Ја напишав погоре, Македонија и Македонците си патат од самите себе. Тие си патат од македонците кои ќе отидат некаде, грција, бугарија, србија, ЦГ, хрватска, словенија, САД, германија, франција, шведска, норвешка, канада, австралија, ОАЕ и се поголеми и попартиоити од тамошните жители. Односно кога ќе дојдат тука се поголеми американци од самите американци. Тоа јас го гледам и сум го доживеал. У Охрид се бања со купаќи со австралиско знаме, за ние да видиме дека он е австралијанец.
.
За да мериме дека Македонија ни е најважна не треба да се докажуваме со чаталење, перчење и фалење, туку со дела. Кој што направил за својата држава, за својот двор, за својата улица, зграда, куќа. Што лично има некој придонесено.
Јас знам каков е менталитетот на мојот народ. Ама правам да му се смени.
Поставувам бандери за струја на мојата улица, и ставам улично да биде осветлена, и онака ја плаќаме струјата. Еден комшија ми вика дека ги ставам бандерите во туѓо место, а не во свое.
. Тој упорен се заканува со адвокати, со инспекции, чуда и врагоиј. Ја му викам џабе му се, нека вика, ја пред да ги поставам си извадив документ, не сум будала да инвестирам у нешто што може да ми го одземат или срушат. Тој упорен и се сили, а му викам и твоите деца одат по улицава, темна е, кучиња има, може некој да ги нападне девојчињата, све бива. Ја за добро на сите праам. Што сум будала да давам дополнително пари за улични сјалици, 5 на број кога е тоа работа на општината, ама дур ја чекам неа, сам ќе ставам за општо добро. Јас знам кај живеам и со тоа се борам, ама нема да попуштам. Јас ќе бидам еве Германец од Македонија, ја бар да им бидам пример, како се работи. Нив ги мрзи гранките што висат од оградат кон улицата да ги поткастрат, а сите ги гребеме колите на разминување. Ама јас моите ги кастам и ги средувам, се трудам да давам позитивен пример, се трудам да помагам, и нема да ја напуштам Македонија никогаш, ќе ја бранам до последно.
Сакам да знаат сите кои не ја сакаат својата држава, дека таа е една и единствена, и да знаат дека има луѓе како мене, кои секогаш ќе бидат тука за да ја одбранат. Мене не ми е гајле дали се 100, или 500 000 такви, важно ми е дека не има.