Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Дечки да ве прашам нешто. Сакам да ск направам копија завера на нотар во Бугарија на документот од архивот. Е сега ме интересира дали истиот ден ги прават тие заверки мислам дали може истиот ден и колку би ме чинело тоа?
Има различни цени, зависи при кој нотар одиш. Еве примерни цени.
http://www.kaloianova.com/tarrif.php#раздел-1

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Сега за сите, кои сакат да тражат преко Државниот архив, еве некои фондове во кои има многу информации за многу луге:
фонд 1K С'јуз на Македоно-одринските оп'лченски дружества в Б'лгарија [!]
1889–1924 | 3 описа | 211 а.е.

фонд 791K Св. Синод на Б'лгарската православна ц'рква [!]
1871–1959 | 2 описа | 527 а.е.

Училишта и училиштни инспекции в Тракија и Македонија (Драма, Гјумјурджина, Ксанти, Софлу и други) [!]
1913–1947 | 7 описа | 552 а.е.

фонд 1354K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Берово [!]
1944–1953 | 1 опис | 43 а.е.

фонд 1355K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Гевгели [!]
1941–1953 | 1 опис | 24 а.е.

фонд 1356K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Гјумјурджина [!]
1941–1953 | 1 опис | 167 а.е.

фонд 1357K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Деде Агач [!]
1941–1953 | 1 опис | 48 а.е.

фонд 1358K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Демир Хисар [!]
1941–1953 | 1 опис | 37 а.е.

фонд 1359K Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Драма [!]
1941–1953 | 1 опис | 66 а.е.

Б'лгарска земеделска и кооперативна банка (БЗКБ) – Зилјахово [!]
1942–1953 | 1 опис | 23 а.е.

Ќе бидеш ли љубезен малку подобро да го објасниш пребарувањето? Кога ќе го напишам името и презимето на брат на прадедо ми има 2 резултата, ама по тоа не се снаоѓам.

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
http://www.vmro.bg/јулиан-ангелов-внасја-измененија-в-закона-за-б'лгарите-зад-граница/[DOUBLEPOST=1423250840][/DOUBLEPOST]
Дечки да ве прашам нешто. Сакам да ск направам копија завера на нотар во Бугарија на документот од архивот. Е сега ме интересира дали истиот ден ги прават тие заверки мислам дали може истиот ден и колку би ме чинело тоа?
istiot den se pravi toa, mene posrednikot mi zede 30 evra, a mislam deka uslugata bese 20-30 leva :) jas go pravev toa pred nekoj den... i odma go napravija pred mene jas samo potpisav nekoj dokumenti i tolku bese

Член од
6 февруари 2015
Мислења
85
Поени од реакции
38
Zdravo da ve prasam nov sum na forumov.jas sum vraten na dopolnitelna od pred edna godina i statusot mi e uste na dopolnitelna nemam noseno nikakov dokument.sega najdov slika od brat na dedo mi vo bugarska uniforma i znam kaj e bil vojska i koja godina.dali toa moze da mi zavrsi rabota.inaku procedurata ja pocnav od 2012.pozdrav i fala

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Zdravo da ve prasam nov sum na forumov.jas sum vraten na dopolnitelna od pred edna godina i statusot mi e uste na dopolnitelna nemam noseno nikakov dokument.sega najdov slika od brat na dedo mi vo bugarska uniforma i znam kaj e bil vojska i koja godina.dali toa moze da mi zavrsi rabota.inaku procedurata ja pocnav od 2012.pozdrav i fala
da ne se povtorvame na sekoe.. nazad nekolku stranici ima poveke objasnato za tvojot problem...

vo kratki crti mozis da gi kontaktiras preku email http://www.archives.government.bg/ tie ke ti objasnat naj ubavo.. potocno za tvojot slucaj http://www.archives.government.bg/278-ДВИА

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Друштво дали сега некој знае што е подобро упатен во овие работи,кога ќе се гласа ова,или ниѓто не е официјално.имам и тетин и 2 братучед со бг пасош,па се надевам ке може да добијам..инаку чекам уште од 2012...на дополнителна проверка сум сеуште.позз
е брату и мене ме интересира това и јас сум од 2012 094xx и сеуште сум на ПРЕТРЕС[DOUBLEPOST=1423253278][/DOUBLEPOST]ДАЛИ НЕКОЈ знае да го објасни новиот закон попросто за сите да го разбереме "ШТО ЗНАЧАТ ОВИЕ ИЗМЕНИ":unsure:

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2015
Мислења
53
Поени од реакции
54
Поздрав.
Ме интерсира што значи следново „Преписката се намира в с'стојание, за което не се предоставја информација.“

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
ДАЛИ НЕКОЈ знае да го објасни новиот закон попросто за сите да го разбереме "ШТО ЗНАЧАТ ОВИЕ ИЗМЕНИ":unsure:
Измените не можат да бидат попросто напишани. До сега се бараше докажување на крвна врска со предок Бугарин (татко, мајка, баба, дедо, прабаба, прадедо), од сега ќе се прифаќа и крвна врска со предок, но и со било каков роднина од бугарско потекло (чичко, тетка, братучеди и сл.). Но не се знае дали од Македонците ќе се бара доказ за таква роднинска врска, затоа што во овие измени е додаден и условот да се зборува течно бугарски јазик или некој од неговите дијалекти. А штом зборуваш македонски, се смета дека зборуваш бугарски.

Последно уредено:
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Поздрав.
Ме интерсира што значи следново „Преписката се намира в с'стојание, за което не се предоставја информација.“
Јас колку што знам тоа значи дека лицето си го подигнало државјанството.

Член од
6 февруари 2015
Мислења
56
Поени од реакции
26
На интервју бев во февруари 2014 во амбасадата во Скопје за втора процедура, татко ми има бугарски пасош, бројчето излезе почеток на јули 2014.Ме интересира до кога би требало да чекам за пасош?

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
На интервју бев во февруари 2014 во амбасадата во Скопје за втора процедура, татко ми има бугарски пасош, бројчето излезе почеток на јули 2014.Ме интересира до кога би требало да чекам за пасош?
proveri si na stranata so tvoeto brojce da vidis sto pisuva https://mjs.bg/emsg/[DOUBLEPOST=1423257365][/DOUBLEPOST]
i ako sakas kazi ni sto pisuva... bas me interesira dali imas dobieno

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2015
Мислења
56
Поени од реакции
26
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom