@мкд владе еве брат конкретно ти, постар и поискусен од нас студентите, како тебе успеваат да те манипулира одредена политичка партија? Нели си ти постар и поискусен и неможеш да подлегнеш на манипулација, а сепак ти го прават тоа секојдневно.
Како заклучи дека јас сум изманипулиран? И тоа секојдневно?
Или тргнуваш по логиката дека секој што не ги поддржува студентите е изманипулиран? Не бе брат, едноставно не сметам дека сте во право, а тоа е само различно мислење од твоето. Нити значи дека сум јас во право нити значи дека си ти. Дури ако е до мене измените би биле многу многу поригорозни на сметка на студентите, и наместо и шуто и рогато да земи диплома, напрсти ке се броевте дипломците. Ама пак затоа дипломата ке ви вредеше.
Од друга страна вие излеговте на протести, собири пленуми и незнам што. Добивте на моментум ( сепак бројка од 10000 не е за потценување) и на крај пак останавте со прстот во уста затоа што моментумот ви го превзеде некој друг. И затоа сега плукате по Ванковска. Ако не е така што ви е Ванковска крива. Што толку ве оштети жената?[DOUBLEPOST=1422745506][/DOUBLEPOST]
Lele каков лик
не се они изманипулирани, тие испаднаа со јасна порака, не за новите противуставни реформи во образованието, изманипулирана е јавноста од страна на власта... зошто очајно се обидуваш да ги делигитимираш студентите? грујо го правеше тоа кога се глупираше на сител двеста биле триста биле...... о да ти си изманипулиран од власта....опрај се..
И што со тоа дека излегоја со јасна порака? Добија нешто? Како излегоја така си се вратија.
Како е изманипулиран јавноста од власта? Ете видовме дека беа 10000. Црно на бело. И што со тоа. Што постигнаја и како јавноста имаше врска со тоа. Нити ги поддржа нити излезе против нив. Јавноста генерално беше неутрална по мое видување. Не направи народот ништо да ги спречи во собирот ама нити пак активно ги подржа. Едноставно им се залепија како крлежи сите оние кои им се залепија и овие радо ги прифатија што како што можеме да видиме сега скапо ги кошташе.
Затоа и плукаат по Ванковска инаку зошто би ја критикувале.
Ако народот беше неутрален према студентите и ги оставио нарајат да си се собираат, со појавата на другите елементи во движењето ја изгубија наклоноста и тоа беше тоа. Јас иако сметам дека не се во право и дека грешат( што е тука најмалце битно што мислиме јас и ти во врска со нивните барања) , баш тука на овој форум и на ова тема им воочив дека скапо ке ги чини приклучувањето на одредени лица во нивното движење. Дали случајно добро предвидов или се работеше за чиста среќа е најмалце битно. Битното е дека иако генерално сум против им укажав на грешката која ја прават и дека ке им оди во штета на нивната кауза, што во најмала рака ме прави неутрален или дека немам лоши намери. Колку што се сеќавам реакцијата нивна беше дека секој е добродојден на нивниот собир. Резултатот од таквата нивна одлука секој го гледа. Дали научија нешто од тоа или сеуште сметаат дека секој беше добродојден незнам , сами нека се изјаснат.[DOUBLEPOST=1422746207][/DOUBLEPOST]
Што констатирав јас?
Како прво неможе да постои таква работа како што е годиште за зрело размислување. Човек се раѓа табула раса, и се развива онака како што ќе насочиш. Во врска со гласањето на 18 години, за да гласаш треба да имаш некое си стекнато знаење, искуство и слични работи кои можеш да ги земеш во предвид при твоето размислување за да донесеш одлука за кого ќе гласаш. Оние кои што го напишале законот кој овозможува право на глас после 18 години сметаат дека толку време е потребно за една индивудуа од своето раѓање да ги стекне знаењата и искуствата кои треба да ги има за да донесува такви одлуки.
На секое годиште човек може да размислува на различни начини.
Постојат повеќе начини на размислување. Она во кое ги согледуваш работите кои ти одговараат или кои некои ти ги кажал дека се така, и она во кое ти самиот ги согледуваш сите факти кои се пред тебе и кои покажуваат во било кои правци и врз основа на тоа донесуваш одлуки.
Според мене здраво размислување е ова второто
Да точно најдобро е ова второто. Тука зборуваме на која возраст човек е способен за такво размислување и дали способноста за такво размислување е правопропорционална со искуството кое тоа човек го има стекнато во животот.
Дали два исти по возраст луѓе од кој едниот нема никакво искуство во некоја свера од животот е исто способен за такво размислување со овој другиот кој веќе има искуство од таа иста свера. Или кој е полесно да го заебиш, оној што го имаш еднаш заебано и има искуство со тебе или некој друг кој нема такво искуство.