Море чоек, болдираното се зборови на Гоце Делчев. Нив ли ги најде за глупост?
Поентата ми беше да го болдирам само твојот коментар, ама сум болдирал повеќае. Ќе напоменам, писмото е до Никола Малешевски Русински кој има напишано "Аз смјатам, че всички апостоли изпратени от С'рбија, Б'лгарија, Г'рција и другаде, са чужди агенти. Ние сме македонци; може нјакој да симпатизира на с'рбите, други на г'рците, б'лгарите и т.н., но това не ни ангажира да предаваме нашите народни интереси на тија на които симпатизираме ... Македонија не е нито ср'бска, нито гр'цка, нито б'лгарска." Русински, Никола. Принос к'м историјата на В'трешната Македоно-Одринска револјуционна организација за времето 1900-1903. Софија, 1936., с.5-6>.
Кажи ми каква ќе биде поентата на ваков човек да му пишеш дека „ние сме си Блгари“? Каква би била сврхата ти мене да ми кажеш дека „ние сме си Блгари“? Дискусија е размена на гледишта и податоци, а наметнување став е безцелна дискусија.
Картата која ти си ја презентирал е на Одринскиот вилает, кој не се совпаѓа со регионот Одринско т.е. Тракија, исто како што и Македонија била поделена на солунски, косовски и битолски вилает.
Ова е твое размислување, но дали е точно? Повели:
Одринскијат револјуционен окр'г на В'трешната македоно-одринска револјуционна организација бил част от структурите на револјуционната мрежа и обхваштал
Одринскија вилает. Тази територија заемала зоната отЧерно море до река Места и от тогавашната б'лгаро-турска граница до Мраморно и Бјало море.
Гоце и БМОРК се бореле за политичка автономија на Македонија и Одринско. Румелија веќе имала автономија и била во персонална унија со Бугарија. Природниот тек на настаните секако ќе резултирал со обединување на Бугарите во една држава.
Гоце се борел за обединување на Македонија и Одринско со (Кнежевство)Бугарија??? Јас не сакам да ти го наметнувам моето мислење, затоа прочитај самиот:
„
когато наст'пи в'рховнијат момент да вдигнем в'стание, сами ли ште го изнесем или ште разчитаме на с'дејствието и намесата на Б'лгарија, и второ: за автономијата на Македонија и Одринско ли ште се борим или за прис'единјаването ни к'м обштото отечество Б'лгарија?
Една вечер зададох този в'прос на
Гоце. Тој се позамисли малко и ми даде следнија отговор: “ Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре,
штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса.
В'ншната намеса не е желателна от гледна точка на нашето дело. Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области
”.
Стојан Лазов, којто м'лчеше и слушаше, внезапно прек'сна Делчева и започна остро да го критикува.....
Вие, македонците, добави тој, може би ште успеете да си с'здадете сами една автономна д'ржава; ние обаче, одринци, не ште можем да придобием својата свобода, освен с вмешателството на Б'лгарија и в нејните граници”
Прочитај ја целата препирка на Стојан Лазов(од Одринско) со Гоце и види самиот каков пристап имале Македонците, а каков Одринците.
http://www.promacedonia.org/dv/dv_24.html
Дали би можело да биде вистина тоа што го наметнувате, Македонците и Одринците да се нарекувале со заедничко име Бугари? Дали по создавањето на Кнежевството Бугарија терминот Бугарин добива друго значење? Како и да е, Гоце Делчев прави јасна разлика меѓу б'лгарските и македонски патриоти:
„Тук е ковалнјата на новините, но те служат само да се гадилкат патриотическите чувства на б'лгарските и македонски патриоти.“
---
Доколку Гоце се сметал себе си за Бугарин, дали би напишал „ Ако б'лгарите не беха глупави, немаше толкоз да тлејат в робство.
Чудни са хората, но оште по-чудни се јавјават тез господиновци, които с своето писмо, п'лно с нелепости, отправено до Иванови, правјат човек да се пр'сне от јад. Сега вече вервам да са се помирили с положението си и са почнали редовно да ти предават д'лгите. Гледи колкото е в'зможно по-скоро да се изнасјат. Заштото не може човек да предвиди шарлатанството на хората…“
Ај да не ги редам повторно писмата на Гоце, прегледај ги страните 9 и 10, има извадоци од некои писма и линк до писмата на Гоце. На стр.8 има интересно видео од еден стар вмровец.