Демони и прашања

Член од
22 јануари 2015
Мислења
55
Поени од реакции
18
Дали сте се некогаш запрашале дали постојат, како се викаат , и какво зло можат да ни наштетат ?

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.304
Поени од реакции
5.909
Се разбира дека можат да наштетат ако чепкаш кај што нетреба... Дека постојат постојат многу јасно е зошто. За плус и минус во постоењето на се. За името има многу многу дилеми во муслиманството ги викаат џинови и доста се спомнуваат во таа религија, во христијанството нема опис за нив и многу малку се спомнуваат во будизмот незнам не сум сретнал. Е сега ова е религиски аспект... Додека луѓе што се занимаваат со Астрал, вадење црни магии итн. Даваат друга многу поубава гледна точка за овие да речам некој вид битија...
Едноставно тоа се енергии без временски, без просторни и без телесни. Околу името највеке ми се допаѓа неубави сили. Околу физичкиот изглед нивни не се сложувам со ниедни теории муслиманството има објаснување за тоа, поготово дервишите они тврдат и дека протеруваат демони по нивно џинови. Дефинитивно овие неубави, ниски енергии немаат физички изглед. А за тоа што зло можат да направат немам коментар едино луѓе што пателе можат да раскажуваат.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
во муслиманството ги викаат џинови
Поадекватен термин може да е џинси, бидејќи џинови е веќе термин кој има друго значење кај нас. Или јебига, пиши djinns, нема да те изеде.

во христијанството нема опис за нив и многу малку се спомнуваат
Има доста демони кои се спомнуваат во христијанството (и општо абрахамските религии). Изгледа не си толку читан како што сакаш да оставиш впечаток на форумов дека си :D.

во будизмот незнам не сум сретнал.
Затоа што повторно, не си читал колку што треба за да бидеш и за тоа информиран. Има демони и во будизмот.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.304
Поени од реакции
5.909
Поадекватен термин може да е џинси, бидејќи џинови е веќе термин кој има друго значење кај нас. Или јебига, пиши djinns, нема да те изеде.

Има доста демони кои се спомнуваат во христијанството (и општо абрахамските религии). Изгледа не си толку читан како што сакаш да оставиш впечаток на форумов дека си :D.

Затоа што повторно, не си читал колку што треба за да бидеш и за тоа информиран. Има демони и во будизмот.
Сакав да кажам дека во споредба со муслиманството во христијанството помалку се споменуваат демоните не дека не се спомнуваат ич. Исто така пишав дека во будизмот не сум сретнал зашто многу помалку имам читано. Воопшто за религии не кријам дека имам многу малку читано во споредба со други работи затоа што и не ме влечат нивните ограничени учења. Не сакам да оставам никаков впечаток ниту да наметнам мислења за мене на форумов туку само си го давам моето мислење кај што сакам пошто затоа постои форумов. Иначе твојот начин на наметнување е многу кукавички сакаш погазувајќи друг да се наметнеш и истакнеш како паметен начитан итн.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Секако дека не верувам дека постојат,но секогаш ми биле интересни како митолошки суштества.
Всушност следната тетоважа ќе ми биде со еден демон(јапонски Oni демон).Е сега разликата е во тоа,каква била перцепцијата за демони во различните култури и религии.Во монотеистичките религии кои излегле од едно парче од блискиот исток демоните се речиси секогаш лоши.Ова го наследила и средновековна европа,дека демон=зло.Додека пак,ако се вратат Европјаните на старите нивни религии ќе видат дека демоните се со дуална природа како и нивнтие богови.Еве кај нас на пример и до ден денеска има преданија за неутрални демони,вампирот.Иако вампирот бил често сметам за злобен,во многу народни преданија тој е исто така и добар.Навечер ја орал нивата,доколку умрел како нечив сопруг и помагал на жената навечер додека спиела со цепење дрва,чувајќи ја куќата дури и чувајќи го детето.

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473
Да, постојат. Не ги гледаш, лоши се и ако им згрешиш, тешко тебе! Ги има во секоја канцеларија.
Освен овие, други не постојат.
Инаку, како што кажа Lionheart ^, интересни се како митолошли суштества и за правење (цртани) филмови.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Сакав да кажам дека во споредба со муслиманството во христијанството помалку се споменуваат демоните не дека не се спомнуваат ич. Исто така пишав дека во будизмот не сум сретнал зашто многу помалку имам читано. Воопшто за религии не кријам дека имам многу малку читано во споредба со други работи затоа што и не ме влечат нивните ограничени учења. Не сакам да оставам никаков впечаток ниту да наметнам мислења за мене на форумов туку само си го давам моето мислење кај што сакам пошто затоа постои форумов. Иначе твојот начин на наметнување е многу кукавички сакаш погазувајќи друг да се наметнеш и истакнеш како паметен начитан итн.
Не, мојот заклучок се заснова на тоа како пристапуваш кон сите теми. И на многу места викаш дека немаш многу читано за нешто, али нели, истото не те спречува на големо и широко да предаваш (продаваш може е подобар збор) мудрост, морал и духовност. Инаку античката, и консеквентно, модерната демонологија се заснова целосно на абрахамските религии (посебно христијанството), преку надоградување на античката мистика и Окултна мисла кај паганизмот и прастарите религии. Кај муслиманите нема толкава разновидност и детали како кај другиве. Модерната демонологија веќе ги има интегрирано повеќето демони/божества од глобалната културна и митолошка сфера (од Америките до Азија, и од Нордиските се до Афрички гунгули). Проблемот до демонологијата е што денес е водена од квази-христијански snake oil salesmen-и е како резултат на тоа, се што не е Абрахамска верзија на Бог, или не е пикнато како некој негов следбеник/ангел/дивинација, се смета за демон. Една обична божица на мирот во југоисточна Азија, пак е сметана за демон. Go figures.

PS: Голем дел од вклучените примери се преставени во некаква неутрална природа. Не знам зошто не се целосно демонизирани (i.e. направени зли).

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.335
Поени од реакции
21.671
Дали сте се некогаш запрашале дали постојат, како се викаат , и какво зло можат да ни наштетат ?
Секако дека постојат. Најпознати се Nybbas, Epilep, Ba'al, Belial, Bazinga и др. Најчесто опседнуваат луѓе, но и животни, и преку нив ја манифестираат својата моќ.

Секој демон си има свои моќи. Пр. луѓето кои имаат визии, луцидни соништа и пророчки способности, обично се под влијание на демонот Nybbas. Тој не може директно да влијае на материјалното, но затоа има способност да го контролира астралот на опседнатиот. Луѓе опседнати од овој демон често добиваат дел од неговите моќи, односно имаат способност да предвидуваат настани кои ќе се случат во иднина.

Epilep е демон кој се храни со животната енергија на опседнатите. Овој демон е еден од ретките демони кои имаат способност да воспостават вербална комуникација со овој свет, преку телото на жртвите.
Карактеристично е тоа што додека се храни со енергијата на опседнатите, тие се тресат, трепкаат со очите и пробуваат да изговорат нешто. Толку е честа неговата појава, дури има и соодветен медицински термин за неговите напади.

Kajgana Shop

На врв Bottom