Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Кои поевтини таблети ќе вршат работа за читање вести, гледање клипови на јутуб. Сакам на стариов да му земам еден, гледам се мачи на компјутер плус на телефон, вака поедноставно ќе му е, плус и он самиот изрази желба за таблет.
Зависи од буџетот кој ти е планиран за таблетот.
Јас имам Nexus 7 2013 и сум задоволен од него. На едно другарче кое бараше поевтина варијанта (претежно му служи за ФБ) до 10 000 денари му го предложив Samsung Galaxy Tab 4 е исто така задоволен од перфомансите кои ги очекувал.
Ако се работи за уште помал буџет, по форумиве сум сретнал да ги спомнуваат TESLА таблетите од кои имаш 2-3 модела во Нептун, ама колку се квалитетни и колку се добри ги немам лично искусено ама пронајдов еден тест на најевтиниот модел каде имаш и видео прилози. Овде можеш да најдеш на едно место тестови на повеќе модели кои претежно ги има и на нашиот пазарима неколку модели (претежно асус) кои ми паднаа во око ама не би ги именувал за да не те наведам погрешно бидејки немам никакво искуство со нив.

Последно уредено:
H

HoT IcE

Гостин
До 4000 значи уште еднаш да напоменам дека се работи за постар чоек, значи само да листа time.mk и слично, нема на него ништо посебно да работи, и јутуб.

Член од
5 септември 2012
Мислења
137
Поени од реакции
21
Реинстал на драјвери за усб, звучна и чипсет. Стави други понови по чипсет барај не од матичната, тие се застарени.

Другар може ова малце подобро да ми го објасниш зошто слабо стојам со драјвери, ако можеш на што полесен начин да ми кажеш...

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Имам лаптоп Дел Inspiron 3537, Intel i5 4200U 1 тера 8 гб рам и графичка карта АМД Радеон 8670м на 2 гига... во него има и уште една графичка Интел ХД 4400...

Иам проблем со оваа АМД-во.. лаптопов не ми ја регистрира.. чепкав нешо деновиве.. ми ја пронајде графичкава пак.. најдов на нет дека проблем праел некој апдејт на Виндоус 8.1 под назнака 3004394. па решение било да се избрише... го средив тоа, инсталирав одновно драјвери немаше проблем... башка средив во апдејтс да ме прашува кои и какви апдејти за Виднус да симињам...

денес пак истиот проблем..чак што дури ми ја нема у Device Manager..отидов у Виндоус Апдејтс, глеам дека па бара да се симне истиот тој апдејт.. не го апдејтував. .но ми бара и
Advanced Micro Devices, Inc. - Graphics Adapter WDDM1.3 - AMD Radeon HD 8670M ... ова второво го направив.. за после да ми го покаже ова:
Претпоставувам дека имаш 64 битен Виндоус 8, ако е така симни го и инсталирај го овој драјвер:
http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows 8.1 - 64

Ако имаш пак конфликти, исчисти ги комплет видео драјверите (интел хд + амд 8670), па после по ред инсталирај најнов официјален Intel HD за 4400, па потоа тој за амд дедицираната графика.[DOUBLEPOST=1421358466][/DOUBLEPOST]
Треба да ја поддржува, ама се работи за ептен стара плоча, а нов модел графичка, така да ми се случувало кај некои постари плочи да не ги препознаваат новиве графички карти. Ако имаш услови најдобро да ја испробаш во некој дуќан пред да ја купиш дали ќе работи или однеси го компјутерот во АМЦ и нека пробаат таму.

Кои поевтини таблети ќе вршат работа за читање вести, гледање клипови на јутуб. Сакам на стариов да му земам еден, гледам се мачи на компјутер плус на телефон, вака поедноставно ќе му е, плус и он самиот изрази желба за таблет.
До 4000 значи уште еднаш да напоменам дека се работи за постар чоек, значи само да листа time.mk и слично, нема на него ништо посебно да работи, и јутуб.
За 4 и нешто до 5000 мислам дека овој е ептен добар и проверена марка, имаше рецензија на ИТ форумот може да разгледаш, само изгледа го нема на лагер по продавнициве:
http://forum.it.com.mk/threads/acer-iconia-one-7-b1-730hd-tаблет.45963/

Другар може ова малце подобро да ми го објасниш зошто слабо стојам со драјвери, ако можеш на што полесен начин да ми кажеш...
Во Device Manager кај Audio и USB направи Uninstall или во Control Panel во Programs ако ги најдеш и од таму може, па потоа симни ги поново најновите драјвери и инсталирај ги. Ако неможе да се снајдеш сам подобро не пробувај да не останеш скроз без звук или да не направиш некој конфликт.

Последно уредено:
Член од
21 септември 2012
Мислења
132
Поени од реакции
50
Проблем: имам лапоп HP 450 G1, до вчера си работеше најнормално, гледав на хдми фудбал, потоа откако го исклучив хдми немаше слика. Го исклучив од копчето за уклучување, го уклучив пак, си работеше нормално, заминав 1 минута само од него, се враќам гледам исклучен. Пробувам да го уклучам, ништо живо несака, пробав само со батерија, само со полнач, го држев долго копчето за хард ресет, ништо. Го проверив полначот, добар е дава струја. На лаптопот само трепка една лед диода блиску до лаптопот, непрекинато. Што би можело да биде проблемот?

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.909
Поени од реакции
30.874
Земав надворешен HD и нормално ми бара формат.
Што е разлика помеѓу NTFS и exFAT...инаку NTFS ми default ставено.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Цепај на NTFS и не се замарај :), FAT и exFAT е многу старо, нема да сакаш да ги знаеш сите мани кои ги има, една од нив е да неприма фајл поголем од 4GB...

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
За hdd и за windows препорачано е NTFS, exFAT не е стар туку е понов формат повеќе е наменет за линукс exfat ти е FAT64 поточно немаш потреба од него сите телевизори имаат подршка за NTFS :)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.909
Поени од реакции
30.874
Фала и на двајцата научивме денес нешто ново :cool:

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
smeniv graficka i sakav da stavam nov procesor no nesto ne sakase da go cita a pisuva deka go cita na stranata na maticnata deka go podrzava pa koga dojdov doma od ka go kupiv se napraven pcto go ukl stigna do pola na ukl i ukopa i posleto nesakase da se ukluci dali moze da e problemot vo maticnata ili napojuvanjeto na prethodnata graficka mi ispuka kondenzatorot ???

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
smeniv graficka i sakav da stavam nov procesor no nesto ne sakase da go cita a pisuva deka go cita na stranata na maticnata deka go podrzava pa koga dojdov doma od ka go kupiv se napraven pcto go ukl stigna do pola na ukl i ukopa i posleto nesakase da se ukluci dali moze da e problemot vo maticnata ili napojuvanjeto na prethodnata graficka mi ispuka kondenzatorot ???
Не те разбрав добро, "стигнува до пола" на што мислиш, дека почнува она Starting Windows па се исклучува?

Ако пали воопшто, во тој случај процесорот работи, но може кулерот не ти е добро наместен па качува секундарно одма температура и се исклучува заради само-заштита. Ако влегува во BIOS во HW провери му ја температурата и ќе знаеш дали е тоа.

Но, поголема веројатност има да е проблем до драјвери од графичката, од претходната ако стојат уште (не пиша кој модел), и прават конфликт на новата. Поготово ако едната била NVIDIA а другата AMD/ATI.

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
Не те разбрав добро, "стигнува до пола" на што мислиш, дека почнува она Starting Windows па се исклучува?

Ако пали воопшто, во тој случај процесорот работи, но може кулерот не ти е добро наместен па качува секундарно одма температура и се исклучува заради само-заштита. Ако влегува во BIOS во HW провери му ја температурата и ќе знаеш дали е тоа.

Но, поголема веројатност има да е проблем до драјвери од графичката, од претходната ако стојат уште (не пиша кој модел), и прават конфликт на новата. Поготово ако едната била NVIDIA а другата AMD/ATI.
Pa vidi vaka bev vo it da mi smenat graficka na starata i ispuka kondenzator starata bese 9400gt nvidia staviv ts stavia 210 gt i instalira drajceri se pc rabotese mu rekov da go smenat i proceosorot imav poracano nastarot i velat nesto rasipan bil a procwsorot bese ispraven i od nervoza ja go staviv vo dzep i sega nz dali ke rabooti a koga dojdov doma go ukl pcto ukl do windows start i ukopa go izgasiv pa go vkluciv i site kuleri se si raboti a nekje da prenesi na monitor nisto ni diodite napred ne svetea na kucisteto i go odnesiv nazad mi rekoa ce go testirat napojuvanjeto i maticnata

buttercup.l

Duchess
Член од
11 септември 2010
Мислења
34
Поени од реакции
45
да не знае некој каде можам да најдам рам меморија за лап топ? (во анхоч нема)

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Каква меморија? или за која марка и модел на лаптоп?

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.206
Поени од реакции
2.328
Koj procesor e podobar spored vas i5 4690k vs fx8350?
Se dvoumam megju dvata iako momentalno iam amd motherboard.

Motherboard - Gigabyte 990XA UD3
Processor - AMD FX8120 unlocked
Graphics Card - ASUS STRIX 970gtx
RAM - 8G 1600mhz kingston
Power Suppy - 700 w cooler master

Dali i5 ke napravi golema razlika za da se prefrlam na intel?

Kajgana Shop

На врв Bottom