Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
kolku sto jas razbrav poteklo ke moze da se dobiva i ako usmeno go vladees bugarskiot jazik ili negovite dijalekti (kako sto e makedonskiot) i toa ako e dovolen dokaz ove ke e super, a pisuva i deka ke moze so pismena izjava....
Дали како таков ќе се прифаќа бугарски државјанин од Македонија, кој добил државјанство пред 5, 10 или 15 години, и кој државјанството го добил само врз изјава дека е Бугарин? Ако треба да се повикуваме на роднина кој докажал потекло со нешто повеќе од изјава, тогаш ова олеснување не значи ништо за оние кои не располагаат со никакви документи. Јас на пример имам прв братучед со бугарско државјанство. Тој немал дополнителни документи, немам ни јас. Најмногу што можам да докажам, е дека нашиот пра-дедо е од село во Егејска Македонија, за коешто со сигурност се знае дека било егзархиско во времето кога бил роден (кон крајот на 19-ти век).да докаже, че поне един близ'к роднина от б'лгарски произход
бееееизбришете ја темава бе !
Прашањето ми остана на претходната страница и изгледа ќе остане незабележано ако не го повторам:Ови промени стварно ке ви улеснат, ако имате братовчед/ чичо/ лелја и вака нататат. За јазика едва ли ке биде толкова лесно, заштото примерно албанците во Македонија и тиа ке изкарат БГ пасош без проблем.
Дали како таков ќе се прифаќа бугарски државјанин од Македонија, кој добил државјанство пред 5, 10 или 15 години, и кој државјанството го добил само врз изјава дека е Бугарин? Ако треба да се повикуваме на роднина кој докажал потекло со нешто повеќе од изјава, тогаш ова олеснување не значи ништо за оние кои не располагаат со никакви документи. Јас на пример имам прв братучед со бугарско државјанство. Тој немал дополнителни документи, немам ни јас. Најмногу што можам да докажам, е дека нашиот пра-дедо е од село во Егејска Македонија, за коешто со сигурност се знае дека било егзархиско во времето кога бил роден (кон крајот на 19-ти век).да докаже, че поне един близ'к роднина от б'лгарски произход
nemie jasno toa kaj sto pisuva so pismena deklaracija po administrativno procesualen kodeks?kolku sto jas razbrav poteklo ke moze da se dobiva i ako usmeno go vladees bugarskiot jazik ili negovite dijalekti (kako sto e makedonskiot) i toa ako e dovolen dokaz ove ke e super, a pisuva i deka ke moze so pismena izjava....
ke moze isto taka so zboruvanje na bugarski jazik ili nekoj od dijalektite negovi a eden od niv se smeta makedonski taka da samo da se usvoi i nema da ima problemnemie jasno toa kaj sto pisuva so pismena deklaracija po administrativno procesualen kodeks?
dali ke ima olesnuvanje za aplikanti bez rodnini?
ke moze isto taka so zboruvanje na bugarski jazik ili nekoj od dijalektite negovi a eden od niv se smeta makedonski taka da samo da se usvoi i nema da ima problem
nemie jasno toa kaj sto pisuva so pismena deklaracija po administrativno procesualen kodeks?
dali ke ima olesnuvanje za aplikanti bez rodnini?