Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Да, да, разбрав што сакаш да кажеш, ете, со ова 100% се сложувам, иако проценката досега супер ми беше. Па како за професорите, така и за пленумот. Војна ја не почнувам, ако ти текнува на почетокот не ни сакав да се вклучам во истава :)
Мене ми текнува ама се приклучи во истата, беше и на протести. Не може секогаш секој потег на (повторно, условно кажано) водачите да ти се допаѓа. Можеби нема секогаш ни морални потези да повлекуваат. Но мора да знаеш, мора сите да знаат, дека треба да направат се’, за да го добијат тоа што го бараат. Со ова што има опструкции помеѓу самите студенти а предавања не ни почнале на сите факултети, ништо чудно и да пропадне се’ ова.
Тука како поголема предност гледам во тоа што малку политички се дестабилизираше власта, па ќе мора да попушта само со цел да остане на власт.
Вашите ставови „сакам да си учам“ не помагаат, тоа е сигурно.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Не ти, сите да дадат поддршка за да се реши проблемов што побрзо и да се продолжи со учење, макар тоа би значело и изгубени месец или два.
Подобро да задоцниш одреден дел од студиите (сите, не поединци) za kauzu одколку да те победат само затоа што не сте биле сложни.

Нема предавања, нема полагања, нема испити, нема колоквиуми, нема уплаќања семестри, нема уплаќања за студентски домови.
Само пак ќе кажам, со став „јас сакам да си учам“ нема достигнување до целта.
Сите сакаат да учат, не само ти. И оние кои што се во автономна зона сакаат да учат ама спремни се да се жртвуваат за подобро утре, буквално подобро утре. Не е ова борба само за државен испит туку борба за да се покаже на оваа и било која друга власт дека студентите имаат ’рбет.
ова не е само борба za kauzu,ова е и градење политичка кариера :) Ја неаме сите истата кауза,ниту па сите исто сакаме да ризикуваме за неа.
Ова што го праат сеа е ко во 1997 тие што решиле да штрајкуваат со глад да не им даваат да јадат на другите студенти.

Член од
29 јануари 2015
Мислења
7.278
Поени од реакции
20.260
Леле гревчиња. Па платиле пари, па нема да слушат настава.

И јас сум платил пари, а државата ми се меша во мојот образовен процес. Кршејќи го Уставот. Инаку кога сме тука, за овие што се многу загрижени, дури позагрижени од некои студенти. Уставно право е на секој да протестира. Дали на улица, на факултети, пред својата куќа или пред Специјал.

И немојте да бидете шпекулативни и плитки. Ако некој поединец купил крофни од Специјал, а неколку студенти тоа го споделиле, не мора да носите генерален заклучок за тоа каков е Пленумот и студентите во него.

Има ситуации во кои повеќе луѓе делат една банана, неколку луѓе сркаат ајвар од тегла со лажица итн. Не ми е поентата на самосожалување, туку сакам да дадам до знаење дека нема луксузи и дека работите поврзани околу храната се доста скромни.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Ден 4 ти - АВТОНОМНА ЗOНА
Будење со најпопуларните синглови од 80тите во Мозамбик
Појадок - строго вегетарјанска исхрана, бидејќи месото е убиство
Дискусија за тоа како можат пленумците од окупираните зони да живеат во една заедница без рестрикциите на угнетувачкото патријахално општество
Ручек - строго веган диета, бидејќи вегетерјанската е мејнстрим
Цртање со менструална крв, ново ниво на експресија
Дискусија за обесправеноста на жените

Ден 5ти - АВТОНОМНА ЗОНА
Будење со звуци на дрва кои паѓаат во шума
Појадок - живо месо, како знак на протест бидејќи се јадат живи луѓе
Дискусија за фармакомафијата
Предавање за како вакцините предизвикуваат аутизам
Предавање за како кондомите го уништуваат уживањето во сексот
нема ручек бидејќи сите се нахранети од идејата за автономна држава
Бенефициите на ѕверењето во сонце - специјален гостин Слаџана Велков
Читање на алтернативна ултра модернистичка поезија од познати феминистки од 90тите

Ден 6ти - доаѓа чистачката и ги брка пошо треба да мете.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
ова не е само борба za kauzu,ова е и градење политичка кариера :) Ја неаме сите истата кауза,ниту па сите исто сакаме да ризикуваме за неа.
Ова што го праат сеа е ко во 1997 тие што решиле да штрајкуваат со глад да не им даваат да јадат на другите студенти.
Последниот пост од предхондата страна го пишав тоа, не знам дали си прочитал. Ќе видиме кој од пленумциве ќе ни ја води државата за 5-6 години :)

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Леле гревчиња. Па платиле пари, па нема да слушат настава.

И јас сум платил пари, а државата ми се меша во мојот образовен процес. Кршејќи го Уставот. Инаку кога сме тука, за овие што се многу загрижени, дури позагрижени од некои студенти. Уставно право е на секој да протестира. Дали на улица, на факултети, пред својата куќа или пред Специјал.

И немојте да бидете шпекулативни и плитки. Ако некој поединец купил крофни од Специјал, а неколку студенти тоа го споделиле, не мора да носите генерален заклучок за тоа каков е Пленумот и студентите во него.

Зошто неколку луѓе делат една банана, неколку луѓе сркаат ајвар од тегла со лажица итн. Не ми е поентата на самосожалување, туку сакам да дадам до знаење дека нема луксузи и дека работите поврзани околу храната се доста скромни.
Па брад, шо ми е мене гајле за твоите пари. Можеби ги имаш ти со лопата да ги ринеш, можеби твоите се некои барони од црвената буржоазија, а некој собира со месеци за да уплати за семестар, и сеа фациве изиграваат нешо тука мангупи и се контра студентите што сакаат да научат нешто. Пошо они нудат подобри нешта изгледа, све интелектуалци.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Него, страшно ме интересира што се случува со приватните факултети и факултетите надвор од Скопје. Никој не ги спомнува или јас не сум заприметил?

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Него, страшно ме интересира што се случува со приватните факултети и факултетите надвор од Скопје. Никој не ги спомнува или јас не сум заприметил?
Си продолжија со работа, студентите одат на предавања, пошо не се мали деца за да се затварат по згради.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Пааа....не би рекол дека тоа е причината.
Еве јас ќе ти кажам зш УГД не протестира.
Затоа што немаме организација, затоа што студентите кај нас се ептен лежерни не се замарам стил нешо ова она изиграват.
Затоа шо 80% од штипјани се во вемеро со книшки, да не зборам за асистенти и некои професори.
Имавме едно протестче за на крај да дознаеме дека трол некој го направил евенто на фб и од 1500 најавени бевме околу 150-200 преку сила, и сите колеги си седеа на кафенце и си се потсмеваа.
И иначе, на тај протесто ја као неутрален шетав со неколку мои колеги шо си се страсни подржувачи на есдееес, и веќе сите гледат на то како некоја политичка манипулација на студентите од есдеес.

Али у глобала е „ Не се замарам. / Гајле ми е. “

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.630
Гледајте, јас Пленумов, протестите, бојкотот ги гледам како будење на народот. Не само на студентите. Една работа си влече друга, нели гледате дека се всади некоја храброст кај луѓето да излезат и конечно да се побунат против тоа што не им одговара. Беше и крајно време.
Ама...околу бојкотот, не се согласувам. Ако продолжи, јас ќе бидам прва што ќе се откажам. Јас сакам да се приклучам, сакам да се искаже став некој против власта, некој бунт, ама мајка ми работи по цел ден за да можам да платам семестар и кирија. Јас работам секое лето за да имам некој денар на страна. И не може некој се ова да ми го стави на коцка. Секоја недела бојкот значи една недела повеќе предавања на крајот на семестарот, што значи повеќе трошоци. А поголем дел од студентите не можат да си го дозволат тоа. Некој друг тип на бунт, сум за. Ако се продолжи, па здравје. Беше интересно. :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Не знам дали ти мене ме тролаш/јебеш со постов ама од кога „Не се мали деца да се затавараат по згради“ и „не се замарам/гајле ми е“ имаат исто значење?

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Ако идеш и прашаш студенти по другите факсови дали би се затварле у зграда ко знак на протест, половина и повеќе од нив ќе ти вратат: НЕ се замарам јас со тоа, шо сакат нека праат.

И да, глуп е потегот на затварање во зграда и реметење предавања со „герилски акции“

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Е ова ти се вика @RickyLFC9 соломонско решение. Гледај ГордонГолдадер како два различни поими успеа да ги спои и да им даде исто значење :D

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
има 4 методи на добивање Диплома:
- со учење
- со купување на приватен факултет
- со поклонување на државен факултет
- со поклонување, под присила и блокада на факултетот
... јасно е кој се тие од студентскиот пленум, никој за беспари не оди по ладното и не губи време ако е сериозен студент ... тука има фрлено пари од опозицијата и нивните спонзори а целта е дестабилизација. Симптоматично е дека за време на владеење на сдсм никој не смееше да штрајкува и блокира школи и факултети, имаше демонстрации на студенти подржани од вмро, ама во парк жена борец...
А протести имаше и во Англија и во други држави, но против покачени школарини; протестите беа на улици, ама таму во демократска Британија имаше масовни апсења и ќотек

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=960616&print=yes

http://www.tanjug.rs/novosti/154178/sukobi-na-protestu-studenata-u-londonu.htm
Еве гледам сите мои познаници што се на окупацијата во Скопје, уште вчера си купија по една нова Корса со парите од Сорос.

До кога бе со тоа социјалистичкото "сериозен студент"? Што прави тој сериозниот студент? Учи по 10 часа на ден, надвор од книгите и предавањата не знае ништо, има просек 9,8 и прифаќа се што ќе му наложат повисоките авторитети без да побуни против тоа и без да има сопствено мислење и свое јас? Во тој случај тој не е ни сериозен, ни студент, туку една обична овца.

Kajgana Shop

На врв Bottom