Готово, не сме се разбрале. Кога стануваше збор за радикализам, се спомнуваше Грција како најдобар пример а самото тоа знаеш на што асоцира.Не ме разбираш.
Не мислев на тепачки со џандари и такви работи,мислев на блокирање настава и блокирање улици,автономни зони и тн.Тоа се радикални мерки. И ниедна од тие мерки не беше изведена коа имаше 10 000 на улица и кога владата не не ебеше 2%,а сеа коа законот е во мирување наеднаш се радикализираа? Тоа ми беше прашањето,што се смени
Moже јас да му објаснам?Готово, не сме се разбрале. Кога стануваше збор за радикализам, се спомнуваше Грција како најдобар пример а самото тоа знаеш на што асоцира.
Во врска со прашањето, што се сменило, ќе се повторам, ќе ти одговорат поупатените, ако имаат одговор, се разбира
Ама ми објасни,паднало каков-таков договор.Баш сеа?Moже јас да му објаснам?
@Dimitar171 така е, падна каков-таков договор. Е сега кажи ми, денес во собрание ќе се дискутира за законот за хонорарци. Дали нашиот проблем е на дневен ред?
Ова е завршниот удар. Моментално тие се во незавидна ситуација. Со овој потег се прави завршниот притисок, за да се убрза целиот процес.
Ама ми објасни,паднало каков-таков договор.Баш сеа?
Знае некој дека е формиран совет од универзитетскиот сенат,со 2ца членови пленумите кој ќе треба да го редефинираат новиот закон.Има во него други мерки освен екстерното тестирање а се далеку полоши и треба да се сменат.
Во незавидна позиција?Забораваш дека они ве викнаа и сами се поставија во таа позиција,претходно 1 месец пленумот беше клинички мртов.Не ви е малце сумљиво дека може да ве издриблаат некако?
Со што се ова нови и светли моменти за Македонија?Осеќам тешка параноја кај некои членови од форумов. Студентите окупираат, радувајте се, ова се нови и светли моменти за Македонија!
Па ако сите седат зад компјутер и поставуваат глупави прашања ко твоите тогаш ништо нема да се промени. Ги следиш ли протестите од почеток, знаеш ли за што се протестира? Зошто поставуваш глупави прашања? (Извини, морав да ти вратам на прашањата со прашања). Темава е огромна, ако не знаеш зошто движењето на студентите е нов и светол момент, не можам во еден пост да ти преџвакам и доловам..Со што се ова нови и светли моменти за Македонија?
Со ова ќе се реновираат студентските домови?
Со ова ќе се обезбедат лаборатории?
Со ова ќе се обезбедат услови во кои ќе се студира?
Со ова ќе се обезбедат нови читални во другите градови?
Со ова ќе се обезбеди бесплатен превоз за студентите што патуваат?
Сеа ги гледам на фб бараат храна, ќебиња и санитарни матерјали.
Зошто?
Убаво проба да ми ги извртиш зборовите на крајотТуку тоа што велиш. Нека закачат 75% данок, нека зголемат ДДВ од 18% на 25%, и нека удрат уште 55% придонеси за пензиско и здравствено, и топ ќе биде. Бандери ќе процветаат од убавина. Птиците наместо на југ, кај нас ќе идат. Барем со здравствената легитимација да ни даваа и бесплатна ортома.
Шала на страна, ова ти е мерка за уште поголемо осиромашување на народот, зголемување невработеност и затворање на малите бизниси. 80% од вработените во државава работат во приватен сектор. Зголеми им даноци, и спореди колку од нив ќе останат на работа. Спореди колку нови работни места ќе се отворат, колку работни места ќе се затворат, колку ќе се зголеми сивата економија и даночна евазија.
Ако им закачиш прогресивни даноци, ако им ги зголемиш давачките кон државата, со тоа фактички ти го ограничуваш растот на фирмата. Ги го ограничуваш отворањето нови работни места. Тоа значи помалце вработени, пониски плати, затворање на мали бизниси и тн. Не се крева животен стандард со затворање работни места, туку обратно.
Збориш за разлика меѓу богати и сиромашни. За мене тоа е разлика помеѓу успешни и неуспешни луѓе (овде не ги сметам транзициските профитери и државните паразити). Тебе ти смета некој што се збогатил, некој што е успешен, способен, работлив, и сакаш да му земеш 75% од заработеното. Но, колку е ова праведно и исправно!? Кој курац да му извршиш легален рекет на некој кој е поуспешен од тебе, кој успеал сам да го заработи лебот, наместо да чека државата да му најде работа!?
Демек не требало капиталот да биде во рацете на мала група луѓе. Требало да биде во рацете на државата, односно уште помала група луѓе, и тоа политичари.
Нека не те лаже Грујо дека плаќаме најниски даноци. Точно, плаќаме низок персонален данок на доход и данок на добивка, односно 10%. Некои ова го сметаат за ниска стапка, а државата даночен рај. Но, има држави како Луксембург, Малта и не знам кој таму, кој плаќаат многу пониски даноци. Некаде воопшто не плаќаат. Во Хонг Конг на пример, 0% данок има.
Џабе ниски даноци, ако државата ти прави рекет на друг начин, ако ти ги зема парите по друга основа, ако имаш корумпирано судство и тн.
Така да, оваа кокошкава ретардирана Најчевска може само да го попуши. Не знам како може некој вака да резонира. Таа уствари сака да направи салто мортале. Сака тотално да ни ебе матер. А тоа што не видела власт веќе девет години, има матер да ни ебе ако дојде на власт.
Уствари, не знам зошто ти објаснувам. Според тебе овој брутал анал што ни го прави државава моментално, е малку, требало појако. Мали биле моментално даноциве, требало повисоки да бидат.
Грујо брате, ако читаш, удри појако, уште може да трпиме!
Децана што отидоа кај премиерот не беа одбрани од студентите, од Студентскиот Пленум. Она одложувањето не беше прифатено од Пленумот. Тоа што си направи некој личен маркетинг не значи дека бил постигнато некакво легитимно разбирање или договор.Кои се вашите барања бе, укинување или одложување ?
Кој кур прифативте одложување ако нејќете одложување ?
Да ви се намочам на тој мегафонот што ми брчеше 15 минути дур имав предавање и што не можев да слушнам ништо од тоа што го збореше професорот !
Еве уште еднаш истата шпекулација. Ај прочитај ми дел од мислењата на претходните страни пред да ме цитираш.Децана што отидоа кај премиерот не беа одбрани од студентите, од Студентскиот Пленум. Она одложувањето не беше прифатено од Пленумот. Тоа што си направи некој личен маркетинг не значи дека бил постигнато некакво легитимно разбирање или договор.
Како иначе ќе го објасниш она што ти се случувало за време на час?
А како тогаш Пленумот застана зад одложувањето ако не го прифатиле ?Децана што отидоа кај премиерот не беа одбрани од студентите, од Студентскиот Пленум. Она одложувањето не беше прифатено од Пленумот. Тоа што си направи некој личен маркетинг не значи дека бил постигнато некакво легитимно разбирање или договор.
Како иначе ќе го објасниш она што ти се случувало за време на час?
Не е у реду, нервира тоа сирената...Еве уште еднаш истата шпекулација. Ај прочитај ми дел од мислењата на претходните страни пред да ме цитираш.
Иначе леле Бојан, уреду е, 15 минути, биг дил.