Анксиозност

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Сигурен си дека е толку скапа? Ми нема логика некако...
Ја одев на обука само на друг вид терапија и беше 50евра месечно.
Тоа се 450 евра годшно.

@DanielVogel
Не знам кој психијатар ти рекол дека ти требаат толку многу пари.
Најчесто ваквите терапии се групни и во Македонија никој не зима повеќе од 50 евра.
Поише зимаат кога доаѓаат од странство некои предавачи и држат обуки кои се наменети за идни психолози и психотерапевти.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Почнуваме од среда, во 2 ипол кај докторката сум, да ми ја одреди дозата и да си помуабетиме.
Заебано било од оваа страна :)[DOUBLEPOST=1425942701][/DOUBLEPOST]Океј, додека ми почне официјалната терапија, најдов смирувачка формула:
Валеријана 20 капки, околу 2 часа по будење
Кафе, пола доза, еден час после Валеријаната
Кафе, пола доза, после 4 часа
Витамин Б6, 2-3 часа покасно
Мелатонин 3мг, час ипол пред спиење

Измеѓу сите овие - "ништо не ти е, опрај се" постојано: )

Последно уредено:
Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Почнуваме од среда, во 2 ипол кај докторката сум, да ми ја одреди дозата и да си помуабетиме.
Заебано било од оваа страна :)[DOUBLEPOST=1425942701][/DOUBLEPOST]Океј, додека ми почне официјалната терапија, најдов смирувачка формула:

Не можам да ти пишам пп па ајде тука. Беше кај докторката, како помина? Ја препорачуваш?:)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711

Se ke bide dobro, pume. Sto se odnesuva do lekarot, uste odma ke znaes dali ti odgovara, kako i so sekoj drug covek.

I pak ke kazam: treba nesto da smenite, najdete kade e vsusnost problemot zaradi koj se javuva anksioznosta. Ne preporacuvam apcinja, podobro e so razgobor da se nadmine i plus toa, posle podolgo zemanje, recisi inemaat efekt. Verojatno 90% od vas iskusile deka im stanuva podobro, a apceto im e uste na jazikot.
No ako toa e edinstveniot nacin da moze da funcionirate, togad ke gi piete.
Ama dodeka ne smenite nesto vo zivotot, nisto nema da se smeni.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не можам да ти пишам пп па ајде тука. Беше кај докторката, како помина? Ја препорачуваш?:)
Не, презакажавме за утре :)[DOUBLEPOST=1426117172][/DOUBLEPOST]
Se ke bide dobro, pume. Sto se odnesuva do lekarot, uste odma ke znaes dali ti odgovara, kako i so sekoj drug covek.

I pak ke kazam: treba nesto da smenite, najdete kade e vsusnost problemot zaradi koj se javuva anksioznosta. Ne preporacuvam apcinja, podobro e so razgobor da se nadmine i plus toa, posle podolgo zemanje, recisi inemaat efekt. Verojatno 90% od vas iskusile deka im stanuva podobro, a apceto im e uste na jazikot.
No ako toa e edinstveniot nacin da moze da funcionirate, togad ke gi piete.
Ama dodeka ne smenite nesto vo zivotot, nisto nema da se smeni.
Јас до сега немам ништо пиено, и исто како и ти, сум многу против.
Меѓутоа, јас едноставно немам време повеќе кога да вклучам разговор, иако, на крајот, како (иден) психолог не смеам така да мислам :)
Меѓутоа, едно е да философираме, сосема е друга реалноста - денес правев извештаи, до сега, до овој момент, ми поминале 2600 луѓе ,,низ прсти,,. Од 1ви Јануари.
И тоа е бројка на луѓе, кои за прв пат зачекориле кај мене. Настрана од сите кои се по втор, трет пат итн.

Мене дефинитивно паникава ми е work related. Онака, доаѓам на работа среќна, весела (освен ретко, ако од спиење станам испаничена - ако не сум наспана), после 4-5 саати веќе не знам каде ми е главата.
Резултат - вртоглавица.

И јас би да земам да медитирам на сред работа, да дишам и издишувам (да, помага тоа, и до сега секогаш кога сум практикувала ,,дишење,, анксиозноста испарувала), проблемот е што немам време ни да јадам, ни да мочам, а не па со дишење анксиозност да сузбивам.

Искрено, терапијава предолго ја избегнувам, психијатаркава малце ми се почуде што до сега не сум викала Брза Помош :D Само првиот пат бев на лекар, на матичен, и ми дадоа Кока Кола за лек, за низок притисок :) Никако да сфати матичнава дека јас 24 години живеам со низок притисок, и не, не добивам вртоглавици поради тоа.
Нејсе, пиев Кока Кола, ама друга била маката :)

Ептен јас па се испоприкажав, цццц.[DOUBLEPOST=1426117261][/DOUBLEPOST]П.С. Би било фино да си ја сменам работата, штета што немам алтернатива, барем сега за сега :)

Последно уредено:
Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Ако работата ти ствара таков стрес и мислиш дека проблемите ти произлегуваат од таму, дефинитивно треба да ја смениш. Здравјето ти е побитно од се' друго.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Точно, ама без работа, нема ни здравје :)
Да можам да ја сменам, сигурно не би се двоумела.
Кога можев да бирам, сакав место со повеќе работа.
Овие сериозно ме сфатија ептен, па сега сум им достапна 24/7. :)[DOUBLEPOST=1426118771][/DOUBLEPOST]Инаку не знам што друго би ми создавало толку стрес, навистина немам некоја траума во животот.
Дури некогаш се чудам како можам да имам толку смирена емотивна реакција на вистински трагични настани (почина тетка ми на 40 год. последно, да, ми беше жал, ама немав никаква потреба ни да заплачам).

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Точно, ама без работа, нема ни здравје :)
Да можам да ја сменам, сигурно не би се двоумела.
Кога можев да бирам, сакав место со повеќе работа.
Овие сериозно ме сфатија ептен, па сега сум им достапна 24/7. :)[DOUBLEPOST=1426118771][/DOUBLEPOST]Инаку не знам што друго би ми создавало толку стрес, навистина немам некоја траума во животот.
Дури некогаш се чудам како можам да имам толку смирена емотивна реакција на вистински трагични настани (почина тетка ми на 40 год. последно, да, ми беше жал, ама немав никаква потреба ни да заплачам).
А дали проба да побараш нешто друго? Далеку било да напуштиш работа без да имаш друга опција, ако си воркохолик и останеш дома уште полошо ќе ти биде. Стресот може да ти биде предизвикан и од работи за кои не си свесна. Потсвеста е заебана работа:) Само што слабо стручњаци имаме што може да задирнат таму:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
А дали проба да побараш нешто друго? Далеку било да напуштиш работа без да имаш друга опција, ако си воркохолик и останеш дома уште полошо ќе ти биде. Стресот може да ти биде предизвикан и од работи за кои не си свесна. Потсвеста е заебана работа:) Само што слабо стручњаци имаме што може да задирнат таму:)
Апсолутно се согласувам - само што треба да знаеш како да застанеш и да си го послушаш внатрешниот глас.
Ќе видиме што муабет ќе направиме со докторкава, па ќе пренесам искуства.
Инаку, од она што досега сме муабетеле, според неа, анксиозните состојби бараат ,,малце таблети,, чисто колку да одмориш мозок :)
И веројатно е во право, нашите анксиозни мозоци работат 200 на саат, без оглед дали си воркохолик или не - кај мене е тоа, кај останатите може да биде било што :)
Вистина е дека сме скоро сите опсесивни околу нешто, well, тоа знае баш да замори.[DOUBLEPOST=1426124104][/DOUBLEPOST]Не сум побарала друго, баш се намачив да дојдам до оваа работа.
Само што едно беше планот да работам, сега го работам тоа што беше планирано, плус работа што реално треба да ја работат уште двајца :)

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
@Bodhidharma
Добро бе чоек, нели приметуваш дека ти ги бришеме мислењата?
Секаде се што постираш се линкови до видеа на сите теми.
Ај во темите за инспирација, разбирам таму да споделиш повремено. Ама секаде?
Да сакаа луѓето да гледаат вида ќе отидеа на јутуб и ќе си најдеа она што ти се обидуваш да постираш и немаше да имаме потреба од форуми и дискусии.

Ако имаш нешто да кажеш - напиши го со твои зборови, внеси твои мисли, почни дискусија, реплицирај.....
Линкови до видеа, кои па уште и се на англиски, не придонесуваат никако!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
@Bodhidharma
Добро бе чоек, нели приметуваш дека ти ги бришеме мислењата?
Секаде се што постираш се линкови до видеа на сите теми.
Ај во темите за инспирација, разбирам таму да споделиш повремено. Ама секаде?
Да сакаа луѓето да гледаат вида ќе отидеа на јутуб и ќе си најдеа она што ти се обидуваш да постираш и немаше да имаме потреба од форуми и дискусии.

Ако имаш нешто да кажеш - напиши го со твои зборови, внеси твои мисли, почни дискусија, реплицирај.....
Линкови до видеа, кои па уште и се на англиски, не придонесуваат никако!
За што да придонесат?
Не санкционираш постови кои пропагираат употреби на разно разни срања од апчиња за смирување а ќе ми кажуваш дека не придонесувале видеата во кои меѓу другото не разбираш најверојатно ни два збора во нив...:facepalm:
Кажи која е штетата од употребата на 15 килобајти простор на некој сервер, ако не е нешто страшно тогаш образложи во која насока оди бришењето на постот....да не одам во таа насока колку се битни или не тие 10 минути, и кој е мотивот што јас сум го ставил тоа таму.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.404
Поени од реакции
25.269
Не санкционираш постови кои пропагираат употреби на разно разни срања од апчиња за смирување а ќе ми кажуваш дека не придонесувале видеата во кои меѓу другото не разбираш најверојатно ни два збора во нив...:facepalm:
Да погодам вака на невидено, или имаш ставено пост со некои тралалајки како медицинска марихуана или медитација и будисти?
Не гледам друга причина зошто за тебе се срања апчињата за смирување, просветли не вака нас неупатените пошо очигледно го имаш решението.

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
За што да придонесат?
Кажи која е штетата од употребата на 15 килобајти простор на некој сервер, ако не е нешто страшно тогаш образложи во која насока оди бришењето на постот....да не одам во таа насока колку се битни или не тие 10 минути, и кој е мотивот што јас сум го ставил тоа таму.
Безвеза е само да залепиш видео. Напиши и неколку реченици, објасни нешто, кажи искуство, мислење во врска со видеото.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
За што да придонесат?
Да придонесат за констуктива дискусија.
Имаш многу соцјални мрежи кај што можеш да си постираш само линк од видео. Форум е место кај што треба да дискутираш, размениш мислења, споделиш СВОЕ мислење и став.
Твоите видеа прво се мислење и став од некој друг. Не сум видела сеуште твој пост да напишеш нешто за видеото кое го постираш, да образложиш, да дополниш, да кажеш како откако си го изгледал ти се сменило мисењето кон нештата.
Последното мислење што ти го избришав беа три точки и ако кликнеш те водат до некое видео.
Тоа е разликата кога некој друг става видеа и ти.
До сега ништо ти немав речено пошто викам ај ќе примети дека мислењата само со линк му ги снемува.
Ќе примети дека само он става такви постови.
Ама пошто не ти текна до сега, еве сега ти кажувам директно.

Дали ти веруваш во делотворноста на апчињата или не, дали веруваш дека Будизмот и видеата ќе ти го средат животот не е тема за дискусија и не беше поентата на мојот пост.
Уште помалку дали јас разбирам збор или два од твоите линкови.

Kajgana Shop

На врв Bottom