Болничко искуство!!!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.816
Да, Obamacare. Среќа тоа го имаат, ама за тоа да го имаат треба да се бедни до максимум или да се болни од рак.
За нормален човек што работи и заработува, се зависи од полисата што си ја платил.
Ne gi razbiras rabotite. Obama care e za luge koj sto pravat pari a baraat bestplatno lecenje.... aka Charity... Znaci zdravstvoto ima za site sto se drzavjani.
Сум била и знам како функционира.
Моја пријателка мораше да ја напушти државата во која живееше и да се пресели во друга, затоа што имаше сопруг со срцеви проблеми, а осигурувањето нивно никаде во нивната држава не му покриваше негови трошоци.
Again MK primer...Dokumenti imaa? Kakvo osiguruvanje imaa? Najeftinoto? Si pusiva ubavo na sekoja polisa sto i kako e pokrieno.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Ne gi razbiras rabotite. Obama care e za luge koj sto pravat pari a baraat bestplatno lecenje.... aka Charity... Znaci za site sto se drzavjani ima.

Again MK primer...Dokumenti imaa? Kakvo osiguruvanje imaa? Najeftinoto? Si pusiva ubavo na sekoja polisa sto i kako e pokirieno.
Човече, Американка родена во Америка, исто и сопругот.
Не се прави наудрен :)

Убаво е да сакаме подобро, ама да сакаме Шведска, Данска, не да посакуваме туѓа тиња, ама битно туѓа е.
Со величење на нешто туѓо, што е далеку од добро, ништо не постигнуваме.
Треба да се угледаме на асални здравствени системи, а не на рандом филмчиња холивудски.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.381
Поени од реакции
9.282
Сум била и знам како функционира.
Моја пријателка мораше да ја напушти државата во која живееше и да се пресели во друга, затоа што имаше сопруг со срцеви проблеми, а осигурувањето нивно никаде во нивната држава не му покриваше негови трошоци.[DOUBLEPOST=1423596383][/DOUBLEPOST]
Да, Obamacare. Среќа тоа го имаат, ама за тоа да го имаат треба да се бедни до максимум или да се болни од рак.
За нормален човек што работи и заработува, се зависи од полисата што си ја платил.
Какви срцеви проблеми и за што стануваше конкретно збор? Имаше ли тој здравствено осигурување? Беше ли емигрант? На црно?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Какви срцеви проблеми и за што стануваше конкретно збор? Имаше ли тој здравствено осигурување? Беше ли емигрант? На црно?
Не, Американец роден во Америка, исто и неговите родители.
2 инфаркта. Имал осигурување во моментот на ударите, но полисата му била променета затоа што го ,,постигнал максимумот,, и другата полиса која е направена за него, не ја прифаќа ниту една болница во државата.
Затоа и се преселија во друга држава каде што има болници кои ја прифаќаат таа полиса.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.381
Поени од реакции
9.282
Не, Американец роден во Америка, исто и неговите родители.
2 инфаркта. Имал осигурување во моментот на ударите, но полисата му била променета затоа што го ,,постигнал максимумот,, и другата полиса која е направена за него, не ја прифаќа ниту една болница во државата.
Затоа и се преселија во друга држава каде што има болници кои ја прифаќаат таа полиса.
Ахам, и американциве така го остаија со инфаркт дома да си седи? :facepalm:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Ахам, и американциве така го остаија со инфаркт дома да си седи? :facepalm:
Мхм, да, го оставија.
Или да, ако има пари да си плати приватно, well...[DOUBLEPOST=1423597645][/DOUBLEPOST]Па го виде линкот што го ставив?
За една ноќ во болница 11 000 долари, башка е тоа со осигурување, значи не приватно.
Дечкото да требало приватно да плати ќе требало 55 000 да плати.
Таков систем сигурно не треба за пример да го земаме, сигурно.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.381
Поени од реакции
9.282
Мхм, да, го оставија.
Или да, ако има пари да си плати приватно, well...[DOUBLEPOST=1423597645][/DOUBLEPOST]Па го виде линкот што го ставив?
За една ноќ во болница 11 000 долари, башка е тоа со осигурување, значи не приватно.
Дечкото да требало приватно да плати ќе требало 55 000 да плати.
Таков систем сигурно не треба за пример да го земаме, сигурно.
Со пресен инфаркт во Америка и да нема пари нема да го остават на улца, ако го направат тоа после болницата ќе мора да плаќа огромна оштета!
Во овој случај што ти го кажуваш се работи за рехабилитација после инфаркт (нешто што во Македонија не е ни познато)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.816
Човече, Американка родена во Америка, исто и сопругот.
Не се прави наудрен :)

Убаво е да сакаме подобро, ама да сакаме Шведска, Данска, не да посакуваме туѓа тиња, ама битно туѓа е.
Со величење на нешто туѓо, што е далеку од добро, ништо не постигнуваме.
Треба да се угледаме на асални здравствени системи, а не на рандом филмчиња холивудски.
Again nemozes da pletis prekuokenski prikazni od rekla kazala muabeti. Ne vikam deka ne taka ama siguren sum deka ima i drug del prikaznata! Kazav zavisi sto plakal? 11 000 dolara od vecer i deka doma sedel so 2 infarkta ....eftini prikazni. Linkot kao link ....Ima i linkovi i deka gvujo e vonzemjanin i nie ziveeme u matrix! Again linkovi...!
Eve ti eden primer kolku e loso zdravstvoto tuka: Na zenami posle poragaj u nejzinata (citaj)privatna soba so kupatilo i svirea na Harfa (stari luge volonteri) za da ja smirat i defokusiraat od bolkata...Ete do tolku loso e...i zamisli so osiguranje koe e low-to meduim klasa plateno od firmata kade sto rabotam. I da na kraj plativ 2000 $ i me prasaa dali sakam na 24 meseca da go platam. Loso epten.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Again nemozes da pletis prekuokenski prikazni od rekla kazala muabeti. Ne vikam deka ne taka ama siguren sum deka ima i drug del prikaznata! Kazav zavisi sto plakal? 11 000 dolara od vecer i deka doma sedel so 2 infarkta ....eftini prikazni. Linkot kao link ....Ima i linkovi i deka gvujo e vonzemjanin i nie ziveeme u matrix! Again linkovi...!
Eve ti eden primer kolku e loso zdravstvoto tuka: Na zenami posle poragaj u nejzinata (citaj)privatna soba so kupatilo i svirea na Harfa (stari luge volonteri) za da ja smirat i defokusiraat od bolkata...Ete do tolku loso e...i zamisli so osiguranje koe e low-to meduim klasa plateno od firmata kade sto rabotam. I da na kraj plativ 2000 $ i me prasaa dali sakam na 24 meseca da go platam. Loso epten.
Види, летово бев во Њујорк кај домашен пријател кој бил принуден 12 000$ да плати за 1 рентген и уште 2-3 незнам си какви (непотребни патем) тестови бидејќи детето му фатило сипаници.
Чекал во болница повеќе од 4 часа. Не е никаков рекла-казала муабет, стана збор за финансии и он ми ја приложи болничката сметка и ми кажа „Другар, ако бегаш некаде, бегај Канада, тука мене ми е страв да се разболам“.
Можеби здравството зависи од дел за дел во Америка, ама дека е сјајно е крајна глупост.
Ти го наплаќаат повикот на амбулантно возило, иако имаш осигурување.
За забар да не правиме воопшто муабет.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.381
Поени од реакции
9.282
Види, летово бев во Њујорк кај домашен пријател кој бил принуден 12 000$ да плати за 1 рентген и уште 2-3 незнам си какви (непотребни патем) тестови бидејќи детето му фатило сипаници.
Чекал во болница повеќе од 4 часа. Не е никаков рекла-казала муабет, стана збор за финансии и он ми ја приложи болничката сметка и ми кажа „Другар, ако бегаш некаде, бегај Канада, тука мене ми е страв да се разболам“.
Можеби здравството зависи од дел за дел во Америка, ама дека е сјајно е крајна глупост.
Ти го наплаќаат повикот на амбулантно возило, иако имаш осигурување.
За забар да не правиме воопшто муабет.
Пробај во било каде во светот без здравствено осигурување да идеш у болница исто е, па и во Македонија. Не знам што не ви е јасно?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Пробај во било каде во светот без здравствено осигурување да идеш у болница исто е, па и во Македонија. Не знам што не ви е јасно?
Човекот живее и работи таму 19 години и е здравствено осигуран.
Тоа што мене не ми е јасно е споредбата Македонија - Америка. Тука каде-каде е поприфатливо здравството за ниска/средна класа во однос на Америка, а еднакво толку понеприфатливо во однос на Канада или нордиските земји.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.816
Човекот живее и работи таму 19 години и е здравствено осигуран.
Тоа што мене не ми е јасно е споредбата Македонија - Америка. Тука каде-каде е поприфатливо здравството за ниска/средна класа во однос на Америка, а еднакво толку понеприфатливо во однос на Канада или нордиските земји.
Znaci procitaj pogore...Zavisi za sto plakas....Ima i za bespari...Ako kvalificiras! Bez zdravstveno osiguruvanje ke si platis debelo....! Toa ti e. Ako nemas pari ke se prijavis za Charity ke te proverat i ke ti odobrat. Mnogu luge tuka plakaat "Zdravstveno osiguruvanje" za 20$ mesecno ama nikoj ne im objanuva deka toa se samo plan za popust pri lecenje...! Toa so sipanicite i testovite so 12 000 $ i pokraj osgurvanjeto se samo prikazni za deca. Tocno e deka se plaka Ambulatnoto vozilo....posto ide za ebani 2-3 min! Isto i za pozarnata.
PS: Pokraj bolnickata smetka dali ti prilozi i dokument (kartica) od zdrv osiguruvanje?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Znaci procitaj pogore...Zavisi za sto plakas....Ima i za bespari...Ako kvalificiras! Bez zdravstveno osiguruvanje ke si platis debelo....! Toa ti e. Ako nemas pari ke se prijavis za Charity ke te proverat i ke ti odobrat. Mnogu luge tuka plakaat "Zdravstveno osiguruvanje" za 20$ mesecno ama nikoj ne im objanuva deka toa se samo plan za popust pri lecenje...! Toa so sipanicite i testovite so 12 000 $ i pokraj osgurvanjeto se samo prikazni za deca. Tocno e deka se plaka Ambulatnoto vozilo....posto ide za ebani 2-3 min! Isto i za pozarnata.
PS: Pokraj bolnickata smetka dali ti prilozi i dokument (kartica) od zdrv osiguruvanje?
Ми ја приложи само сметката на која беше наведена одбиената сума од осигурување, што беше сума од околу $4.000 , тоталната сума беше околу $15.500 со што на него му беа оставени околу $12.000 за плаќање.
Не ми ја приложи картицата од здравствено, како и да е.
И искрено немав баш искуство со амбулантно возило кое дојде за 2-3 минути. На работната позиција која ја имав за време на мојот престој во Америка ( ресторант), за гостин со наводна алергиска реакција чекавме околу 20 минути .
Неисе.
Во Македонија здравственото осигурување не зависи од примањата.
Затоа и горе наведов дека за ниска/средна класа е многу поприфатлива Македонија отколку Америка на тој план.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.381
Поени од реакции
9.282
Ми ја приложи само сметката на која беше наведена одбиената сума од осигурување, што беше сума од околу $4.000 , тоталната сума беше околу $15.500 со што на него му беа оставени околу $12.000 за плаќање.
Не ми ја приложи картицата од здравствено, како и да е.
И искрено немав баш искуство со амбулантно возило кое дојде за 2-3 минути. На работната позиција која ја имав за време на мојот престој во Америка ( ресторант), за гостин со наводна алергиска реакција чекавме околу 20 минути .
Неисе.
Во Македонија здравственото осигурување не зависи од примањата.
Затоа и горе наведов дека за ниска/средна класа е многу поприфатлива Македонија отколку Америка на тој план.
Македонецот плаќа повеќе од американецот кој плаќа 20 долара здравствено осигурување, значи вината лежи во самиот американец не во системот.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Македонецот плаќа повеќе од американецот кој плаќа 20 долара здравствено осигурување, значи вината лежи во самиот американец не во системот.

Ова е мапа на покриеност со дравствено осигурување во америка. Најтемните делови претставуваат непокриеност од 20-27 посто, малку посветлите 16-20, следните 14-16.

Проблемот е во системот.

Kajgana Shop

На врв Bottom