12 милиони денари за бесплатни таблети фолна киселина и јод за трудниците

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.625
Поени од реакции
9.156
Сите бремени жени од средината на март ќе добиваат бесплатно таблети фолна киселина и јод, заради правилен развој на плодот и намалување на ризикот од понатамошни здравствени нарушувања на новороденчињата.

Министерството за здравство за оваа цел планира да потроши 12 милиони денари.

Овие суплементи на трудниците дома бесплатно ќе им ги доставува патронажна сестра, која при своите посети ќе им дава и совети на трудниците за здрава исхрана и животни навики во текот на бременоста.

Во тек е изработката на електронски мајчини книшки, со што здравствените домови ќе имаат точна евиденција за сите бремени жени. Оттаму, патронажните сестри ќе ја добиваат листата на трудници кои треба да бидат посетени. Се остава и можност, овие суплементи да ги даваат и матичните гинеколози или пак, жените да ги подигнуваат од здравствените домови.

Според министерот за здравство, Никола Тодоров, целта на проектот е поголема достапност на овие таблети до сите бремени жени, особено до оние кои се социјално ранливи категории.

-Во некои држави како САД, Канада, Велика Британија, воведени се задолжителни програми за супелметација на фолна киселина за време на бременоста, а во дел на државите во САД суплеметацијата е бесплатна. Министертсвото за здравство, од средината на март ќе обезбедува бесплатна од утврдување на бременоста до завршување на 13 гестациска недела, истакна Тодоров.

За оваа цел здравствените домови треба да спроведат постапка за набавка на овие таблети.

Професионалните здруженија од областа на гинекологијата советуваат дека со редовно консумирање на овие таблети се намалува процентот на предвремени породувања, анемија, дефекти на невралната туба и се намалува процентот на деца родени со ниска родилна тежина. Во земјава појавата на анемија кај децата и жените е на високо ниво, а истражувањата за јодниот дефицит покажуваат дека повеќе од 40 отсто од испитаните бремени жени имале недоволен внес на јод.

Недостатокот на јод за време на бременоста може да предизвика нарушување на мозокот на фетусот, што пак предзвикува ментална ретардација и намалување на коефициентот на интелегенција, кај новороденчето.

Курир.

Последно уредено од модератор:
Oдличен пoтег. Супер е кoгa држaвaтa се грижи зa сoпствениoт нaрoд сaмo штo кaј нaс сo секoјa "дoбринa" штo јa прaви држaвaтa/влaдaвa си терa вo пoзaдинa некoјa скриенa aгендa кoјa честo е нa штетa нa нaрoдoт.
Мoжеби делувaм пaрaнoичнo нo дa дoјдaт сеa oд влaдa и дa ми пoнудaт билo кaквa пoмoш ќе ги врaтaм. Кao беше пoукaтa oд "Трoјa", не им верувaј нa грците дури и кoгa дaвaaт пoклoни..тaкa и сo нaшиве :cautious:

Се сомневам во вакви препарати и мислам само правилна и здрава исхрана е потребно.
Сето друго витамини, глупости не се потребни.

Владата да му даде пари на трудниците пари за здрава исхрана, а не овие глупости.

Кога за првпат ја слушнав веста на ТВ, ТВ-то беше спабо попуштено и наместо фолна киселина ми се слушна Солна киселина:eek: си помислив WTF што им е на овие?

Иначе онтопик ова е добра одлука од страна на вмровчињата(y)

Се сомневам во вакви препарати и мислам само правилна и здрава исхрана е потребно.
Сето друго витамини, глупости не се потребни.

Владата да му даде пари на трудниците пари за здрава исхрана, а не овие глупости.
Мислиш ќе купуваат здрава храна ?Не,ќе зимаат цигари и облека од тие пари.

isto ko so ti go prais toa so parite...koj si ti da sudis?
Јас со парите што сакам купувам,пошто немам бебе.Денешниве мајки им е побитно да се пицнати и да прават селфи за на фб,отколку колку и дали е нивното бебе,па и дете здраво.И кога ќе потпорасне,наместо да јаде здрава храна,секој ден јаде џанк фуд,во стилот на 7мица,за ужина милка,за вечера пециво.Само за да не готват,пошто се модерни мајки,готвењето е за сељанки.После ќе се разболуваат деца и ќе фаќаат 300 чуда од болести и ќе умираат.

Јас со парите што сакам купувам,пошто немам бебе.Денешниве мајки им е побитно да се пицнати и да прават селфи за на фб,отколку колку и дали е нивното бебе,па и дете здраво.И кога ќе потпорасне,наместо да јаде здрава храна,секој ден јаде џанк фуд,во стилот на 7мица,за ужина милка,за вечера пециво.Само за да не готват,пошто се модерни мајки,готвењето е за сељанки.После ќе се разболуваат деца и ќе фаќаат 300 чуда од болести и ќе умираат.

Treses gluposti. Nema trudnica/majka sto ne go saka svoeto dete i ne bi napravila se za nego ustw vo bremenosta. Ne mozes da go sfatis ova zosto si masko i znam deka za dzabe ti objasnuvam zatoa sto Si donel vpecatok gledajki random 20 godisni ligli koi veruvaj deka koga ke zatrudnat ke se smenat. Poveke bi rekla deka trudnicite se neinformirani, no ne e toa so niv, ne zavrsile site medicina.

Za ova vtorovo, na site nas majkite ni gotvele ni spremale, babi sme imale ama pak sme odele vo Sedmica, sme zemale tostovi, blago. Decata se denes neaktivni i zatoa se debeli. Plus toa i ato se mrzlivi nekad sami da si spremat za jadenje.

Treses gluposti. Nema trudnica/majka sto ne go saka svoeto dete i ne bi napravila se za nego ustw vo bremenosta. Ne mozes da go sfatis ova zosto si masko i znam deka za dzabe ti objasnuvam zatoa sto Si donel vpecatok gledajki random 20 godisni ligli koi veruvaj deka koga ke zatrudnat ke se smenat. Poveke bi rekla deka trudnicite se neinformirani, no ne e toa so niv, ne zavrsile site medicina.

Za ova vtorovo, na site nas majkite ni gotvele ni spremale, babi sme imale ama pak sme odele vo Sedmica, sme zemale tostovi, blago. Decata se denes neaktivni i zatoa se debeli. Plus toa i ato se mrzlivi nekad sami da si spremat za jadenje.

Значи јас имам во фамилија таква мајка чиви деца се по 14 и другото 11 години и знам што зборам.Пуни пари,ама мрзлив гз нејќе да се мрдне,боље да платиме 7мица за ручек,навечер ќе земеме пециво тазе крцка,за ужина кој ќе лупи јаболко,дај му милка или тркни до палма земи благо и завршена приказна.Кој ќе цеди сок,иако имаме 2 соковници,дај му кока кола.Е таков е случајот со 90% од децава,јас кај што идам на џкд пред нас имаат кошарка тренинг,скоро сите деца се дебели,иако се активни.Не е само дебелината проблем,проблемот е и во правилниот раст,како ќе растат тие деца кога основни поребни продукти не внесуваат во нив ? за трудница кога била појма неам како се грижела,но не е само да го чуваш правилно дур е бебе,а после тоа да си во стил-сите така прават.

12 милиони денари? Тоа се многу пари за витамини или мене така ми се чини :несвест:

Значи јас имам во фамилија таква мајка чиви деца се по 14 и другото 11 години и знам што зборам.Пуни пари,ама мрзлив гз нејќе да се мрдне,боље да платиме 7мица за ручек,навечер ќе земеме пециво тазе крцка,за ужина кој ќе лупи јаболко,дај му милка или тркни до палма земи благо и завршена приказна.Кој ќе цеди сок,иако имаме 2 соковници,дај му кока кола.Е таков е случајот со 90% од децава,јас кај што идам на џкд пред нас имаат кошарка тренинг,скоро сите деца се дебели,иако се активни.Не е само дебелината проблем,проблемот е и во правилниот раст,како ќе растат тие деца кога основни поребни продукти не внесуваат во нив ? за трудница кога била појма неам како се грижела,но не е само да го чуваш правилно дур е бебе,а после тоа да си во стил-сите така прават.

Abe i jas iam vakva rodnina ko taka ama ja znaeme deka e izbegitis i znam deka e isklucok, sfakas. Ne mozes da generaliziras.

Abe i jas iam vakva rodnina ko taka ama ja znaeme deka e izbegitis i znam deka e isklucok, sfakas. Ne mozes da generaliziras.
Ок ти мислиш дека денешниве деца се здрави и се хранат здраво и дека обратната ситуација е исклучок и не е мнозина,јас сум убеден дека е обратно.

Така ти се чини. Ако имаме околу 20 илјади трудници годишно, искача по 600 денари.
Мене цело време ми се чини дека не крадат со воа тендериве али ете видиш може грешка сум бил, чесни биле луѓено :toe:

znaci pak nemozes da sudis...nivno pravo e so ke pravat so parite i kako sakaat da ziveat....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom