Брикети

една брикета е волку голема или поделена е на 2 3 дела? и што пари е вреќа од ова чудо? дај некое подетално инфо колку дрва трошиш со што се грееш парно подно колку квадрати грееш брзо горат споро....
Тие си се долги скоро метар , али лесно си кршиш во која должина сакаш , една вреќа тука во Драчево е 250 ден , 20+кила е мислам , јас се греам на дрва регуларно без парно , една вреќа трае 2-3дена со дрва ако мешаш, а само на овие 1ден. За горење зависи може некоја вреќа да е помека па побрзо гори , по трврда поспоро.
Џабе ке ти објаснувам ако не пробаш, ако сакаш пиши пп ке ти дадам број од човекот па земи една и пробај.

Тие си се долги скоро метар , али лесно си кршиш во која должина сакаш , една вреќа тука во Драчево е 250 ден , 20+кила е мислам , јас се греам на дрва регуларно без парно , една вреќа трае 2-3дена со дрва ако мешаш, а само на овие 1ден. За горење зависи може некоја вреќа да е помека па побрзо гори , по трврда поспоро.
Џабе ке ти објаснувам ако не пробаш, ако сакаш пиши пп ке ти дадам број од човекот па земи една и пробај.

ја сакам да пробам сам да направам една справа и да видам каков резултат ке искочи а и каков ефект ке се постигне со брекетите... ај ако направам ке сликам па ке пуштам некоја слика тука

Неможе до толу околу 2 до 3 максимум кубика да замене
Тоа за замената е испитано од УКИМ.
@budaletinka_r црните со дупка се исто така од чиста пилевина и се правени на машина со сврдел и температура од 160-200степени. Немаат лепак во нив и подобро горат за разлика од овие беливе.

Правите разлика меѓу домашни и фабрички брикети. Фабричките се прават од обична пилевина која се пресува под голем притисок и нема никаков лепак во нив. Домашните кој како сака пошто секако нема шанси да постигните толкав притисок за да пилевината се сврзе сама од себе. Мислам дека се работеше за 120 бари ама не ме држете за збор, ми е мака да барам. Исто и во пелетите нема лепак, или барем не би требало да има.
Брикетите имаа калорична вредност од 3500 килограм џул калории и затоа велат дека еден тон заменува 3-4 кубици дрво. Барем фабричките.
Ама тоа заменува во топлинска вредност, не колку време ќе горат. Колку време ке горат зависи во што и како ги горите. Можите еден тон да спичкате побрзо од еден кубик дрва.

Каде каде е подобро и поисплатливо греењето на дрва. Брикетите/пелетите ем се скапи, ем брзо се трошат:)

@мкд владе пелетите не се со чиста пилевина и затоа не се препорачливи за горење. За пелети треба да имаш и посебен горилник.

@мкд владе пелетите не се со чиста пилевина и затоа не се препорачливи за горење. За пелети треба да имаш и посебен горилник.
Пелети можеш да правиш од буквално се што е од растително потекло. Зборот ми беше дека не се користи лепак при нивната изработка исто како и фабричките брикети. Инаку сум поприлично запознаен за печките на пелети и начинот на функционирање

Каде каде е подобро и поисплатливо греењето на дрва. Брикетите/пелетите ем се скапи, ем брзо се трошат:)
ај преиспитај се пред да пишеш ваков пост. секаде пишува дека се за заштета и сите го тврдат истото само ти кажуваш дека се скапи и дека не се исплатат.

која логика ти джи муабетов? барем некое образложение да дадеше

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom