Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Нема врска ова. Еве ја и нивната акредетација

https://training.gov.au/Organisation/Details/90116
Тоа се курсеви кои не ни мора да се акредитираат можете да земете и курсеви за акупунктура или гледање на дланка нпр.(правете разлика акредитација и регистрација).

Ова Master of Accounting не е акредирано и нема да може да работи со таа диплома во Австралија.

"(пошто од ко ќе го завршам Master of Accounting, веќе имам документ што според AQF е на Level 9, што е повеќе од доволно (бараат минимум Bachelor, шо е на Level 7 според AQF) за да се декларирам како Accountant"

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ако кликнеш на ликот што го поставив горе и потоа кликнеш на Каплан Бизниз Скул линкот, во полето за курсови ќе го најдеш тој што штрудла планира да се го запише. Акредитиран е.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Ако кликнеш на ликот што го поставив горе и потоа кликнеш на Каплан Бизниз Скул линкот, во полето за курсови ќе го најдеш тој што штрудла планира да се го запише. Акредитиран е.
Не е точно.

Каплан е регистриран, но НЕ е акредитиран!

Треба да одреден период биде одредена организација регистрирана и следена од страна на телото што акредитира за да - добие акредитација.

И што прават сега овие diploma mills? - Ке се регистрираат ќе бидат евалуирани и - ќе паднат за акредитација. Отпсле едноставно тие пак се регистрируваат и така во недоглед.
Целта на ова е да се создаде впечаток на авторитет кај unsuspecting потенцијалните студенти.

Значи правете разлика меќу акредитација и регистрација - не е исто!

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Не е точно.

Каплан е регистриран, но НЕ е акредитиран!

Треба да одреден период биде одредена организација регистрирана и следена од страна на телото што акредитира за да - добие акредитација.

И што прават сега овие diploma mills? - Ке се регистрираат ќе бидат евалуирани и - ќе паднат за акредитација. Отпсле едноставно тие пак се регистрируваат и така во недоглед.
Целта на ова е да се создаде впечаток на авторитет кај unsuspecting потенцијалните студенти.

Значи правете разлика меќу акредитација и регистрација - не е исто!
Ќе забегаме од темата, ама ај веќе кога почнавме со инаетење.

Повели кликни тука. Можеш да прочиташ дека Каплан MPACC е акредитиран од соодветното тело за сметководители, користејќи ја баш терминологијата на акредитиран курс. Подолу го имаш и КРИКОС кодот.

На овој линк под Accredited & Approved Courses можеш да видиш дека Каплан е акредитиран под AQF.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Не го тупи, регистиран е и акредитацијата му истекува во 2020. Мелбурн јуни како најдобар австалиски универзитет има акредитација која истекува у 2017 што нормално ќе ја обноват така да ОК си е.

Еве ти го и мастерсот дека е акредитиран

http://www.teqsa.gov.au/national-register/provider/prv12094

Член од
16 јануари 2015
Мислења
10
Поени од реакции
4
Master of AccountingKaplan Business School Pty LimitedAccredited, renewal date 29/11/2019

Ова е битното, а исто и ова:

Master of Accounting graduates are eligible for admission into professional programs offered by the ACCA, ICAA and CPA Australia.

Мене колку шо ми е познато, овие 3 организации треба да ми го признаваат мастерот, за Skill Assessment.

Така да, надвор од дискусија е акредитацијата на Каплан.

Фала најмногу за сите детални одговори и предлози, ова со работење во мала сметководствена фирма ми изгледа како добра опција. Јас размислував прво волонтирање во некоја ваква фирма за време на студирањето (доколку постои опција таква), колку да набилдам пракса, па после да можам да барам некаква работа со оваа струка во некоја помалечка фирма... Ајде, да видиме шо ќе биди со визава прво, па ќе правам за после планови што како. :) Фала уште еднаш на одговорите од сите, поздрав па се гледаме ваљда за скоро на тамошно тло :)

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Master of AccountingKaplan Business School Pty LimitedAccredited, renewal date 29/11/2019

Ова е битното, а исто и ова:

Master of Accounting graduates are eligible for admission into professional programs offered by the ACCA, ICAA and CPA Australia.

Мене колку шо ми е познато, овие 3 организации треба да ми го признаваат мастерот, за Skill Assessment.

Така да, надвор од дискусија е акредитацијата на Каплан.

Фала најмногу за сите детални одговори и предлози, ова со работење во мала сметководствена фирма ми изгледа како добра опција. Јас размислував прво волонтирање во некоја ваква фирма за време на студирањето (доколку постои опција таква), колку да набилдам пракса, па после да можам да барам некаква работа со оваа струка во некоја помалечка фирма... Ајде, да видиме шо ќе биди со визава прво, па ќе правам за после планови што како. :) Фала уште еднаш на одговорите од сите, поздрав па се гледаме ваљда за скоро на тамошно тло :)
Avstralija ne e Makedonija taka da izbegavaj go toa volontiranje a za rabota ke si baras part time ili pola rabotno vreme bidejki studiras a I vizata ke ti dava tolku dodeka si na faks. Baska mnogu polesno e da se najde part time rabota nego li full time. So sreka

Член од
16 јануари 2015
Мислења
10
Поени од реакции
4
Мислев за волонтирање како internship програма, гледав се нудат некои можности, велиш не чинат, а? Јас искрено би работела било што на почетокот, дури да се снајдам, само да можам да го плаќам училиштево, за кое патем, треба неделно да одделувам 300 долари, додека киријата ми е 370 месечно (делиме 4ца од 1500 долари стан..), ама маж ми можи да работи 40 сати неделно и да ги покрива тие трошоци, а јас да терам до 20 неделно и да правам минимум 300 долари како знам и умеам :)
Што работа работевте вие што сте таму на почетокот?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Мислев за волонтирање како internship програма, гледав се нудат некои можности, велиш не чинат, а? Јас искрено би работела било што на почетокот, дури да се снајдам, само да можам да го плаќам училиштево, за кое патем, треба неделно да одделувам 300 долари, додека киријата ми е 370 месечно (делиме 4ца од 1500 долари стан..), ама маж ми можи да работи 40 сати неделно и да ги покрива тие трошоци, а јас да терам до 20 неделно и да правам минимум 300 долари како знам и умеам :)
Киријата не изгледа воопшто скапа за 4 лица, ќе се снајдете некако со оглед на тоа што сопругот може да работи неограничено. Во кој дел ќе живеете отприлика имате претстава? Барањето работа може да ви виде проблем но не значи и дека нема да најдете работа било каква. На почеток ќе работиш работи што отприлика се својствени за студенти поради флексибилноста како ресторани, фаст фуд, кол центри, супермаркети, продавници за облека итн. Со 20 часа неделно зависи дод саатницата можеш да вадиш од $300 до кај $500. Доколку играте паметно финансиски ќе заштедите. Само внимавај, никогаш не заостанува со сметки посебно не тие кон Каплан. Доколку треба да ја платите школарината а доцните со плаќањето може да покажат малку трпение но не би отел по тој пат зашто лесно може да ги изгубите студиите и визата поради неплаќање.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Ne rekov deka ne cinat tuku rekov internship programite, tuku treba tvojot trud da si go cenis I da si go naplatis. Ima mnogu golema razlika megu makedonskoto volontiranje I avstraliskoto internship. Vo MK volontiranje ne se plaka so meseci I godini dodeka vo AU zakonski ne moze da rabotis bez pari a I nikoj toa ne bi sakal da go pravi. Internship kolku sto znam mora da se plati osven ako ne ti kako praksa preku fakultet. Sve drugo ne e zakonski.

A toa 370$ mesecno e dosta eftino I pristojno I ne bi trebalo da imas problem da go pokries.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
@Strenght мислам дека он најдобро може да ти објасни некој работи. Ем ти е во сиднеј со и Exotic ем мислам студира Bachelor of Accounting.

Идеш во еден од најскапите градови во светот. Ќе ти требаат пари, заеби волентирање најди си асална работа. Заебано е во твојата струка тешко е да почнеш и стекнеш искуство еве ваљда strenght ќе каже како му иде на него

Член од
16 јануари 2015
Мислења
10
Поени од реакции
4
Ќе одиме кај роднини од маж ми, тие моментално живеат во Penshurst, Hurstville (така нешто) и тие се на студентска заминати пред година дена.
Иначе јас уште од сега си гледам некои работи по австралискиве интернет страни за барање работа, ама како да ми е сето хаотично некако :/ изгледа со тек на време станува нормално :) Не знам дали не барам правилно или треба да барам на друго место, ама за на студентска виза или не огласуваат, или јас не можам да ги најдам тие рабоЌЕ :) .. Али за тоа покасно, прво да ја добијаме визава.
За ова со internships, гледав нешто има преку Каплан некојси центар кај шо се нудат можности за време на студирањето, има и за волонтирање и за стажирање (ама како шо кажа lion, со плаќање ова второво). Засега, освен добивањево на визава, во прво време ми е битно да можиме да ги покриваме трошоциве и да излегуваме на некоја си позитивна нула, јас би била задоволна. Фала на сите информации, стварно ми се најдовте ептен и должам кафе! :) Ќе го контактирам и Strenght наскоро, па здравје боже, ќе го видам Сиднеј наскоро :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Ќе одиме кај роднини од маж ми, тие моментално живеат во Penshurst, Hurstville (така нешто) и тие се на студентска заминати пред година дена.
Иначе јас уште од сега си гледам некои работи по австралискиве интернет страни за барање работа, ама како да ми е сето хаотично некако :/ изгледа со тек на време станува нормално :) Не знам дали не барам правилно или треба да барам на друго место, ама за на студентска виза или не огласуваат, или јас не можам да ги најдам тие рабоЌЕ :) .. Али за тоа покасно, прво да ја добијаме визава.
За ова со internships, гледав нешто има преку Каплан некојси центар кај шо се нудат можности за време на студирањето, има и за волонтирање и за стажирање (ама како шо кажа lion, со плаќање ова второво). Засега, освен добивањево на визава, во прво време ми е битно да можиме да ги покриваме трошоциве и да излегуваме на некоја си позитивна нула, јас би била задоволна. Фала на сите информации, стварно ми се најдовте ептен и должам кафе! :) Ќе го контактирам и Strenght наскоро, па здравје боже, ќе го видам Сиднеј наскоро :)

Не си го губи времето со барање работа од МКД. Ако веќе сакаш нешто корисно да правиш земи научи англиска стручна терминологија затоа што предавањата нема да ти бидат едноставни. Начинот на студирање во АУС е таков да треба спремна да идеш на лекција, значи метријалнот да го имаш ти сама поминато прво така да добро е да знаеш што и како се вика ако немаш предходно искуство со англиските термини. Иначе не огласуваат специфично за студенти - такви огласи нема да најдеш, кога ќе идеш на интервју можно е да те прашаат дали имаш право да работиш во АУС и ќе ти земат фотокопија од визата. Работа барај на seek.com.au али па ќе ти кажам не си го губи времето со тоа сега, можеш евентуално да видиш некој оглас и добиеш престава што се бара и како се тоа изгледа.

Good luck and see you soon

Последно уредено:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Заминуваш од Македонија и ќе се преселиш пак во Македонија изгледа :)

За работа нема да најдеш од Македонија ама не боли да побараш колку да се навикнеш на начинот на кој се одвиваат работите. Можеш да бараш на интернет на страници како Seek или CareerOne или директно на страниците на одделни компании или па директно да појдеш и аплицираш на лице место кога ќе стигнеш тука. И да ти изгледа се малце хаотично сега ќе се навикнеш кога ќе стигнеш, нормален процес е тоа.

Во врска со огласување работи за интернационални студенти во пракса нема да најдеш такви, а и да има би бегал од нив како од ѓавол зашто звучи ептен матно некој да бара исклучиво странци за работа, посебно за позиции на кои без проблем би можеле да најдат локални работници. Ќе аплицираш за работа во нормални компании каде што работат нормални луѓе. Секоја работа при процесот на апликација ќе те праша за детали вклучувајќи го и твојот легален статус, каде ќе мораш да се декларираш како интернационален студент. Ова за жал и ќе ти биде најголема пречка за најдувањето работа ама не значи дека не можеш да најдеш работа. Скоро сите интернационални студенти што ги знам биле или се вработени на некаква си позиција што значи можно е, само треба труд и напор.

Кога ќе пристигнеш и ќе почнеш да бараш работа побарај помош од некој да ти помогне околу резимето, зашто овдешните работодавци преферираат одреден начин на резимеа кои што се 'австралијанизирани' т.е. има мали цаки кои ќе му дадат локален шмек на резимето за разлика од останатите кои од километар вриштат дека се резимеа на странци.

Kajgana Shop

На врв Bottom