Мaкедoнијa дoби кириличен дoмен

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
Јако изгледа ама гледам доста проблеми со ваквиот приод.

Е добро, сеа уште да ги научат административците да користат кирилична поддршка.

И Србија не се .рс туку .срб.

Сега гледам, требало да биде очигледно дека се работи за кирилица. .mk и .мк можеби биле премногу слични...
Ова за рускиот, латиничен е .ru, кириличен е .рф:
A principle in the approval process of ICANN Generic Names Supporting Organization (GNSO) states that Cyrillic two-character top-level domains should not exclusively use characters that could be confused with Latin characters of identical or similar shapes—not just those containing the seven letters а, е, о, р, с, у, and х, but also proposed ccTLDs such as .бг (Bulgaria) due to its visual similarity to .br.[6] As such, GNSO sought to avoid the direct transcription of "ru" into Cyrillic, "ру",[7] and common abbreviations for Russia (Russian: Россија), such as "ро", in order to avoid confusion with the Latin ccTLDs .py (Paraguay) and .po (currently unassigned). In English sources .рф can be romanized as .rf, but the latter is not a valid domain for Russia. More recently, four other countries have won approval of three-letter Cyrillic ccTLDs such as .укр, .срб, .мон and .қаз. As of today .рф remains the only Cyrillic ccTLD with two letters.
[DOUBLEPOST=1421323270][/DOUBLEPOST]И сега ми текна дека не го ни имаше .мк како понудена опција. Или пак можеше да понудиш свој предлог, не памтам добро, важно не бивало. :(

Да бидам искрен, се чувствувам среќно затоа што се воведе кириличниот домен. Чим може тоа да биде на латиница, зошто не би можело да биде и на кирилица. Одлично(y)

Да бидам искрен, се чувствувам среќно затоа што се воведе кириличниот домен. Чим може тоа да биде на латиница, зошто не би можело да биде и на кирилица. Одлично(y)
Мене ме интересира зошто си среќен. Што ти менува тебе кириличниот домен и зошто те прави среќен ?

Мене ме интересира зошто си среќен. Што ти менува тебе кириличниот домен и зошто те прави среќен ?
Во латиницата и странските јазици секогаш гледам како во нешто туѓо, а нажалост латиницата и странските јазици се позастапени низ Интернетов одколку кирилицата и Македонскиот јазик. Јас најмногу од се сакам да го негуваме она што е наше, а тука спаѓа и кирилицата/јазикот, па со воведувањето на кириличниот домен тоа ќе биде и по застапено. Затоа.
:)

Во латиницата и странските јазици секогаш гледам како во нешто туѓо, а нажалост латиницата и странските јазици се позастапени низ Интернетов одколку кирилицата и Македонскиот јазик. Јас најмногу од се сакам да го негуваме она што е наше, а тука спаѓа и кирилицата/јазикот, па со воведувањето на кириличниот домен тоа ќе биде и по застапено. Затоа.
Секој кириличен домен е веќе регистриран латиничен. Така да кириличниот ништо не менува освен во намалување на посети ако имаш само кириличен домен. Ограничуваш азбука наспроти latinica sto cel svet ja koristi.

Секој кириличен домен е веќе регистриран латиничен. Така да кириличниот ништо не менува освен во намалување на посети ако имаш само кириличен домен. Ограничуваш азбука наспроти latinica sto cel svet ja koristi.

Нема везе, дури до Монголија се користи кирилицата!

Нажалост, тоа е ;):)

Честитам, сеа остана и лугето да користат кирилица по тие страници оти jбг домен на кирилица па во страниците коментари на латиница.

Кај си за нова година да го промениш никот во кирилица?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom