Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
И девојчињата од градежен факултет кога протестираа на плоштад беа спремни на саможртвување, и на крај го изедоа ќутекот од вмрофските јунаци, и казни добија од полиција....неможе мирно против диктатура.. и те молам не ми продавај мен вакви демагогии, кажувајте си ги таму по штабовите низ битолските села..
Ова ти беше некој очаен обид да ме навредиш ?
Во ред тогаш , значи најубаво секој по штабови да си продава демагогии. Ти во твоето село, јас кај мене во градот.[DOUBLEPOST=1422578181][/DOUBLEPOST]
:icon_lol::icon_lol:
Кога веќе почнна, човек кој умее да размислува не би констатирал она што ти го констатираше за мене. Сепак јас нема да кажам дека ти на пример не умееш да размислуваш затоа што ова е само втор пост што ти имам прочитано и се што правам е гледање на букви што ти си ги стиснал на тастатура. Неможам да го констатирам тоа за тебе затоа што од каде да знам можеби се заебаваш. Немам доволно факти да констатирам нешто. А гледаш, ти тоа го направи без согледаш никаков факт кој би усмерувал во еден или друг правец.

Но ајде, нема веза тоа.

Се што пиша ти е со приод кој не смееш да го правиш. Друго е што не ти ја сфаќам поентата, па незнам што да ти вратам :)
Јас не констатирам туку ти. Јас само те прашувам? Нема тука нешто за сфаќање. Обични прашања од секојдневниот живот со кој би ја потврдиле твојата теорија во врска со способноста за зрело размислување.

Последно уредено:

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Во ред тогаш , значи најубаво секој по штабови да си продава демагогии. Ти во твоето село, јас кај мене во градот.[DOUBLEPOST=1422578181][/DOUBLEPOST]
Јас не констатирам туку ти. Јас само те прашувам? Нема тука нешто за сфаќање. Обични прашања од секојдневниот живот со кој би ја потврдиле твојата теорија во врска со способноста за зрело размислување.
Што констатирав јас?

Како прво неможе да постои таква работа како што е годиште за зрело размислување. Човек се раѓа табула раса, и се развива онака како што ќе насочиш. Во врска со гласањето на 18 години, за да гласаш треба да имаш некое си стекнато знаење, искуство и слични работи кои можеш да ги земеш во предвид при твоето размислување за да донесеш одлука за кого ќе гласаш. Оние кои што го напишале законот кој овозможува право на глас после 18 години сметаат дека толку време е потребно за една индивудуа од своето раѓање да ги стекне знаењата и искуствата кои треба да ги има за да донесува такви одлуки.

На секое годиште човек може да размислува на различни начини.
Постојат повеќе начини на размислување. Она во кое ги согледуваш работите кои ти одговараат или кои некои ти ги кажал дека се така, и она во кое ти самиот ги согледуваш сите факти кои се пред тебе и кои покажуваат во било кои правци и врз основа на тоа донесуваш одлуки.
Според мене здраво размислување е ова второто :)

?

..........

Гостин
Во ред тогаш , значи најубаво секој по штабови да си продава демагогии. Ти во твоето село, јас кај мене во градот.
Ако те навредува вистината неможам да ти помогнам, такви глупости кои ги пишуваш поминуват токму на такви места
Како може да ги осудиш и делигитимираш студентите дека ги изманипулирал некој, а притоа тоа да не биде власта?
Прв кој испадна да го делигитимира протестот на студентите беше лично премиерот на неговите медиуми, па спинува двеста биле, триста биле три илјади биле, па бранко ги организирал па сорос па шотизнамјас кој, така ли беше? зар тоа не е манипулација? или ти манипулацијата ја гледаш еднострано? па заокружуваа овој бил од опозиција тој бил соросоид итн, тоа нели е манипулација на јавното мислење бе владе? но ти замижуваш на се тоа и ми продаваш демагогии, затоа ти кажав такви демагогии по селата или по вмровски штабови поминуват само, тука не.

Последно уредено од модератор:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Ако те навредува вистината неможам да ти помогнам, такви глупости кои ги пишуваш поминуват токму на такви места по селски штабови...
Како може да ги осудиш и делигитимираш студентите дека ги изманипулирал некој, а притоа тоа да не биде власта?
Прв кој испадна да го делигитимира протестот на студентите беше лично премиерот на неговите медиуми, па спинува двеста биле, триста биле три илјади биле, па бранко ги организирал па сорос па шотизнамјас кој, така ли беше? зар тоа не е манипулација? или ти манипулацијата ја гледаш еднострано? па заокружуваа овој бил од опозиција тој бил соросоид итн, тоа нели е манипулација на јавното мислење бе владе? но ти замижуваш на се тоа и ми продаваш демагогии, затоа ти кажав такви демагогии по селата или по вмровски штабови поминуват само, тука не.
Не ме вреѓа мене вистината, туку твојот очаен обид да ме навредиш. Доволно време сме тука на форумот за да си го знаеме стилот на пишување , така да знам дека способен си за многу повеќе.
И можам многу лесно зошто да не. Реалноста е таа дека се изманипулирани како деца мали( не дека се којзнае колку возрасни ама ај). И колку што можам да забележам и двата се сложуваме во тоа дека се изманипулирани( болдот), но копјата се кршат околу разликата кој ги изманипулирал, дали власта, дали сорос , дали опозицијата дали професорите. Што менува тоа тука, битно се изманипулирани. Ако не биле овие , ке биле другите. Вака така пак ке беа изманипулирани. Тоа беше поентата. Тука е најмалце битно кој и зошто ги изманипулирал, туку дека се лесно манипулативна категорија на граѓани. И не дека се глупи , смотани или така нешто туку едноставно немаат стаж, години , искуство.
П.с кога ке пролистам низ форумот и видам што се не тука поминува , искрено нема да ме зачуди да помини и тезата дека земјата е плоча и лежи на три кита.

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.207
Поени од реакции
25.402
@мкд владе еве брат конкретно ти, постар и поискусен од нас студентите, како тебе успеваат да те манипулира одредена политичка партија? Нели си ти постар и поискусен и неможеш да подлегнеш на манипулација, а сепак ти го прават тоа секојдневно.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Бидејќи тргнавме offtopic, еве и од мене нешто :D

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
И сеа што стана со професорскиот? Фрчко главен ко у "добрите" стари времиња?

?

..........

Гостин
Не ме вреѓа мене вистината, туку твојот очаен обид да ме навредиш. Доволно време сме тука на форумот за да си го знаеме стилот на пишување , така да знам дека способен си за многу повеќе.
И можам многу лесно зошто да не. Реалноста е таа дека се изманипулирани како деца мали( не дека се којзнае колку возрасни ама ај). И колку што можам да забележам и двата се сложуваме во тоа дека се изманипулирани( болдот), но копјата се кршат околу разликата кој ги изманипулирал, дали власта, дали сорос , дали опозицијата дали професорите. Што менува тоа тука, битно се изманипулирани. Ако не биле овие , ке биле другите. Вака така пак ке беа изманипулирани. Тоа беше поентата. Тука е најмалце битно кој и зошто ги изманипулирал, туку дека се лесно манипулативна категорија на граѓани. И не дека се глупи , смотани или така нешто туку едноставно немаат стаж, години , искуство.
П.с кога ке пролистам низ форумот и видам што се не тука поминува , искрено нема да ме зачуди да помини и тезата дека земјата е плоча и лежи на три кита.
Lele каков лик:) не се они изманипулирани, тие испаднаа со јасна порака, не за новите противуставни реформи во образованието, изманипулирана е јавноста од страна на власта... зошто очајно се обидуваш да ги делигитимираш студентите? грујо го правеше тоа кога се глупираше на сител двеста биле триста биле...... о да ти си изманипулиран од власта....опрај се..

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.030
Поени од реакции
11.667
https://www.facebook.com/events/390689384446126/?pnref=story

Во вторник (03.02) со почеток од 17:30 часот, на Факултетот за архитектура/Градежен факултет, ќе се одржи Генерален пленум на Студентскиот пленум.

@Crazy in Love може да го смениш името на темата, наместо Студентски марш да биде Студентски пленум во заграда? Фала. :)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Него малку вчерашни вести.. . ако не сте прочитале...

30.01.2015, 19:53 http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=436B9BE72CC3E747B4F9748296C5A276
МОН: КОНТРУКТИВЕН ПРЕДЛОГОТ НА СЕНАТОТ НА УКИМ
„Министерството за образование и наука (МОН) го оценува како конструктивен предлогот на Сенатот на Универзитетот „Св.„Кирил и Методиј“ кој денеска побара овој ресор во најкус можен рок да иницира сеопфатна расправа од која би произлегол предлог за нов закон за високо образование.“

30/01/2015 - 19:10Образование http://www.radiomof.mk/mon-predlogot-na-ukim-e-konstruktiven/
Предлогот на Универзитетскиот Сенат на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, да се иницира сеопфатна расправа од која би произлегле измени на тековниот или предлог за нов Закон за високо образование, Министерството за образование и наука соопшти дека го оценува како конструктивен.

- See more at: http://www.radiomof.mk/mon-predlogot-na-ukim-e-konstruktiven/#sthash.ei8uP6s8.dpuf

Играње курташак до немајкаде... Ова се вика праење мајмуни.. само па бе не ми е јасно како људиве уште веруваат во популистиве... Па стварно треба да си тежок идиот да веруеш во ова срање..

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
@мкд владе еве брат конкретно ти, постар и поискусен од нас студентите, како тебе успеваат да те манипулира одредена политичка партија? Нели си ти постар и поискусен и неможеш да подлегнеш на манипулација, а сепак ти го прават тоа секојдневно.
Како заклучи дека јас сум изманипулиран? И тоа секојдневно?
Или тргнуваш по логиката дека секој што не ги поддржува студентите е изманипулиран? Не бе брат, едноставно не сметам дека сте во право, а тоа е само различно мислење од твоето. Нити значи дека сум јас во право нити значи дека си ти. Дури ако е до мене измените би биле многу многу поригорозни на сметка на студентите, и наместо и шуто и рогато да земи диплома, напрсти ке се броевте дипломците. Ама пак затоа дипломата ке ви вредеше.
Од друга страна вие излеговте на протести, собири пленуми и незнам што. Добивте на моментум ( сепак бројка од 10000 не е за потценување) и на крај пак останавте со прстот во уста затоа што моментумот ви го превзеде некој друг. И затоа сега плукате по Ванковска. Ако не е така што ви е Ванковска крива. Што толку ве оштети жената?[DOUBLEPOST=1422745506][/DOUBLEPOST]
Lele каков лик:) не се они изманипулирани, тие испаднаа со јасна порака, не за новите противуставни реформи во образованието, изманипулирана е јавноста од страна на власта... зошто очајно се обидуваш да ги делигитимираш студентите? грујо го правеше тоа кога се глупираше на сител двеста биле триста биле...... о да ти си изманипулиран од власта....опрај се..
И што со тоа дека излегоја со јасна порака? Добија нешто? Како излегоја така си се вратија.
Како е изманипулиран јавноста од власта? Ете видовме дека беа 10000. Црно на бело. И што со тоа. Што постигнаја и како јавноста имаше врска со тоа. Нити ги поддржа нити излезе против нив. Јавноста генерално беше неутрална по мое видување. Не направи народот ништо да ги спречи во собирот ама нити пак активно ги подржа. Едноставно им се залепија како крлежи сите оние кои им се залепија и овие радо ги прифатија што како што можеме да видиме сега скапо ги кошташе.
Затоа и плукаат по Ванковска инаку зошто би ја критикувале.
Ако народот беше неутрален према студентите и ги оставио нарајат да си се собираат, со појавата на другите елементи во движењето ја изгубија наклоноста и тоа беше тоа. Јас иако сметам дека не се во право и дека грешат( што е тука најмалце битно што мислиме јас и ти во врска со нивните барања) , баш тука на овој форум и на ова тема им воочив дека скапо ке ги чини приклучувањето на одредени лица во нивното движење. Дали случајно добро предвидов или се работеше за чиста среќа е најмалце битно. Битното е дека иако генерално сум против им укажав на грешката која ја прават и дека ке им оди во штета на нивната кауза, што во најмала рака ме прави неутрален или дека немам лоши намери. Колку што се сеќавам реакцијата нивна беше дека секој е добродојден на нивниот собир. Резултатот од таквата нивна одлука секој го гледа. Дали научија нешто од тоа или сеуште сметаат дека секој беше добродојден незнам , сами нека се изјаснат.[DOUBLEPOST=1422746207][/DOUBLEPOST]
Што констатирав јас?

Како прво неможе да постои таква работа како што е годиште за зрело размислување. Човек се раѓа табула раса, и се развива онака како што ќе насочиш. Во врска со гласањето на 18 години, за да гласаш треба да имаш некое си стекнато знаење, искуство и слични работи кои можеш да ги земеш во предвид при твоето размислување за да донесеш одлука за кого ќе гласаш. Оние кои што го напишале законот кој овозможува право на глас после 18 години сметаат дека толку време е потребно за една индивудуа од своето раѓање да ги стекне знаењата и искуствата кои треба да ги има за да донесува такви одлуки.

На секое годиште човек може да размислува на различни начини.
Постојат повеќе начини на размислување. Она во кое ги согледуваш работите кои ти одговараат или кои некои ти ги кажал дека се така, и она во кое ти самиот ги согледуваш сите факти кои се пред тебе и кои покажуваат во било кои правци и врз основа на тоа донесуваш одлуки.
Според мене здраво размислување е ова второто :)
Да точно најдобро е ова второто. Тука зборуваме на која возраст човек е способен за такво размислување и дали способноста за такво размислување е правопропорционална со искуството кое тоа човек го има стекнато во животот.
Дали два исти по возраст луѓе од кој едниот нема никакво искуство во некоја свера од животот е исто способен за такво размислување со овој другиот кој веќе има искуство од таа иста свера. Или кој е полесно да го заебиш, оној што го имаш еднаш заебано и има искуство со тебе или некој друг кој нема такво искуство.

Последно уредено:
?

..........

Гостин
Како е изманипулиран јавноста од власта? Ете видовме дека беа 10000. Црно на бело. И што со тоа. Што постигнаја и како јавноста имаше врска со тоа. Нити ги поддржа нити излезе против нив. Јавноста генерално беше неутрална по мое видување. Не направи народот ништо да ги спречи во собирот ама нити пак активно ги подржа. Едноставно им се залепија како крлежи сите оние кои им се залепија и овие радо ги прифатија што како што можеме да видиме сега скапо ги кошташе.
Затоа и плукаат по Ванковска инаку зошто би ја критикувале.
Ако народот беше неутрален према студентите и ги оставио нарајат да си се собираат, со појавата на другите елементи во движењето ја изгубија наклоноста и тоа беше тоа. Јас иако сметам дека не се во право и дека грешат( што е тука најмалце битно што мислиме јас и ти во врска со нивните барања) , баш тука на овој форум и на ова тема им воочив дека скапо ке ги чини приклучувањето на одредени лица во нивното движење. Дали случајно добро предвидов или се работеше за чиста среќа е најмалце битно. Битното е дека иако генерално сум против им укажав на грешката која ја прават и дека ке им оди во штета на нивната кауза, што во најмала рака ме прави неутрален или дека немам лоши намери. Колку што се сеќавам реакцијата нивна беше дека секој е добродојден на нивниот собир. Резултатот од таквата нивна одлука секој го гледа. Дали научија нешто од тоа или сеуште сметаат дека секој беше добродојден незнам , сами нека се изјаснат.[DOUBLEPOST=1422746207][/DOUBLEPOST]
.
Ова ми е како да се обајаснувам со некое првооделенче или некој затуцан битолски сељак....
Јавноста се манипулира преку провладините медиуми, се спинува и се прикажува лажна слика за состојбата на терен, премиерот лично испадна на тв и ја лажеше јавноста......тоа се случуваше за време на протестите, тоа се случува постојано.. на таков начин се креира јавното мислење, и ако ти неможеш да го разбереш тоа, или се правиш дека неможеш, тогаш јас неможам да ти помогнам, ниту имам желба за такво нешто....
Лепење етикети на поединци и групи со помош на платените медиуми, аналитичари, и квази новинари досега во вашата пропагандна политика вроди со плод, само запамти дека на тоа ќе му дојде крај.....You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Автономијата на универзитетите е придобивка на цивилизацијата и тука нема што да се дискутира додека власта не го укине „ државниот испит “
Но професорите повторно прават грешка - ќе преговараат со власта

„ Министерството за образование и наука порача дека го прифаќа предлогот на Сенатот на УКИМ за расправа од која ќе произлезат предлози за реформи и подобрувања во високото образование, и закажува средба идниот вторник (10 февруари) на која би присуствувале соодветни претставници, делегирани од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје. “
http://plusinfo.mk/vest/13526/mon-zakazuva-sredba-za-visokoto-obrazovanie-so-pretstavnici-naznaceni-od-ukim

Kajgana Shop

На врв Bottom