До кога МПЦ планира да го дере народот?

• Креатор на темата Креатор на темата Moon Child
  • Време на започнување Време на започнување
Ти бараат дека си крстен документ ако те викнат кум да си мислам или ако си кум на крштевка на дете. Само за ова знам дека бараат.
Замисли, кумот требало да е крстен....
Нормално дека треба да е крстен. Не е тоа склучување граѓански брак, кај што првиот сведок може да биде и куче, туку венчавка.

Нормално дека треба да е крстен. Не е тоа склучување граѓански брак, кај што првиот сведок може да биде и куче, туку венчавка.
Да, бараат крштеница од кумот, за ова сум 100% сигурна зошто бев на крштевка пред некое време. Исто и има ценовник на врата кој од актерите на случката колку плаќа :facepalm:

мора да има педигре

Прилично нов бизнис им е продажба на крстена вода у пластични шишенца со логото на МПЦ.

Да, бараат крштеница од кумот, за ова сум 100% сигурна зошто бев на крштевка пред некое време. Исто и има ценовник на врата кој од актерите на случката колку плаќа :facepalm:
Па кумот МОРА да е крстен.
Е сега, по црковните правила, дали може на збор да му се верува или доказ треба да донесе, не знам.
Јас лично тоа би го направил да биде на чесен збор. Доколку на тие што се венчаваат не им е битен ритуалот, не би се венчавале и би склучиле само граѓански брак. Доколку им е битно венчавањето, ваљда ќе си земат и кум за кој се уверени дека е крстен. Инаку ритуалот нема да биде тоа што они мислат дека е.
Така да, ако некој сака да се венча ваљда го разбира значењето на тој ритуал и сите негови компоненти кои го издигнуваат над граѓанскиот брак. Најверојатно, таквата личност сама би се трудела да биде ритуалот валиден. Без кум не е валиден. Кум не може да биде некрстен човек. Тоа што првиот сведок, кај нас сите го викаат кум, е сосема друга работа, која има врска со дигитрон, каладонт и сл.

Резиме - попот не би требало да бара крштеница од кумот, туку само потврда од тие што се венчаваат (како и самиот кум) дека сите тројца се крстени.

Имам слушнато дека и за починат бараат крштеница и ако не е крстен не може да биде погребан со присуство на поп. Вистина ова? :unsure:

Прилично нов бизнис им е продажба на крстена вода у пластични шишенца со логото на МПЦ.
Не.
Во секоја црква има крстена вода. Можеш да донесеш свој сад и да полниш. Така прават повеќето. Бесплатно е, нормално. Ако немаш сад, можеш да купиш од тие шишенца кои ги споменуваш, па да си наполниш. Мислам дека цената им е 20 или 10 денари.
Полни шишенца не продаваат.

Не.
Во секоја црква има крстена вода. Можеш да донесеш свој сад и да полниш. Така прават повеќето. Бесплатно е, нормално. Ако немаш сад, можеш да купиш од тие шишенца кои ги споменуваш, па да си наполниш. Мислам дека цената им е 20 или 10 денари.
Океј, може да се докажуваме до утре.
Ќе мора да ми веруваш на збор, попот му наложил на клисарот да од шишенцата кои ги донел тој да поминува низ луѓето да им ги продава по 20 ден.
Можда е редок случај, но постои.

Не.
http://www.wikihow.com/Make-Your-Own-Holy-Water Остај таа работа,светот отиде напред сега секој сам може да си направи света вода.Веќе ништо не е скриено како порано,сега во светот на глобализацијата се е достапно,секој се може да знае за секого.Сега дури и за исповед не ти треба поп.Време е народот да се свести и да им го сврте грбот.Ако еден супермаркет продава некој производ по една цена,а друг по друга тогаш гледаш на економската исплатливост,така е и ова со црквите,никој не е принуден на ништо,секогаш постои избор.

Не си ме разбрал. Веселба не е исто што и Слава. И Славата во никој случај не може да се слави како да е баханалија, туку само онака како доликува на еден христијанин.

Дали знаеш што претставува самиот чин на крштевањето и самиот чин на склучување брак во црквата? Ако мислиш дека тоа е небитно, не си принуден да викаш свештеник ни за крштевка, ни за венчавка. Едноставно, склучи си брак во матично и запиши го името на детето во матично. Зошто да даваш пари на попови кога истите тие пари можеш да ги дадеш на ресторанот во кој ќе ги организираш веселбите? Покани стотици гости, од кои најголем дел после неколку дена ќе заборават дека воопшто постоиш и кога ќе бидеш на зорт (било да ти се потребни пари, лекови или некаква услуга), некои ќе се направат дека не те познаваат, а некои само ќе те тапкаат по рамо, ќе ти ветуваат кули и градови, а во реалноста нема да мрднат ни со малиот прст за да ти помогнат.
Големината на веселбата не е во никаква поврзаност со религијата и берувањето ако ти гледаш блуд кај други не ме ставај и мене во тој кош.
Арно ама за оние светци и апостоли кои си го заслужиле своето место во христијанството се раскажува за чудата и добрите дела што ги правеле. Тие своето богатство го делел на сиромашни и живееле испоснички живот. Нивните следбеници што треба да продолжат да го шират Словото Господово прават скроз обратно. Земаат пари и богатство од сиромашните и живеат развратнички живот. Блуд и земјини задоволства, луксуз и раскош во неограничени количини. Каде е овде Словото Господово? Што имаме ние верниците научено од нашите пастири, поповите? Што тие имаат раширено од она што треба да го шират? Им плаќаш ти пејат на неразбирлив архаичен јазик и штрафта, каде е овде приближувањето кон Бога?

Океј, може да се докажуваме до утре.
Ќе мора да ми веруваш на збор, попот му наложил на клисарот да од шишенцата кои ги донел тој да поминува низ луѓето да им ги продава по 20 ден.
Можда е редок случај, но постои.
Јас одам редовно во црква и тоа не во една, ова не сум го видел. Но, штом има свештени лица кои не сакаат да извршат ритуал на Света Тајна, како што е крштевање, без да им се плати, тогаш не би ме зачудило да го има и ова.

Луѓето се бунат за парите во црква кој ги оставаш со своја одлука,повеќе него кога државата ти ги краде твоите пари.
Едини што се расфрлаат со пари се владиците, ама нивната функција е далеку од пеење на венчавки и погреби. Тоа се политички функции и сигурно вршат поголема работа него прецедателот Иванов,па еве нека израчуна некој колку не кошта сите нас и тоа без доброволно да му ги дадеме парите.
Ако си сиромашен и стварно немаш да платиш верувам дека повеќето попови нема да те бркаат како лихвари,али има секакви луѓе во секоја професија.Проблемов е што најгласни на темава се атеисти кој ова во никој случај не ги фаќа, а надвор најгласни се демек верници кој трошат по неколку иљади евра на свадба (за да најадеш 100 луѓе што ќе ги видиш за 10 години) а ќе пцујат по црквата ради 3000 денари колку да се најдат у муабет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom