Која е најдобра лига според вас?

Што мислете која е Најдобра Лига од наведнативе?

  • Премиер Лига

    Гласови: 229 48,2%
  • Примера Дивизија

    Гласови: 88 18,5%
  • Сериа А

    Гласови: 109 22,9%
  • Бундес Лига

    Гласови: 33 6,9%
  • Некоја друга што не е на Анкетава

    Гласови: 16 3,4%

  • Вкупно гласачи
    475

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.338
Поени од реакции
21.821
Се соглсвам за поќето работи на пр :поќе спремни физички да, побогати да, трчат покриват да aма поквалитетни не. Освен Баерн другите во топ 3-4 со нив можи да се носат Рома, Наполи кога не би била ваква мртва Рома.
А дека како лига се поорганизирани се, ама полека полека и Италијанците си учат од нив на добар пат се[DOUBLEPOST=1426195390][/DOUBLEPOST]Бундес лигата кога ќе ја споредам со Италијанската ја гледам вака : Баерн семоќен т.е. далеку поквалитетен Јувентус, другите 2 од топ3 Наполи/Рома ранг само поспремни физички со попаметно потрошени пари и секако со поќе пари. Али квалитетот во тие топ3 ( 2 и 3тиот) од Бундес со овие од Серија А според мене се тука.
Искрено многу пати ја имавме оваа дискусија, но тоа што го опишуваш ти за Бундеслигата го има и во Сериа А само на пониско ниво: Еден семоќен тим и после 3-4 екипи кои редовно играат за Европските места и останато. Јувентус е на ниво на Дортмунд/Шалке можеби (плус минус) па тие другите тимови Рома, Наполи се некаде слични со Леверкузен или Волфсбург. А тоа што викате само Баерн е па после ништо, па и тие се дел од лигата. Ај сега муабет Сериа А без Јуве или Ла Лига без Реал и Барса, не може сега варианти да правиме без најјаките тимови.

Дортмунд како пример: Годинава е тотална катастрофа, ама се прошета во групата на ЛШ, која беше ок, ете со Арсенал и јак тим кој заврши зад Дортмунд. Ете и Јуве во слична група помина, едино Атлетико пред нив. А што е со другите екипи? Германските сите поминаа, и лани сите четири ги поминаа групите. Јуве помина, Рома не. Лани од три Италијански екипи само една помина во групите. Итн, итн.

Далеку сум од величење на Бундеслигата, ама моментално резултатите се далеку подобро на Германските екипи него на Италијанските. Поред многу тоа е знак на квалитет. Ја не би рекол дека Италијанската лига е толку слаба како што често пишуваат, али има големи проблеми кои некако тешко се решаваат. Можеби и начинот како се игра фудбал во Италија некако е застарен, не знам.

Иначе пак ќе речам, Јуве го сметам за многу добар тим кои во добри денови може и да изненади со тимови како Реал, Барса, Баерн. Останатите сепак имаат помали амбиции, и тоа со право.
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.471
Поени од реакции
109.495
за ова натпреварување нема многу подобри тренери од Бенитез :)

Ја ги разбирам навивачиве на Интер, зошто реално можеа многу повеќе да направат вчера и стварно не ми е јасно како може овој Манчини уште да се шета по јаки клубови :facepalm: голманон Карицо ко хет-трик да си даде, за сите три гола има кривица.
и за мене Волфсбург е појака екипа, ама ако се подобри немора да значи и дека ќе поминат... на Икарди му свирнаа офсајд (каде што немаше) а ќе беше во ситуација 1 на 1 со голманот.
Де Брујн изигра тапа иако даде два гола.. Дост не е некое напаѓачиште, го имам гледано неколку пати и сите голови што ги дава му се со еден допир, пример кога би правел листа од топ 10/20 напаѓачи во светот никогаш не би ставил некој шпиц што нема техника и нема појма со топка.
најјак во Волсфбург според мене вчера беше Гилавоги :zver:, во многу ситуации како на дечиња од основно им одзимаше топки, а и напред беше солиден. Ме чуди што Симеоне во Атлетико не му даде шанса.

Виљареал беа со преполовен состав ко што напиша blanco, а и гадниве имаа среќа (како и секогаш). Мбиа пак гол од офсајд, изгледа наскоро ќе стане рекордер со највеќе голови од офсајд.
Е ја баш ова сакам да им го кажам на Џони и компанија ама никако да ме разберат. Плус мислам дека повеќето, не сите, се заслепени од добрите игри во нападот на Волфсбург, пошо нели стандард даваат доста голови, а го занемаруваат фактот дека имаат слаба одбрана. Затоа јас викам дека кога ќе налетаат на првата посериозна екипа ќе го изедат дебело. Пример да играат со Наполи или Севиља ќе испаднат 100%.

И интересно е како одеднаш стана параметар за добра лига тоа што сите прошле во 1/8 финале во ЛШ, а како да подзаборавија лани каков бродолом им се деси. Леверкузен од најмртвиот Манчестер прими 5 или колку таму беа голови, Шалке од Реал прими вкупно 9 на двата меча, Баерн не го спомнувам пошо они се велесила од увек, на страна дебаклот што падна од Реал. Не знам што се тресете кога во последниве 10тина години германските екипи освен Баерн се топовско месо за останатите солидни екипи од Европа, нормално со одредени исклучоци (Дортмунд 2013, Шалке 2011 кога не избаци нас). Италијанската лига моментално е помртва од германската, ама ако го тргнеме Баерн на страна јас не гледам како они се нешто подобри од талијаните, барем кога ќе ги споредиме екипите од врвот. Еве Волфсбург е втор, а јас не гледам како они се појаки од Наполи или Рома... Али ајде, да ги тргнеме на страна овие муабети, нема да се разбереме факт е.

Инаку Атсо, овие Севиља се чудесија од екипа, и лани мислам дека ја поминаа Валенсија со нерегуларен гол, и сега Мбиа гол од апла офсајд. :D Жал ми е за Виљареал, апла симпатична екипа ми се, али пиша Бланко погоре што беа причините за поразот. Јебеш га, не се Реал или Барса па да имаат 100 играчи за ротација.[DOUBLEPOST=1426247810][/DOUBLEPOST]
Колку вчера се посраа Интер, чудо едно... Волфсбург не беа ништо подобри од Интерашиве, само Манчини ги реши во два потега :cuc: + Карицо го игра во ваков натпревар, а Хандановиќ му грее клупа здрав и жив. Отпрво мислев дека е нешто повреден или суспендиран Самир, а тоа генијалецот направил генијален потег и го закова на клупа :cuc:. 3-5-2... шта речи, Мацари го избркаа заради таа ебана формација со која не знаат да играат играчиве, овој во 50 минута при 1-1 резултат, каде што и двете екипи беа рамноправни донекаде, го става Видиќ на местото на еден играч од средина :cuc:. Класично самоубиство.
Вака кога ќе помислам, сигурно Интерашите сега со две раце би го прифатиле Крофната да се врати кај нив, дека последниве неколку тренери им ја ебаа мајката на Интер.
Што ти е, не растури германскиот гигант Волфсбург, не тропај зелени. :icon_lol: Абе душа бе боли за вчерашниот исход на мечот, пошо знам дека не е реален тој резултат, ама шта чеш кога моиве се неспособни крвта да им ја ебам. :D
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.338
Поени од реакции
21.821
Абе, убаво е да речеш дека Леверкузен па и Шалке редовно добиваат ќотек во 1/8-финалето на ЛШ. Играчите на Италијанските екипи сигурно си викаа, среќа што рано одпаднавме односно не ни влеговме до тука па си куртуливме од таков дебакл. Oh, wait: Баерн - Рома 7:1.

Иначе ти кажи како да мериме јачина на една лига? Успесите во Европските купови, кои се изразуваат на 5-годишната листа на УЕФА е добар параметер за тоа.
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.471
Поени од реакции
109.495
Брат, италијанските екипи никад не отпаѓале така ко Шалке и Леверкузен што отпаѓаат секоја година. Милан, кој ги игра можеби најмртвите 2-3 сезони во својата историја успеа да се носи во двомеч со Барселона, на чело со Мунтари и Констант играчиштата.
Инаку моментално можеби е подобра Бундес, ете според параметарот што го спомна ти, али тоа секако ќе се смени за 2-3 сезони, затоа што лека полека проаѓа овој црн период за италијанскиот фудбал што веќе владее неколку години.
 
M

Mario Gómez

Гостин
Комедија бе хаха...

Неможам да верувам, поарно со глава во ѕид ќе мавам него да објасниш на некој дека неможе да се споредат бундеслигата и калчото.

Муабетите се неможат да се споредат, оти? Името останало од италијанските екипи, а германските се тимчиња без никаква тактика.

Во 2009/10 постовите беа, германските екипи појма си немаат во ЛЕ, тоа не е никакво такмичење, таму ги праат сите поени.

Понатака молење неколку сезони да ја сфатат посериозно ЛЕ, и сега прва година во истото такмичење што го негираа се јаки и одма калчото вака така, мислиш со сладоледџија прајш муабет.

Еден Јувентус, единствениот асален тим од таа лига едвај ја мина групата го молење и колење.

Еве табелата се си кажува, најдобрите 6 или 7 екипи од секоја лига играат во европа секоја година, ајде за ЌЕЈФ на жабарите ќе речеме дека ЛШ = ЛЕ(Пошо нели они се босови таму).

Сезона 2007/08.

Бундес 13.500 вс Калчо 10.250

Сезона 2008/09

Бундес 12.687 вс Калчо 11.375

Сезона 2009/10

Бундес 18.083 вс Калчо 15.428

Сезона 2010/11

Бундес 15.666 вс Калчо 11.571

Сезона 2011/12

Бундес 15.250 вс Калчо 11.357

Сезона 2012/13


Бундес 17.927 вс Калчо 14.416

Сезона 2013/14(Минатата сезона)


Бундес 14.714 вс Калчо 14.166

Оваа сезона(не завршена)


Бундес 14.571 вс Калчо 14.500



Значи имаш 7 сезони кога Германските екипи се подобри во европа, плус оваа е изедначена.

Последен пат да се замарам со лигиве озбилно, преку кур ми е ова. Дај да уживаме во фудбалов. :D
 

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Da otpadnes 0-5 na agg ili 0-1 isto ti se faka,pak otpagas.

Italijanskite ekipi non stop avtobus praktikuvaat,a niedna germanska toa ne go pravi.Pa zatoa rezultatot deluva "podobar".Pocna Roma da se nadigruva so Baern popi 7 komada na domasen teren.

Za 2-3 sezoni moze ke se pojacaat italijanskite timovi,ama timovite od drugite ligi ke odmaraat ?

Eve na primer Wolfsburg ke vlezat LS naredna sezona,ke se pojacaat osetno a dosta dobra ekipa imaat sklopeno.Pari imaat na pretek,a dobro se organizirani.Trenerot Hecking ne e kojznae sto,ama go shie na Mancini na primer bez razlika sto ima malo iskustvo von Germanija.Allofs im e sportski direktor,godini zaedno bea so Schaaf vo Werder.Se gleda odma po transferite sto gi napravija.Rodriguez go prodolzi dogovorot i ima klauzula 40 milioni.Dobra rabota pravat,naredna sezona siguren sum deka ke bidat epten jaki.

Dortmund ke vidime sto kako,a bez razlika na rezultatite tie se sepak vtora ekipa po jacina vo BuLi.

Schalke imaat epten mlada i talentirana ekipa.Nastasic oficijalno go kupija za 9.5 milioni,mislam deka krazba napravija.Farfan i Draxler povredeni se ,lani izigraa odlicno.Di Matteo realno treba da gi sredi.

Leverkusen imaat strasen potencijal.Epten mi se sviga kakvi odluki napravija pred sezona.Go zedoa Roger Schmidt,strasno dobar i talentiran trener.Posle Pep ovoj mi e prv pik.
Napadot strasen..Osven Kießling drugite se mladi.Vo sredina samo Rolfes postar.Vo odbrana Spahic.Sto znaci potencijalot doprva im doaga..Na Atletiko gi rasturija i realni im se sansite da odat ponatamu dokolku Koke ne se vrati.Bez nego epten nepovrzani.

Gladbach solidna ekipa se,ama epten napagacki igraat pa zatoa problem im se eliminacionite natprevari ama pak i Sevilla e dobra ekipa.

Hoffenheim se dobri istotaka,si rabotat so talenti i pravat dobri rezultati.

Dokolku Leipzig vleze vo prva,ke ima uste edna konkurentna ekipa a imaat namera da pravat ekipa konkurent na Baern.Ke vidime sto kako,ama imaat pari i mozat da sklopat jak tim.

A na italijanskite timovi samo imeto im e ostanato.Dokolku ne vleze nekoj Rusin,Kinez ili Arap nisto ne pravat.
Edinstvena ekipa sto mi se sviga e Fiorentina.Pravat dobri transferi a macat maka so povredite,inace top 3 vlagaat sigurno.

Juve za vo ligata se jaki ama vo Evropa nisto.Tie treba da se predvodnici na ligata,da sobiraat poeni.:icon_mrgr:

Eee gi pamtam muabetite kako nie navivame za site germanski timovi,kako moze taka a sega...:masa:Muabetot deka germancite vo LE pravat poeni(nebitno natprevaruvanje) a italijancive so pet ekipi sega.:brlav:Site sploteni vo edno a sudijata pravi presmetki i sobira poeni.

Dodeka italijancite zazdravat,Baern uste dva pati LS ke osvoi,pa pak dzabe ke im e.
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Епа кој било играч побрзо би заминал во Интер, Милан, Рома него во Волзбург, Шалке или Леверкузен.:kuracc:
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Do 2008-2009 da,posle toa samo otpadoci
Одсекогаш и засекогаш.
Германските неможат да се мерат со жабарите во историја, во престиж, ако Волзбург и Интер понудат исти услови на некој играч мислиш дека ќе оди во Германија ?:masa:
 

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.113
Поени од реакции
17.979
Муабетиве се глупи ама Бундеслигата од една единствена причина никогаш нема да биде на ниво на кое беше италјанската ( и кога тогаш пак ќе биде, англиската и шпанската. Причината за тоа е што има само еден реален, вистински гигант. Не може во една лига каде што шампионот ( Вердер, Штудгарт, Волфсбург па еве и Дортмунд) една сезона да биде шампион, а за година-две-три да се бори за опстанок. Сите шампиони кои се изнаредија минатите десетина години во Германија беа краткорочни, поточно од денеска за утре. Оваа година ќе се шампиони, наредната ќе паднат неколку места после ги гледаш претпоследно место. Тоа не е знак на квалитетна и долгорочно силна лига. Кога ќе ги погледнам шампионите во последната декада како Вердер и Штудгарт во какви просечни тимчиња се претворени тоа се ми кажува за лигата. Волфсбург исто после титулата 2009 многу паднаа наредните години, а не можам да се сетам дали Шалке беа шампиони некогаш но и тие имаа големи успони и падови. Само Баерн е константно јак и има карактеристики на голем тим и затоа Бундеслигата не може да биде сметана за многу квалитетна лига. Ако ги погледнеме пример Серија А кога беше квалитетна или пак Премиер лигата се гледа дека имало/има конкуренција во лигите. Серија А кога беше најдобра три тима влегуваа се сериозни шампионски амбиции и плус уште еден куп се тепаа за ЛШ. Премиер лигата исто така во изминатите години имаше голема конкуренција на врвот. Погледнете ги само сезоните од лани, пред три, четири години и така натаму. Џабе и е на Бундеслигата колку и да се смета за јака кога шампионот го знаат сите уште пред да почне првенството. Дури и да има конкурент една година ќе биде Дортмунд, другата Шалке а третата Волфсбург додека другите две паднале 10 места на табелата. Таква лига брз реална конкуренција на врвот и со само еден вистински гигант не може туку-така да биде наречена квалитетна лига.
 

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Одсекогаш и засекогаш.
Германските неможат да се мерат со жабарите во историја, во престиж, ако Волзбург и Интер понудат исти услови на некој играч мислиш дека ќе оди во Германија ?:masa:
Dzabe istorijata,ne ziveeme vo minato vreme barem taka mislam..
Inaku ke odi definitivno.

Site italijanski ekipi se zasnovani na igraci otpadoci.Eve Baern im gi sitka Gomez i Shaqiri,igraci sto bea nepotrebni(Gomez maka macese so povredi a Shaqiri dosta padnat vo forma)..

Momentalno vo 90% od slucaite italijanska ekipa ne moze da zeme igrac direktno vo borba so ekipi od drugite ligi.Toa kazuva dosta za kakov ocaj e kalcoto.Tie sto se na zalez na kariera znaat kaj da odat.:tvg:
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Dzabe istorijata,ne ziveeme vo minato vreme barem taka mislam..
Inaku ke odi definitivno.

Site italijanski ekipi se zasnovani na igraci otpadoci.Eve Baern im gi sitka Gomez i Shaqiri,igraci sto bea nepotrebni(Gomez maka macese so povredi a Shaqiri dosta padnat vo forma)..

Momentalno vo 90% od slucaite italijanska ekipa ne moze da zeme igrac direktno vo borba so ekipi od drugite ligi.Toa kazuva dosta za kakov ocaj e kalcoto.Tie sto se na zalez na kariera znaat kaj da odat.:tvg:
Италијанска екипа ако ги има финансиите кои и фалат ќе може да го земе кој било играч пред германска, и точка.
Не постои теорија некој да замине во Шалке а Милан да му ги нуди истите услови.

А за отпадоци прашај го Бендтнер кај играт.
 

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.657
Поени од реакции
14.519
Не постои теорија некој да замине во Шалке а Милан да му ги нуди истите услови
Пред неколку години да, од тогаш наваму да не се лажеме дека Милан е пропаст. Ако си реален фан и ја погледнеш првата постава на Шалке имаат подобри играчи од цела Серија А, освен Јувентус и можеби Рома, само што Рома после дебаклот против Баерн не е истата Рома (зашто е тоа така - не знам). И не, тука не мислам играч по играч, туку како целина Шалке имаат топ играчи на секоја позиција.

Mногу ги потценувате германските екипи, тоа се 4-5 екипи да бидеме реални, не е цела лига затоа што цела лига не игра во Европа. Сите анти-Реал фанови свршуваа пред некој ден на Шалке (вклучувајќи ме и мене), ама ете нека иде Јувентус или било кој од Серија А и нека им даде 4 гола на гости, без разлика во каква форма се Реал. Ако не се лажам веќе 2 сезона по ред, сите 4 екипи од Германија одат во осминафинале ЛШ. Значи СИТЕ четири. Дали испаѓаат таму или не, не е битно. Ако кажеш дека групите во ЛШ се заебанција и не се мерило за европски квалитет, тогаш шта речи.
 
Последно уредено:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Пред неколку години да, од тогаш наваму да не се лажеме дека Милан е пропаст.

Mногу ги потценувате германските екипи, тоа се 4-5 екипи да бидеме реални, не е цела лига затоа што цела лига не игра во Европа. Сите анти-Реал фанови свршуваа пред некој ден на Шалке (вклучувајќи ме и мене), ама ете нека иде Јувентус или било кој од Серија А и нека им даде 4 гола на гости.
Јас си го кажав моето, и вие знаете дека е вистина.

Германските тимови моментално имаат можеби најдобри стадиони во Европа, имаат подобри финансии него италијанските екипи а негледам дека играчи се тепаат да одат и да играат таму.

И уште еднаш да повторам, КОЈ БИЛО ИГРАЧ ДОКОЛКУ БИ ИМАЛ ИСТИ ПОНУДИ БИ ЗАМИНАЛ ВО ИТАЛИЈА НЕГО ВО ГЕРМАНИЈА.
 

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.018
Поени од реакции
22.923
И уште еднаш да повторам, КОЈ БИЛО ИГРАЧ ДОКОЛКУ БИ ИМАЛ ИСТИ ПОНУДИ БИ ЗАМИНАЛ ВО ИТАЛИЈА НЕГО ВО ГЕРМАНИЈА.
У кома да не беше последниве 5 години?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom