Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.244
Поени од реакции
28.044
И каде ги претставуваше?
И што за оксиморон е тоа демократска-расистичка? ))
И какко расистите се поврзани со темава?
Ние сме расисти ,зашто несакаме да си ја продадеме државата,културата,традицијата и идентитетот на чамуги,козоебачи и евреи. :duel:

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.480
@Agda Beata демократи, ама расистички? Што е ова, Монти Пајтон?
И каде ги претставуваше?
И што за оксиморон е тоа демократска-расистичка? ))
И какко расистите се поврзани со темава?
Sverigedemokraterna им е оригиналното име. Ма цели се оксиморон!
Каран, сериозен си? Па 80% од постовите на темава се расистички.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Sverigedemokraterna им е оригиналното име. Ма цели се оксиморон!
Каран, сериозен си? Па 80% од постовите на темава се расистички.
Не бе, покажи примери. Ако се расистички нека бидат избришани.
Но штитењето на сопствената култура не може и не е расистичко, да се разбереме.
Тоа што заради бизнис интереси западните политичари се спремни да ја уништат сопствената национална култура не означува дека некој нема право да ја штити.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.480
Не бе, покажи примери. Ако се расистички нека бидат избришани.
Но штитењето на сопствената култура не може и не е расистичко, да се разбереме.
Тоа што заради бизнис интереси западните политичари се спремни да ја уништат сопствената национална култура не означува дека некој нема право да ја штити.
Ова! Уште еден доказ дека работите не се такви како што изгледаат. Значи не си добредојден во оваквите земји затоа што се фини, розевки и либерални, туку затоа што имаат интерес од тебе.
Е сега, тука лежи зајакот! Државата профитира од емигрантите, во меѓувреме продава некој евтин квази-либерализам на народот, дел ќе го прифатат, дел нема. Оној дел што нема да прифатат 90% се ксенофоби и расисти, настанува дискриминација и се јавува револт кај емигрантите и ете ти проблем и кај двете страни.

А за овие проблематичниве „брадоњи“(како што љубите да ги наречете)... Нивни земјак, господин човек, образован и паметен, ми има расправано дека најголемиот шлајм го праќаат во Скандинавија. Зошто? Сигурно нема да пуштат некој доктор да емигрира, ќе го избркаат само олошот. Е таквата багра прави проблеми.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.244
Поени од реакции
28.044
А за овие проблематичниве „брадоњи“(како што љубите да ги наречете)... Нивни земјак, господин човек, образован и паметен, ми има расправано дека најголемиот шлајм го праќаат во Скандинавија. Зошто? Сигурно нема да пуштат некој доктор да емигрира, ќе го избркаат само олошот. Е таквата багра прави проблеми.
Многу паметен потег од нив, а многу дебилен од нас . И затоа немаме право да ги грабнеме на клоци и да им ги вратиме назад.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ова! Уште еден доказ дека работите не се такви како што изгледаат. Значи не си добредојден во оваквите земји затоа што се фини, розевки и либерални, туку затоа што имаат интерес од тебе.
Е сега, тука лежи зајакот! Државата профитира од емигрантите, во меѓувреме продава некој евтин квази-либерализам на народот, дел ќе го прифатат, дел нема. Оној дел што нема да прифатат 90% се ксенофоби и расисти, настанува дискриминација и се јавува револт кај емигрантите и ете ти проблем и кај двете страни.

Ама, чекај сега, зошто ксенофоби и расисти (таквите се помалку од половина)???
Тие луѓе само бараат новодојдените да ги почитуваат законите и традициите на нивната земја, односно да се интегрираат и асимилираат во општеството, а не да прават гета каде ќе важат племенските закони на Буркина Фасо или Пакистан.

Кому не му чини, може да си замине. А имигрантиве од една страна им се шири одпозади за парите кои ги добиваат како социјална помош иако со ништо директно не придонеле за изградба на тоа општество, а од друга страна сакале да си живеат како во шаријатот или племето. Кој кого прави луд тука, и кој дошол од интерес?!
А у крајна сметка интересите и не се вечни.

Bo врска со тој паметниот шо ти кажал... Таквите како него се исклучок на тие простори, а не обратно како што кажуваш. Појди ти во нивната земја и не ги почитувај нивните правила, па да видиш како ќе си поминеш.

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.480
Ама, чекај сега, зошто ксенофоби и расисти (таквите се помалку од половина)???
Тие луѓе само бараат новодојдените да ги почитуваат законите и традициите на нивната земја, односно да се интегрираат и асимилираат во општеството, а не да прават гета каде ќе важат племенските закони на Буркина Фасо или Пакистан.

Кому не му чини, може да си замине. А имигрантиве од една страна им се шири одпозади за парите кои ги добиваат како социјална помош иако со ништо директно не придонеле за изградба на тоа општество, а од друга страна сакале да си живеат како во шаријатот или племето. Кој кого прави луд тука, и кој дошол од интерес?!
А у крајна сметка интересите и не се вечни.

Bo врска со тој паметниот шо ти кажал... Таквите како него се исклучок на тие простори, а не обратно како што кажуваш. Појди ти во нивната земја и не ги почитувај нивните правила, па да видиш како ќе си поминеш.
Мене ли ми кажуваш? Па често доаѓам до конфликт со таквите наивчини што „не се ксенофоби и само бараат да ги почитуваш нивните закони“. :)

И јас тоа кажувам, ако не му чини на некој нека си замине. Токму поради тоа и се расправав со група емигранти кои се обидуваат да влезат во системот. Знаеш зошто не беше фер од моја страна? Овие луѓе се преселиле на место во кое се надеваат дека ќе створат посветла иднина за нив и за нивните поколенија, се убиваат од работа и од школување истовремено само за да се адаптираат на средината и да не бидат третирани поинаку и покрај тоа налетуваат на дискриминација. Фер ли е?

Само да се разбереме, не ги бранам оние диви племиња кои имаат проблем да се цивилизираат. Ги ставам во иста група со ксенофобите и ги третирам исто.

Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Од тие брадоњите и брковите нема поголеми расизмус, шовинизмус, религозен фанатизмус...

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Еве едно видео кое покажува како размислува еден либерал и каква е дискусијата со тие што се на власт во Европа и носат диструктивни закони во корист на имигрантите - радикалните исламисти.

(ПС: Не сум расист:)(y))

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.480
Еве едно видео кое покажува како размислува еден либерал и каква е дискусијата со тие што се на власт во Европа и носат диструктивни закони во корист на имигрантите - радикалните исламисти.

(ПС: Не сум расист:)(y))
Веројатно си доволно бистар за да сфатиш дека поентата на видеово е да ги исмева луѓето со оваквите размислувања(и не, многу од нив не размислуваат овака), или се лажам? :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.314
Поени од реакции
34.918
Само да се разбереме, не ги бранам оние диви племиња кои имаат проблем да се цивилизираат. Ги ставам во иста група со ксенофобите и ги третирам исто.
Логиката на ова е како проблемот со јајцето и кокошката, и одредувањето кој е постар. На крај сеедно е, зошто и едните и другите се само алатки.
Е сега сето тоа кажано, мене лично некако не ми се баш исти едните и другите - пошто едните не би постоеле ако другите не дошле неповикани да наметнуваат своја „култура„. Впрочем кога ти е достапна само алатката, на неа ќе го завртиш вниманието.

Можеби сум субјективен (а сум - за ова прашање), ама и ние во Македонија многу добро го познаваме чуството кое го имаат тие што се обвинуваат за ксенофобија. И кај нас се доселуваат диви племиња, кои прават зулуми и наметнуваат свои вредности. Еве моментално во К4 имаме „чест„ да слушаме неверојатно гласно завивање на неколку оџи кои тајмингот го распоредуваат со офсет едни на други - со 10тина минути размак, за да можеме вокалните способности на сите одделно да им ги чуеме. Ова е моја лична субјективна проценка, сигурно на некој му се допаѓаат стотицитите децибели звук со непријатна содржина. ЗВУК КОЈ МНОЗИНСТВОТО НАС, НЕ САКАМЕ ДА ГО ТРПИМЕ СЕКОЕ ИЗГРЕЈСОНЦЕ И НА СЕКОИ НЕКОЛКУ ЧАСОВИ. Никој нас НЕ не прашал дали се согласуваме со таква инвазија на нашите домови и нашите културни вредности. Но реалност е постоењето на џамиите, и нивното неверојатно гласно озвучување (зборуваме за озвучење како за на стадион, или појако) што да кажам штом дури од Крушопек се слуша како од соседната соба некој до даска да го опнал звукот на појачалото. А замисли, џамии има и во К4, Нерези, итн...

Зошто бе јас ако опнам гласна хеви метал музика толку рано наутро, зошто јас да јадам посета од полиција и казна. Но некој што пушта многу погласна (и полоша) музика да му се прогледува низ прсти затоа што демек практикувал религија. Дали Мухамед во Мека имал озвучување од стотици децибели, па сега „традицијата„ мора да се задржи?
Затоа сметам дека малку стара добра анархија, многу добро би дошла во вакви ситуации кога малцинството го малтретира мнозинството. Макар што кога велам анархија, всушност мислам на хаос (и сето тоа што оди рака под рака со него).

Алас, не може тоа. Ние треба да ги негуваме и чуваме, без разлика колку ни се качуваат на глава и колку деца ни убиваат на празници како Велигден.
Дали сум субјективен? ДА, е*ено сум субјективен... Ама и лут и гневен сум, нешто што очајно му треба на овој народ кој е на пат целосно да да стане зомбифицирано стадо од ОВЦИ. Овци кои послушно и дефетистички го следат овчарот, на патот накај кланицата.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.480
Логиката на ова е како проблемот со јајцето и кокошката, и одредувањето кој е постар. На крај сеедно е, зошто и едните и другите се само алатки.
Е сега сето тоа кажано, мене лично некако не ми се баш исти едните и другите - пошто едните не би постоеле ако другите не дошле неповикани да наметнуваат своја „култура„. Впрочем кога ти е достапна само алатката, на неа ќе го завртиш вниманието.

Можеби сум субјективен (а сум - за ова прашање), ама и ние во Македонија многу добро го познаваме чуството кое го имаат тие што се обвинуваат за ксенофобија. И кај нас се доселуваат диви племиња, кои прават зулуми и наметнуваат свои вредности. Еве моментално во К4 имаме „чест„ да слушаме неверојатно гласно завивање на неколку оџи кои тајмингот го распоредуваат со офсет едни на други - со 10тина минути размак, за да можеме вокалните способности на сите одделно да им ги чуеме. Ова е моја лична субјективна проценка, сигурно на некој му се допаѓаат стотицитите децибели звук со непријатна содржина. ЗВУК КОЈ МНОЗИНСТВОТО НАС, НЕ САКАМЕ ДА ГО ТРПИМЕ СЕКОЕ ИЗГРЕЈСОНЦЕ И НА СЕКОИ НЕКОЛКУ ЧАСОВИ. Никој нас НЕ не прашал дали се согласуваме со таква инвазија на нашите домови и нашите културни вредности. Но реалност е постоењето на џамиите, и нивното неверојатно гласно озвучување (зборуваме за озвучење како за на стадион, или појако) што да кажам штом дури од Крушопек се слуша како од соседната соба некој до даска да го опнал звукот на појачалото. А замисли, џамии има и во К4, Нерези, итн...

Зошто бе јас ако опнам гласна хеви метал музика толку рано наутро, зошто јас да јадам посета од полиција и казна. Но некој што пушта многу погласна (и полоша) музика да му се прогледува низ прсти затоа што демек практикувал религија. Дали Мухамед во Мека имал озвучување од стотици децибели, па сега „традицијата„ мора да се задржи?
Затоа сметам дека малку стара добра анархија, многу добро би дошла во вакви ситуации кога малцинството го малтретира мнозинството. Макар што кога велам анархија, всушност мислам на хаос (и сето тоа што оди рака под рака со него).

