До кога МПЦ планира да го дере народот?

• Креатор на темата Креатор на темата Moon Child
  • Време на започнување Време на започнување
Од 1 милион православни во најдобар случај 3-4% одат еднаш седмично во црква, 90% 1-2 годишно- Слободна проценка.
Колку е вкупната сума, и колку одат за основни потреби а колку за луксузи би било тешка шпекулација да пишувам.
Секој кој не го прифаќа твојот модел е прост- познат синдром, а и да го прифатат твојот модел пак ќе има незадоволни, на народ нема угодија.http://forum.kajgana.com/threads/До-кога-МПЦ-планира-да-го-дере-народот.77027/page-12#post-7152373
Не е за прост или проширен. Од каде толку сила и ставање цени од ракав? Сигурно имало затворена седница со Господ претходно, па добиле одобрување за поскапувањето. За толку ситна пара никој нема да се буни. Зошто, на пример, пушачите не се бунат до тој степен за парите што ги трошат за цигари? Затоа што плаќаат "на рати". Подобро да капе, отколку воопшто да нема. Нели?

Погледнете го возниот парк на свештенството и ќе ви биде јасно колку се сиромашни. Погледнете како изгледаат колку имаат телесна тежина, човек кој ги пости христијанските пости не тежи 100 кг и повеќе. Анализирајте ги служителите во црквите, сите земаат плата , не работат доброволно. Зошто не направат венчавки и крштевки безплатно за невработени...или бесплатно погреби за социјални случаи...

Погледнете го возниот парк на свештенството и ќе ви биде јасно колку се сиромашни. Погледнете како изгледаат колку имаат телесна тежина, човек кој ги пости христијанските пости не тежи 100 кг и повеќе. Анализирајте ги служителите во црквите, сите земаат плата , не работат доброволно. Зошто не направат венчавки и крштевки безплатно за невработени...или бесплатно погреби за социјални случаи...
Затоа се повеќе од луѓето кои сакаат да веруваат ќе си се пронајдуваат во протестантизмот,католицизмот.Православието не е основа на Христијанството,всушност тоа е најдалеку од библиската доктрина и христијанската теологија.

Сум се фатил затоа што многу жалење како се немало пари, а од друга страна луѓето трошат за нежизнено важни работи- се разбира нивно право.
луѓето не жалат многу пари за свадба затоа што еднаш ја прават во животот, од друга страна поповите прават по 2-3 свадби на викенд
Не дај Боже. Онолку колку е одредено.Ако немаш ич, како што и во веста што ја постирав(а никој несака да ја прочита)тогаш ич и ќе дадеш а свештеникот е должен да ја заврши својата должност исто како и кога би бил платен.
теоретски да, практично да не ти расправам колку попови ова „правило“ не го почитувале, има поназад пост од мене кај што напишав случка за човек кој го познавам. Тој го молеше попот да го причека за пари кога ќе дојде социјалното да му плати (значи ќе плати ама на вересија, не бесплатно) попот нејќеше и си замина, ја закопаа покојната без литургија.
Не е точно така. Средствата се за да можат и тие да живеат, камења не можат да јадат, а стандартните фрази ’’попови, џипови’’ се за оправдување на своеглавието. Има и такви сигурно, но има и бедни, зошто никој нив не ги спомнува? зошто никој не ја спомнува незадолжителноста на плаќањето?
Јас сиромашен поп не сум видел до ден денес, нека земаат пари за да може да живеат, ама они земаат пари за дфа може на ВИСОКА НОГА да живеат. Кои бедни попови, дај молим те да ги видиме ако постојат. никој не го споменува незадолжителното плаќање затоа што постои само теоретски
Како се осмелуваш да кажеш многу се 3000 денари народот е сиромашен, а 3000 евра за свадба не се многу,еднаш се прави свадба. Згора на се ако сакаш да се венчаш во црква, а немаш пари ќе ти венчаат без пари. Ако сакаш да правиш свадба во ресторант а немаш пари ќе свириш дома на тамбурче.
Дечко тие 3000 евра шо ни требаат за свадба мајка ми ги собира уште од пред 7 години, си планира кога од прилика син и ќе се мажи. Значи тешко заработени пари, си двоела од лебот и сега некој поп онака нон шалантно ќе и рече 6000 денари па еднаш свадба правите
срамота бе срамота

