- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
Staviv tervol 2 x 5cm, Najlon i pod nego (zaradi da ne se roni nad mojata glava, da ne sleguva prashina nadolu kon stanot pri veter) a staviv najlon i nad nego za da mozam da stavam raboti nad tervolot (kako magacinsko - tavanski prostor). Inace rasporedot od dolu nagore vo toj del kade e slikano e: malter, trska, 1cm stiropor, okulu 10cm vozduh, rebrasto naredeno provizorno dusheme (kolku da se gazi), najlon, 10 cm tervol, najlon. Vlagata e pod posledniot sloj (vtoriot najlon).Зошто на никој порано ова не му текнало. Сите имаме оџаци дома. Арно ама не е така како што изгледа. Да не ја тупиме наваму натаму, совет мој е да не го ладите оџакот и да не го намалувате протокот на воздух низ него, пошто тој ако не функционира како што треба ( а ако е ладен и стеснат сигурно нема да функционира) и најсовремен камин, котел и шпорет имајте џабе ке ви биди.[DOUBLEPOST=1425157817][/DOUBLEPOST]
Колку сантими ти е терволот дебел ?
Тоа што ти се појави влага под најлонот е сосем очекувано. Ако те сфатив добро ти стави и најлон под терволот така ?
Дали забележа влага кај него и од која страна?
Инаку влага на најлонот од страната на терволот ти се појави од многу проста причина која нема некоја врска со дограмата. Не треба да си ракетен научник или експерт по физика за да знаеш од општа култура дека кога топлиот влажен воздух ке дојди до допир со ладна површина ( како најлонот на пример кој е директно изложен на надворешната температура од едната страна, надворешната) инстантно кондензира. Ништо ново ништо чудно. Можеше и да го продупчиш најлонот на неколку места и влагата заедно со топлиот воздух ке излезеше низ нив. А можи и како што ти направи, да го тргниш( незнам зошто и си го ставил првобитно).
Interesno e shto vlagata (kondenzacijata) se javi samo tamu kade.....da recam klimata pri duvanje pravi pateka so topol vozduh, pa tamu e najtopol i tavanot. Ova doaga od tamu shto, perkite od klimata gi drzam sekogash svrteni nagore za da minimiziram direktno duvanje kon nas, lugeto. Ova ne e preporaclivo (samo gore da duva) dokolku sakame ramnomerno rasporeduvanje na toplinata, no sepak preoritet mi e da ne duva kon nas.
Se nadevam deka nekoj ke izvlece korist od napisanoto.