Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.851
Поени од реакции
10.225
Колеги кај можам да најдам стем адаптер за постарите типови на виљушки?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Шо љуѓе ќе беја ова Јапонциве?
:cuc:

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Вака прашање
Што всушност ја креира цената на велосипедот (не збориме за компонентите на велосипедот кочници,гуми,виљушка)
Ги гледам пинарело имаат фантастични бајкови и се е тоа супер но цена од £2699.00 или 3652.08 евра за РАМ дали вреди(на страна стандард еве замислете се дека живете во монако заработувате добро и може да си го дозволите) врз која основа е набилдана цената дали им биле потребни пример 3000 евра за да го изработат тој рам па го продават по таа цена или како(Мислам НЕ но за да се знае би требало да се биде во внатрешноста на самата фабрика )но да се има отприлика познавање на таа област и да се одговори ?
Мислам стварно ме интересира да не го земам за пример па dogma f8 цена од £ 9,500.00

Уште еден пример

Не дека пробувам да направам споредба но одприлика оној момент велосипед-кола знаете

Nissan Versa - 2015 = $11,990 со dogma f8=
£ 9,500.00

Ако некој има познавање од ова област нека се понуди да одговори коментари од типот да-не ...не се трудете воопшто....

Пс-Каде се наоѓа продавницата на пинарело во козле?
Пс 1-Да живев у монако(или друго место со високи плати) сигурно ќе ринев со 60.1 (y)

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Секаде каде што има хај енд продукти не само велосипеди се плаќа премиум за знаењето и развивањето на продуктот, не за деловите. Практично го плаќаш времето што го потрошиле развивајќи и усовршувајќи го тој рам или сл. Не плаќаш кило алуминиум.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Вака прашање
Што всушност ја креира цената на велосипедот (не збориме за компонентите на велосипедот кочници,гуми,виљушка)
Ги гледам пинарело имаат фантастични бајкови и се е тоа супер но цена од £2699.00 или 3652.08 евра за РАМ дали вреди(на страна стандард еве замислете се дека живете во монако заработувате добро и може да си го дозволите) врз која основа е набилдана цената дали им биле потребни пример 3000 евра за да го изработат тој рам па го продават по таа цена или како(Мислам НЕ но за да се знае би требало да се биде во внатрешноста на самата фабрика )но да се има отприлика познавање на таа област и да се одговори ?
Мислам стварно ме интересира да не го земам за пример па dogma f8 цена од £ 9,500.00

Уште еден пример

Не дека пробувам да направам споредба но одприлика оној момент велосипед-кола знаете

Nissan Versa - 2015 = $11,990 со dogma f8=
£ 9,500.00

Ако некој има познавање од ова област нека се понуди да одговори коментари од типот да-не ...не се трудете воопшто....

Пс-Каде се наоѓа продавницата на пинарело во козле?
Пс 1-Да живев у монако(или друго место со високи плати) сигурно ќе ринев со 60.1 (y)
Знаеш сум размислувал на оваа тема уште од многу одамна.
Да дојде време некое кога пропаѓаа нашиве фабрики и вработените ги носеа во отпад машините кои вредеа илјадници евра.
Замисли да дојде денес такво време и да треба да ја носиш догмата во отпад.
Ќе се вратиш дома со 400-500 денари,a најскапиот дел од точакот т.е рамката не вреди ништо:)

Но ова не го зимам здраво за готово се разбира.Само ми е интересно кога ќе помислам на ова со отпадов

Нормално дека велосипедот не вреди 9000 евра.
Во таа цена највеќе се плаќа стручноста на работниците и инженерите,рекламите и учеството на спортските настани,дел од колачот за шимано,дел за пинарелло итн.Другото е материјал.
И не ми е криво,бидејќи луѓето знаат да направат и мора да имаат ќар нели.Тоа е труд а трудот се цени.
Сепак тие се едни од лидерите во велосипедизмот во светот,имаат инженери кои стварно ги бива и создале нешто што е материјално и убаво и исто така и на светот тоа му се допаѓа.За разлика од кај нас каде 99% од луѓето поима си немаат од штраф а камоли пак инженери да бидат.И поради тоа и не ми криво за фирмите како пинарелло.

Но така е секаде со ќар.И кај бугатти не чини изработката 1 милион евра(иако они си бајат така)но сепак создавањето и креирањето на нешто ново и ефикасно западот секогаш го почитувал и тоа го вреднувал.

Да се вратиме на овие 9000 евра и догмата.

Најмногу во оваа сума од 9000 евра што би ја дал би ми било криво што дел односно околу 2000 евра би биле за давачки кои би ги здиплила државата наша почнувајќи од царината(каде се,све лопов до лопов вработени),да платам данок во држава каде секој втор будала е инжинер,на држава која не е способна 20 години да отвори фабрика и да прави нешто корисно во стилот на Пинарело,Ауди,Нутела итн.Држава која незнае еден човек во текот на 22 години учење да го препознае квалитетот и да го издвои од друг ученик.

Царина и ддв 18%,па пак ддв уште 18% ,па давачки кои треба да ги плати продавачот наш (струја,вода,да јаде,пие,бензин итн) испаѓа и повеќе од 2000 евра

Е криво ми е за тие 2000+ евра само.Останатите 7000 евра се апсолутно заслужени според мене и ако би имал во иднина пари би ја земал.

Зашто?Бидејќи догмата е пред се дизајнерско дело во кое е вложено многу внимание,изработена од високо квалитетни нано материјали,ја изработуваат стручни лица и до детал е се перфекција.А и кога ќе се види кои држави учествуваат во создавањето јасно станува збор дека не се залудно фрлени парите

Карбонот е произведен од фирмата Torayca која е од Јапонија
Механичките делови се италијански или јапонски.
И на крај сето тоа финиширано во Италија.
Тоа значи дека професионалци,инжинери од Италија и Јапонија(а не тупаци од македонија) учествувале во создавањето на овој убавец.

