Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Целосно нов мастерс по ИТ ко што праша Бранчез погоре 45 000 австралиски долари или 35 000 амерички горе доле. Парите се враќаат без проблем за година дена.
За стоматологија?
(претпоставувам тоа е без животни трошоци)

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.889
Поени од реакции
25.371
многу кошта,сум имал дискусоија со студенти од други земји и кога ке ми кажеле колку ги кошта едноставно коса од глата ми се крева, плус животот е ненормално скап, живеат по 4-5 души во еден стан за да можат некако да преживеат... Австралија не е повеке земја за мигранти, туку земја за инвеститори, посебно Сиднеј, јас би каажал еден непопуларен совет кој што лугето не сакаат да го слушаат, ама тоа е вистината, бегајте подалеку од Сиднеј, животот може да ви се претвори во кошмар.[DOUBLEPOST=1422260784][/DOUBLEPOST]
Не сум сигурен дека невработеноста е 4-5 %, во АУС се водат за вработени и тие што работат по еден ден - два преку некоја агенција, а всушност се невработени.
Преголем процент на вработувањата одат преку врски и подземања еден преку друг, нешто слично како во МКД, ако вистинската бројка на невработеност е навистина 4-5 % не би требало да биде така.

Се слагам дека кошта и дека не е баш ко порано некој без цента у џеб неможе да емигрира тек така. Сепак денешната емиграција во АУС не доаѓа без ништо, такви веќе не ни пуштаат. Сиднеј одамна не е место за сиромашни и новодојдени печалбари, едноставно станува збор за еден од најскапите градови на светот.

Сепак ако имаш некој да те прибери и си способен да се снајдеш можеш да успееш. Мој пријатели од МКД емигрираа во Сиднеј некаде ноември 2013, до фебруари 2014 се средија. Значи работа по струка за мажот (ИТ) деца запишани во школо, жената запишана на факс да достудира (1год за професорка), куќа земено под кирија итн... Првите 3 месеци престојуваа кај некој пријатели ама после се средија.

Невработеноста во АУС и 6,1% за декември 2014. Да ко што викаш има и такви што работат по неколку саати или ден два а се водат ко вработени ама има и многу што се водат ко невработени а уствари неќат или неможат да работат. Јас на пример познавам повеќе такви, еве од најблиското друштво речиси сите жени не работат (чуваат мали деца). Имај на ум исто дека моментално на seek.com.au има 112.385 ОГЛАСЕНИ РАБОТНИ МЕСТА ширум австралија. Работи преку врски одат во одредени струки ама далеку од тоа дека е некој голем процент.[DOUBLEPOST=1422270201][/DOUBLEPOST]
За стоматологија?
(претпоставувам тоа е без животни трошоци)
Во Sydney University ти е 67,800 австралиски долари годишно. 4 години се студира. Да без животни трошоци.

Еве ти и колку заработуваат АКО работат за друг, без да си отворат ординација. Ординација се отвара без проблем, со многу малку речиси ич капитал, може целосно да се исфинансира со кредити. Ординација со само ЕДЕН забар заработува 400 000 долари + ПРОФИТ годишно.

http://www.payscale.com/research/AU/Job=Dentist/Salary

Последно уредено:
Член од
23 јануари 2015
Мислења
3
Поени од реакции
1
Разгледувајќи ги сите опции за сопругот да биде носител на визата многу е тешко да се успее поради годините и поради јазикот па би сакала да прашам ако јас бидам носител на виза дали може да успее.Имам 37 години и се занимавам со трговија имам работно искуство неколку години и добро познавање на англиски јазик мислам дека би извадила 6.5 на ielts.Дали имам шанси за Permanent visa незнам дали оваа струка е на листа на барани ако некој знае нека ми каже уморна сум од барање секакви можности за миграција (за оваа опција не сме збореле со агент )само барам некое решение.Ве молам ако некој знае некоја виза за овој случај(освен студентска)нека ми каже.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Разгледувајќи ги сите опции за сопругот да биде носител на визата многу е тешко да се успее поради годините и поради јазикот па би сакала да прашам ако јас бидам носител на виза дали може да успее.Имам 37 години и се занимавам со трговија имам работно искуство неколку години и добро познавање на англиски јазик мислам дека би извадила 6.5 на ielts.Дали имам шанси за Permanent visa незнам дали оваа струка е на листа на барани ако некој знае нека ми каже уморна сум од барање секакви можности за миграција (за оваа опција не сме збореле со агент )само барам некое решение.Ве молам ако некој знае некоја виза за овој случај(освен студентска)нека ми каже.
Za zal trgovija ne se naoga na lista na potrebni struki na bilo koja zemja.

Член од
18 декември 2014
Мислења
44
Поени од реакции
0
Fala za informaciite, ali od prvo da dobies stalna viza, sigurno niv im treba nekakov dokaz deka sme finansiski stabilni ,deka nema da bideme na teret na drzavata. Koi uslovi treba da gi ispolnuvame, na internet nemozam da najdam podatoci, samo agencii mi izleguvaat.... help :)
Ако еден од вас е австралиски државјанин тогаш полесно е да НЕ сте во брак, него да дојдете на вереничка виза.

Ако сте мак државјани тогаш треба да сте во брак. За да се докажи дека е легитимен бракот а не склучен заради визата доволно ви се различни фотографии за докази. Направете една турнеа низ МКД, Солун, Белград сликајте се (смени фризура, скрати коса итн) + видео фотки од свадбата со ДВЕТЕ фамилии се доволен доказ, нормално и она што лион го вика заеднички сметки банкарски или телефон, струја итн. Ако си бремена и се е како што викаш виза ќе добиете многу побрзо со цел детето да се роди во Австралија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.889
Поени од реакции
25.371
Fala za informaciite, ali od prvo da dobies stalna viza, sigurno niv im treba nekakov dokaz deka sme finansiski stabilni ,deka nema da bideme na teret na drzavata. Koi uslovi treba da gi ispolnuvame, na internet nemozam da najdam podatoci, samo agencii mi izleguvaat.... help :)
Ако има барана струка тогаш тој ќе биде носител на апликацијата. Има цел куп услови кој треба да ги исполнувате, прочитај ја темата од почеток ќе најдеш информации овде како и што треба да се прави. Лион доста добро има објаснето неколку пати

Член од
13 јануари 2015
Мислења
26
Поени од реакции
3
Dali preku strukata ti naoga rabota (agentot od Makedonija )ili sam treba i toa da go napravis?Moras da polagas IETLS ili drug test?Toa obavezno treba?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.889
Поени од реакции
25.371
Dali preku strukata ti naoga rabota (agentot od Makedonija )ili sam treba i toa da go napravis?Moras da polagas IETLS ili drug test?Toa obavezno treba?
сам си бараш работа. IELTS обичен, или академски ако идеш на виза за да студираш

Член од
13 јануари 2015
Мислења
26
Поени од реакции
3
Ne e za studuranje,za da se iselam trajno za so familija.Znam kako odat site raboti,nego sega mi e za bez garancija.Potocno prviot pat bese so garancija,na 3 meseci vo Avstralija ,a sega e za bez garancija.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Во Австралија има 93.570 Македонци

Австралиското биро за статистика денес ги објави првичните резултати од минатогодишниот попис на населението што се одржа во оваа земја што покажуваат дека Австралија има 22.488.300 жители, од кои 93.570 се изјасниле дека се со македонско потекло. Резултатите од последниот попис во 2006 година биле 83.978 Македонци.

Македонскиот јазик го зборуваат 68.849 жители на Австралија (на пописот од 2006 година оваа бројка беше 67.833). Од овие 93.570 Македонци во Австралија, 40.656 се родени во Македонија.

На средбата со претставници на Австралиското биро за статистика почесниот конзул на Република Македонија Зоран Ќосески ги поздрави овие резултати за македонската заедница, кои се нов импулс за развојот на македонската заедница во Австралија, како и за развојот на билатералните односи со Република Македонија.

извор

Па нема многу Македонци во Австралија искрено очекував поголема цифра

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Во Австралија има 93.570 Македонци

Австралиското биро за статистика денес ги објави првичните резултати од минатогодишниот попис на населението што се одржа во оваа земја што покажуваат дека Австралија има 22.488.300 жители, од кои 93.570 се изјасниле дека се со македонско потекло. Резултатите од последниот попис во 2006 година биле 83.978 Македонци.

Македонскиот јазик го зборуваат 68.849 жители на Австралија (на пописот од 2006 година оваа бројка беше 67.833). Од овие 93.570 Македонци во Австралија, 40.656 се родени во Македонија.

На средбата со претставници на Австралиското биро за статистика почесниот конзул на Република Македонија Зоран Ќосески ги поздрави овие резултати за македонската заедница, кои се нов импулс за развојот на македонската заедница во Австралија, како и за развојот на билатералните односи со Република Македонија.

извор

Па нема многу Македонци во Австралија искрено очекував поголема цифра
Сигурно има многу кој што втора или трета генерација па не се изјаснуваат како Македонци . Но и покрај тоа и јас мислев дека се околу 200 000 :)

Член од
14 април 2010
Мислења
4.701
Поени од реакции
6.087
Сигурно има многу кој што втора или трета генерација па не се изјаснуваат како Македонци . Но и покрај тоа и јас мислев дека се околу 200 000 :)
Како сакаш да има повеќе кога ти чим што позанвам деовјче, отиде пред 1 година во Австралија, и и пишуваат и кометнриаат на макеоднски на фб она им враќа на англиски, а не па некој родени таму. Ете колку се 90 000 некој како @kano, а другите се страмат да се пишат.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Како сакаш да има повеќе кога ти чим што позанвам деовјче, отиде пред 1 година во Австралија, и и пишуваат и кометнриаат на макеоднски на фб она им враќа на англиски, а не па некој родени таму. Ете колку се 90 000 некој како @kano, а другите се страмат да се пишат.
Да , и не се само Македонците исклучок ги има и од други држави. Познавам едни од Сирија кој што после 10 тина години таму не се ни муслимани :) . Нај интересно беше што дечкото ми вика јас сум од Сирија муслиман незнам што дома зборваме арапски :) после тоа одиме да јадиме во ресторан и порачува свиснко. За Божик сликан дома со новогодишна елка. Итн.
Ако е реална статистиката би требало колку што имаме во државата жители исто толку да се надвор :) .

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.538
Поени од реакции
9.438
Да , и не се само Македонците исклучок ги има и од други држави .
Исто е со сите, нема разлика, без разлика од каде се, само ние си знаеме за нашите,............

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom