economy is recovering from last year’s panic following the slump in oil prices, according to experts.

With the Russian Central Bank’s currency reserves increasing last week for the first time since July, and all of the major economic indicators improving, Western governments should be convinced that economic sanctions have no discernible effect, a Bloomberg View contributor, Leonid Bershidsky said in his article published on March 27.


http://rt.com/business/245237-russia-economy-government-success/
 

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.019

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Репортажа на руската телевизија за Македонија:
http://www.vesti.ru/videos/show/vid/639406/

"Крест Тысјачелетија", установленныј в 2002 году в городе Скопье, јавлјаетсја одној из главных достопримечательностеј Республики Македонија и одним из самых высоких сооружениј подобного типа в мире. Одним из центральных художественных элементов концепции этого монумента јавлјаетсја осветительнаја система, благодарја которој памјатник виден жителјам и гостјам македонској столицы.

 

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.019
Да објективен приказ на нештата . ме израдува што ТЕ-То работи и извезува струја во Словенија.
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.159
Каде се овие кои ја "преплакаа"Рубљата кога тргна јудео-американското стампедо?
Сега таа вештачка појава која требаше да има домино ефект и да создаде шпекулативен крах на рускиот финансиски систем е пред потполно уништување.
Сега рубљата од 75 за долар и 100 за евро ојакна на 53 за долар и 57 за евро.
:)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.819
Никаде ги нема. Ништо од случувањава не им иде во прилог.
(а некои од нив можда ги нема заради новите закони со кои се започна на хонорарите да се наплаќа данок)
;)[DOUBLEPOST=1428511017][/DOUBLEPOST]http://rt.com/business/247921-russia-greece-putin-tsipras/

Athens has not formally asked Moscow for financial help to pay off its debt, Russian President Putin said after he met with Prime Minister Alexis Tsipras in Moscow on Wednesday.

“The Greek side did not contact us with any requests for help,” the Russian president said, when asked by a journalist whether Russia could help Greece with its debt burden.
Russia will not directly aid Athens to pay off its €316 billion debt, but Moscow could help out by buying Greek state assets in privatization sales, or in other investment projects, such as Turkish Stream, Putin said. In 2015 the Greek government plans to privatize €1.5 billion worth of assets.
 
Последно уредено:
Член од
25 јули 2012
Мислења
22
Поени од реакции
12
"Македонија имаше силна причина да ја подржи резолуцијата и да ја осуди реинкарнацијата на фашистичките движења, и тоа не само од историските причини на нашата антифашистичка традиција, туку и со оглед на фактот што некои од овие современи фашистички движења најдиректно се насочени кон Македонците во соседните земји со отворениот нацистички повик за „пиење на крвта и дерењето на кожите на скопјаните“ (Бачев)

http://www.mkd.mk/makedonija/politika/zoshto-makedonija-ne-glasashe-za-rezolucijata-za-osuda-na-neonacizmot

http://www.mkd.mk/svet/analizi/noam-chomski-sad-go-sozdadoa-fundamentalistichkiot-frankenshtajn-na-bliskiot-istok

Чомски ги споменува валканите војни што САД ѝ ги донесоа на опозицијата во Централна Америка во 1980-тите и сегашните воздушни напади во Сирија и Ирак врз Исламска држава, „џихадистичка група што, како и другите, е составена и зајакната преку американските интервенции на Блискиот Исток, имено последната војна во Ирак“.

Чомски завршува со забелешка дека беспилотните летала на режимот на претседателот Барак Обама патролираат на небото на земјите како Пакистан и Јемен.

http://www.mkd.mk/svet/analizi/noam-chomski-sad-go-sozdadoa-fundamentalistichkiot-frankenshtajn-na-bliskiot-istok

https://www.youtube.com/embed/5meC4Z61qGg

офтопик: пред некое време на добра волја послушав еден колега и присуствувавме заедно на едно убер досадно предавање (на инстутот по социјални и хумансистички науки) на кое, ете испадна дека покрај времето, жалам и за моите живци кои ги изгубив, додека двајца надежни случаеви, "втеа ,втеа" неофашизам, фундаментализам, толпа, реакција, наследство, пракса, нужност, загрозеност, глобализација, вредности, хуманизам, прогрес и сл лајна без корен кои само имаш чуство дека смрди (апла) ама тие, предавачите-хуманисти и несфатени филозофи (со иницијали: С и К, во презимето) не знаеа ни самите да објаснат од каде тоа (ако смрди) смрди?! и така во тоа тегнење, сета таа празна терминологија, се спомнува или во контекст на прогресот (демократијата) или во контекст на негација, значи поимите не се од миленици (овци) па да ги водиш (присвојуваш) посебно не, ако не си спремен да го оправдаш неологизмот кој го промовираш од аспект на сертифициран "хуманист" и тотатлно ги сечеш/осудуваш и во најмала рака ја прогласуваш за фашистичка руската агресија врз украина (игнорирајќи го референдумот) па ако малце зализгаш во своите плуканици, со фашизмот, се вадиш на неофашизам, значи ако не одат РФ и фаишизам заедно, одиме на "неофашизам" и што добивме накрај, за што беше тоа цепидлачење? -па за правата на угнетените украинци нормално! (а за нивниот десен сектор потпомаган и охрабруван, што дискретно што индискретно, од сад, сорос, и останати "дежурни" кривци - НИТУ ЗБОР!)
- а за парарелата, палестина вс мк, стварно побанална споредба не може да се најде, осим што има некој вишок време да се објаснува очигледното, што тука со егејската чистка, добро се носи, но само таму, а што се однесува до негирањето израел(ците) и сл "ниски" удари, што имаат противниците на фашизмот (блалала, кур се тресе) да кажат, кога на едно такво (предавање) или сл големи и јавни случувања/манифестиации на терен од мирните/понижени/навредени/ калимеровци, кога си играат со свети имиња/градови/наследства (охрид) иили провоцираат со дронови на туѓи теренни кој го сметаат за нивен со под знаемето на велика албанија?! па тргни од некој тиквар на пазар, кој спомнува таква агенда и те чека реакција од друг етникум, па се до такви јавни испади! значи ли тоа дека ние треба да возвратиме во израелски тон, пошо ем си можеме, ем до таму стасала провокацијата што више се прелива на терен, значи преминува (ситно ситно) од зборови (празни или не, зависи што носиш на рамења) на дела? ма како и да е ова више реторичко прашање, јас не ги ни есапам таквите (кучиња) што од една стр не се нивни (по етникум) а уште помалку не се мк, НО ја бранат нивната агенда по секоја цена, а во нивните одговори ќе се најдат само исамо релативизации/ игнорирања. мешања поими/историии и празни зборови/ кои ете на големата карта, се користат во одбрана, рецимо на израел, иако ни под разно не ни одговара нам (мк) ниту ни одговорала во антифашистичка смисла (историја) па немам зашто јас да не се престојам (по СЕКОЈА цена, тоа таквите најдобро го знаат, што значи секоја) на еденствениот жив поголем опонент на таа терористичко-коруптивна дружба (сад и израел) што значи подршка за палестина, против израел (а на долги патеки тука е или џа или бу, нема нијансирање и гланцање неологизми, па фашизам па, непризнавање курци/палци/ цивили/ сразмерна реакција/права/блалбла...) чујте што има чомски (како внатрешен јас би рекол пре посматрач, него како они тоа знаат да викаат, непријател n1) ама не, никако, тоа, -ахам, и косово може некад и ќе биде држава ако успеат да ја сопрат "мечката" што толку време хибернира што, ќе итреба уште толку да се "најаде" и стегне снага и да почне права борба, не оваа што викаат кај што нема борба нема ни победа, него онака, теренско мерење на сили, ќе се види кој е кој, а без нив, ние како православна земја, НЕМА да постоиме ако продужеме со ова темпо...
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.819
...па немам зашто јас да не се престојам (по СЕКОЈА цена, тоа таквите најдобро го знаат, што значи секоја) на еденствениот жив поголем опонент на таа терористичко-коруптивна дружба (сад и израел) што значи подршка за палестина, против израел (а на долги патеки тука е или џа или бу, нема нијансирање и гланцање неологизми, па фашизам па, непризнавање курци/палци/ цивили/ сразмерна реакција/права/блалбла...)
На жалост денес некои не толку стари поими се доведуваат на статус на неологизми, односно им се препишуваат нови значења (според потребите на корисникот).

Пример 1, oд минатиов век: Делата на германските власти (од National Socialist German Workers' Party) беа искористени како дефиниција за фашизмот. Во голем дел тие дела беа направени врз Евреите (покрај Словените, и други народи).

Пример 2, oд минатиов век веднаш после војната против погоре наведените тогашни германски власти, но пример што сеуште се случува и сега. Истите тие Евреи окупираа друга држава (врз база на „право„ од религиски списи стари над 3000 години) и повеќе од половина век држат поробен цел еден народ.


Заклучок, вистината денес не е фискен поим - туку аморфна маса која се обликува според потреба. Убиствата на Евреи, Словени, Македонци, Руси, итн... тоа е една работа, а убиства на Палестинците во окупирана Палестина - е тоа е друга работа.

Исто како лицемерноста на западот за сите други настани.
Како што напишав и на другата тема, за десетина Французи цел запад падна во несвест. Но за 150 кениски студенти едвај да се јави на вести, во кратка вест од една минута.
Практично, за лицемерниот запад (и за wannabe западњаците како што сме ние на Балканот) сто-педесетина Кенијци не вредат ни блиску колку пар десетини „Французи„ (кои уствари исто така повеќето беа Африканци, ама преселени во Франција).
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
http://www.dw.de/ципрас-изигран-во-москва/a-18371155

Ова Русија е чудо природе.Од времето на Отоманската империја иста политика,да ги пушта низ вода оние кои ја ''љубат''.Ехх.. во поново време викаат ,,Сите што Русија цврсто ги поддржуваше цврсто и ги пушти низ вода'' а уште постара е онаа црногорската ,,Тешко на оној кого Грција го храни а Русија брани''.

Смена во надворешната политика на Русија.. кој филм е тоа ?
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.161
Поени од реакции
25.665
http://www.dw.de/ципрас-изигран-во-москва/a-18371155

Ова Русија е чудо природе.Од времето на Отоманската империја иста политика,да ги пушта низ вода оние кои ја ''љубат''.Ехх.. во поново време викаат ,,Сите што Русија цврсто ги поддржуваше цврсто и ги пушти низ вода'' а уште постара е онаа црногорската ,,Тешко на оној кого Грција го храни а Русија брани''.

Смена во надворешната политика на Русија.. кој филм е тоа ?
Не читај германски анализи на грчко-руски односи. Или пак, ако веќе ги читаш, не ги земај здраво за готово.
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не читај германски анализи на грчко-руски односи. Или пак, ако веќе ги читаш, не ги земај здраво за готово.
На повеќе различни страни го прочитав тоа со слични наслови и сличен контекст.А што,не е точно ?
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.161
Поени од реакции
25.665
На повеќе различни страни го прочитав тоа со слични наслови и сличен контекст.А што,не е точно ?
Не е. Ципрас е руска инсталација во грчка и европска политика. И оваа средба не беше за да и се даде нешто на Грција, туку правење терен и опипување на пулс за тоа што Ципрас треба да го направи и го презел како обврска кон Москва кога ја добил нивната помош.

Европјаните реагираат така нервозно, бидејќи не знаат што тоа Путин, преку Ципрас, ќе прави. Сега има премногу непознати за да може да се влечат заклучоци. Моментално може само да се нагаѓа.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.347
Поени од реакции
29.819
http://www.dw.de/ципрас-изигран-во-москва/a-18371155
... ,,Тешко на оној кого Грција го храни а Русија брани''.

Смена во надворешната политика на Русија.. кој филм е тоа ?
Живи сте, добро е тоа - се исплашивме дека дедоларизацијата навистина почнала (или барем така се понадевавме, да бидеме сосема искрени). ;)


Руската Федерација не е толку глупа да ги преземе долговите на Грција без соодветни повратни бенефити.

Дури ни членките на ЕУ што цел време буткаат работа за „бејлаут„ на Грција (читај - нови заеми), воопшто не се глупи: најголемиот дел од средствата од тие нови заеми, автоматски се враќаат во државите како Германија - во вид на разни „набавки„ на се и сешто директно од Германија. Така елитата и банкарите од Германија, Франција (и пар други членки, во помала мера) си прават ќар на сметка на сопствените даночни обврзници, и на сите останатите членки на ЕУ. Тоа искористување е всушност о целта и поентата на ЕУ, или ти не знаеш зошто магарето го викаат на свадба? :sneaky:

Најголемиот интерес на Русија во Грција, моментално и недвојбено е во изградбата на гасоводот Турски Тек. Кога ќе се оствари тоа, кога Грците дефинитивно ќе се нафатат на договори и обврски - тогаш ќе добијат повеќе цицка за цицање... Во толкав обем колку што РФ ќе добијат физички асети за возврат. Најинтересно е што колку и сето ова да звучи „ладно„ сепак е многу пати пофер од тоа што Грците сега го добиваат од ЕУ (читај Германија).


Или ако некако си пропуштил да прочиташ (и разбереш):
Russia will not directly aid Athens to pay off its €316 billion debt, but Moscow could help out by buying Greek state assets in privatization sales, or in other investment projects, such as Turkish Stream, Putin said. In 2015 the Greek government plans to privatize €1.5 billion worth of assets.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom