Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Искрено, кој к*р си играат сеа? Нели имаше состанок, се договорија, шо сеа еден месец додека се подготвува законот ќе бојкотираме? Па зошо сеа протестираме бе и јас не знам моментално?

Искрено, кој к*р си играат сеа? Нели имаше состанок, се договорија, шо сеа еден месец додека се подготвува законот ќе бојкотираме? Па зошо сеа протестираме бе и јас не знам моментално?
Затоа што ништо не е договорено, ретерираат од Влада, не сакаат да признаат дека треба нов закон, плус од нив се бара да кажат во јавноста дека „ќе се прави нов закон во кој нема да има било каква форма на надворешно оценување“. Тоа може да се договори уште во понеделник, да излезат во јавноста од Влада/МОН и да продолжи да тече формална настава. Не знам дали станува збор за некоординација на Груевски и Ставревски или пак се пишманат, дали да им попуштиме или не...сплетот на останатите околности во државата водат кон првото, барем мое гледиште.

Затоа што ништо не е договорено, ретерираат од Влада, не сакаат да признаат дека треба нов закон, плус од нив се бара да кажат во јавноста дека „ќе се прави нов закон во кој нема да има било каква форма на надворешно оценување“. Тоа може да се договори уште во понеделник, да излезат во јавноста од Влада/МОН и да продолжи да тече формална настава. Не знам дали станува збор за некоординација на Груевски и Ставревски или пак се пишманат, дали да им попуштиме или не...сплетот на останатите околности во државата водат кон првото, барем мое гледиште.

А ако не се договори во понеделник? Ќе протестираме цел месец додека не се изготви предлог законот?

А ако не се договори во понеделник? Ќе протестираме цел месец додека не се изготви предлог законот?
Никој никогаш не рекол дека ќе се „окупира“ (морам во наводници пошто е погрешен термин ама веќе сите го употребуваат) додека не се изготви предлог законот туку додека не се добие доволно добра гаранција за ова што го пишав во претходниот пост. А што ќе се случи доколку не се постигне таков договор во понеделник, не знам. (не е сигурно дали ќе биде средбата во понеделник ама тој ден се спомнува. Требало прво недела, али им текнало дека е Прочка, па рекле понеделник) После тој состанок во понеделник сигурно ќе има пак состанок како синоќа и ќе се решава што понатаму.

Предлог-закон не се изготвува за 30 дена, барем не квалитетен предлог-закон туку единствено може да се постави некаков костур. Предлог-закон намалку 3-4, до 6 месеци во прва драфт верзија.

Накратко, владата сака законот прво да биде прифатен, а потоа да се прават измени :)

Се спомна дека деканот на ФИНКИ (веројатно на иста линија се и деканите на другите технички факултети, филолошкиот и филозофскио) рекол дека ќе се најде решение да се надополнат изгубените предавања и вежби. Реално гледано, не се толку многу, ако се прекине во понеделник/вторник.

Накратко, владата сака законот прво да биде прифатен, а потоа да се прават измени :)
Не сфатив? Не измени, целосно нов закон. Ако праша некој зошто нов закон? Затоа што евентуална нова измена би била 15та. Правните служби на факултетите веќе не знаат кои одредби да ги користат, хаоси е се.

Се спомна дека деканот на ФИНКИ (веројатно на иста линија се и деканите на другите технички факултети, филолошкиот и филозофскио) рекол дека ќе се најде решение да се надополнат изгубените предавања и вежби. Реално гледано, не се толку многу, ако се прекине во понеделник/вторник.

Не сфатив? Не измени, целосно нов закон. Ако праша некој зошто нов закон? Затоа што евентуална нова измена би била 15та. Правните служби на факултетите веќе не знаат кои одредби да ги користат, хаоси е се.

Деканот на ФИНКИ? Десна рака на Грујо? Оној кој се заклучуваше во предавални додека траеше окупацијата?

Законот е обемен, а измените што се прават се само во неколку точки како државниот испит, акредитација на програмите и на професорите...

Абе Тру Блу и онака не го е гајле дали ќе се бојкотира, пошо он и онака не оди на предавања.

Нели со средбава требаше да се одлучи дали и каков закон ќе се донесе, како ќе се полага, да се прекине со бојкотот, и сеа не, ќе бојкотираме уште 6 месеци додека да се донесе законот?

И инаку, како мислите дека тие предавања ќе бидат надоместени, ако професорите си доаѓаат и се чисти дека имаат држано предавање? Пошо нели имаше назад неколку страни и за тоа дискусија - професорите се чисти пред закон си имаат држено предавање, студентите не биле.
Студентите губат, губат од џаболебари со мегафони шо им пречат и шо им викат „излавај грд“ ко некои шерифи.

Наставата, нема да биде надоместена бидејќи веќе била одржана, сигурно нема да држат екстра предавања за кои не се платени.

Законот е обемен, а измените што се прават се само во неколку точки како државниот испит, акредитација на програмите и на професорите...
Па и постоечкиот закон не е добар. Автономијата беше урната уште во 2011. Затоа треба целосно нов закон (можеби и законик во кој ќе бидат сегашните ЗВО, закон за студентски стандард, за високообразовни установи и уште еден или два се спомнуваа, ама ги заборавив кои се).
Деканот на ФИНКИ? Десна рака на Грујо? Оној кој се заклучуваше во предавални додека траеше окупацијата?
Се заклучувал? Офф грефче. :D Иначе, не е така едноставно, ННС ако му откаже доверба, може лесно да биде сменет (со амин од ректорот). Е сега не знам како се настроени професорите на ФИНКИ.

@GordonGoldader добар? :) Пак пласираш невистини а? Ако, ако, убаво е тоа. :)
Професорите можат да покажат волја да одржат екстра предавања. Особено тие што се дел од П.Пленум или ни се наклонети/се против овие измени во ЗВО.
А дали јас идам на предавање или не, тоа не е твоја работа и ич да не ти чуе за тоа, тоа си е моја работа. Ќе те оставам да те копка дали ја сум редовен на предавања или не.

И јас тоа се прашувам цело време. Само не забележав кога си го постави истото прашање кога ја вреѓаат другата страна посебно тука на темата.
Исто не забележав кога си поставил вакво прашање кога е во прашање Мирка да речиме или Јанко, Миленко. За педерчето конкретно читам не било битно што е и каков е , имал поента некоја, ама од друга страна Мирка била дебела, грда, ваква , таква и не е битно што таа е одличен аналитичар туку битно било како таа изгледала. Изгледа таму на факс уште не сте стигнати до темата за двојни аршини.
за мене овој е педерастичен шипац и не го перцепирам како сериозна појава,исто како што миленко и мирка ми се свињи дебели. Никакви двојни стандарди.

За тебе важи, и повеќе не одам офтопик на темава.

И ти имаш исто мислење за некои “други новинари од другата страна зар не?
Јас можи мислам дека земјата е рамна и дека ја крепат три желки, но додека јавно така не изјавам ти и било кој друг може само да претпостави што јас мислам но не и со сигурност да знае.
Тоа како прво, како друго не беше воопшто моја забелешка дека тука се користи навредлив речник за некој од активистите туку дека има двојни аршини кога се работи за навреди кон некого.
И трето јас никогаш нити еднаш на било која тема тука на форумот за јавна личност немам користено навредлив речник без разлика дали ми се допаѓале или не, било да се работи за човек од позицијата или опозицијата или дека бил од друга вера и нација( со исклучок на бугарите). Значи Груевски е Груевски, не е грујо, гвујо итн итн. Заев е Заев, не е Зајко, корнишон, сељак , Бранко е Бранко не е Бане , пијаницата итн итн.[DOUBLEPOST=1424454779][/DOUBLEPOST]
за мене овој е педерастичен шипац и не го перцепирам како сериозна појава,исто како што миленко и мирка ми се свињи дебели. Никакви двојни стандарди.
Токму така. Во твојот случај се работи за недостаток на елементарна култура.

Абе, а што мајка бараше оној Кирил од СПУКМ на состанокот? Ја вчера и завчера не спиев на Филолошки за тој да ме претставува...

Ја бев сабајле на состанок.Уствари 4 ипол саати веслале у празно со ставревски и ништо не договориле,и си одложиле сите да се консултираат со базата пред следниот чекор. Али ако не успее средбата во понеделник претпоставувам дека бојкотов на настава ќе го смени обликот бидејки доста луѓе се бунеа за тоа. Значи настава ќе нема до вторник,претпоставувам тогаш ќе се гласа што понатака.И препорачувам што повеќе луѓе да дојдете да не им текне некоја глупа мерка да спроведат бидејки слушав некој планови преку лето да сме учеле, јунската у август да се премести и тн.[DOUBLEPOST=1424455102][/DOUBLEPOST]
Абе, а што мајка бараше оној Кирил од СПУКМ на состанокот? Ја вчера и завчера не спиев на Филолошки за тој да ме претставува...
Имале некој правилник кај што он морало да биде таму,ама изглеа веќе нема да доаѓа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom