Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Става в'прос за поправки в Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Б'лгарија, под които са се подписали депутати от ГЕРБ, Патриотичнија фронт, Реформаторскија блок, АБВ и БДЦ. Новите разпоредби ште разширјат значително в'зможностите за признаване на б'лгарскија произход.

Според поправките за признаване на б'лгарско потекло вече ште е достат'чно с'ответното лице да докаже, че има "поне един близ'к роднина от б'лгарски произход". Под близ'к се разбира башта, мајка, баба и пр., но и син, внук или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително (братја, братовчеди, лели, племенници и т.н.). До този момент закон'т допускаше единствено роднинство по в'зходјашта линија. Освен това за наши с'народници ште б'дат считани и хората, които владејат говоримо б'лгарски език или нјакој от диалектите му. Идејата на вносителите е да обхванат принадлежаштите к'м б'лгарските национални малцинства в с'седните балкански д'ржави. Потекло ште може да се доказва и с писмена декларација по Административно-процесуалнија кодекс, в којато ште се вписват обстојателства, доказвашти б'лгарски произход.[DOUBLEPOST=1423162813][/DOUBLEPOST]
Става в'прос за поправки в Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Б'лгарија, под които са се подписали депутати от ГЕРБ, Патриотичнија фронт, Реформаторскија блок, АБВ и БДЦ. Новите разпоредби ште разширјат значително в'зможностите за признаване на б'лгарскија произход.

Според поправките за признаване на б'лгарско потекло вече ште е достат'чно с'ответното лице да докаже, че има "поне един близ'к роднина от б'лгарски произход". Под близ'к се разбира башта, мајка, баба и пр., но и син, внук или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително (братја, братовчеди, лели, племенници и т.н.). До този момент закон'т допускаше единствено роднинство по в'зходјашта линија. Освен това за наши с'народници ште б'дат считани и хората, които владејат говоримо б'лгарски език или нјакој от диалектите му. Идејата на вносителите е да обхванат принадлежаштите к'м б'лгарските национални малцинства в с'седните балкански д'ржави. Потекло ште може да се доказва и с писмена декларација по Административно-процесуалнија кодекс, в којато ште се вписват обстојателства, доказвашти б'лгарски произход.
Ова е одлична вест

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124

Според поправките за признаване на б'лгарско потекло вече ште е достат'чно с'ответното лице да докаже, че има "поне един близ'к роднина от б'лгарски произход". Под близ'к се разбира башта, мајка, баба и пр., но и син, внук или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително (братја, братовчеди, лели, племенници и т.н.). До този момент закон'т допускаше единствено роднинство по в'зходјашта линија. Освен това за наши с'народници ште б'дат считани и хората, които владејат говоримо б'лгарски език или нјакој от диалектите му. Идејата на вносителите е да обхванат принадлежаштите к'м б'лгарските национални малцинства в с'седните балкански д'ржави. Потекло ште може да се доказва и с писмена декларација по Административно-процесуалнија кодекс, в којато ште се вписват обстојателства, доказвашти б'лгарски произход.[DOUBLEPOST=1423162813][/DOUBLEPOST]

Ова е одлична вест
ova da sovrsena vest samo fali uste da pocne da se praktikuva

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
За кого поднесуваш. За тебе ти треба извод од мајка ти, извод од баба ти. За ќерката овие плус извод за тебе.
Објаснување твој извод веќе имаат во твоето досие значи ти треба само од оние над тебе за да се поврзеш до носителот на бугарскиот документ.
seuste ne sum podnel.vo april e prvo idenje.sakam da podnesam dokumenti uste od prva kako ne bi bil vraten na dopolnitelna.drzi voda ova? ne bi se nadeval deka kje me pustat bez dokaz pa posle da'pcujam' zaso mi baraat dopolnitelni i gubam vreme.
za mene i za kjerka mi,zena mi seuste nema najdeno dokument.
izvod od baba mi od rodeni ili pocinati?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.756
Поени од реакции
5.509
seuste ne sum podnel.vo april e prvo idenje.sakam da podnesam dokumenti uste od prva kako ne bi bil vraten na dopolnitelna.drzi voda ova? ne bi se nadeval deka kje me pustat bez dokaz pa posle da'pcujam' zaso mi baraat dopolnitelni i gubam vreme.
za mene i za kjerka mi,zena mi seuste nema najdeno dokument.
izvod od baba mi od rodeni ili pocinati?
Па ете ако ги усвојат моменталните предлози жена ти ќе може на основ од ќерка ти да добие бар како што јас разбрав.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
мора да најдеш барем во која оласт бил во бугарија. потоа според годината и местото читаш историја на бугарската армија и ќе најдеш кои полкови биле на тоа место. доста има информации на интернет за нивната историја.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Полкове_на_Б'лгарската_армија

http://www.boiniznamena.com/?action=cat&id=7

за ротата и за дружината не е најбитно побитно е полкот. али ако го најдеш полкот има секогаш информација кои дивизии и роти постоеле во рамките на полкот.
bratu da bi te bog blagoslovi so ova pomogna NA MNOGU....МЕРСИ многу[DOUBLEPOST=1423164987][/DOUBLEPOST]
ova e oficijalno prifateno ili e predlog samo?
ВЕ МОЛАМ дали некој може ова да го потврди??????

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
ova e oficijalno prifateno ili e predlog samo?
Уште не е прифатено. Ова е само проектозакон. Ова значи дека може да има промени во последниот вариант, може и да нема. Кога се приеме од Народното Сабрание ке стане јасно финалниот вариант.
Доколко видех како пише на сајтот, промените са главно во начинот на изкарване на удостоверение за б'лгарски произход, което може да ви помогне. Интересното е и ова за диалекта, ако го прифатат, дали ке важи примерно, ако зборуваш на диалектите во Македонија, аутоматично ке го сметат, че зборуваш на б'лгарски и вака да дават удостоверение за б'лгарски произход. Ова закон главно го променат заради б'лгарите во Украјна, кои не сакат да одат на војна, но како и што точно ке измислуват ке се види.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
bratu da bi te bog blagoslovi so ova pomogna NA MNOGU....МЕРСИ многу[DOUBLEPOST=1423164987][/DOUBLEPOST]
ВЕ МОЛАМ дали некој може ова да го потврди??????
Сестра сум јас :p
Би сакала да помогнам да најдите сите ама нз и јас толку историја нивна сепак имало премногу полкови. Околу 18 000 мак. Се вратиле после втора светска војна во Македонија. Имало и повеќе само што за жал во војна нели некој и умрел.
И јас ако знаев отприлика каде бил читав и се трудев логички да поврзам.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Па ете ако ги усвојат моменталните предлози жена ти ќе може на основ од ќерка ти да добие бар како што јас разбрав.
od baba mi treba izvod od rodeni ili pocinati?
vencanicata vo sofija da ja notiram/preveduvam ili moze vo ambasada vo skopje?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.756
Поени од реакции
5.509
od baba mi treba izvod od rodeni ili pocinati?
vencanicata vo sofija da ja notiram/preveduvam ili moze vo ambasada vo skopje?
Веројатно ќе вадиш нов документ значи умреница од баба ти + извод од мајка/татко преведени можеш и во мкд и легализирани во амбасада. Заедно со молба за поднесување на дополнителни документи.
babati ako e pocinata nemozis da izvajs od rodeni, logicki e od pocinati
Може има извадено извод на родени додека била жива :)

Член од
4 декември 2014
Мислења
8
Поени од реакции
2
Веројатно ќе вадиш нов документ значи умреница од баба ти + извод од мајка/татко преведени можеш и во мкд и легализирани во амбасада. Заедно со молба за поднесување на дополнителни документи.

Може има извадено извод на родени додека била жива :)
Moze da se izvadi na pocinato lice Izvod na Rodeni jas izvadiv za dedo mi a toj e pocinat veke 10 godini a vo zabeleskata mi napisaa deka e pocinat na taa i taaa data i moze da se izvadi

Член од
3 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
мора да најдеш барем во која оласт бил во бугарија. потоа според годината и местото читаш историја на бугарската армија и ќе најдеш кои полкови биле на тоа место. доста има информации на интернет за нивната историја.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Полкове_на_Б'лгарската_армија

http://www.boiniznamena.com/?action=cat&id=7

за ротата и за дружината не е најбитно побитно е полкот. али ако го најдеш полкот има секогаш информација кои дивизии и роти постоеле во рамките на полкот.
se e vo red ako se najduval vo edna ista oblast, so ne e vo toj slucaj dedo mi koj vo tekot od 1941-1944 dodeka sluzel vo bg.armija spored sliki so gi ima se najduva vo Sofija, Plovdiv, Veliko Trnovo...i kizne kade uste, ela najdi mu go tragot, a siguren sum deka dedo mi ne bil edinstven vo to...me intreserira dali spored mesto na formiranje na polkojte, cetite i mobiliziranje na naselenieto od istot dali e?-Primer Четиридесет и пети пехотен чегански полк...
formiran 16 oktomvri 1939, Garnizon Prilepski i deluva do 1944, pa me interesira dali mobiliranoto naselenie e od prilepskiot region i tuka da gi barame nasite dedovci koj sme od Prilep, ili pak ova e edinica formirana i pratena od Sofija za da ne drzi pod kontrola

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
se e vo red ako se najduval vo edna ista oblast, so ne e vo toj slucaj dedo mi koj vo tekot od 1941-1944 dodeka sluzel vo bg.armija spored sliki so gi ima se najduva vo Sofija, Plovdiv, Veliko Trnovo...i kizne kade uste, ela najdi mu go tragot, a siguren sum deka dedo mi ne bil edinstven vo to...me intreserira dali spored mesto na formiranje na polkojte, cetite i mobiliziranje na naselenieto od istot dali e?-Primer Четиридесет и пети пехотен чегански полк...
formiran 16 oktomvri 1939, Garnizon Prilepski i deluva do 1944, pa me interesira dali mobiliranoto naselenie e od prilepskiot region i tuka da gi barame nasite dedovci koj sme od Prilep, ili pak ova e edinica formirana i pratena od Sofija za da ne drzi pod kontrola
Најчесто биле според селата бирани пример Долнени ќе биде дваесети полк и потоа ги разместувале на други места. Но евиденција се водело според полков каде се првично дојдени без разлика каде потоа биле разместувале. Некои оделе на фронт а некои во гарнизон служеле восјка. Те разбиРам дека некогаш имаш толку информации што неможеш да скопчаш затоа што и јас имав проблемо. Е сега моја препорака да прашаш некој од селото од каде е дедо ти или некој што го познавате што бил со дедо ти. Обично дедовциве имаат слики од другари кои се сликале во војската некој барем колку толку знае. Најубо посетиго селото ако е до село и распрашајте се верувај ќе дознаеш нешто секако
П. С знаеш како викаат тој што бара ќе најди :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom