Само да се разбереме, не ги бранам оние диви племиња кои имаат проблем да се цивилизираат. Ги ставам во иста група со ксенофобите и ги третирам исто.
Логиката на ова е како проблемот со јајцето и кокошката, и одредувањето кој е постар. На крај сеедно е, зошто и едните и другите се само алатки.
Е сега сето тоа кажано, мене лично некако не ми се баш исти едните и другите - пошто
едните не би постоеле ако
другите не дошле неповикани да наметнуваат своја „култура„. Впрочем кога ти е достапна само
алатката, на неа ќе го завртиш вниманието.
Можеби сум субјективен (а сум - за ова прашање), ама и ние во Македонија многу добро го познаваме чуството кое го имаат тие што се обвинуваат за ксенофобија. И кај нас се доселуваат диви племиња, кои прават зулуми и наметнуваат свои вредности. Еве моментално во К4 имаме „чест„ да слушаме неверојатно гласно завивање на неколку оџи кои тајмингот го распоредуваат со офсет едни на други - со 10тина минути размак, за да можеме вокалните способности на сите одделно да им ги чуеме. Ова е моја лична субјективна проценка, сигурно на
некој му се допаѓаат стотицитите децибели звук со непријатна содржина. ЗВУК КОЈ МНОЗИНСТВОТО НАС, НЕ САКАМЕ ДА ГО ТРПИМЕ СЕКОЕ ИЗГРЕЈСОНЦЕ И НА СЕКОИ НЕКОЛКУ ЧАСОВИ. Никој нас НЕ не прашал дали се согласуваме со таква инвазија на нашите домови и нашите културни вредности. Но реалност е постоењето на џамиите, и нивното неверојатно гласно озвучување (зборуваме за озвучење како за на стадион, или појако) што да кажам штом дури од Крушопек се слуша како од соседната соба некој до даска да го опнал звукот на појачалото. А замисли, џамии има и во К4, Нерези, итн...
Зошто бе јас ако опнам гласна хеви метал музика толку рано наутро, зошто јас да јадам посета од полиција и казна. Но некој што пушта многу погласна (и полоша) музика да му се прогледува низ прсти затоа што демек практикувал религија. Дали Мухамед во Мека имал озвучување од стотици децибели, па сега „традицијата„ мора да се задржи?
Затоа сметам дека малку
стара добра анархија, многу добро би дошла во вакви ситуации кога малцинството го малтретира мнозинството. Макар што кога велам анархија, всушност мислам на хаос (и сето тоа што оди рака под рака со него).
Алас, не може тоа. Ние треба да ги негуваме и чуваме, без разлика колку ни се качуваат на глава и колку деца ни убиваат на празници како Велигден.
Дали сум субјективен? ДА, е*ено сум субјективен... Ама и лут и гневен сум, нешто што очајно му треба на овој народ кој е на пат целосно да да стане зомбифицирано стадо од ОВЦИ. Овци кои послушно и дефетистички го следат овчарот, на патот накај кланицата.