Дечко тие 3000 евра шо ни требаат за свадба мајка ми ги собира уште од пред 7 години, си планира кога од прилика син и ќе се мажи.
Кај не те осудува што си дерпе, па уште и пари ти собира да се мажиш? Мајка на годината!

Окултизмот не е нешто страно кое е со цел да го уништи Христијанството,туку тоа е дел од самото Христијанство и учествува во неговото опстојување за овие 2000 години.Тоа не е некоја секта или заедница тоа е филозофија.Доколку почнеш да истражуваш,а не да гледаш како коњ само претсебе ќе сватиш многу работи.Дотогаш секоја дискусија е залудна со тебе и со таквите како вас.За почеток еве ти насока за истражувањето http://orthodoxinfo.com/general/lossky_intro.aspx
Ова значи дека ти како Католик не ја познаваш доволно твојата вера,односно нашата.Во Христијанството нема ништо окултно.Вие во Католичката црква тајно ги правите мисите ? тајна е како се врши миса ? не,па ни кај нас во Православната исто нема ништо тајно.А само затоа што страната се вика ортходокс не значи дека треба да поверувам и во тоа што го пушува.Стрикно се држам до правилата на форумот бидејќи сум многу пати баниран поради нив,ако сакаш да дебатираме за тоа,бујрум цитирај ми го постот во Дискусија или Прашања за Христијанството,со задоволство ќе дебатираме.Овде веќе не пишувам за окултизам,се сложувам со мислењето погоре од членот дека Окултизмот не е темата.

11058217_10204637665556508_758871587113257461_n.jpg

Лично ? јас не знам ниеден,но затоа има луѓе кои биле во тие окултни редови па напишале книги и книги за тоа и ја откриле нивната филозофија,a и покрај тоа,окултистите не ги кријат своите сценарија за човештвото и ти тоа го знаеш подоборо од мене.И не МПЦ туку Христијанството како цела една религија го кажува тоа,секаде тоа ќе го слушнеш во светот.
Па и е зло,затоа што има за цел да го оддалечат човекот од спасението на неговата душа и односот кон Бог.Да го заблудат со разни манипулации и демонологии.
:facepalm::tapp: Тој незнаел ниеден окултист лично, ама затоа имало луѓе што познаваат и што напишале книги......
Значи јас како окултист според тебе не кријам дека сум предизвикал поплави, дека вакцините се завера, дека во америка се градат концентрациони кампови....?![DOUBLEPOST=1425763649][/DOUBLEPOST]
А кој ти побара па тебе, твоите фрустрации се твој проблем, како и чланарината за телемитите.
И што се замараш ти со црквата.
Фрустрации барај кај оние што се замараат со нас ширејќи параноја и лаги! Секоја втора "вест" во темата верски вести е за наводна завера од која човештвото треба да стравува и зад која нормално стои окултизмот нели!

Последно уредено:
Миленко има неодлежана затворска казна, за измама при посредување на визи ако добро се сеќавам. Затоа моментално служи како букаке материјал на власта. Ако се смени оваа власт, ќе си легне Идризово. Затоа колне, потикнува насилство, се поти како последна свиња.?
Знам дека Миленко не ти е омилен тип, секој има по некој таков. Но во случајот, конкретно со владиците и МПЦ посебно со нивниот однос кон СПЦ мислам дека си грешка. Сега имаше брзо баш епизода на таа тематика, имаше и претставник од Србија. Можеби би требало да ја гледаш. Јас добив сосем поинаков впечаток.

Знам дека Миленко не ти е омилен тип, секој има по некој таков. Но во случајот, конкретно со владиците и МПЦ посебно со нивниот однос кон СПЦ мислам дека си грешка. Сега имаше брзо баш епизода на таа тематика, имаше и претставник од Србија. Можеби би требало да ја гледаш. Јас добив сосем поинаков впечаток.

Ајде елаборирај малку, не те разбрав. Каква врска има Миленко со владиците, и со одност на МПЦ со СПЦ?

Ајде елаборирај малку, не те разбрав. Каква врска има Миленко со владиците, и со одност на МПЦ со СПЦ?
Нема никаква директна врска ако мислеше на тоа, но завзеде став дека ако владиците направат нешто непормислено како на пример враќање на МПЦ под капата на СПЦ ( нели тоа беше актуелно пред некој месец, дури и Вранишковкси го помилуваја) треба народот да си ги превземе повторно своите цркви, а владиците да ги избрка и да си назначи нови. Овие старите башка треба да се избричат ( си велам има нешто тоа бричењето врска, не беше кажано тоа туку така).Барем јас таков впечаток добив кога ја гледав емисијата која одеше пред незнам еден месец можеби и за чудо ставот на Миленко многу се поклопува со тој на @leandra околу народот и моменталните владици. Барем јас таков впечаток добив, што незначи и дека сум во право. Можеби сепак е најдобро да ја побараш емисијата, сигурно ја има некаде на нет и сам да донесиш заклучок.

Боже сачувај ја и таа свиња дебела ист став. Плаќајте луѓе во црква веднаш!

Боже сачувај ја и таа свиња дебела ист став. Плаќајте луѓе во црква веднаш!
Каква врска има тоа со кој ти се поклопува ставот или мислењето кога сметаш дека тоа е исправен став. Сигурно нема да го промениш твојот став само ради тоа или да почнеш да се сомневаш во самата себе и во исправноста на твоите ставови.

„Не знаете ли дека оние, што свештенодејствуваат, се хранат од светилиштето, и кои служат на жртвеникот, делат со жртвеникот? Така и Господ заповедал, проповедниците на Евангелието да живеат од Евангелието.
Но јас не се ползував ни со едно од тие права; и не го пишав ова, за да се приложи сето тоа кон мене. Оти за мене е подобро да умрам, отколку некој пофалбата да ми ја одземе. Зашто, ако проповедам Евангелие, нема за што да се фалам: бидејќи тоа ми е должност, а тешко мене, ако не проповедам“. (1 Кор. 9, 13-16).

„Ценовник“, „тарифник“, „џипови“, „скандали“, се зборови кои најуспешно го привлекуваат вниманието на луѓето. А пак: „Во Бога верувам, но во црквата и поповите не верувам“ би бил еден од најчестите коментари, и оправдувања за својата незаинтересираност, соблазнетост и невоцрковеност. Се чувствуваме сопственици на Црквата и на државата, неоткинлив дел од нив, секогаш имаме што да искритикуваме, осудиме, некого да обвиниме. И сето тоа е во ред, ако знаеме што всушност значи да се биде суштински дел и на Црквата и на државата. Вие сте телото Христово, а поодделно – членови. И едни од вас Бог постави во Црквата прво апостоли, второ пророци, трето учители; потоа даде дарби за чудеса и исцелување; па застапници, управници и луѓе што зборуваат на разни јазици (1 Кор. 12, 27-28). Христијаните сме навистина род избран, царско свештенство (1 Петар. 2, 9), потполни и подеднакви учесници во благодатта на обожувањето. Не само што имаме „глас“ во Црквата, туку и сме повикани, должни сме да го дадеме своето слово во неа. Но, тоа дали нашето слово ќе ја прими силата на Воплотеното слово и ќе ја преобрази состојбата во која се наоѓаме, или ќе стане деструктивна сила која ќе нè уништи најпрвин нас самите, зависи од тоа колку сме свесни за нашата улога во неа.
http://preminportal.com.mk/266-vesti/16029-za-noviot-cenovnik-vo-crkvata

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom