Каков статус ужива денес вредноста на жената?

• Креатор на темата Креатор на темата Луси
  • Време на започнување Време на започнување
Нееднаквоста ги приморала жените да бидат домаќинки, не дека биле неспособни. Историски факт е тоа. Еманципацијата го зародува почетокот на крајот на таа нееднаквост
Она што се менува, односно станува покомлексно е нашата дефиниција за слобода.

А еднаквоста ги приморала мажите да станат способни. ;)
Она „неспособни“ беше за дефиницијата на многумина во врска со феминистките.[DOUBLEPOST=1422999787][/DOUBLEPOST]
Кои се тие проблеми? Правото на развод? Правото на кариера? Правото на уживање во сексот без криење?

Собираш поени за да ти се налепат путки, нали? :D

Она „неспособни“ беше за дефиницијата на многумина во врска со феминистките.
Еднаквоста ги приморала мажите да си ги приберат пени- тоа де, тоа.

Собираш поени за да ти се налепат путки, нали? :D

Лаги сатански! Да сакав путка ќе пишував поезија! Или ќе делев совети во Љ&С.

Еднаквоста ги приморала мажите да си ги приберат пени- тоа де, тоа.

Не во таа смисла, него денес имаш милион независни мажи кои ЗНААТ САМИ да си направат јадење, да си исперат вешерај и да си зачистат по дома. Подоцна, откако партнерката ќе дојде во сликата, обврските се поделуваат. Барем овака треба да биде, освен во некои случаеви кога жената е пувла и користи некој квази феминизам за да се ослободи од домашните обврски, или кога мажот е неспособно говедо па се потпира на бљувотините наречени патријархат и традиционални вредности.[DOUBLEPOST=1423000510][/DOUBLEPOST]
Лаги сатански! Да сакав путка ќе пишував поезија! Или ќе делев совети во Љ&С.

Арно си знаеш, кај феминистките нема нешто фино, се е тоа небричено и залоено!

Искрено малку тешко ми е да извлечам што точно прашуваш.
Дали жената е гледана како секс симбол?
Да тоа било така во минатото ќе биде така и во иднината.

Зошто жените(да ги оставиме мажите за во друга тема) се плашат да се жртвуваат за заеднички живот?
Делумно одговорот ти е во прашањето, покрај социо-економските фактори постои и ментална бариера т.е општо многу малку луѓе сакаат да се жртвуваат исто така многу малку луѓе сакаат да ризикуваат бидејќи не можеме да знаеме што ќе донесе иднината, но од друга страна ризикот е единствен начин за прогрес и надминување на просечноста.(т.е да речеме разумен ризик, не коцкање)

Понатаму денес има и голем број т.н модерни фактори т.е еден куп притисоци за успех на сите полиња па дефиницијата за една успешна жена според мене денес е малку променета па таа мора да џонглира помеѓу кариера и домашни обврски плус можеби едно или две деца.

Колку жени се спремни за такво нешто без поддршка од семејството и љубов и посветеност од сопругот не сум сигурен.

Во врска со феминистичките движења имам мешани чувства. Според мене како движење е ок и не мислам дека освен во исламистичкине земји жените имаат било каква опозиција за еднакви права и се останато.

Проблемот го гледам во лошиот маркетинг кои некои феминистки го ствараат за целото движење. Искрено покажување на голи гради е ретардирана тактика за барање права исто како и лигави геј паради, а дека они имале скриена порака во сето тоа никој не го чеша левото...

Инаку не гледам зошто една жена не може да биде борбена, а во исто време нежна и осетлива(иако јас малку поинаку би дефинирал дама)

П.С Лесно е да бидеш феминистка на запад според мене вистинските борци за женските права треба да поработат за правата на жените од блискиот исток, но ова е веќе муабет за друга тема

Во поглед на семејство не знам што да ви кажам, а од друга страна пример отворете огласи за вработување да видите каков статус ужива жената, барам административец - жена, барам персонал за кафич - жена, барам работник за у бутик - жена, барам оператори за во кладилница ( да, да кладилница ) - жена и тн и тн.... од друга страна барам маж за копање, за градежништво, за да вози камион...бев на пракса во про кредит банка во централата, мажи имаше само тие 3 што беа во ИТ сектор, 2ца као шофери и уште 3-4 мажи, друго..... сВе жени цела факинг зграда од 4-5 ката !

Промашено ти е прашањето. Како може вредност да има статус? :) Или има вредност или нема. Ај тоа мање битно, друго ми е мене прашањето кон "вас жените". До кога со гледање на жената како нешто посебно? Немање права, немање статус (само не знам на што), немање вредност, немање ова немање она...Дај опуштете се, имате СЕ. Сите оние кои ќе одат контра, само ќе им кажам: НЕ ви е ЗАБРАНЕТО ништо! Сите забрани доаѓаат од самите жени. Што ќе мисли некој..што ќе речат за неа... ама како тоа, па јас не смеам вака или онака...Од една страна сакате (жените) да ве сметаат за нежни, мили, домаќинки и сл, а од друга страна глумите (или уште полошо сте) арогантни, бескрупулозни кариеристки (не мислам само на постигнувања во работата како кариера), опортунистки до безобразност...

Живејте го животот како што мислите дека треба. Не барајте враќање на стари времиња и вредности. Денес, едноставно истите ги нема. Понекогаш барањето права за некаква си еднаквост, носи преголеми обврски и неможност за исполнување на истите од барателите, нели? ;)[DOUBLEPOST=1423012408][/DOUBLEPOST]

Не! Самиот факт дека денешните жени на возраст 20-35 не знаат ни кафе да сварат е причина плус мажот да биде спремен за живот како самец. ;)

Последно уредено од модератор:
Спореди ја баба ти со денешната просечна 20 годишна девојка и ќе сфатиш зашо се дешаа тоа шо се дешаа.

Во поглед на семејство не знам што да ви кажам, а од друга страна пример отворете огласи за вработување да видите каков статус ужива жената, барам административец - жена, барам персонал за кафич - жена, барам работник за у бутик - жена, барам оператори за во кладилница ( да, да кладилница ) - жена и тн и тн.... од друга страна барам маж за копање, за градежништво, за да вози камион...бев на пракса во про кредит банка во централата, мажи имаше само тие 3 што беа во ИТ сектор, 2ца као шофери и уште 3-4 мажи, друго..... сВе жени цела факинг зграда од 4-5 ката !

Неубаво. И мене ме иритира оваквата дискриминација која во некои земји, за среќа, изумира. Али знаеш што е лошото кај оваквите огласи? Најчесто се бараат лични и млади девојчиња кои ќе служат како украс и ќе привлекуваат муштерии, или млади жени кои веќе родиле и/или не планираат да раѓаат. Капитализмот ни ја расплака мајката на сите.

Не! Самиот факт дека денешните жени на возраст 20-35 не знаат ни кафе да сварат е причина плус мажот да биде спремен за живот како самец. ;)
Не знам што да ти кажам...
Порано и мажите биле така, па никому ништо. Некои жени сметаат дека се еманципирале откако ќе се унаказат на ист начин како и мажот. Мене ако ме прашаш, секој треба да знае да се прехрани и да се исчисти.
Не ти треба патријархат за да не бидеш пувла, исто како што не ти треба господ за да бидеш морален.

Вредноста на жената е ај да не речам преценета али во голема мера изобличена и погрешно интерпретирана.
Од една страна се бара еднаквост на сите културни и општествени полиња а од друга страна коа коа ќе треба да се покажат некој други вредности се застанува зад параванот "Па јас сум жена!!"
Со двојни аршини не се бара еднаквост.

Друго бабата во првиот пост не верувам дека го бркала дедото со најмногу овци во село него без скриени намери креирале семејство, граделе заедничко разбирање низ годините и имале невероватно ниво на толеранција еден спрема друг
Од друга страна,
Денешната жена е таа која пропагира убавина, нежност и и ја исфрла сексуалноста како главен адут за остварување цели. Значи не е ни чудо што мажот така гледа на жената.
Истата таа жена гледа во мажот како заштитник и потпора. На личност која ќе и овозможи материјална и духовна потпора а за возврат ќе му понуда (три реда погоре) убавина, нежност и секс
Или поинаку речено мнозинството жени кога влагаат во процес на креирање семејство гледаат да се продадат што поскапо како би си осигурале квалитетен живот.
Малку се тие жени кој застануваат рамо до рамо со мажот и одат по ист пат градејќи се низ животот.
Така да незнам кој тука си креира нееднаквост и си поставува погрешни вредности....

Не толку феминизмот колку социо-економските фактори.
Многу често љубовта излегува од прозор кога парите се предмет на разговор.

Самата викаш...
...ne tolku od mojte roditeli kolku od baba mi i dedo mi...
..., па веднаш и ќе го добиеш одговорот.

Како времето оди се понапред и понапред, така и луѓето се повеќе ќе стануваат диви, ладни, лицемерни, штетници. Не само баба ти и дедо ти, туку и баба ми и дедо ми, па речиси и сите наши баби и дедовци повеќе се сакаат/сакале, одколку нашите родители.

Во времето на младоста на баба ти и дедо ти се знаело која е животната цел. Да создадеш топол дом и потомство. 90% се земале на принципот ,,Еј ај да се земеме" иако не се познавале. Но во текот на градењето дом, создавањето потомство... се запознавале, па бракот не им бил досаден, бидејќи од ден на ден се повеќе и подобро се запознавале и засакувале. Тогаш они знаеле да се задоволат со малку, а ние денес со нешто повеќе одколку некој друг.

Во времето на мајка ти и татко ти, почнале луѓето повеќе да се делат политички и спрема тоа кој каков е. Животната цел им била, да создадат топол дом, потомство, но и капитал, но сепак тоа да биде нешто повеќе одколку некој друг. Во времето на нашите родители започнало она израмнување на мажот и на жената, но тоа е на многу погрешен начин. Во општеството мажот и жената се исти, а дома ако жената зуцне ќе се крене рака врз неа. Но сепак родителите се од оние генерации кога важело она ,, што ќе речат комшиите", па затоа и на добро или на лошо бракот некако тера, а љубовта и почитта се свела на ниво ,,деца имаме, за нив живееме, нашето поминало, ќе трпиме".

Јас, ти или било кој друг чија младост припаѓа на денешницава сме 98% различни од бабите, дедовците и родителите. Нашата животна цел е да биде се по мое, ако не биде ќе згазам некого, да соберам пари, да изградам куќа/купам стан, да завршам образование, да се вработам, да создадам пари, а она на тема љубовта, ќе биде, ама страв ми е.

На сите ни е страв од тоа, иако 90% ќе негираат. Живееме во време кога мажи и жени не се делиме, рамноправни сме, но сите знаеме дека секој од секој е поголем гад, лицемер и може да ти нештети, само за да ја добие користа и да ја оствари целта. Па како еден маж би почитувал една таква жена, а не па да е сигурен дали таквата личност е за земање во брак или како една жена би почитувала таков маж, а не па да е сигурна дали таквата личност е за земање во брак.

Маж, жена, сеедно, ако сакаш да бидеш сакан и почитуван во денешницава, треба да имаш јака работна функција, пари и да бидеш ,,магичната ламба"..... пред сите личиш добро, но ако те протријат со магија напаѓаш, т.е. треба да бидеш одличен лицемерен играч, секако за да опстанеш.

Така да како и да гледаш, дали статусот на еден маж или на една жена, денес е сведен на најниско ниво, што е навистина жално. Пополека се губи човечноста:(

:)

Промашено ти е прашањето. Како може вредност да има статус? :) Или има вредност или нема. Ај тоа мање битно, друго ми е мене прашањето кон "вас жените". До кога со гледање на жената како нешто посебно? Немање права, немање статус (само не знам на што), немање вредност, немање ова немање она...Дај опуштете се, имате СЕ. Сите оние кои ќе одат контра, само ќе им кажам: НЕ ви е ЗАБРАНЕТО ништо! Сите забрани доаѓаат од самите жени. Што ќе мисли некој..што ќе речат за неа... ама како тоа, па јас не смеам вака или онака...Од една страна сакате (жените) да ве сметаат за нежни, мили, домаќинки и сл, а од друга страна глумите (или уште полошо сте) арогантни, бескрупулозни кариеристки (не мислам само на постигнувања во работата како кариера), опортунистки до безобразност...

Живејте го животот како што мислите дека треба. Не барајте враќање на стари времиња и вредности. Денес, едноставно истите ги нема. Понекогаш барањето права за некаква си еднаквост, носи преголеми обврски и неможност за исполнување на истите од барателите, нели? ;)[DOUBLEPOST=1423012408][/DOUBLEPOST]

Op, poleka stavi malku kochnica, ama zema so kamenja da frlash...
Zoshto gi stavash site vo isti kosh? Kade pishav vo temava deka nemame nekoe pravo ili nekako sme zagrozeni kako zenski pol? Naprotiv temava treba da odi vo drug pravec, aman so toa feminifatal i ectr.. sakav da razvrzeme diskusija zoshto se pomalku se borat za da stvorat semejstvo i topol dom, nikoj ne gi sprecuva da teraat i kariera, ke e poteshko arno ama ako se podrzhuvaat dvajcata partneri nema nishto teshko, i poznavam takvi lugje, pa ete si go teraat zhivotot, dali se ni pretstavuva kako pregolem zalak, ili nemanje volja. Nastarana koj kolku e domakjin, za edna kukja da e domakjinska i dvajcata treba da gi biva, ne samo edniot.

Ќе извинете го прочитав само првиот пост и на него ќе се заржам.

Прв од проблемите за моменталната состојба на женската улога е општеството, во моменталната светска состојба жените воглавно се оценувани во 2 категории, партнерите кои што ги избираат тие, и партнерите кои што ги избираат нив, двосмерна улица.

Втор проблем се феминистите и да бидеме искрени грдите жени, кои се форсираат да мислат дека не им треба маж, дека можат се исто да направат, не им треба љубов и тн., и ова размислуванје го проектираат на други, и ги осудуваат другите, оти чувствуваат љубомора која поради горе-наведениот комплекс се претворува во омраза.

Многу е мал бројот на сексуално и општествено(улога) слободни жени. Кога сме кај сексот, со векови е веќе табу тема, а никој не застанал да му текне дека жените како прво повеќе сакаат секс од мажите, но бидејќи тоа е лошо во очите на другите ги потискаат овие импулси, а всушност жените уживаат во секс 100 пати повеќе од нас мажите, имаат психолошки оргазми, вагинални, клиторисни, можат да добијаат оргазам само од триење на брдавици и тн, а во споредбна со мажите каде што имаме еден вид на оргазам со контакт на нашиот пенис.

Улогата исто така е уништена, некој му текнало да излезе и да рече дека улогата на жената не е повеќе да биде покрај силен маж, кој покрај што и да се случи ќе има ниска енергија, голема самодоверба и ќе ја води кон подобро себеси, односно да и каже дека се ќе биде во ред, да ја предводи, (се изнинувам, односно не се извинувам на феминистите тука) и да ја доминира(не зборувам за господар - роб). Улогата на жената не е нешто лошо, не всушност сме сосема различни, најразлично реагираме на истите ситуации. Улогите на жената како да биде нежна, осетлива, потчинета, ПОСАКУВАНА се толку потиснати со туѓи мислење што никој не си рекол дека всушност овие се убави работи. Имаме сосема различни вкусови, жените бараат едни квалитети кај мажите, а мажите сосема други кај жените, и тоа е всушност тоа што не прави РАЗЛИЧНИ, односно стимул кон одредени улоги и квалитети.

Сето ова е его односно како ќе реагираат другите на тоа што го правиш и што мислат на сето тоа. Толку е лоша ситуацијата што жените во ситуациите кога покажуваат атракција мораат да ја сокријат со сарказам или одбивност за ако партнерот ја одбие да не излезе лошо во очите на другите, тие силни жени кои на денот на вљубените седат сами со чоколадо и гледаат романтични филмови а надвор викаат дека се самостојни.

Јас ги охрабрувам сите жени да се ослободат од тие туѓи размислувања и од ова наше општество и да си ја прифатат улогата, бидејќи е ПРЕУБАВА.

И да бидеме искрени, како што мажите фантазираат за да ја сретнат жената од соништата и да имаат спонтана и авантуристичка врска, исто така и жените фантазираат дека еден ден некој маж ќе им ги собере нозете од земја и ќе им ги исполни фантазиите и соништата. Нема жена што има фантазија за самостојност, и да сака да се гледа рамо со рамо со мажите.

Едни од најголемите (вистински) феминисти имаат кажано дека покрај што се самостојни и тн., тие сепак сакаат маж покрај нив, некој што кога се во спална ги фрла во кревет и ги доминира(доминантниот секс е всушност е високо ниво на посакуваност, затоа и толку многу жени уживаат во тоа). Имам слушнато од убави жени дека им е здосадено да бидат на постоље, бидејќи им е неудобно, не им е природна состојба, сакаат да бидат третирани како нормални луѓе.

Сето ова се сведува на туѓото мислење и на дволичноста на општеството. На нас мажите ни викаат дека треба да ги третираме жените како принцези и кралици, и да ги бркаме (и никогаш да не ги добиеме, дур не се разбудеме) а на жените им вика да бидат самостојни и да чувствуваат навреда кон нивниот пол ако некој избега од оваа улога, каде што ако некој излезе од линија се вклучува општествената полиција (толпата, и притисокот од другите) дека правиш нешто што не им се допаѓа и те притискаат да се вратиш.

Тоа е моето мислење, базирано на психологија, социологија и општо знаење.
Можно е во некои од редиците да испратам погрешна порака, бидејќи не внесив многу труд во сето ова и не е добро составено да води кон поентата што сакам да ја испратам, но сепак мавнете реплика и ќе дискутираме.

@Луси_Лу мораше да имаш долна црта? :D Нема дрва и камења, баш ве сакам такви какви што сте [emoji14] Тие се последиците од тн еманципација. Јас како машко се потешко можам да најдам некоја спремна за семејство, деца... Чекај факултет, чекај работа, чекај унапредување, чекај, чекај, чекај... Сигурно си мислат дека имаат 2 живота, па во овој да се "наживеат", па во другиот ќе оформат дом. Секоја чест на исклучоци. И јас познавам такви кои скоро со дете во рака учеа за испит, ама такви се колку? Се повеќе, денешниве жени ми личат на куче пуштено од ланец (ова не е навреда). Досега биле "врзани", па сега аздисуваат. Ова се главните причини во неколку реда.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom