"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
@Ставрогин Мене искрено ме боли за состојбите во провинција колку што ги боли сите дојдени во Скопје за градов. Главни во оваа држава се токму тие од провинција. Што не ги прашате нив зошто сите пари ги носат во Скопје? На крај краева на сите ќе ни олесни доколку се смени главниот град на државата. Нека биде кој сакаат. Па да видиме како ќе биде тогаш.
Скопје е главен град на Македонија по грешка. Стана главен град затоа што во Југославија беше стратешка воена точка, и заради близината со Србија. Е сега, кога ќе видам дека некој се гордее со тоа дека е скопјанец заради таа историска случајност, не знам дали да плачам или да се смеам.

Т

Триптико

Гостин
Со ова размислување ти како скопјанец ќе беше идеален за водач на државата. Тоа сакаш да кажеш?
Никаде не кажав дека сакам да бидам водач на државата. И не сум @Ставрогин [DOUBLEPOST=1422545564][/DOUBLEPOST]
Скопје е главен град на Македонија по грешка. Стана главен град затоа што во Југославија беше стратешка воена точка, и заради близината со Србија. Е сега, кога ќе видам дека некој се гордее со тоа дека е скопјанец заради таа историска случајност, не знам дали да плачам или да се смеам.
А каде тоа се гордеам јас дека сум Скопјанец само поради фактот што мојот град е главен град? Сигурен сум дека огромен дел од жителите на Скопје со душа чекаат да се премести цела администрација на друго место. Ете ви ги Штип, Битола, Прилеп...каде сакате, таму нека биде. И уште ова. Ако голем дел од парите се слева во Скопје (што е точно), како Струмица, Гевгелија, Кавадарци не се жалат? Или тие знаат како да работат со тоа што го имаат, а другиве не?

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Никаде не кажав дека сакам да бидам водач на државата. И не сум @Ставрогин [DOUBLEPOST=1422545564][/DOUBLEPOST]
Па според твоите критериуми провинцијалницте не се способни да ја водат државата, само скопјани се. Врз основа на што го извлече тој заклучок?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А каде тоа се гордеам јас дека сум Скопјанец само поради фактот што мојот град е главен град? Сигурен сум дека огромен дел од жителите на Скопје со душа чекаат да се премести цела администрација на друго место. Ете ви ги Штип, Битола, Прилеп...каде сакате, таму нека биде. И уште ова. Ако голем дел од парите се слева во Скопје (што е точно), како Струмица, Гевгелија, Кавадарци не се жалат? Или тие знаат како да работат со тоа што го имаат, а другиве не?
Кој се жали, кој не се жали? Јас колку што гледам, во темава само скопјани се жалат.

Т

Триптико

Гостин
Па според твоите критериуми провинцијалницте не се способни да ја водат државата, само скопјани се. Врз основа на што го извлече тој заклучок?
Не според мои критериуми, туку според тоа што го имаме во државава цели 25 години. Секогаш тие биле "главните" нели?[DOUBLEPOST=1422545913][/DOUBLEPOST]
Кој се жали, кој не се жали? Јас колку што гледам, во темава само скопјани се жалат.
Темава е за присилна миграција (од повеќе причини) на цела МК во Скопје. Нема потреба да се жалат другите. На други теми се жалат за проблемите во нивните краеви.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не според мои критериуми, туку според тоа што го имаме во државава цели 25 години. Секогаш тие биле "главните" нели?[DOUBLEPOST=1422545913][/DOUBLEPOST]
Темава е за присилна миграција (од повеќе причини) на цела МК во Скопје. Нема потреба да се жалат другите. На други теми се жалат за проблемите во нивните краеви.
А ха, и ти ги посети сите тие теми, и после долга анализа заклучи дека не се жалат од Гевгелија и Струмица, а се жалат од другите краеви. Супер.

Инаку, темата е комплетно без везе, а скопјаните кои кукаат и демонстрираат некоја супериорна култура се уште побезвезе. А најсмешно од се што никој не им мава рецка. Законите во Мкаедонија велат дека секој граѓанин на РМ има право да живее каде сака во Македонија, и да користи каков сака дијалект во секојдневниот говор. Тука некаде завршува приказната, останатото е чукање во гради на скопјаните и самопридавање на некоја замислена старагрдска вредност.
Од сите идиотски изми локалпатриотизмот е веројатно најидиотски.

Т

Триптико

Гостин
Затоа и ќе остане останатиот дел неразвиен. Полесно е да отидеш во развиено место, отколку да го развиваш своето нели? ;)

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Затоа и ќе остане останатиот дел неразвиен. Полесно е да отидеш во развиено место, отколку да го развиваш своето нели? ;)
Не е ова рака земај тег и ја развиваш.

Државата треба да инвестира во тој дел, треба да гради патишта, болници, училишта...не би навлегувал поопширно пошо гледам само инат водиш.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Незнаев дека Скопје е исто посакувано место како Шведска;)
Значи добро ние,да не се жалиме;)

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Не според мои критериуми, туку според тоа што го имаме во државава цели 25 години. Секогаш тие биле "главните" нели?
Точно, провинцијалците се криви за се што е труло во државава. И Германија е отидена у курац пошто Ангела Меркел не е од Берлин.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
A ти го разви своето? Оф мори мајко мила.

Погнасен, победен, помизерен народ од македончето ниту имало, ниту ќе има. Се родил во една прчварница која по грешка станала главен град на една посрана вукојебина, и му смета некој кој дошол по корка леб од уште полоша прчварница.

W

wicked_1

Гостин
A ти го разви своето? Оф мори мајко мила.

Погнасен, победен, помизерен народ од македончето ниту имало, ниту ќе има. Се родил во една прчварница која по грешка станала главен град на една посрана вукојебина, и му смета некој кој дошол по корка леб од уште полоша прчварница.
туга е, претходно имаше у некој коментар дека би ги марширал надвор од скопје провинцијалците за градот да се стабилизира(барем тие шо не зборат скопски).

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
A ги сметав скопјани за паметни луѓе.

RomanistaRIM

ASR1927
Член од
6 октомври 2014
Мислења
1.382
Поени од реакции
1.786
Гледам сте ја спомнале Струмица.Струмица како град е во економски бум можеби единствен во Македонија иако ситуацијата и тука не е розева многу народ бега од градот али во странство.Исто така има и друг феномен многу народ пред се од Радовишко и Малешевијата али и од Скопје па и Свети Николе и други градови се населуват да работат и живеат тука во Струмица кога неможат во странство.И што сега ние треба да збориме дека ни го уништуват градот или да се иселат дека не знаат да зборат струмички а не го ни разбираат.Еве во мојава зграда само 5 стана се од луѓе што се доселиле од страна 2 стана од Скопје,и по еден од Берово, Велес и Богданци

Член од
8 ноември 2009
Мислења
263
Поени од реакции
146
Gi molam skopskite BULJASI koi poveke od pola ne se prosetale podaleku od zelenikovo i od kondovo dna ne zaboravat deka ako izlegle od opinokot vcera, opinokot od poveketo niv ne izlegol....

Kajgana Shop

На врв Bottom