Можеби ќе ме нападнат сега дека сум реклама на Пинарелло,но некако ме понесоа страстите па се заборавив пишувајќи.Нас сега ни останува само да си собереме парици и да возиме.

Последно уредено:

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
како ги чистите точаците?

Со кал ми е и рам и тркала, а в стан седам, немам двор, чешма надвор. Да го носам на перална? Совет?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364

Со кал ми е и рам и тркала, а в стан седам, немам двор, чешма надвор. Да го носам на перална? Совет?
Ја брале:D живеам во куќа, за чистење и миење на возилоно ги користам следниве работи:
-ВеДе 40 за одмастување (се најџвит во сите продавници за автоделови и ќе ви трајт доста долго време, не се сеќавам на цената овај е еден од поубајте а не е многу скап)
- Подмачкувач за синџир, заден менувач, шифтери користам од Шимано, набавен од нет, го препорачувам нема да згрешите(y).
- Градинарска пумпа со мал капацитет (мојте да ги најте во земјоделскине аптеки или железари)
- Шампон за коли од Сонакс 400мл (се најџвит во продавницине за автоделови а ќе го користите доста долго)
- Макс сунѓер (грчки сунѓер кој првенствено се користи за капење, но врши доста одлична работа и не е скап 20тина денари)
- 2 сунѓерчиња виледа, од оније по дома шо мијаме пајнци (едното од нив ми е за предниот пренос со менувачот со истото го чистам и задниот менувач, а другото го користам за бандажите)
- 2 крпи виледа исто од оније шо ги имаме по дома за бришење околу мијалник, по маси и останато, вршат одлична работа и ќе забораев,
- Една стара четка за заби за чистење на касетата ако е ептен бербат сторена.
Нормално сето то си го прам в двор, денеска прв пат ја пуштив чешмана надвор, ја имав затворено и испуштено водата уште кун крајот на декември ко почна све да мрзнит. Вечерва си купив и нова прскалка за на црево од екстул:) (старата ја згазнав несакајќи и си заврши в канта) па утре ќе му удрам едно убо миење во двор.
Photo0159.jpg

Е сеа исто го имам носено едно печес пати во перална калосан ептен в крај и им викам на вработените таму само да ми го испрскаат со млазон и толку. Им фрлам некој денар колку да не е без ич и одам дома си го бришам со крпа, то е то немат гајле од на перална.

Последно уредено:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Ја брале:D живеам во куќа, за чистење и миење на возилоно ги користам следниве работи:
-ВеДе 40 за одмастување (се најџвит во сите продавници за автоделови и ќе ви трајт доста долго време, не се сеќавам на цената овај е еден од поубајте а не е многу скап)
- Подмачкувач за синџир, заден менувач, шифтери користам од Шимано, набавен од нет, го препорачувам нема да згрешите(y).
- Градинарска пумпа со мал капацитет (мојте да ги најте во земјоделскине аптеки или железари)
- Шампон за коли од Сонакс 400мл (се најџвит во продавницине за автоделови а ќе го користите доста долго)
- Макс сунѓер (грчки сунѓер кој првенствено се користи за капење, но врши доста одлична работа и не е скап 20тина денари)
- 2 сунѓерчиња виледа, од оније по дома шо мијаме пајнци (едното од нив ми е за предниот пренос со менувачот со истото го чистам и задниот менувач, а другото го користам за бандажите)
- 2 крпи виледа исто од оније шо ги имаме по дома за бришење околу мијалник, по маси и останато, вршат одлична работа и ќе забораев,
- Една стара четка за заби за чистење на касетата ако е ептен бербат сторена.
Нормално сето то си го прам в двор, денеска прв пат ја пуштив чешмана надвор, ја имав затворено и испуштено водата уште кун крајот на декември ко почна све да мрзнит. Вечерва си купив и нова прскалка за на црево од екстул:) (старата ја згазнав несакајќи и си заврши в канта) па утре ќе му удрам едно убо миење во двор.
Прегледај го приврзокот 114784

Е сеа исто го имам носено едно печес пати во перална калосан ептен в крај и им викам на вработените таму само да ми го испрскаат со млазон и толку. Им фрлам некој денар колку да не е без ич и одам дома си го бришам со крпа, то е то немат гајле од на перална.
НемаТ гајле во перална, само да не шприцаат директно во осовините на тркалата. Ќе ја измијат маста и ќе се заебат. Ќе мораш да купуваш нови, па плетење бандажи, у п.м. работа. :)[DOUBLEPOST=1424376351][/DOUBLEPOST]

Друже, за во стан само влажни марамици за бебиња му е мајката и нормално, чисти памучни крпи. Помакотрпно е, ама ќе ти завршат работа. Плус да не заборавам дека ќе треба да го зачистиш и местото/подот кај што си го чистел точакот. Нели, од пачиња земја/кал кои несакајќи паднале.

Последно уредено:

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Убо Зоц шо ме потсети, ваљда имам уш нешто испуштено, подолг е постот.
Зато прскање со поусул и млазон не на максимум пуштен, то ќе им напомените таму кај шо ојте. (Кога се работи за перални јас одам само на едно место и не ги менвам)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Дечки ми треба ваша помош.сакам да купам точак за да одам до работа со него,околу 9-10км дневно у два правци.значи сакам да е нов,да има дискови и појма неам што друго :D....иначе во англија сум така да не би ми помогнале линкови од мк,може нешто од evancycles и слични УК сајтови со цена до кај 400-450 фунти(ќе го чувам позади у двор за тоа неќам поскап).

Kajgana Shop

На врв Bottom