Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Нема потреба, стави ја батеријата и одма стави го да се полни. Откако ќе се наполни до 100%, извади го од пуњач и извади му ја мастаDali uste treba da se polni uredot 24 casa pri prvoto polnenje? jas kako sto znam so novive baterii toa nema potreba?
И јас мислам така, порано постарите требаше да се полнат 24 часа сега нe. Исто така се препорачува да се полни секогаш кога имаш можност, т.е да не се остава батеријата да се испарзни скроз, a исто така не мора т.е препорачливо е да не се полни ни до 100%Dali uste treba da se polni uredot 24 casa pri prvoto polnenje? jas kako sto znam so novive baterii toa nema potreba?
Јас само пазам батеријата да не се испразни испод 15%, а иначе стално ја пунам до 100%. Батерииве ми траат со години (литиумските) и покрај тоа што вака ги полнам. Треба да се избегава да се полни над 80% само ако батеријата загрева многу кога полнењето е при крај. Старите (Ni-MH) батерии ми се загреваа многу при крајот на пунењето и затоа бидејки ги полнев до 100% ми траеа само по 2-3 години.Батерија на штотуку купен уред обично е полна околу 70%.
Испразни ја првин, па наполни ја скроз.
После ова најдобро е да не се празни под 20 и полни над 80%.
Не би рекол, Samsung во нивните manuals викаат (страна 14) прво да се наполни скроз, па после да се користи телефонот.Батерија на штотуку купен уред обично е полна околу 70%.
Испразни ја првин, па наполни ја скроз.
После ова најдобро е да не се празни под 20 и полни над 80%.
Тие батерии што се полнеа 24 часа (Ni-Cd технологија на батерии) ги нема повеќе од 10 години по мобилниве, ама кај нас сеуште важи тоа глупо правило да се полнеле батериите по 24 часа. Што е најлошо 90% од лугево што ги познавам, неможам да ги разубедам дека батеријата доволно е да се наполни до 100% и тоа е тоа.
Ми остана во сеќавање еден продавач кој ме убедуваше дека батеријата морала да се полни 24 часа вп првите три полнења бидејќи тогаш таа се форматирала, а форматирањето го зголемувало капацитетот на батеријата. Ја го гледав продавачов додека ми ги збореше овие ствари и си мислев во себе: Што е ова, батерија или хард диск па да мора да се форматира![]()
Проблемот е во тоа што за да се постигне подолго on-battery време на уредот, некои од производителите ги форсираат батериите да се полнат и празнат повеќе. Со тоа на почеток на експлоатација на уредот батеријата ќе држи, но за брзо ќе се деградира. Притоа полнењето на исфорсираните батерии трае подолго. Затоа оставање простор од 10% горе и долу е пожелноСето тоа (најчесто) автоматски го прави фирмверот на уредот. Освен ако не станува збор за некоја проста играчка, или сличен уред без „паметна„ контрола на капацитетот на батеријата.
Не ми се верува дека вакво нешто постои лелееее