Алас, не може тоа. Ние треба да ги негуваме и чуваме, без разлика колку ни се качуваат на глава и колку деца ни убиваат на празници како Велигден.
Дали сум субјективен? ДА, е*ено сум субјективен... Ама и лут и гневен сум, нешто што очајно му треба на овој народ кој е на пат целосно да да стане зомбифицирано стадо од ОВЦИ. Овци кои послушно и дефетистички го следат овчарот, на патот накај кланицата.
Прво викаш да не гледаме кој е постар, а подоцна го потенцираш постариот како жртва. :) Да не ја бараме вината во никој, затоа што факт е дека се случува еден vicious circle, и како што спомна, и едните и другите се само алатки.
Знаеш колку пати и јас сум била наречена расист? А знаеш па колку ми е гајле? Јас знам која сум и што сум и знам дека се противам на секаков облик на авторитет. Разликата е во тоа што не гледам нација, не гледам боја на кожа, не генерализирам... Гледам само кој претставува закана за слободата и кој се обидува да наметне авторитет.
За останатото што си го пишал потполно се согласувам, освен за делот со анархијата. :tapp:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.314
Поени од реакции
34.918
Две перспективи покажав. Едната - од аспект на некој што ги гледа работите такви какви што се, ама ништо не може да направи за да ги подобри. И втората перспектива - од аспект на некој што се соочува со инвазија на сите можни културни и етички вредности.
Јас лично, и двете перспективи ги гледам во исто време. Ја разбирам хиеархијата на работите, разбирам кој е вистинскиот непријател. Но во недостиг на интелегентна комуникација со тие наспроти мене, алатките кои некој ги користи посредно да делува врз мене и моите вредности... Во недостиг на таква комуникација и соочен со сето ова што се случува... Да, јас се залагам за хоризонтална поставеност на власта. И за анархија, или хаос, како сакате наречете ги - мене ми е сосема сеедно. Се што сакам е начин да ги задржам своите вредности, и да го одбранам моето.

Јас би бил прв, за тоа човештвото да еволуира во една виша состојба на свеста, па макар и по цена на губење на индивидуалните културни вредности на одделните народи. Но ова што денес ни се нуди не е тоа, туку е дефетизам во очи на наметнувањето на културните вредности на тие, што ти ги нарече „диви племиња„ (констатација со која јас се согласувам).
Во недостиг на интелегентна комуникација, на што друго јас да се надевам - освен за еднакви шанси во конфликтот (кој дефакто и дејуре постои и се случува). Заради тоа сметам дека анархија или дури и хаос, и на крај - хоризонтална поставеност на власта, само би ги подобрила работите.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Веројатно си доволно бистар за да сфатиш дека поентата на видеово е да ги исмева луѓето со оваквите размислувања(и не, многу од нив не размислуваат овака), или се лажам? :)
Ова е главното размислување кое им се наметнува на либералите од нивните лидери, (нормално дека од илјадници такви, секој го НЕМА истото мислење), може е направено и делува хумористички, многу работи кои разговараат цртаниве ликови, за џамиите, за радикалнните исламисти дека станале по вина на домородците, и општо за други работи се совпаѓаат со размислувањето на таквите луѓе бидејќи сум гледал. Инаку либералите општо со нивното размислување служат за потсмев и хумор кај останатите луѓе, и кај левичари и кај десничари и кај слободоумни граѓани. Тоа е најизразено за законот за оружје, гледав таква емисија за Америка од една страна либерали кои се залагаат за забрана на огненото оружје, а друга луѓе кои се поборници за поседување на оружје. Овие за поседување ги укопаа либераливе со факти и докази зошто секој треба да поседува оружје во својот дом.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Една критика од "сопствената" страна. Навистина чудно е како емигрантиве си остануваат затуцани дури и кога ќе се најдат среде Европа. Или нивната цел е да бидат такви или се плашат да излезат од кожурокот на сопствените заблуди кои ги држат во цивилизациски мрак.

Kajgana Shop

На врв Bottom