Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Glavna greska fundamentalna greska na site religii im e sto stolbovite na verata im se dogmite i ritualite a samo toa gi razlikuva edni od drugi inaku site u osnova ucat isto ne pravi ona sto nejkes tebe da ti pravat.

Што мајка бара некој во Европа да ја промовира својата семитска, кушитска, персиска или паштунска култура?
Дали на европјаните во горенаведените средини им е дозволено да ја промовираат својата култура? Не им е дозволено, така? Тогаш зошто бараш некое право за тебе, ако ти самиот истото право не му го даваш на другиот?
Дали во Ријад, Сана'a, Манама, Техеран е дозволено европјанка да носи мини-здолниште? Дали е дозволено европјанка да излезе надвор без шамија или со голи рамена? Не е, нели? Па зошто на муслиманка да ѝ биде дозволено да носи бурка во Лондон, Париз, Берлин?
Денешното разбирање на поимот европска култура, не соодветствува особено на традиционалните европски сваќања уште помалку христијански. Мини здолниште, деколте, партнери, аборти, неженење/немажење,.....не само што не се во согласност со христијанските вредност туку се диаметрално спротивни.
Тоа што арабите не дозволуваат начин на живот различен од нивното разбирање( и според мене не е правилно ,јас не ви дозволувам вас да живеете според вашите разбирања ама вие мора да ми дозволите:eek:) па еве европејците нема да дозволат бурка, не не прави ли еднакви по разбирање, и воопшто ниво на созреаност?

Денешното разбирање на поимот европска култура, не соодветствува особено на традиционалните европски сваќања уште помалку христијански. Мини здолниште, деколте, партнери, аборти, неженење/немажење,.....не само што не се во согласност со христијанските вредност туку се диаметрално спротивни.
Тоа што арабите не дозволуваат начин на живот различен од нивното разбирање( и според мене не е правилно ,јас не ви дозволувам вас да живеете според вашите разбирања ама вие мора да ми дозволите:eek:) па еве европејците нема да дозволат бурка, не не прави ли еднакви по разбирање, и воопшто ниво на созреаност?

Не нè прави еднакви. Зашто тебе ако не ти се допаѓа жена да носи мини здолниште, ти нема да повикуваш да ја убијат. Или некој ако прави грев, ќе му укажеш на гревот, но нема да го мразиш грешникот и да бараш да биде убиен. Тоа е фундаментална разлика која не нè прави еднакви по разбирање и по нивото на созреаност.

Зошто жената во фундаменталните муслимански општества мора да се покрива од глава до петици за да не им ги разгорува страстите на мажите?

Еве ти една анегдота со српскиот патријарх Павле:

U zgradi Patrijaršije često se pominje jedan dijalog između patrijarha i đakona koji ga svuda prati, pred odlazak na službu u crkvu na Banovom brdu.

- Kako ćemo da idemo? Kolima? - pita đakon, sugerišući odgovor.

- Autobusom! - odlučno će patrijarh.

A već toplo jutro nagoveštava vreo dan. Đakonu se ne ide gradskim prevozom.

- Gužve su, zagušljivo je u autobusu, a nije baš blizu... - nastoji da ubedi patrijarha.

- Idemo! - kratko i ponovo odlučno će Njegova Svetost, sad već u hodu, dok je njegov štap odsečno odzvanjao od udara o asfaltnu podlogu.

- Ali... - idući za njim, đakon poteže novi, kako smatra, još veći argument - Vaša Svetosti, leto je, dosta sveta ide da se kupa na Adu Ciganliju, autobusi su puni razgolićenog sveta. Nije zgodno...

Patrijarh nakratko zastade, okrete se i odgovori đakonu:

- Znate, oče, svako vidi ono što hoće!

Taка и во муслиманскиот свет, жената мора да се покрива зашто нивните мажи не можат да си го обуздаат својот сексуален нагон. Кога ќе видат жена со гол врат и со непокриена коса веднаш им се крева патката и им потекуваат лиги, затоа што жената тие ја гледаат само како сексуален објект и ништо друго, бидејќи според патријархот Павле секој го гледа она што сака да го види.

Само сакав да ти посочам дека течењето нанагоре постои во природата и неговите механизми се објаснети од физички аспект. Односно, не е нешто што треба да го отфрлиш како потполна бесмислица. Се разбравме ли:)?
Тоа чудо се случува само на еден ден и тоа во време траење на чинот, како што се гледа на видеото прво. Реката Јордан тече од лево кон десно, а за време на чинот од десно на лево.[DOUBLEPOST=1422400723][/DOUBLEPOST]
Мижи да те баам. Светски позната река менува тек на религиозен празник, и ниедна телевизија, весник, интернет портал не известува за тоа.... Која будала би прупуштила таква сензационална вест?! Ти такво нешто го споредуваш со минерал во рудник? Со емисија за опера и култура?! Со емисии за рељефни форми на реки и езера? Мене, себе или сите останати ги правиш будали у здрав мозок?
Известуват, ама кој сака нека побара. Цел свет знае освен ...

U Zagrebu otvoren kafić u kojem možete čitati o demonima i masonima, a osoblje vas čeka s molitvom
KLJUČNI PODACI
  • U Zagrebu je otvoren prvi kršćanski kafić
  • Provjerite što to točno znači

damasknaslovna-28012015-625press.jpg

Foto: Damask
NEDAVNO je u Zagrebu otvoren prvi kršćanski kafić.

Nalazi se u najužem centru grada, u Radićevoj ulici, a ako vas zanima što točno znači etiketa "kršćanski kafić", objasnit će vam vlasnici Tomislav i Ana Mihac Kovačic s kojima smo popričali kako bismo saznali kakve točno veze vjera ima s ugostiteljstvom.

Kafić je nazvan "Damask", a razlog tomu jest što je "Damask je jedan zanimljivi grad ili je to bar bio u prošlosti. Odabirom naziva ne stavljamo naglasak na kulturu i ponudu Bliskog istoka, već svoj odgovor potražite u Bibliji, Djela apostolska 9, 3-8. Usto, Damask je najstariji živući grad te se nalazio na raskrižju svih važnih puteva, sjecišta kulture, umjetnosti, religija", kažu nam vlasnici.
10917688_1048615491821178_689080202_n.jpg

A osim što će vam već za razumijevanje naziva kafića biti potrebno poznavanje Biblije, vlasnici kažu da ipak ne vole isticati da je njihov kafić povezan s religijom, "draža su im djela": "Mi smo kršćani i to je ono što je i naš život. Što god radili, pokušavamo 'ubaciti' Krista u to. Znate ono 'Res non verba', tako je i s nama, puno je važnije da svojim djelima pokazujemo što smo i tko smo, a ne da o tome pišemo na Facebooku ili ističemo na plotu", kazala je Mihac Kovačic.

S druge strane, na upit kako su došli na ideju otvaranja kršćanskog kafića, odgovaraju: "Ovo nije ideja, već misija. Teško je reći otkud ona dolazi i kamo će dalje ići. Vjerojatno je ona došla iz našega života. Već je puno ljudi imalo sličnu namisao, ali ju nije realiziralo. Ideja je zapravo da se približimo ljudima i da možemo u kafiću otvoreno razgovarati s Bogom, bilo s vjernikom, bilo s nevjernikom. Damask nije otvoren samo za kršćane, niti želimo da to bude".

Dakle, ako niste ljudi od vjere, također vam je dozvoljeno otići u Damask na piće, ali morate biti spremni na činjenicu da se ovo mjesto ipak razlikuje od ostalih zagrebačkih punktova za ispijanje kave. Damask je nepušački kafić, ali "možete zapaliti na stepenicama ili ljeti na terasi", a osmišljen je i dječji kutak s logičkim igricama, stripovima, pločom za pisanje.
10922012_1048617628487631_505521203_n.jpg

Životinje su dobrodošle, a iako sve na prvi pogled djeluje kao da je u pitanju najobičniji kafić, neke posebnosti ipak su neizbježne: "U Damasku ste prisiljeni slušati kršćansku glazbu (od worshipa, preko reggaea do metalcorea), ali ipak za 'Glory, glory Aleluja' morate prošetati do Katedrale. Glazba je možda jedini kompromis na koji morate biti spremni", poručuju vlasnici te potom dalje objašnjavaju svoju različitost: "Posjedujemo malu biblioteku u kojoj možete naći naslove s temama o demonima, masonima, spiritistima, križarskim ratovima, biografijama obraćenika za koje nikad niste mislili da su vjernici... Osoblje u kafiću su vjernici koji žive svoju vjeru te su spremni na razgovor i molitvu u bilo koje doba dana. Posebice se razlikujemo po tome što nas posjećuje puno više osoba ljepšeg spola... (smijeh) A ostalo, mi smo i dalje kafić, ali možete osjetiti drugačiju atmosferu nego u ostalim kafićima".

Posebna pravila ponašanja ne postoje, osim što vlasnici napominju da bi svi trebali postupati prema kodeksu "Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga": "Jedino je važno da ne narušavamo tuđu slobodu i da budemo otvoreni za prihvaćanje drugih i drugačijih", napominju.

Odlučni su u namjeri da svoju "vjeru ne forsiraju u kafiću, već je ona spontana i otvorena za svakoga", a na taj način prezentiraju i ono što nude: "I naši su sadržaji, kao što je Biblijska večer, srijedom od 20h, otvoreni za vjernike, nevjernike i one koji se dvoume. Također, neka od predavanja, radionica, poezije i tome slično, temeljit će se na kršćanstvu".

Тоа чудо се случува само на еден ден и тоа во време траење на чинот, како што се гледа на видеото прво. Реката Јордан тече од лево кон десно, а за време на чинот од десно на лево.

Јас еднаш прочитав дека во тој момент водата почнува да тече цик цак, па прави салто напред, па салто назад. Тоа да ти било од десно на лево.

Границата помеѓу она што е морално и она што е неморално не е така јасна како што тебе ти се чини. Еве да земеме дека некоја Бушманка со голи гради заскитала во Судан, Јемен, Саудиска Арабија, Иран, Авганистан?
Што ќе ѝ се случи? Откако ќе биде повеќекратно силувана од неколку локални мажи (примерни муслимани, нели?), ќе ѝ ги врзат рацете и нозете, и ќе започнат да ја маваат со камења, ќе ѝ ја искршат главата и таа ќе издивне во локва од својата сопствена крв. Некои од тие примерни муслимани ќе ги извадат и своите мобилни телефони, ќе ја снимат "праведната" казна што ја извршиле над кутрата жена и истата снимка ќе ја закачат на youtube.
Tи ќе кажеш дека постапиле исправно и морално, така?

Што мајка бара некој во Европа да ја промовира својата семитска, кушитска, персиска или паштунска култура?
Дали на европјаните во горенаведените средини им е дозволено да ја промовираат својата култура? Не им е дозволено, така? Тогаш зошто бараш некое право за тебе, ако ти самиот истото право не му го даваш на другиот?
Дали во Ријад, Сана'a, Манама, Техеран е дозволено европјанка да носи мини-здолниште? Дали е дозволено европјанка да излезе надвор без шамија или со голи рамена? Не е, нели? Па зошто на муслиманка да ѝ биде дозволено да носи бурка во Лондон, Париз, Берлин?

Зошто би го прашувал за нешто кое и самиот го знам. Ромките не ги навредив, туку ги земав како пример на жени со најслободно однесување и со најздрава сексуалност на нашиве простори бидејќи нивната сексуалност не е оштетена и инхибирана како кај жените што живеат во патријархални средини.

Нема јас што да го прашувам попот, ниту па тој има моќ во секуларна држава да дозволи или да одобри како некој ќе се шета и ќе се облекува.
Romkite imaat najzdrava sexualnost!?:facepalm:Kaj vrsese ispituvanja na romskata sexsualnost ,na Bairon Bitola?abe so ne ke procitat coek caroj ste ej!:cuc:

Romkite imaat najzdrava sexualnost!?:facepalm:Kaj vrsese ispituvanja na romskata sexsualnost ,na Bairon Bitola?abe so ne ke procitat coek caroj ste ej!:cuc:

Oд целиот текст само овој пасус го забележа:aplauz:?
Кажи ми колку Македонки, Албанки, Турчинки, Србинки или Влаинки си видел да го дојат своето бебе во јавност. Јас не сум видел ниту една. Но имам видено десетици Ромки да го дојат своето бебе во градски парк, на автобуски постојки, па дури и во автобус. Што мислиш, зошто?

Кажи ми колку Македонки, Албанки, Турчинки, Србинки или Влаинки си видел да го дојат своето бебе во јавност. Јас не сум видел ниту една. Но имам видено десетици Ромки да го дојат своето бебе во градски парк, на автобуски постојки, па дури и во автобус. Што мислиш, зошто?
Doenje dete na semafor dodeka pitas e seksualnost?

Doenje dete i sexualnost?:cautious:

Да, да, CNN, BBC, Сител. Телма.....нема кој не известуваше.

Kaко ли ја најде таа телевизијата, алал да ти е! Тие не знаат Јордан кај се наоѓа, не пак како тече.

tn5zKKP.jpg

Cambodge-en-Afrique.jpg

cnn_tripoli.jpg

cnn-7.jpg

geography-fail-cnn-iraq-demotivational-poster-1259119863.jpg

ukraine-pakistan-cnn-mistake.jpg

Kaко ли ја најде таа телевизијата, алал да ти е! Тие не знаат Јордан кај се наоѓа, не пак како тече.
Јас знам кај се наоѓа Јордан, а понудата сеуште важи. Прифаќаш?
Еве, може и @Aleksandar Nevski да се приклучи слободно.

Да, да секако. Суперфлуидноста е едно од објаснувањата. Друго објаснување би можело да биде гравитациска аномалија, трето објаснување би можеле да бидат одредени подводни струења итн.

2_uada4_40123_7rjcy_eiv62.jpg
Четврто и многу поверојатно објаснување: дупка во мозокот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom