Од понеделникот е ова, али да ти дадам и мое мислење, ќе биде слично на линија на Лет 3.Па ја не знаев дека дека може да се напише приговор за отпис на долгот. Првин го потпишав и го испратив а потоа се обратив на адвокат и ми кажа дека не требало да го потпишам. Па старо дело уште од 2010 год. е, и ја не сум правник ама мислам дека секој судија ќе го добие долгот оти е од 2010 год.
Законот вика дека ако во рок од 12 месеци не се откажеш од правото да се повикаш на застареност или ако доверителот не ти прати опомена, писмо или што и да е со цел да те извести дека имаш долг, можеш да се повикаш на застареност (судот по службена должност не води сметка за тоа, ти поднесуваш приговор за застареност). Но, со тоа што ти си потпишал договор во 2012 да го исплатиш долгот на рати, мислам дека ти си се откажал од правото да бараш застареност (нека ме поправи некој, ама мислам вака некако е).
Сепак, грешка сум за ова со опомените и писмата, застарувањето се прекинува само со тужба пред суд од страна на доверител. Еве повеќе за ова: http://www.pravdiko.mk/koi-smetki-zastaruvaat-za-1-godina/