Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
master ama dokumentot mi e od brat na dedo mi, a ne od pradedo mi, mene toa mi mati pamet :)
Да бе другар на пример: 1.Име 2.татково име 3.презиме т.е. 1.име на братот на дедо ти 2.име на прадедо ти 3. презиме т.е. ако е оргинална венчаницата од блгарска екзархија запишани се по овој редослед т.е под број 2. запишано е името на прадедо ти татко на твојот дедо или 1.Петре 2.Митрово 3.Стојаново ме разбираш ли сега? (нормално без бројки бојките се само објаснување за тебе)[DOUBLEPOST=1423004194][/DOUBLEPOST]
Не разбирам зошто преовладува впечатокот дека прашањата имаат точно определени одговори? Видов некаде низ темава листа од прашања и одговори. Какви одговори се тоа "да", "да", "да", "не"? Најлошо ми звучи "Што ќе се случи кога ќе го добиеш државјанството? - Ќе се потврди моето бугарско потекло", по сеќавање цитирам. И не гледам кој е проблемот во тоа да немаш роднини во Бугарија, ти аплицираш врз основа на тоа дека ТИ СИ Бугарин, независно од тоа дали имаш роднини таму или не. Сигурно не мислите дека од сите нас очекуваат да имаме роднини таму.[DOUBLEPOST=1422991529][/DOUBLEPOST]
Не беа три поими? Народност, националност и гражданство?
Да бе другар ама за бивша југославија ако вадиш државјанство.

Да бе другар ама за бивша југославија ако вадиш државјанство.
Не бе, мислам дека имаше прашања за трите поими на оној скриншотот што го има некаде низ темава.

И јас толку платив само ќе провериш да ти дадат и копии од се како преведуваат. Мислам потсети ги тие знаат ноти кога ќе одеш во амбасада за легализација ќе ги побараат и оригиналите и фотокопиите.

Мора да се оди кај овластен преведувач од градот во кој што се. Овластените преведувачи имаат специјален печат кој е признат. А плаќањето за легализација се прави во уни банка. Провизија се зема 150 ден. Од амбасада ќе дадат едно бело ливче кое ги има сите информации како да платите. Работа на амбасада од 09:30-12. Од амбасада ако сакате да ви ги преведат одма се наплаќа дупло а ако не друиот ден за 15 евра од документ. Еве да споделам во врска со превод и легализација тука во мк
Па незнам јас секогаш кога ги добивам преводите се захефтани за оригиналот, никогаш не ми ги даваат одвоени. Иначе да преведувачката е на листата од преведувачи во амбасада и сум презадоволен од неа до сега сите документи она ми ги средувала преведувала или пополнувала никаков проблем не сум има.
А за легализација во амбасада утре ќе одам незнам како одат тие работи. Уствари до сега немав потреба да носам за легализација зашто се поднесував преку амбасада сега за дополнителниве документи прв пат ќе идам до софија.

Moze nekoj breakdown na procedurata?imam vencanica od baba mi i dedo mi od bugarska egzarhija 1941. Majka na majka mi.treba da vadam posmrtnica od baba mi.pa izvod od majka mi.pa izvod za mene.pa izvod za kjerka mi?

Moze nekoj breakdown na procedurata?imam vencanica od baba mi i dedo mi od bugarska egzarhija 1941. Majka na majka mi.treba da vadam posmrtnica od baba mi.pa izvod od majka mi.pa izvod za mene.pa izvod za kjerka mi?
За кого поднесуваш. За тебе ти треба извод од мајка ти, извод од баба ти. За ќерката овие плус извод за тебе.
Објаснување твој извод веќе имаат во твоето досие значи ти треба само од оние над тебе за да се поврзеш до носителот на бугарскиот документ.

Ме интересира дали ако на пример мажот има бугарски пасош, процедурата за добивање на државјанство на сопругата е полесна т.е. дали е некаква предност или си е исто ко и за сите други?

Ме интересира дали ако на пример мажот има бугарски пасош, процедурата за добивање на државјанство на сопругата е полесна т.е. дали е некаква предност или си е исто ко и за сите други?
Nema nikakva prednost. Samo za decata moze.

Вaквa инфoрмaцијa нa фoрумoв вo oвa време е мнoгу мнoгу breaking news ☺ кaжи ни извoр
На 9 февруари ќе се избира нов претседател на ДАБЧ, веројатно за тоа се работи.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom