Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Bas me interesira da gi cujam mislenjata na najpametnite ovdeka, kako mislat da se podobri ekonomskata sostojba vo Ohrid, kako da se otvorat novi rabotni mesta i isplatuvaat plati od min. 30.000 denari?
Не требит да си најпаметен за да знаеш што е најдобро за градот, еве јас ќе ти кажам.
Да се затворат сите лопови што ги испокрадија фабриките, и да им ги конфискуваат имотите и замрзнат сметките. Истите постоечки објекти-фабрики да се обноват и рестартираат, ќе треба да увезиме работна сила. А не како што е сега 50% од работоспособното население е невработено или се хонорарци.
Луѓето со тие што ги кажуваш семки и крофни, плаќаа кирија на општината и сеуште плаќаат тие малкумина што ги има, и од такви барачина или улични продавачи цели семејства се прехрануваа, а сега истите седат кај автобускана и чекаат да ги викни некој да копаат канализации, цепат дрва, растовараат шлепери за некој мизерни дневници што и ретко ги има.
Друга работа , да се намалат казните...значи не постои кафич што не е затворен или платил огромна глоба за време на сезона, зошто работел 5-10 минути повеќе него што треба, или некакви смешни прекршоци.
Бидејќи зборуваш за Венеција, само информативно да знаеш дека 5-10% од населението се иселува од Венеција годишно, тоа е резултат на високите даноци, казни и високиот стандард...истото се дешава и со Охрид.

Не требит да си најпаметен за да знаеш што е најдобро за градот, еве јас ќе ти кажам.
Да се затворат сите лопови што ги испокрадија фабриките, и да им ги конфискуваат имотите и замрзнат сметките. Истите постоечки објекти-фабрики да се обноват и рестартираат, ќе треба да увезиме работна сила. А не како што е сега 50% од работоспособното население е невработено или се хонорарци.
.

Значи се согласуваме дека се потребни странски инвестиции, како единствена можност за индустријализација на Охрид. Поевтино е да се изгради нова фабрика, отколку да се обнови стара дотраена фабрика.[DOUBLEPOST=1426535213][/DOUBLEPOST]
Охрид беше мртов град уште пред десеттина години, се живееше од лето за лето, а сега ни тоа го нема. Прво треба домашните туристи да се вратат, па после битушанецов да го прај Охрид, македонска Венеција :) И едното и другото се тешко веројатни.

Домашните туристи тешко дека ќе се вратат. Тие што сакаат да летуваат во Охрид и ги знаат предностите и користа од чистиот планински охридски воздух и оптималната надморска висина од 700м (воздушна бања), си испокупија и купуваат станови. Другите мислат дека „Грчка’’ е најдобра за одмор, дека понижувањето е “ин“ и одморот го разбирет како 10 дена постојано (пре)сончување и брчкање на една иста плажа и јадење бајати пиперки и патлиџани понесени од дома.

Единствена можност за развој на туризмот ни преостанува со странските туристи и тоа поелитните :)

Последно уредено:
Ama ve navlece ovoj Bitushanecot. Kvalitetno troluvanje nema sto. Kicma na uspehot na sekoja drzava i grad e da ima industrija, turizam i zemjodelie dodavaat , I freelancerite sekako, ama industrijata e najvazna. Mene vo momentov ne mi izgleda deka OH ke razvie solidna industrija, taka da za zal neminovno e da stagnira i naselenieto da bega. Od turizam ne moze site da ziveat, pa makar napravile hoteli so 10 zvezdi.

Значи се согласуваме дека се потребни странски инвестиции, како единствена можност за индустријализација на Охрид. Поевтино е да се изгради нова фабрика, отколку да се обнови стара дотраена фабрика.[DOUBLEPOST=1426535213][/DOUBLEPOST]
Странски инвеститори како Сахара груп?
Не воопшто не ни требаат !
Не ни требаат никакви "странци" преку кој политичариве перат пари. Туку нека дадат поволни кредити на нашите бизнисмени и земјиште 1евро за квадрат, со што ќе ги обврзат да вработат одреден број на луѓе и ќе имаат минимална плата од 20 000 денари.

Чекајте малце другари !

Јас мислев дека то за Венеција првиот пат случајно му излетало, онака на брзина пошо во гужва беа тогаш, ама изгледа овај сериозен бил.

fake_surprise.gif

Странски инвеститори како Сахара груп?
Не воопшто не ни требаат !
Не ни требаат никакви "странци" преку кој политичариве перат пари. Туку нека дадат поволни кредити на нашите бизнисмени и земјиште 1евро за квадрат, со што ќе ги обврзат да вработат одреден број на луѓе и ќе имаат минимална плата од 20 000 денари.

Не значи дека заради ЕДНА ЕДИНСТВЕНА неуспешна инвестиција, а 99,99999% успешни инвестиции, ние да се откажеме од привлекувањето странски инвестиции.
Обично доаѓаат во Македонија големи странски инвеститори, групации, чии што приходи се огромни, некогаш и поголеми од македонскиот буџет и работат најчесно. Никој не им брани на македонските бизнисмени да инвестираат во Македонија.
Нам ни требаат големи гринфилд инвестиции од економски силни странски инвеститори, кои имаат веќе обезбеден пласман на своите производи и кои веднаш ќе вработат многу работници и делат редовно плати. Кој македонски бизнисмен може веднаш да обезбеди по 1000, 2000 - 5000 работни места со една инвестиција?[DOUBLEPOST=1426601840][/DOUBLEPOST]
Ama ve navlece ovoj Bitushanecot. Kvalitetno troluvanje nema sto. Kicma na uspehot na sekoja drzava i grad e da ima industrija, turizam i zemjodelie dodavaat , I freelancerite sekako, ama industrijata e najvazna. Mene vo momentov ne mi izgleda deka OH ke razvie solidna industrija, taka da za zal neminovno e da stagnira i naselenieto da bega. Od turizam ne moze site da ziveat, pa makar napravile hoteli so 10 zvezdi.

Доволно е во Охрид да стигне фабрика која ќе бара работна сила како Дрексмејер и проблемот со невработеноста ќе биде решен :)

Ти благодарам за интензивното рекламирање на туризмот во Србија (http://forum.kajgana.com/threads/Ка...стички-дестинации.32281/page-139#post-7114011 ), се надевам дека некаде ја рекламираш и Македонија, и, Охрид како туристичка дестинација.

Последно уредено:
Го рекламирам, да знаеш и тоа како го рекламирам! Не на овој форум, туку во странство. Јас сум инволвиран во туризмот, затоа и знам што зборувам, знам што е масовен а што туризам од висока класа, што го викаш ти елитен! Многуминамислат дека елитен туризам се прави само така со пар хотели од високакласа, но тоа е КОНЦЕПТ каде освен хотели има и други работи да не ширам за тоа...
Во Охрид не може да има таков туризам, од многу причини. ноима други можности.

ЕДНА ЕДИНСТВЕНА неуспешна инвестиција, а 99,99999% успешни инвестиции,
процедурално ... ако било една неуспешна, а 99,99999% успешни, значи имало 0,00001% неуспешни, а од друга страна 9999999 успешни :eek: ... кои се тие или грешам?:icon_lol:

Нешто вака замислувам...
Сега:
405799_224974480927408_380010350_n.jpg

Леле сликаваа, липите :( . Ми се плачит, многу е пусто сега.

Иначе на тема странски инвестиции :pos: Моментално нудиме најефтина работна сила, затоа имаме толку многу заинтересирани инвеститори. Фабрика ко фабрика, за 10 години кога инвеститорите ќе најдат поефтина работна сила, ќе ја спаковаат и трк таму. Моментално сме во состојба каде дипломирани електро инжињери со работно искуство од 15 години работат на лента или растовараат роба. Алал на инвестициите, само тоа ќе кажам.

Вкупно 4.735 охриѓани се евидентирани на листата на невработени во Агенцијата за вработување заклучно со месец јануaри 2015 година http://www.ohridnews.com/vesti/81742

Ти реков јас, една фабрика со потреба на работна сила ко Дрекслмејер ќе го направи Охрид град со 0% невработени :)[DOUBLEPOST=1426689571][/DOUBLEPOST]
Леле сликаваа, липите :( . Ми се плачит, многу е пусто сега.

Иначе на тема странски инвестиции :pos: Моментално нудиме најефтина работна сила, затоа имаме толку многу заинтересирани инвеститори. Фабрика ко фабрика, за 10 години кога инвеститорите ќе најдат поефтина работна сила, ќе ја спаковаат и трк таму. Моментално сме во состојба каде дипломирани електро инжињери со работно искуство од 15 години работат на лента или растовараат роба. Алал на инвестициите, само тоа ќе кажам.

Па не нудиме најефтина работна сила, Србија, Косово, Бугарија и Албанија имаат уште поефтина работна сила. Да не збориме за земјите од северна Африка, каде платите им се по 30 долари месечно.
И што велиш, фабрика туку така се гради и туку така се спакува и се преселува? :bravobe:

Демек поубаво е инжињер да седи дома без работа и приходи, отколку да работи на лента? :LOL::rolleyes:

Последно уредено:
@bitushanec ејј брат види ги фабрикиве....еден изнајмен погон и намонтирани 2 машини. Стварно многу е тешко да се пресели.
А најубаво е секој да работи и да биде вреднуван според тоа колку знае и за што учел, ама одамна сфативме дека работите кај нас не функционираат така.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom