Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Зошто да побарам поништување на Бг државјанството кога Бугарија ми овожможила да имам подобар живот?
Од вакви работи е усложнета постапката.
ah ah ti ne mi ja svati poentata.. jas to go kazav za onie sto gi grize sovesta.. deka ima resenie i ne e kraj na svet, snajdi se zbogati se i mozis da si pravis kako ti saka dusata.. ne mora bugarin da sedis.. to i na bugarite mu e jasno. samo tie si koristat situacija i si go polnat budzetot so nasi pari.. plus kako rekle starite ... sekoe cudo za 3 dena, nisto ne se znaj so EU i BG... mene ne mi preci da si imam bg pasos no primer ako dojdam do nekoja moznost da imam germanski bez dvoumenje bi se odkazal od BG pasos bidejki Nemacka ne dozvoluva dvojno drzavjanstvo... i za kraj eden vic ... veli .. NE E TAMU NEMACKA, NEGO TUKA E NEMACKA A TAMU E IMACKA :)

Член од
5 февруари 2015
Мислења
6
Поени од реакции
11
Ќе бидеш ли љубезен малку подобро да го објасниш пребарувањето? Кога ќе го напишам името и презимето на брат на прадедо ми има 2 резултата, ама по тоа не се снаоѓам.
Точно, документ нема да најдеш одма. Виждаш фонд и се остало и таму пише дека се намира оригиналот - дали во Софија, Кјустендил, Благоеград или другаде. После веке документ само на мјасто или с порачка ако може по пошта. Телефони има на сите. Тоа са платени услуги.

S

Sukhoi-27

Гостин
http://www.cross.bg/proizhod-bulgarski-grazhdanstvo-1451504.html#.VNZe_ubF804

Според поправките за признаване на б'лгарско потекло вече ште е достат'чно с'ответното лице да докаже, че има "поне един близ'к роднина от б'лгарски произход". Под близ'к се разбира башта, мајка, баба и пр., но и син, внук или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително (братја, братовчеди, лели, племенници и т.н.). До този момент закон'т допускаше единствено роднинство по в'зходјашта линија. Освен това за наши с'народници ште б'дат считани и хората, които владејат говоримо б'лгарски език или нјакој от диалектите му. Идејата на вносителите е да обхванат принадлежаштите к'м б'лгарските национални малцинства в с'седните балкански д'ржави. Потекло ште може да се доказва и с писмена декларација по Административно-процесуалнија кодекс, в којато ште се вписват обстојателства, доказвашти б'лгарски произход. В проектозакона обаче липсват наказанија за поп'лване на неверни данни. Това означава, че при уличаване в л'жа ште се отнема само удостоверението за произход.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Не ми е јасно што ќе значи ова во пракса:
Потекло ште може да се доказва и с писмена декларација по Административно-процесуалнија кодекс, в којато ште се вписват обстојателства, доказвашти б'лгарски произход.

S

Sukhoi-27

Гостин
И јас не знам.Можеби е изјава дадена на нотар дека имаш далечни предци во бугарија ама не можеш да се поврзеш со документи бидејќи не е водена евиденција за нив во архив.Јас имам на пример роднини од 6то колено за кои не можам да докажам дека ми се роднини бидејќи нема умреници за нив исто изводи за родени

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
Mislam deka se raboti za deklaracija vo koja liceto se izjasnuva za svojata bugarska samosvest i deka liceto i roditelite mu se rodeni vo makedonija no po narodnost se bugari, a toa treba da odgovara so administrativen kodeks sto verojatno ke bide objaven koga oficijalno ke se priznae ova

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Mislam deka se raboti za deklaracija vo koja liceto se izjasnuva za svojata bugarska samosvest i deka liceto i roditelite mu se rodeni vo makedonija no po narodnost se bugari, a toa treba da odgovara so administrativen kodeks sto verojatno ke bide objaven koga oficijalno ke se priznae ova
Ништо не ми значи тоа "административен кодекс". Јас уште во 2006 како студент извадив потврда за произход од ДАБЧ, тогаш се добиваше за два дена. Ја искористив само за средување легален престој и не чувам копија. Сега за да ми издадат нова копија, од ДАБЧ ми бараат дополнителни документи, исто како на сите останати. :mad:

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
epa sega pocekaj jas mislam deka ova ke se usvoi i ke se davaat so deklaracija pak ili so zboruvanje na bugsrski jazik isto taka sto sekako e vo nasa korist :)
Ништо не ми значи тоа "административен кодекс". Јас уште во 2006 како студент извадив потврда за произход од ДАБЧ, тогаш се добиваше за два дена. Ја искористив само за средување легален престој. Сега за да ми издадат копија од произходот ми бараат дополнителни документи, исто како на сите останати. :mad:

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
epa sega pocekaj jas mislam deka ova ke se usvoi i ke se davaat so deklaracija pak ili so zboruvanje na bugsrski jazik isto taka sto sekako e vo nasa korist :)
Ако можам да ги импресионирам со течно зборување литературен бугарски, тогаш на коњ сум.:D

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
отказано даване на б'лгарско гражданство по предложение на минист'ра на правос'дието. Мотиви: декларирана неб'лгарска народност.
Моментално ги разгледувам причините за отказ и низ сите извештаи од работењето на Министерството најпрво и сегде се потврдуваше ова. Па сакам да прашаш декларирана се мисли на интервјуто и/или се мисли на некој документ кога сме потпишувале или пополнувале сме напише грешно?
Има некој тука со искуство за отказ? Или близок негов онака прашувам
http://m.president.bg/bg/cat106/Mesechni-otcheti-grajdanstvo

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
отказано даване на б'лгарско гражданство по предложение на минист'ра на правос'дието. Мотиви: декларирана неб'лгарска народност.
Моментално ги разгледувам причините за отказ и низ сите извештаи од работењето на Министерството најпрво и сегде се потврдуваше ова. Па сакам да прашаш декларирана се мисли на интервјуто и/или се мисли на некој документ кога сме потпишувале или пополнувале сме напише грешно?
Има некој тука со искуство за отказ? Или близок негов онака прашувам
http://m.president.bg/bg/cat106/Mesechni-otcheti-grajdanstvo
sigurno na intervjuto kazale deka sakat da odat stranstvo za da rabotat i da specalat pari :) ima i takvi :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom