Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Да бе затоа ИСИС има преку 15000 војници (уште толку имаат Ал Каеда, Боко Харам, Хамас и останати), а во крстоносните војни сите давале пари и иделе во војна, затоа што луѓето не веруваат во институции!
Па дури и да е така, некој кој е верник и верува во нешто не би можел да се помири со фактот дека некои такви му се глава на религијата во која верува!

Никој нема да ти каже, че веруваа во папата, ц'рквата, джамијата, имама и т.н.
Верата е во други нешта. Многу луге не признаат ни црква, ни патриарси, но веруваат во религијата си. Реформацијата во Англија е пример за тоа.

Никој нема да ти каже, че веруваа во папата, ц'рквата, джамијата, имама и т.н.
Верата е во други нешта. Многу луге не признаат ни црква, ни патриарси, но веруваат во религијата си. Реформацијата во Англија е пример за тоа.
Ама сепак идат во црква, џамија, синагога ??? BRAINWASHED???

Дете, ислучи болд, исклучи потцртување.

Само неписмените мислат дека непостоење се докажува. Ајде ти докажи дека не постои летечки розев еднорог.
Сакате да дискутирате, елемемтарни работи не разбирате.

Не сум чувал за нешто, кое е во следствие на дејствие на "летечки розев еднорог" за да се дискутира дали го има или не. Кажи как може да има Универзумот материално измерение. Ако нема материално измерение, што е ? Мај другото се викаше "духовно"[DOUBLEPOST=1426505152][/DOUBLEPOST]
Ама сепак идат во црква, џамија, синагога ??? BRAINWASHED???

BRAINWASHED ке бидат они, кои верват што сборува црквата или попот, а не верува на ова што е битно.

Не сум чувал за нешто, кое е во следствие на дејствие на "летечки розев еднорог" за да се дискутира дали го има или не. Кажи как може да има Универзумот материално измерение. Ако нема материално измерение, што е ? Мај другото се викаше "духовно"

Па исто како што ти веруваш во виша сила и бараш некој да докаже дека не постои, јас можеби верувам во летечки розов еднорог и барам од тебе да докажеш дека не постои.

Можеш?

Па исто како што ти веруваш во виша сила и бараш некој да докаже дека не постои, јас можеби верувам во летечки розов еднорог и барам од тебе да докажеш дека не постои.

Можеш?

Мога, да. Науката ке ти каже дали е возможно или не.
Твоето прашание е за нешто материално, моето е за друго.
Ајде по друг начин - Ако нема духовно измерение на нештата, как е возможно да постои универзум ?
Твоето прашание го започни - ако нема ".... еднорог", как е возможно .... ?
Чeкам одговор.

Мога, да. Науката ке ти каже дали е возможно или не.
Твоето прашание е за нешто материално, моето е за друго.
Ајде по друг начин - Ако нема духовно измерение на нештата, как е возможно да има универзум ?
Твоето прашание го започни - ако нема ".... еднорог", как е возможно .... ?
Чekам одговор.

Мојот розов летечки еднорог е духовен исто колку твојата виша сила. Ако не постоеше тој, немаше да постои Универзумот.

Ако не постоеше нешто пред Универзумот, немаше да постои Универзум. Тоа нешто во реченицата можеш да го замениш со што сакаш, но никакво објаснување не добиваш, освен што ќе ја согледаш немоќта на човечкиот мозок на размислува надвор од причина - последица форматот. Можеш таму да ставиш виша сила, Германци со камиони, духовност на квадрат, патлиџани, потполно сеедно.

На крајот ќе немаш одговор на детското прашање, а која е причината за постоење на вишата сила?

Мојот розов летечки еднорог е духовен исто колку твојата виша сила. Ако не постоеше тој, немаше да постои Универзумот.

Ако не постоеше нешто пред Универзумот, немаше да постои Универзум. Тоа нешто во реченицата можеш да го замениш со што сакаш, но никакво објаснување не добиваш, освен што ќе ја согледаш немоќта на човечкиот мозок на размислува надвор од причина - последица форматот. Можеш таму да ставиш виша сила, Германци со камиони, духовност на квадрат, патлиџани, потполно сеедно.

На крајот ќе немаш одговор на детското прашање, а која е причината за постоење на вишата сила?

Зашто ? Не даваш одговор на прашанието !
Причината е, че бес духовна сила немаше да има човечество. Ама тоа е голема тема.
Одговори на простото прашание - ако немаше духовно измерение на нештата, што е материалното измерение на Универзумот ?

Причината е, че бес духовна сила немаше да има човечество.

Зошто? Како ова го заклучи? Што е духовно, што е материјално? Дефинирај ги поимите за да видиме што дискутираме.

Јас во ништо не верувам. Објасни ми без линкови од Вики, што значи реченицата Причината е, че бес духовна сила немаше да има човечество.

Како може духовен фактор да биде причина за материјален? Потполно е бесмислено. Сите атрибути на материјалната супстанца се разликуваат од сите атрибути на духовната супстанца. Тие практично ниту можат да бидат во контакт. Материјалниот, физичкиот свет е потполно каузално затворен. За секоја физичка последица постои физичка причина. Во такви услови, да постулираш духовен фактор како причина за сето материјално, е израз на субјективна желба која нема никаква врска со реалноста.

Јас во ништо не верувам. Објасни ми без линкови од Вики, што значи реченицата Причината е, че бес духовна сила немаше да има човечество.

Како може духовен фактор да биде причина за материјален? Потполно е бесмислено. Сите атрибути на материјалната супстанца се разликуваат од сите атрибути на духовната супстанца. Тие практично ниту можат да бидат во контакт. Материјалниот, физичкиот свет е потполно каузално затворен. За секоја физичка последица постои физичка причина. Во такви услови, да постулираш духовен фактор како причина за сето материјално, е израз на субјективна желба која нема никаква врска со реалноста.

Да, влезе во материјата ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Idealism
Тука се казва точно тоа - духовниот фактор е причина за материалниот. Проблемот на обратното е че не може да се даде обеснение ако мислиш че од материалното произтича се следвашто, за Универзумот, кој не може да има материално измерение, а тоа значи че духовното е п'рво и од него идва материалното. Не само ова. Как обеснуваш сознанието, кое нема материално измерение ? И уште премногу други битни нешта, без кои немаше да има човечество.

Да, влезе во материјата ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Idealism
Тука се казва точно тоа - духовниот фактор е причина за материалниот. Проблемот на обратното е че не може да се даде обеснение ако мислиш че од материалното произтича се следвашто, за Универзумот, кој не може да има материално измерение, а тоа значи че духовното е п'рво и од него идва материалното. Не само ова. Как обеснуваш сознанието, кое нема материално измерение ? И уште премногу други битни нешта, без кои немаше да има човечество.

Ама не ме читаш, само декламираш. Ти дадов аргумент зошто духовното не може да биде причина за материјалното, го игнорираш. Така не се дискутира.

Ама не ме читаш, само декламираш. Ти дадов аргумент зошто духовното не може да биде причина за материјалното, го игнорираш. Така не се дискутира.

Тоа кое си го написала просто не е верно. Виж има еден филм руски за својствата на водата и како се променја нејната структура след като казваш различни думи. Словото не е физическо, нели ? Мис'лата исто ? Како се промена структурата ? Со воздејствие помегду нематериалното и материалното, демек словото (емоцијата, зарјадот на думите) и материја (химическите и физически характеристики)

Тоа кое си го написало просто не е верно. Виж има еден филм руски за својствата на водата и како се променја нејниот состав след като казваш различни думи. Словото не е физическо, нели ? Мис'лата исто ? Како се промена составот ?

ОК. Само едно прашање, без да те навредам. Колку години имаш?

ОК. Само едно прашање, без да те навредам. Колку години имаш?

Тиа учени, които са го докажували според тебе колку години са ? Сакаше да дискутираме, ако не сакаш нема проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom