Анархија

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Да поедноставам,нормално дека Шкорпион овде глуми анархистички Че Гевара кога него сон му е таквиот живот,да не го судат за неговата изопаченост,и луѓето со слични профили,но среќа па,постои правото кое учи дека авторитетите постоеле од секогаш И ЌЕ ПОСТОЈАТ,како и нормите.
Не суди оти ќе ти биде судено, мислам дека некаде така пишуваше?

А да, во Библијата беше...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Тоа со народот,чисто се сомневам дека во опшеството наречено ,,Не се знае кој пие кој плаќа'' народот воопшто ќе има време во текот на мојот живот да дојде до моментот да ми суди,бидејќи истиот тој народ е составен од луѓе кои ќе бидат силувачи,убијци,манијаци,педофил и не знам што(не сите).Види го ова опшество каде има Закони па колку такви има,а не утре кога ќе нема тоа колку ќе се изродат.
Не знам дали примети, ама само што го опиша либералниот капитализам во најсирова форма.Оној демократскиот кон кој се стремиме.
Што се однесува до анархијата, закони постојат и во таков систем, а за судење ќе биде ептен полесно. Одиш со другарите да силуваш, убиваш шо ти знам шо ти е мерак да правиш и успут некој те укокува.Ко пес сред улица. Или може вршиш "live reenactment" на сцените од "I spit on your grave" .Некоја од споредните улоги, не онаа на анти-хероината.

Непрактичноста на анархијата има други корени.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не знам дали примети, ама само што го опиша либералниот капитализам во најсирова форма.Оној демократскиот кон кој се стремиме.
Што се однесува до анархијата, закони постојат и во таков систем, а за судење ќе биде ептен полесно. Одиш со другарите да силуваш, убиваш шо ти знам шо ти е мерак да правиш и успут некој те укокува.Ко пес сред улица. Или може вршиш "live reenactment" на сцените од "I spit on your grave" .Некоја од споредните улоги, не онаа на анти-хероината.

Непрактичноста на анархијата има други корени.
Нема апсолутно никаква врска тоа со капитализам нити било каква форма на него,затоа што капитализмот е друга тематика,овде збориме за опшествено (не)уредување а не за економски системи,овде се збори за две сфаќања на правото,нормативистичкото и социологистичкото.

Не гледам филмови,нити пак на факултет ме учеле преку филмови,така да овие англиски фрази,ако сакаш,објасни ги на Македонски со моето прашање како ќе бидам казнет во анархија за кривично дело ? особено за оние тешките кривични дела.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Во најголема мера ефикасноста на специјализацијата во одредена сфера и психолошката околност - "Човечка состојба"(Бива вака да ја наречеме, баш фенси ми изгледа :oops:).Онаа цела група нерационални чувства од типот желби,надеж,завист,алчност.Сѐ она што ни го храни егото и не бутка полека во некој правец.

Нема апсолутно никаква врска тоа со капитализам нити било каква форма на него,затоа што капитализмот е друга тематика,овде збориме за опшествено (не)уредување а не за економски системи,овде се збори за две сфаќања на правото,нормативистичкото и социологистичкото.

Не гледам филмови,нити пак на факултет ме учеле преку филмови,така да овие англиски фрази,ако сакаш,објасни ги на Македонски со моето прашање како ќе бидам казнет во анархија за кривично дело ? особено за оние тешките кривични дела.
Иде лицето шо си го силувал, те прави двоцевка дур ти дремеш.Буквално. Не она преносното значење на двоцевка. Или некој "близок" на лицето. Како начин, ова е далеку поефективен од она шо го имаме денес.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Иде лицето шо си го силувал, те прави двоцевка дур ти дремеш.Буквално. Не она преносното значење на двоцевка. Или некој "близок" на лицето Како начин, ова е далеку поефективен од она шо го имаме денес.
Па после некој негов ќе те издвоцефкаши тебе, па после него ќе го издвоцефкаши некој твој братучед итн. Ефикасно?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Па после некој негов ќе те издвоцефкаши тебе, па после него ќе го издвоцефкаши некој твој братучед итн. Ефикасно?
Тоа е веќе друг муабет. Поставено беше прашањето "Како ќе бидам казнет?". Одговорот е доста едноставен. Ти мене, јас тебе итн. до бескрај. Ја завршува работата.
Колку е ефикасно? Тоа, кој е спремен да врши компаративна анализа , бујрум.:icon_lol:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Тоа е веќе друг муабет. Поставено беше прашањето "Како ќе бидам казнет?". Одговорот е доста едноставен. Ти мене, јас тебе итн. до бескрај. Ја завршува работата.
Колку е ефикасно? Тоа, кој е спремен да врши компаративна анализа , бујрум.:icon_lol:
Воопшто не е ефикасно. Ниту ја завршува работата, ниту доведува до некакво статус кво. Ако заглавиме на "јас не можам сам да го убијам тој што го убил мојот братучед" ќе најдам уште тројца и ќе ја завршам работата. После тие, твоите братучеди ќе треба да се групираат во 3+ група за да не убијат нас тројца и ќе има некоја глупа ескалација бидејќи нема кој да пресече освен целосен покољ. (здравиот разум одамна одлетал)
Ти текнува на сценава? :D
http://youtu.be/9ekGRK55iaM?t=1h20s

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
у превод, нула ефект има lex talionisot
Не баш. Во принцип казнените постапки се "чистење" на нередот после делото и спречување на истото да се повтори. Око за око ти еден од полошите начини да се оствари тоа. Ама знаеш шо викаат, стравот го чува лозјето.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Воопшто не е ефикасно. Ниту ја завршува работата, ниту доведува до некакво статус кво. Ако заглавиме на "јас не можам сам да го убијам тој што го убил мојот братучед" ќе најдам уште тројца и ќе ја завршам работата. После тие, твоите братучеди ќе треба да се групираат во 3+ група за да не убијат нас тројца и ќе има некоја глупа ескалација бидејќи нема кој да пресече освен целосен покољ. (здравиот разум одамна одлетал)
Сега ја опишуваш анархијата на ист начин како што е опишана во учебниците, а не како состојбата која дошла поради причините што ги спомнавме погоре и не како што во принцип треба да биде, ред без контрола.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
(здравиот разум одамна одлетал)
Баш вака.Јас ќе те казнам, брат ти мене ќе ме казни, вујко ми брат ти и попапала маца. Поентата ми беше, казната ќе го стигне оној што се огрешил и тоа на начин кој е доста ефективен. Начин кој не признава ни средства, ни последици, ништо, ама ете. Во принцип MAD. Ама тоа ќе важи само за нас, остатокот од општеството можеби ќе функционира. Можеби другите ќе бидат доволно свесни и ќе останат надвор од нашиот конфликт, може ќе продолжат да го бараат тепихот.[DOUBLEPOST=1422729284][/DOUBLEPOST]
Сега ја опишуваш анархијата на ист начин како што е опишана во учебниците, а не како состојбата која дошла поради причините што ги спомнавме погоре и не како што во принцип треба да биде, ред без контрола.
За да се одржи ред, неопходна е контрола. Ако ја нема "процесот" ќе си тера по инерција. Веројатно постои некоја форма на самоконтрола и во анархистчкото општество?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom