Rokko
SiFU 師父
- Член од
- 30 мај 2014
- Мислења
- 714
- Поени од реакции
- 299
Што да придонесуваме, кога и придонесеното ќе го распарчат и ограбат.
Еве што ми се случи мене, напишав и во ДК кога си дојдов од Македонија.
Бев крајот на септември после 1 година дена до Велес, да извадам документи за венчавање, тие заебанции, извод од матичната книга на родените, уверение од слободна брачна состојба, уверение од државјанство и уште некои ситници, знаете ли колку пари ме олуштија? 50 евра платив за се. За 3 ебана документа, дрѓавјанин на сопствената држава, ме олушти, а мислев дека се нема да ме фати ни 1000 денари. НЕ! само уверението од слободна брачна состојба го платив 1200 денари, или 20 евра.
Истите, потполно истите документи, ги извади мојот сопруг за себе, во Босна, 5 евра се на се не плати. Во ебаната Босна, каде што имате дупки по зградите, и опрез од минско поле знакови по патиштата.
Јас сум многу среќна што во моето опкружување овде нема Македонци. Не велам дека ги нема воопшто, ги има ама јас ги одбегнувам. Знаете ли зошто?
Затоа што ми се повраќа од менталитетот, се плашам да не ми напакостат на било кој начин, затоа кога ќе забележам си ќутам и си држам дистанца. Некој ќе каже, твој човек е, твој јазик зборува, не, не сакам. Јас општо се дистанцирам од сите луѓе, ама најмногу од Македонец. Едноставно не ми треба.
Слободно. за такви како тебе имаме и фонд приватен, а еве и јас се нудам ја ќе ти платам слободно да се иселиш од Македонија. Тие 1 200 што ги кажуваш можам да ти пратам во ПП и да ти дадам 2 000. Оди живеј во Босна и онака не си потребна тука пошто сама така си викаш, што ќе си ни даде даваш некој придонес, да не работиш, нуклеарна физика или слично.